TOPlist


Způsoby zamražení ryb

 

Ing. Hana Málková

 

V tomto článku jsme si řekli základní pravidla nákupu mražených ryb. Kvalita produktu se ale odvíjí také od toho, jakým způsobem byla ryba zpracována a zamražena. Existují tři základní způsoby zamražení.

Zamražení na moři (seafrozen)

Ke zpracování a zamražení ryb dochází přímo na palubě rybářské lodi ještě na moři, bezprostředně po vylovení ryb. Takto vzniklá surovina je nejkvalitnější, jak z hlediska chuti, šťavnatosti, ale i nutričních hodnot. Ryba při kuchyňském zpracování vykazuje nejmenší hmotnostní úbytky.

Zamražení na pevnině (landfrozen)

Vylovené ryby se na lodích skladují při teplotě tajícího ledu a zpracovávají a mrazí se až na pevnině. Při správném postupu a včasném zamražení se jedná rovněž o velmi kvalitní produkt a nemusí být významný rozdíl mezi na moři a na pevnině zamraženou rybou. Kvalita se ale může u jednotlivých výrobků lišit, zejména v závislosti na době mezi ulovením ryb a zamrazením, či okolní teplotě, je proto potřeba nakupovat od ověřených prodejců.

Dvakrát mražené (doublefrozen)

Ryby se zmrazí už na moři hned po vylovení, následně se odvezou na pevninu, kde se rozmrazí a opracují (vykuchají, filetují a podobně). Ryby se poté opět zmrazí, a pak teprve putují dál.

Po rozmrazení dojde k uvolnění buněčné vody včetně bílkovin a dalších živin a dochází tak ke znehodnocení suroviny. Do těchto výrobků se většinou přidává voda s použitím polyfosfátů a dalších látek napomáhajících zadržování vody (kyselina citronová, sůl apod.). Lze říct, že „doublefrozen“ je nejhorší možný způsob zpracování ryb. Při kuchyňské úpravě dochází k významným ztrátám na hmotnosti, buňky jsou dvojím zmražením porušeny, ryba je sušší a nemá pevnou konzistenci.

Způsob zamražení ryb je rozhodující pro kvalitu výsledného produktu, bohužel zákon neukládá povinnost ho značit a na obale se tak způsob zamražení většinou nedočteme. Ale zároveň platí, že s kategorií „seafrozen“ se výrobci většinou rádi pochlubí. Zkuste se tedy po takových výrobcích v obchodech podívat. Napovědět vám může také obsah přidané vody. A někdy nezbývá než různé výrobky vyzkoušet a kupovat ty, které vám zachutnají.

Hodnocení (47 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

18. 10. 2017 09:54

jaja1962

záhada vody při přípravě ryb odhalena....děkuji za info.

17. 10. 2017 22:25

poradna

Různí výrobci mají různě kvalitní výrobky. Jsou firmy, od kterých si už rybu nekoupím.....samá voda a výsledná porce má velikost rybích prstů...

16. 10. 2017 00:56

Dumar

Kupují jen mražené, asi budu muset začít číst etikety. Díky

15. 10. 2017 22:28

LuckaN78

Dobré rady, ale jak to poznat?

15. 10. 2017 16:01

DanaR

Děkuji za rady, zatím jsem etikety nestudovala, tak se na to musím podívat.

14. 10. 2017 22:42

Veve12

Dobrých rad není nikdy dost . Díky!

14. 10. 2017 22:20

dylen

je to věda

14. 10. 2017 14:16

jesus

zmražené ryby mě nelákají, je v nich spousta vody a maso z mražených ryb mě nechutná

14. 10. 2017 13:55

ekavkova

Výrobce zřejmě neudává, o jaký typ zařazení se jedná. Nebo ano?

13. 10. 2017 12:14

mtronic

Vícenásobné rozmražení je vždycky průšvih, nejenom u ryb.

13. 10. 2017 07:49

KruntoradovaL

Jen čerstvé u mě to ak je

13. 10. 2017 07:03

ajanka

Většinou vybírám seafrozen, vakuované, s minimálním množstvím vody, v dobré kondici....

13. 10. 2017 05:36

vachova

Lepší jsou čerstvé ryby

12. 10. 2017 21:53

Hanuja

U nás je těžké, mimo kapra, koupit čerstvé ryby.

12. 10. 2017 19:59

evasla

Určitě nejlepší jsou čerstvé, ale...

12. 10. 2017 19:06

martashi

Vidím,že zůstanu u čerstvých ryb, sice se to prodraží, ale co s tím jiného dělat. Chuť je neporovnatelná.
Informace moc dobré.

12. 10. 2017 18:51

dolevina

dobré rady

12. 10. 2017 18:21

hajekrad

Výborné rady jak kupovat. Díky

12. 10. 2017 18:17

Slonik71

Děkuji za přínosný článek

12. 10. 2017 18:01

Evusja

doublefrozen....no brrrrr, a to se ještě občas něco rozmrazí a znovu zamrazí v obchodě nebo někde na cestě...

12. 10. 2017 15:50

ifucikova

Děkuji za poučný článek.

12. 10. 2017 14:46

poradna

TOHLE JE TEN SLUŠNÝ ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍ, EXISTUJÍ I JINÉ METODY.....JEŠTĚŽE NEVÍME, CO JÍME.

12. 10. 2017 12:49

PerditaX

Kdo by se také postupem doublefrozen chlubil - nedivím se, že to nepíší. A to nemluvíme o separátu a výrobcích z něj.

12. 10. 2017 11:39

tkoskubova

Děkuji,opět se dozvídáme nové zajímavosti.

12. 10. 2017 10:04

Yogii

O tomhle způsobu dvojího mražení jsem vůbec nevěděla. Poučné a zajímavé.

12. 10. 2017 09:20

babicka Eva

Důležité informace pro výběr ryb.

12. 10. 2017 09:17

bessi

Díky za článek

12. 10. 2017 09:08

Masa55

Děkuji za super informace.

12. 10. 2017 08:45

Kumpi

Zajímavé, takže opět číst, číst, číst. To se ty nákupy prodlužují. :-)

12. 10. 2017 08:28

filipova

díky za poučný článek

12. 10. 2017 08:09

MaHelen

několikrát jsem koupila mraženého lososa chutnal úplně jinak než kousek z čerstvého lososa. Cena odpovídala pouhých 175 kč. A kvalita zřejmě nulová

12. 10. 2017 08:09

MaHelen

několikrát jsem koupila mraženého lososa chutnal úplně jinak než kousek z čerstvého lososa. Cena odpovídala pouhých 175 kč. A kvalita zřejmě nulová

12. 10. 2017 08:06

JARI59

Poučné - díky za vysvětlení

12. 10. 2017 07:57

irwinka

to abych do obchodu vyrazila v pořádných rukavicích, abych se nějakých informací dočetla :-)

12. 10. 2017 07:25

lenkamarie

Děkuji za přehledný a poučný článek.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma