TOPlist
Sledujte nás:

Upozornění: Jedná se o recept uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat nutriční zásady STOBu.

Vánočka podle Viléma Vrabce

Zpět
  • Autor: Yogii
  • Doba přípravy (min.): 240
  • Uživatelský recept
  • Porce: 40.00

Ingredience

Dochucovadla:

Citronová kůra, sůl

Energetická hodnota celkem: 28049 kJ

Bílkoviny (g): 158, Tuky (g): 232, Sacharidy (g): 974, SAFA (g): 116, Cukry (g): 243, Vláknina (g): 46, Sůl (g): 1

Energetická hodnota na 1 porci: 701 kJ

Bílkoviny (g): 4, Tuky (g): 5.8, Sacharidy (g): 24.4, SAFA (g): 2.9, Cukry (g): 6.1, Vláknina (g): 1.2, Sůl (g): 0

Postup přípravy

Do misky dáme kvasnice, posypeme lžičkou cukru a mícháme, až se kvasnice rozpustí. K tomu přidáme 150 g mouky, 1/8 l vlažného mléka a zaděláme kvásek. Povrch posypeme moukou a dáme kynout. Do mísy nasypeme zbylou mouku, k ní prášek do pečiva, cukr, sůl, citronovou kůru, dobře promícháme, do středu mouky uděláme důlek, do něho dáme žloutky a kvásek. Promícháme těsto a přidáme rozinky, mandle a řídké máslo. Těsto dobře propracujeme a necháme kynout. Vykynuté těsto dvakrát srazíme a necháme vždy znovu vykynout. Pak je na vále rozdělíme na 2 stejné díly. Jeden díl opět rozdělíme na 3 stejné kusy, a druhý díl na 5 kusů. Z těchto kusů uděláme pramínky stejně dlouhé. Tři stejně silné pramínky pletením spojíme, po délce promačkáme mělký žlábek a potřeme bílkem. Další 3 tenčí pramínky rovněž zapleteme a položíme na již vytvořenou část vánočky. Opět střed trochu promačkáme a bílkem potřeme, 2 prameny propleteme a položíme navrch vánočky. Vánočku dáme na plech a ještě necháme asi 30 min. kynout. Pak ji potřeme a pečeme, nejprve prudčeji, dopékáme pomaleji, celkem asi 45 minut. Před pečením vánočku posypeme nakrájenými mandlemi.

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři