TOPlist


Červenec Měsíc zeleniny

Založeno: 02. 07. 2017, Hanka Malkova    Ve skupině: Prožij rok zdravě     Počet členů: 75

Podělte se v diskusi o své zkušenosti, rady a tipy, jak zařadit pravidelně zeleninu do vašeho jídelníčku i jídelníčku vašich blízkých!

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

27. 07. 2017 18:28

babicka Eva

S měsícem zeleniny taky nemám žádný problém, teď momentálně si každý den užívám výborné saláty.

26. 07. 2017 22:44

Yogii

Je to prima projekt

26. 07. 2017 20:20

Masa55

Měsíc zeleniny je pro mne jako měsíc pohybu, nemám s tím žádný problém....

26. 07. 2017 14:09

babicka Eva

Taky bych si dala rajčatovou omeletu. Dnes k večeři se chystám ochutnat musaku.

26. 07. 2017 00:16

Yogii

Ta rajčatová omeleta zní moc dobře, zítra asi zkusím.

25. 07. 2017 23:49

Macatice

Masa55> Hmmm... Tak tohle by mi asi tky chutnalo (akorát bez pepře), někdy to zkusím. en bych to neměla přehánět s vejci - bílkovin mám vždycjy ažaž.

25. 07. 2017 20:41

1a234

No, já jsem to asi dneska se zeleninou přehnala. Jsem jak balón.

25. 07. 2017 19:20

Masa55

Mám děsně ráda rajčatovou omeletu. Na pánvi dám pár koleček rajčat, osolím , opepřím a dám na ně na plátky nakrájený česnek, já můžu hodně česneku. Pak na to rozklepnu vejce a nechám chvíli zatuhnout.Neni to úplně jako omeleta, je to řidší a právě do té šťávičky si strašně ráda máčím chleba.

25. 07. 2017 12:54

1a234

Se zeleninou je to zatím pořád dobrý, rajčata mám nejradši.

25. 07. 2017 10:12

bessi

Já zase nemám ráda rajčata, ale můžu kečup a rajskou omáčku. Tam mi ty rajčata nevadí.

24. 07. 2017 22:58

Macatice

Ač rajčata jsou jedna z mála druhů zeleniny, které ráda, a to na všemožný způsob - syrová, dušená, pěčená, jako protlak..., tak lečo mi zrovna moc nejede. Možná je to tou paprikou.
Ale dnaska jsem dostala fazolky, tak budou zítra.

24. 07. 2017 21:20

Masa55

Dneska jsem si udělala smaženici, přidala jsem si tam papriku a cuketu a bylo to moc dobré, taková zeleninová smaženice.

24. 07. 2017 20:38

Yogii

Losos a dýně, to já ráda! Grilovaná kořenová zelenina, to jsem nikdy neměla. Zajímavé. Já dnes večer zapečenou cuketu v těstíčku z kukuřičné mouky s parmezánem.

24. 07. 2017 17:48

martashi

U nás dnes kuřízky jako sloní ucho, nový brambor, okurkový a zelný salát. Zítra plánujeme grilovanou dýni, lososa a opečené brambory. rajčatový a okurkový salát. A chystám se i na grilovanou mrkev,petržel a celer - jenom tak vyzkoušet, jedla jsem u známých a chutnalo mi :-)

24. 07. 2017 14:40

Yogii

Hmmm, dala bych si i s tou červenou čočkou! Já si dnes nemohla nic vybrat v okolní nabídce co k obědu. Jako nejmenší zlo jsem nakonec zvolila smaženou tresku, kterou jsem oloupala od strouhanky s bramborovou kaší a okurkovým salátem.

24. 07. 2017 14:15

bessi

Já furt ulítávám na pečené zelenině. Dnes k ní byla červená čočka. A zeleniny bylo 600g!

24. 07. 2017 11:02

1a234

Masa55 - lečo už jsem také dávno neměla, už vím, co budu vařit!

24. 07. 2017 07:43

babicka Eva

Já si tento týden užívám zeleninových salátů na dovolené v Chorvatsku.

23. 07. 2017 18:52

Masa55

Dnes jsem si udělala po dlouhé době klasické lečo, to byla taková dobrota !!!!

23. 07. 2017 15:33

Yogii

Hanajabu- mrkev s fenyklem zní dobře, v téhle kombinaci asi fenykl dodá pikantní chuť, ale nebude moc vyčnívat., zajímavé k vyzkoušení.

23. 07. 2017 15:15

hanajabu

Dnes jsem použila fenykl do mrkvoveho salátu k pečené rybě. Chutná kombinace: nastrouhaná mrkev a cerstvy fenykl se zálivkou z limetkove šťávy s medem. Vyzkoušejte!

23. 07. 2017 15:14

babicka Eva

Yogii
Ukázkový jídelníček. To musím taky vyzkoušet.

23. 07. 2017 11:19

Yogii

Pohanku už jsem neměla dlouho, musím z ní taky něco připravit, k snídani jsem ale měla jahlovou kaši s hroznovým vínem a vlašskými ořechy, k obědu pórková polévka a guláš se zeleninou, kde je i ta cuketa

23. 07. 2017 10:50

bessi

Dnes mám jednoduchý oběd. Pohanku s pečenou zeleninou a samozřejmě v tom bude i cuketa.

23. 07. 2017 00:15

Yogii

Cuketa na grilu je moc dobrá. Já dnes měla cuketu v zeleninové směsi na těstoviny a taky moc dobré.

23. 07. 2017 00:05

Yogii

Cuketa na grilu je moc dobrá. Já dnes měla cuketu v zeleninové směsi na těstoviny a taky moc dobré.

22. 07. 2017 21:40

1a234

Zkusím tu cuketu na grilu.

22. 07. 2017 21:31

Masa55

Poradna : cuketa mi chutná úplně ve všem, ale ty lazáně, jsem zvědavá na výsledek......

22. 07. 2017 20:49

babicka Eva

V poslední době si rodina oblíbila cuketu na grilu.

22. 07. 2017 20:49

babicka Eva

V poslední době si rodina oblíbila cuketu na grilu.

22. 07. 2017 10:40

poradna

Dostala jsem tip na Lasagne, které se nahradí cuketovými vrstvami. Jinak je vše stejně. Chystám se na to, prý to jedli i kluci, kteří zeleninu odstrkují a olizovali se.

21. 07. 2017 23:50

Yogii

1a234- na STOBu je k cuketě docela dost receptů, taky jsem se tam inspirovala.

21. 07. 2017 20:31

1a234

Dneska jsem dostala cuketu. Nemám s tím žádnou zkušenost, vařila jsem to snad jen jednou.Cuketě říkám, že je to s ní jako se sekyrkovou polívkou.:)).Tak snad něco vyrobím.

21. 07. 2017 20:29

1a234

Yogii - díky, asi to byl opravdu polníček.

21. 07. 2017 14:12

Macatice

A znovu ta cuketa... >-]

http://www.lidovky.cz/zachran-jidlo-jak-uchovat-zeleninu-zkuste-cuketovy-relish-pay-/dobra-chut.aspx?c=A170719_130900_dobra-chut_ape

21. 07. 2017 13:52

Yogii

Placky nebo placičky bych taky mohla udělat nebo nákyp, taky mne zaujala polévka a plněná cuketa a cuketa v těstíčku a plátky cukety... je toho docela dost, to asi dvě cukety nebudou stačit :-)

21. 07. 2017 13:32

bessi

A zítra k obědu budu mít asi cuketový nákyp nebo placky.

21. 07. 2017 13:31

bessi

Letos budu poprvé dělat cuketovou marmošku, tak jsem na ni zvědavá.

21. 07. 2017 00:26

Yogii

Cuketove segedín není špatný nápad :-). Jedná cuketa je obvyklá, tmavá, druhá je světlá a na konci rozšířená, ještě jsem takovou neviděla.

20. 07. 2017 23:47

Macatice

Cuketa je vděčná. Dá se z ní dělat všelicos i cuketový "segedín".

20. 07. 2017 22:36

Yogii

Dnes jsem dostala od známých ze zahrady okurky a cukety, tak se těším, že na cukety použiji některý z receptů, které jsem se tady naučila.

20. 07. 2017 22:34

Yogii

1a234: psala jsem ti 15., že trsy bývají někdy u polníčku, tak to jsem ráda, že to byl on a poznala jsi podle fotky.

20. 07. 2017 19:24

1a234

Tak jsem dneska , díky novému článku, objevíila, že to ,co jsem měla nedávno v salátu , byl asi polníček

20. 07. 2017 16:02

martashi

Dostala jsem žampiony od sousedů, rostou jim na zahradě, tak se těším jak je naplním mletým masem a sýrem a k tomu okurkový salát a nový brambůrek :-))

20. 07. 2017 13:16

bessi

Macatice: hmmm žampiony to bych si taky dala, ale u nás je nemají :-( Na jaře si koupím balík a budu je pěstovat sama

20. 07. 2017 08:59

paniLiba

Bude ještě něco napsáno samostatně o rajčatech ? Ta by si to jistě zasloužila..... děkuji

19. 07. 2017 21:22

irena.ba

vodnici neznám - musím si zjistit co to vlastně je

19. 07. 2017 19:04

martashi

Lilek dělám nejraděj plněný šunkou,houbami a sýrem a pěkně zapečený.

19. 07. 2017 18:48

Macatice

Já jsem si dneska udělala směs cibule, cukety a žampionů. Pžíděl zeleniy na tento den (i s e snídaní) splněn. Akorát ta cuketa nemá moc vlákniny, musím ji dohnat nějakými vločkami.

19. 07. 2017 18:34

Masa55

Máme dneska segedin k obědu a k večeři grilovaná zelenina a klobásy

19. 07. 2017 13:47

babicka Eva

Lilek ani vodnici jsem nevařila, musím vyzkoušet.

19. 07. 2017 12:42

bessi

Masa55-wow to vypadá jedle. Díky za typ, určitě to vyzkouším

18. 07. 2017 09:52

Masa55

bessi : nakrájím ho na silnější plátky a osolím, vysuším vodu co pustí a pak ho obalím jako řízek a upeču. Má to chuť někde mezi houbou a květákem. Je dobrý i vydlabaný a naplněný mletým masem a zapečený v troubě. Ale nám nejvíc chutnjí řízečky. Taky jsem ho upekla jen tak na kolečka na sucho na pánvi a pak potřít česnekovým dipem.

18. 07. 2017 09:01

1a234

Vodnici jsem asi také ještě nejedla, musím to vyzkoušet.

18. 07. 2017 08:59

Yogii

To může být zajímavé. Další tip na vyzkoušení. Já ji dělám jen nastrouhanou s česnekem a bílým jogurtem jako salát.

18. 07. 2017 08:38

hanajabu

Včera jsem poprvé jedla vodnici (velká ředkvička s chutí kedlubny). Z nastrouhané a vmíchané do vařené červené čočky s kousky pečeného masa (zbytky z víkendu) a uvařeným vejcem, ochucené pepřem, vinným octem a olivovým olejem byl nakonec docela chutný salát k večeři. S knäckebrotem. :-)

18. 07. 2017 00:06

Macatice

Lilek je dobrý, ale sama si ho moc nedělám. V Řecku ho mají často, tam si ho dávám ráda.

17. 07. 2017 19:17

bessi

Yogii - dám na tebe a vyzkouším

17. 07. 2017 18:47

Yogii

Lilek je super, určitě doporučuji zkusit.

17. 07. 2017 18:41

bessi

Masa55 - je lilek dobrý? Jak to asi chutná? V obchodě po něm pokukuji, ale nemám odvahu ho koupit

17. 07. 2017 18:41

Yogii

Já měla minulý týden novinku- osmažený plátek bílé ředkve, a bylo to dobré.

17. 07. 2017 18:33

Masa55

Dostala jsem od nevěsty lilek, tak si ho obalím a opeču jako řízek s bramorem.

