TOPlist
Sledujte nás:

Způsoby zamražení ryb

Zpět

Ing. Hana Málková

V tomto článku jsme si řekli základní pravidla nákupu mražených ryb. Kvalita produktu se ale odvíjí také od toho, jakým způsobem byla ryba zpracována a zamražena. Existují tři základní způsoby zamražení.

Zamražení na moři (seafrozen)

Ke zpracování a zamražení ryb dochází přímo na palubě rybářské lodi ještě na moři, bezprostředně po vylovení ryb. Takto vzniklá surovina je nejkvalitnější, jak z hlediska chuti, šťavnatosti, ale i nutričních hodnot. Ryba při kuchyňském zpracování vykazuje nejmenší hmotnostní úbytky.

Zamražení na pevnině (landfrozen)

Vylovené ryby se na lodích skladují při teplotě tajícího ledu a zpracovávají a mrazí se až na pevnině. Při správném postupu a včasném zamražení se jedná rovněž o velmi kvalitní produkt a nemusí být významný rozdíl mezi na moři a na pevnině zamraženou rybou. Kvalita se ale může u jednotlivých výrobků lišit, zejména v závislosti na době mezi ulovením ryb a zamrazením, či okolní teplotě, je proto potřeba nakupovat od ověřených prodejců.

Dvakrát mražené (doublefrozen)

Ryby se zmrazí už na moři hned po vylovení, následně se odvezou na pevninu, kde se rozmrazí a opracují (vykuchají, filetují a podobně). Ryby se poté opět zmrazí, a pak teprve putují dál.

Po rozmrazení dojde k uvolnění buněčné vody včetně bílkovin a dalších živin a dochází tak ke znehodnocení suroviny. Do těchto výrobků se většinou přidává voda s použitím polyfosfátů a dalších látek napomáhajících zadržování vody (kyselina citronová, sůl apod.). Lze říct, že „doublefrozen“ je nejhorší možný způsob zpracování ryb. Při kuchyňské úpravě dochází k významným ztrátám na hmotnosti, buňky jsou dvojím zmražením porušeny, ryba je sušší a nemá pevnou konzistenci.

Způsob zamražení ryb je rozhodující pro kvalitu výsledného produktu, bohužel zákon neukládá povinnost ho značit a na obale se tak způsob zamražení většinou nedočteme. Ale zároveň platí, že s kategorií „seafrozen“ se výrobci většinou rádi pochlubí. Zkuste se tedy po takových výrobcích v obchodech podívat. Napovědět vám může také obsah přidané vody. A někdy nezbývá než různé výrobky vyzkoušet a kupovat ty, které vám zachutnají.


Vylaďte si jídelníček v programu Sebekoučink

Program Sebekoučink vám pomůže se sestavením nutričně vyváženého jídelníčku, který vám bude zároveň i chutnat.

Kromě celodenního energetického příjmu za vás program ohlídá i denní příjem vlákniny, makroživin (bílkovin, tuků a sacharidů), příjem rizikových živin (cukru, soli a SAFA) a také to, zda jíte dostatečné množství zeleniny a pijete dostatek tekutin.

>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny ZDARMA. <<

Hodnocení (47 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

18. 10. 2017 09:54
záhada vody při přípravě ryb odhalena....děkuji za info.
17. 10. 2017 22:25
Různí výrobci mají různě kvalitní výrobky. Jsou firmy, od kterých si už rybu nekoupím.....samá voda a výsledná porce má velikost rybích prstů...
16. 10. 2017 00:56
Kupují jen mražené, asi budu muset začít číst etikety. Díky
15. 10. 2017 22:28
Dobré rady, ale jak to poznat?
15. 10. 2017 16:01
Děkuji za rady, zatím jsem etikety nestudovala, tak se na to musím podívat.
14. 10. 2017 22:42
Dobrých rad není nikdy dost . Díky!
14. 10. 2017 22:20
je to věda
14. 10. 2017 14:16
zmražené ryby mě nelákají, je v nich spousta vody a maso z mražených ryb mě nechutná
14. 10. 2017 13:55
Výrobce zřejmě neudává, o jaký typ zařazení se jedná. Nebo ano?
13. 10. 2017 12:14
Vícenásobné rozmražení je vždycky průšvih, nejenom u ryb.
13. 10. 2017 07:49
Jen čerstvé u mě to ak je
13. 10. 2017 07:03
Většinou vybírám seafrozen, vakuované, s minimálním množstvím vody, v dobré kondici....
13. 10. 2017 05:36
Lepší jsou čerstvé ryby
12. 10. 2017 21:53
U nás je těžké, mimo kapra, koupit čerstvé ryby.
12. 10. 2017 19:59
Určitě nejlepší jsou čerstvé, ale...
12. 10. 2017 19:06
Vidím,že zůstanu u čerstvých ryb, sice se to prodraží, ale co s tím jiného dělat. Chuť je neporovnatelná.
Informace moc dobré.
12. 10. 2017 18:51
dobré rady
12. 10. 2017 18:21
Výborné rady jak kupovat. Díky
12. 10. 2017 18:17
Děkuji za přínosný článek
12. 10. 2017 18:01
doublefrozen....no brrrrr, a to se ještě občas něco rozmrazí a znovu zamrazí v obchodě nebo někde na cestě...
12. 10. 2017 15:50
Děkuji za poučný článek.
12. 10. 2017 14:46
TOHLE JE TEN SLUŠNÝ ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍ, EXISTUJÍ I JINÉ METODY.....JEŠTĚŽE NEVÍME, CO JÍME.
12. 10. 2017 12:49
Kdo by se také postupem doublefrozen chlubil - nedivím se, že to nepíší. A to nemluvíme o separátu a výrobcích z něj.
12. 10. 2017 11:39
Děkuji,opět se dozvídáme nové zajímavosti.
12. 10. 2017 10:04
O tomhle způsobu dvojího mražení jsem vůbec nevěděla. Poučné a zajímavé.
12. 10. 2017 09:20
Důležité informace pro výběr ryb.
12. 10. 2017 09:17
Díky za článek
12. 10. 2017 09:08
Děkuji za super informace.
12. 10. 2017 08:45
Zajímavé, takže opět číst, číst, číst. To se ty nákupy prodlužují. :-)
12. 10. 2017 08:28
díky za poučný článek
12. 10. 2017 08:09
několikrát jsem koupila mraženého lososa chutnal úplně jinak než kousek z čerstvého lososa. Cena odpovídala pouhých 175 kč. A kvalita zřejmě nulová
12. 10. 2017 08:09
několikrát jsem koupila mraženého lososa chutnal úplně jinak než kousek z čerstvého lososa. Cena odpovídala pouhých 175 kč. A kvalita zřejmě nulová
12. 10. 2017 08:06
Poučné - díky za vysvětlení
12. 10. 2017 07:57
to abych do obchodu vyrazila v pořádných rukavicích, abych se nějakých informací dočetla :-)
12. 10. 2017 07:25
Děkuji za přehledný a poučný článek.

Naši partneři