TOPlist
Sledujte nás:

Zeptejte se odborníka - Měsíc zdravého mlsání

Zpět
Počet členů: 122
Založeno: 04. 06. 2017

Každý měsíc vám odpovídá na vaše dotazy odborný garant projektu, tentokrát jsou to garantky dokonce dvě - PhDr. Iva Málková a Ing. Hana Málková. Zeptejte se na cokoli, co vás ohledně zdravého mlsání zajímá, otázky můžete pokládat zde, a to kdykoli od začátku měsíce po dobu tří týdnů (tzn. do neděle 25. 6.), poté budou dotazy zodpovězeny.

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 07. 2017 10:09

Díky za odpovědi na všechny otázky.

03. 07. 2017 09:58

Všechny otázky i odpovědi jsem si přečetla a moc děkuji za informace, které se díky tomuto projektu získávám.

02. 07. 2017 20:24

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, jaký je Váš názor na sacharidové vlny. Moje kamarádka, která dlouhodobě hubne a tělo si po čase přivyklo na snížený příjem energie, tvrdí, že se hnula dál díky nim. Hubne ze 145kg. Dnes má 110kg a když zhubla 17kg, tak se jí váha zastavila a nemohla se 4 měsíce pohnout. Potom se dostala k jedné fitnes trenérce, která jí poradila sacharidové vlny a skutečně se hmotnost opět začala snižovat. Dnes má kolem 90kg a je spokojená. Ještě se chci zeptat, jestli sacharidové vlny mohou absolvovat diabetici na PADech. Díky za odpověď.

29. 06. 2017 21:21

Děkuji za Vaše rozumné názory.

29. 06. 2017 20:57

Krásný večer!
Moc děkuji za odpověď!!!! Pěkně a přehledně sepsáno, přesně takhle jsem to potřebovala :-) Moc děkuji!!!!!
PS: ten pekáč buchet bych právě chtěla mít vyrýsovaný na břiše :-) ale v 50 letech už to není tak snadné.....

29. 06. 2017 12:22

paniLiba:
Mám dotaz: jak je to s výrobou knackebrotů a podobných " křehkých " plátků ? Máme jimi nahradit pečivo, doplnit vlákninu - ale obsahují opravdu jenom zdraví prospěšné látky? Jakým chemickým procesem musí projít suroviny až do finálního vzhledu a složení? Je všeobecně známo , že čím delší úprava základních surovin, tím je výsledek méně zdravý. Platí to i zde ? Děkuji za odpověď

Odpověď:
Výroba křehkých chlebů a knäckebrotů není určitě nic "chemického", jedná se o klasické fyzikální procesy - v případě křehkých chlebů je to extruze, u knäckebrotů rozválení a pečení.
Jejich delší trvanlivost je dána především tím, že obsahují minimum vody. Takže jediné, co je potřeba, je opět sledovat složení, pokud vyberete kvalitní výrobky, tak ty jsou vyrobeny jen ze základních surovin. Problémem může být u některých výrobků jen vyšší obsah soli, to se ale týká i klasického pečiva a tam se navíc u nebalených výrobků obsah soli ani nedozvíte. Takže kvalitní knäckebroty a křehké chleby můžete určitě do jídelníčku zařadit.

29. 06. 2017 10:05

Mám dotaz: jak je to s výrobou knackebrotů a podobných " křehkých " plátků ? Máme jimi nahradit pečivo, doplnit vlákninu - ale obsahují opravdu jenom zdraví prospěšné látky? Jakým chemickým procesem musí projít suroviny až do finálního vzhledu a složení? Je všeobecně známo , že čím delší úprava základních surovin, tím je výsledek méně zdravý. Platí to i zde ? Děkuji za odpověď

29. 06. 2017 09:50

sifaka:
Vybrala jsem si týdenní úkoly:nejím slané či sladké pochutiny více než 2 x týdně.Jen se teď pozastavuji jestli se do toho zahrnují i proteinové tyčinky a sušenky bez cukru.Takže nevím jak si zapsat.A též jestli cokoliv ke kávě se bere jako špatný návyk.Samo myslím jen pro ty, kteří zápasí se sladkostmi.Ne pro všechny obecně.Děkuji.
Odpověď:
Úkoly nejsou takto přesně definované a záleží spíš na každém, jak si je upraví dle svých potřeb :-) Ale pokud je to proteinová tyčinka plánovaně snědená ke svačině, tak to určitě počítat nemusíte. Spíše se tím myslí to, co jíte tak nějak nad plán, k večerní televizi atd.
A k té druhé otázce, pokud si někdo dá ke kávě na svačinu nutričně vhodnou potravinu, tak to určitě špatně není. Ale špatně je, pokud člověk automaticky sahá po jídle vždy, když si dá kávu, i když třeba zrovna doobědval a nemá hlad.