17. 07. 2017 13:54

Yogii

Já dnes k obědu strapačky s uzeným a s kysaným zelím v jídelně a přidala jsem si k tomu pak vlastní rajče.

17. 07. 2017 13:48

bessi

Dnes opět opečená cuketa, ale tentokrát k ní přidám papriku :-)

17. 07. 2017 10:33

1a234

K snídani tuňák z konzervy a rajčata.

16. 07. 2017 22:35

Macatice

Pro velký úspěch jsem si znovu koupila cuketu. Tu nejmacatější, co tam měli :-)

15. 07. 2017 22:44

Yogii

No, snad už ti bude zítra dobře. Já zas měla cuketu včera s treskou. Dnes v poledne mlsání - meruňkové knedlíky, večer panenku s bramboromrkvovým pyré.

15. 07. 2017 22:04

Masa55

Dnes jsem byla na čaji a suchých rohlíkách, nepřišla jsem na to co mne tak prohánělo skoro celou noc. Jedla jsem vše co i moji kluci a oni nic.

15. 07. 2017 15:37

bessi

Taky u mě budou k večeři cuketová kolečka a taky se sýrem. Když ono to je tak dobré ;-)

15. 07. 2017 13:49

Yogii

Trsy bývají někdy u polníčku, hnědé byla asi nějaká houba nebo že by něco ze sóji?

15. 07. 2017 13:49

Yogii

Trsy bývají někdy u polníčku, hnědé byla asi nějaká houba nebo že by něco ze sóji?

15. 07. 2017 13:33

1a234

Včera jsem měla v salátě něco, co nevím , co to bylo.Jednak nějaká , asi bylinka s asi dvoucentimetrovými lístky , dělalo to takové trsy.A potom nějaké kousky, hnědé, něco mezi houbou a sýrem.Byla jsem na obědě v restaraci a spěchala jsem do práce, tak jsem se zapomněla zeptat.

14. 07. 2017 23:58

Macatice

Koukám, že cuketová kolečka ovládla náš jídelníček. Já je k večeři měl taky :-)

14. 07. 2017 21:58

Masa55

Dneska jsem cuketu lehce opekla na jedné straně a když jsem kolečka obrátila, tak jsem je posypala stouhaným sýrem, byla to velká ňamka.

14. 07. 2017 10:54

bessi

Tento měsíc se mi líbí, naučí se jíst zeleninu pravidelně, což byl u mě problém. A pak jde hubnutí samo :-))

13. 07. 2017 21:18

poradna

mým hitem je nyní recept kamarádky, kde lasagne nahradila cuketou. Všichni se olizovali

13. 07. 2017 21:15

Masa55

V zelenině žádný problém.....

13. 07. 2017 20:11

1a234

V zelenině se opravdu lepším, v tom horku to jde samo.

13. 07. 2017 12:59

bessi

Dýni mám zatím maličkou, ale už se nemůžu dočkat až vyroste. To bude dobrotaaaaa :-))

13. 07. 2017 00:05

sifaka

Taky jsem dala šanci cuketě na pánvi a fakt to není marný.Posypu kořením, které si vozím z Řecka na saláty, pánvičku jen pomažu silikonovým štětečkem a je to hustý a jednoduchý.Díky.

12. 07. 2017 20:39

Masa55

cuketa mi fakt zachutnala, griluji si ji na pánvi každé ráno 4 kolečka ke snídani.

12. 07. 2017 18:07

martashi

Už mi pěkně narostly dýně hokaido, tak bude pěkně ugrilovaná dýně ochucená česnekem s opečenými brambůrky a okurkovým salátem a zelným salátem a rajčatovým salátem, kdo bude mít chuť může zakousnout i něco od masa, krůtí prsa nebo kuřecí stehýnko. Plánuju to na víkend, cuketu jsem taky jednu dostala,tak se taky zúčastní soutěže o přízeň strávníků.

12. 07. 2017 17:31

tkoskubova

Cuketu mám také velmi často,nejraději placky s ovesnými vločkami.Anebo jen na pánvičce s lilkem,rajčaty,cibulí,to je chuťovka.

12. 07. 2017 13:06

bessi

Pěkně mi rostou cukety, tak se do nich pustím. Z rodiny je nikdo nejí, tak budou jen moje :-)) V pátek jedu do Polska pro okurky a v sobotu mě čeká zaváření. Od sousedů jsem dostala papriky a kedlubny, k nim přidám vlastní okurku, mrkvičku, bylinky a prima salátek je na světě :-)

12. 07. 2017 12:41

babicka Eva

Od zítřka jsem na chalupě s vnukem a budeme se živit hlavně tím, co nám vyrostlo. Zeleninová polévka, cuketový nákyp, špenát, brambory pečené v troubě, špenát, mrkvička, okurky na všechny způsoby.

12. 07. 2017 00:03

Macatice

1a234: pokud ho nejíš extra slazený nebo skyselým mlékem či jogurtem, tak okurka samotná toho v sobě moc nemá, tudíž si klidně můžeš dovolit - no, kotel ne, ale půl kotle určitě ano :-)

Já jsem si dneska zase dala cuketová kolečka. Cuketa je na tom podobně jako okurka - člověk si jí může celkem bezz následků dát hodně a já jsem potřebovala nahnat zeleninu.
Masa55: A pár těch koleček jsem posypala špetkou kari - taková rychlá varinta cukety na kari. nebo spíš kari na cuketě? :-)

11. 07. 2017 21:40

coumba

U mě k obědu těstovinový salát s uzeným kaprem a zeleninou. K večeři zeleninový salát s lučinou salátovou a chlebem. A na zítra vařím ledvinky s rýží, aby měl manžel taky něco "normálního".

11. 07. 2017 21:26

Masa55

ajanka : moc prosím o recept cuketu na kari.

11. 07. 2017 19:15

babicka Eva

U nás dnes mrkvová polévka, maso na kari, nudle, okurkový salát.

11. 07. 2017 17:40

martashi

U nás dneska byla koprovka s vejcem, rajčatový salát. K večeři okurkový salát a obložený chléb s tvarohem a pažitkou s plátkem šunky.

11. 07. 2017 17:23

ajanka

Já dělala k obědu cuketu na kari .-). Tuto kombinaci mám moc ráda a dá se dělat celoročně :-)

11. 07. 2017 17:11

1a234

Dneska bude okurkový salát.Toho bych , bohužel, mohla sníst kotel.

11. 07. 2017 14:52

Yogii

Já včera na rajčatech a cuketě, dnes zatím na salátu.

10. 07. 2017 22:31

babicka Eva

Já jsem si dnes pochutnala na čerstvě natrhaných okurkách, jen tak.

10. 07. 2017 22:15

Macatice

Masa55: Guláš je vždycky lepší druhý den :-)

Já jsem dneska měla zelené fazolky restované na slanině.

10. 07. 2017 19:23

Masa55

Nevím jestli se to nějak pěkně rozleželo, ale dneska byl gulášek moc prima a i muž si přidal.

10. 07. 2017 14:22

bessi

Včera jsem byla se sousedkou v lese a obě jsme přinesly velký koš plný hub. Takže v Orlických už rostou...Huráááá

10. 07. 2017 12:20

1a234

Mexickou směs dávám většinou ke kuřecímu masu.

09. 07. 2017 20:30

Masa55

Dnes jsem prvně použila mraženou mexickou směs, přidala guláši takouvou zvláštní příchuť.Zahustila jsem to rozmixovanýma fazolema.Manželovi to tedy moc nejelo.

08. 07. 2017 20:34

Masa55

Taky houby miluji a i moc ráda na ně chodím, zatím tady neni ani prašivka.

08. 07. 2017 20:09

1a234

Houby můžu jíst na všechny způsoby, zatím u nás nerostou, snad se dočkám.

08. 07. 2017 18:49

hanajabu

Fenykl je nejchutnější syrový v jakékoliv salátové směsi. Pěkně
krupe, je šťavnatý a aromaticky.