29. 06. 2017 09:49

babicka Eva:
Dobrý den,
v diskusi přišla řeč na arašídové máslo. Nevím, jestli je to jen otázka tuků a nebo ho lze považovat i za součást mlsání To v případě, když vytvoříme sladkou variantu .A jaký máte názor na jeho konzumaci.
Odpověď:
Arašídové máslo určitě můžete do jídelníčku zařadit, pokud si ho například namažete na pečivo místo klasického másla, tak z hlediska složení tuku si určitě polepšíte. Lze třeba přidat i malé množství do ovesné kaše nebo využít při pečení. Jen je třeba myslet na to, že je hodně tučné a jíst ho jen v malém množství. Vyzkoušet můžete určitě i další ořechová másla, např. mandlová, kešu apod.

29. 06. 2017 09:49

ifucikova:
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli dělám dobře, když si do kávy občas přidám trochu skořice. Kávu jinak piji bez cukru a bez mléka. A ještě bych se chtěla zeptat, jak mám odbourat občasné odpolední/večerní chutě. Občas, když přijdu domů z práce a jdu na zahradu, neodolám a nekontrolovaně jím ovoce, které si utrhnu přímo ze stromu. Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Skořice do kávy je naprosto v pořádku, stejně tak může skořice fungovat jako náhrada cukru i jinde - například ochutit tvaroh nebo jogurt skořicí apod.
U odpoledních a večerních chutí je důležité vypozorovat, za jaké situace nastávají - není to důsledek nevyváženého jídelníčku? Neměla jste třeba zrovna menší oběd, nevynechala svačinu apod.?
Stejně tak to může být reakce na nějaké vaše emoce - stává se vám to, když jste ve stresu, někdo vás v práci naštval, přijdete unavená, nebo se vám naopak něco podařilo a máte to jako odměnu?
Nebo je to jen ten fakt, že jdete kolem stromu a nedokážete odolat?
Podle toho, až se vám podaří vypátrat ten spouštěč, tak můžete pracovat na postupném odbourání návyku.
Pro začátek si můžete dát třeba pravidlo, že si utrhnete jen jeden kousek ovoce (v případě menšího ovoce třeba jednu mističku), ovoce si dáte na talířek nebo do mističky a v klidu si ho někde sníte a nebudete ho jíst přímo ze stromu.
Ale jinak je to tak, jak jsem psala v dotazu níže, rozhodně je lepší varianta, když mlsáte v podobě ovoce, než kdybyste si dala nějaký dort, sušenku nebo čokoládu. Ale i tak by bylo vhodné na tom zapracovat a postupně se snažit tento návyk odbourat.

29. 06. 2017 09:47

Sifaka:
Přidávám se k dotazu níže :-)
A přidám ještě jeden.Každý to máme v hlavě jinak, a já se snažím svoji oblbnout:-( Když si dám do kávy s mlékem, která je snad jinak neškodná :-) lžičku holandského odtučněného kakaa, s tím, že mozek bude vědět, že už svoji mňamku dostal a nebude se drápat do další-vytvořím si časem další nějakou závislost?I když ne přímo na cukru, jen na chuti čokolády?....protože každá závislost omezuje.Záchvaty mlsné už mě díky sebekoučinku přešly, jen semtam když se něco objeví, pokazí mi celý týden.Takže bych ráda odbourala i to "občas".Jak to vidíte hlediska vaší odbornosti?Díky za odpověď.
Odpověď:
Pokud budete pít kávu s kakaem každý den, tak si tento návyk za nějakou dobu opravdu pravděpodobně zafixujete. Ale pokud vám to takhle vyhovuje a vede to k tomu, že vás to uspokojí a už nemáte chuť na další sladké, tak v tom nevidím vůbec žádný problém :-) Lžička kakaa obsahuje cca 80 kJ, což je opravdu zanedbatelné, navíc pokud se jedná o kvalitní kakao, tak tělu dodáte i příznivé látky v podobě antioxidantů apod. Takže jako náhrada za sladké je to v pořádku.
Ohledně občasného mlsání je důležité zapracovat na vašich myšlenkách. Co se vám honí hlavou, když si dáte něco sladkého? Je to něco ve smyslu, že už jste porušila režim, tak už je ten celý týden pokažený a už je to jedno, co budete jíst? Je potřeba tyto negativní myšlenky přeorientovat a myslet pozitivně ve smyslu, že jedna sladkost nic neznamená, do života to zkrátka občas patří, sladkost si vědomě vychutnáte a poté se opět vrátíte do svého režimu. Není to sice jednoduché, ale tréninkem se to dá zvládnout a je to určitě lepší varianta než si celoživotně zakázat veškeré mlsání :-)

29. 06. 2017 09:46

Bezinka4:
Krásný den!
Chci se zeptat na ovoce, jestli je také považováno za mlsání :-)
Mám myslím již skoro vyvážený jídelníček, zcela jsem vypustila bílou mouku, cukr a nezdravé tuky. Piju vodu a neslazený čaj, jím maso, zeleninu, luštěniny, vejce a čistozrnný chléb. Chutě na sladké již zcela vymizely, ale ujíždím na ovoci! Dcera tvrdí, že to je důvod, proč se moje váha stále drží a já nezhubla za posledního půl roku ani deko! Jinak hubnu pomalu a jistě už čtyři roky cca 3 kg ročně :-)
Tak bych chtěla znát váš názor na ovoce, je povolené v jakémkoli množství, nebo jen jedno jablko denně a pouze dopoledne? Díky moc za odpověď!!!!! PS. právě jsem si dala ke svačině půl kila jahod s bílým jogurtem :-))) když ona je to taková mňamka......

Odpověď:
Ovoce lze považovat právě za to zdravé mlsání :) Určitě je to ta nejlepší varianta, po čem sáhnout, když vás hodní mlsná. A pokud jahody nebo jiné ovoce doplníte například bílým jogurtem, jak píšete, tak je to naprosto ideální. Nicméně pořád se jedná o zdroj cukru, a proto nelze jíst ovoce neomezeně. Když si to energeticky spočítáte, tak takové kilo ovoce už dodá poměrně dost energie (např. kolem 2000 kJ, což už vydá za celý oběd). Takže dcera v tomto ohledu může mít pravdu, že je to třeba jeden z důvodů, proč se váha zastavila, ty kilojouly se zkrátka nasčítají.
Určitě není třeba se řídit striktního pravidla jedno jablko denně a dost, ale nemělo by to vypadat tak, že budete jíst každý den kilo ovoce - mělo by to být zhruba těch 200-300 g za den a zbytek se dojídat zeleninou :-) Ale pokud to jednou za čas skončí u většího množství, tak se určitě nic neděje, pořád lepší než sníst pekáč buchet :-) Stejně tak není nějaký velký průšvih, když si dáte ovoce odpoledne, zejména pokud vás čeká nějaká pohybová aktivita, tak může být ovoce vhodnou svačinou i na odpoledne.

28. 06. 2017 23:14

Vybrala jsem si týdenní úkoly:nejím slané či sladké pochutiny více než 2 x týdně.Jen se teď pozastavuji jestli se do toho zahrnují i proteinové tyčinky a sušenky bez cukru.Takže nevím jak si zapsat.A též jestli cokoliv ke kávě se bere jako špatný návyk.Samo myslím jen pro ty, kteří zápasí se sladkostmi.Ne pro všechny obecně.Děkuji.

28. 06. 2017 14:55

Dobrý den,
v diskusi přišla řeč na arašídové máslo. Nevím, jestli je to jen otázka tuků a nebo ho lze považovat i za součást mlsání To v případě, když vytvoříme sladkou variantu .A jaký máte názor na jeho konzumaci.

25. 06. 2017 15:36

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli dělám dobře, když si do kávy občas přidám trochu skořice. Kávu jinak piji bez cukru a bez mléka. A ještě bych se chtěla zeptat, jak mám odbourat občasné odpolední/večerní chutě. Občas, když přijdu domů z práce a jdu na zahradu, neodolám a nekontrolovaně jím ovoce, které si utrhnu přímo ze stromu. Děkuji za odpověď.

20. 06. 2017 17:04

Přidávám se k dotazu níže :-)
A přidám ještě jeden.Každý to máme v hlavě jinak, a já se snažím svoji oblbnout:-( Když si dám do kávy s mlékem, která je snad jinak neškodná :-) lžičku holandského odtučněného kakaa, s tím, že mozek bude vědět, že už svoji mňamku dostal a nebude se drápat do další-vytvořím si časem další nějakou závislost?I když ne přímo na cukru, jen na chuti čokolády?....protože každá závislost omezuje.Záchvaty mlsné už mě díky sebekoučinku přešly, jen semtam když se něco objeví, pokazí mi celý týden.Takže bych ráda odbourala i to "občas".Jak to vidíte hlediska vaší odbornosti?Díky za odpověď.

20. 06. 2017 16:27

Krásný den!
Chci se zeptat na ovoce, jestli je také považováno za mlsání :-)
Mám myslím již skoro vyvážený jídelníček, zcela jsem vypustila bílou mouku, cukr a nezdravé tuky. Piju vodu a neslazený čaj, jím maso, zeleninu, luštěniny, vejce a čistozrnný chléb. Chutě na sladké již zcela vymizely, ale ujíždím na ovoci! Dcera tvrdí, že to je důvod, proč se moje váha stále drží a já nezhubla za posledního půl roku ani deko! Jinak hubnu pomalu a jistě už čtyři roky cca 3 kg ročně :-)
Tak bych chtěla znát váš názor na ovoce, je povolené v jakémkoli množství, nebo jen jedno jablko denně a pouze dopoledne? Díky moc za odpověď!!!!! PS. právě jsem si dala ke svačině půl kila jahod s bílým jogurtem :-))) když ona je to taková mňamka......

Více příspěvků

Naši partneři