08. 07. 2017 14:20

Yogii

Houby taky ráda

08. 07. 2017 13:08

sifaka

Mi se na houbách líbí, že nemají kosti ani tlusté maso a někdy jsou i zadarmo:-)))

08. 07. 2017 11:16

Macatice

HannySunny: Neboj, nezklameš :-)
Sebekoučink řadí houby do zeleniny, stejně jako meloun do ovoce. Takže semaforek zeleniny mi barví pěkně do zelena. Navíc, ať jsou hoby to cokoli, mají i dost vlákniny, které obvykle nadbytek nemívám.

08. 07. 2017 11:08

tkoskubova

Denně jím zeleninu,a to dostatečné množství,ale bohužel,večer neodolám sladkému a taky oříškům.Podotýkám,že se nedokážu u oříšků udržet na "hrsti",vždycky je to plná miska.

08. 07. 2017 07:54

HannySunny

Macatice, zklamu te, i kdyz jsi me pobavila anorektickou zeleninou. Houby nejenze nejsou zelenina, nejsou to ani rostliny a dokonce maji vyvojove bliz zivocichum nez rostlinam. Mozna proto jsou ti (a mne tez) tak sympaticke. :-)

08. 07. 2017 07:54

HannySunny

Macatice, zklamu te, i kdyz jsi me pobavila anorektickou zeleninou. Houby nejenze nejsou zelenina, nejsou to ani rostliny a dokonce maji vyvojove bliz zivocichum nez rostlinam. Mozna proto jsou ti (a mne tez) tak sympaticke. :-)

07. 07. 2017 22:09

Yogii

Fenykl jsem jednou dělala, našla jsem si na internetu nějaký recept, byl tam jogurt, citron, další zelenina, vzpomínám, že řapíkatý celer, ale fenykl tam moc poznat nebyl.

07. 07. 2017 21:01

babicka Eva

Dnes jsem si dala zeleninu - meloun. Moc jsem si pochutnala.

07. 07. 2017 19:28

sifaka

Děvčata, připravujete tu někdo fenykl?

07. 07. 2017 19:11

Masa55

Dnes zelňačka jako tep.upravená zelenina a hrášek a rajčata syrová.
Macatice : díky za odkaz, taky jsem si u toho uvědomila, jak perfektní je sebekoučink ....

07. 07. 2017 13:46

Yogii

Až budu na počítači, tak se na odkazy na vyváženou stravu určitě podívám, přes mobil mi to nějak nejde.

07. 07. 2017 13:45

Yogii

Cuketu nakoupím, chtěla jsem ji pěstovat s dýní loni na chalupě, ale sazenice vždycky sežrali plzáci.

07. 07. 2017 13:03

Macatice

Se zeleninou sice nesouvisí, ale docela zajímavé články, které potvrzují správnost našich postupů - důležitá je vyvážená strava.

http://relax.lidovky.cz/chcete-zhubnout-cukr-bramburky-a-alkohol-jsou-tabu-f8f-/zdravi.aspx?c=A170627_142507_ln-zdravi_ape

http://ona.idnes.cz/kaloricka-restrikce-a-dlouhovekost-d6r-/zdravi.aspx?c=A170704_144216_zdravi_brv

07. 07. 2017 12:58

Macatice

Cuketa u6 je pryč. Udělala jsem si z půlky kolečka k obědu, načež muž začal mlsně ňuchat okolo a chtěl taky, že si to vezme místo okurky. Tak jsem mu udělala tu druhou půlku.

07. 07. 2017 08:08

coumba

S dovolením opíšu recept na carpaccio. Řepu máme rádi, letos jsem nasela dvakrát tolik, páč vloni nezbyla žádná na zavaření.

07. 07. 2017 05:28

babicka Eva

Yogii
Díky za recept, to je úplná delikatesa.

06. 07. 2017 22:59

Yogii

Pardon za překlep - \'svaří\' má být správně.

06. 07. 2017 22:57

Yogii

Zdravím babičku Evu a připojuji recept, který jsem si před časem našla a je podle Pohlreicha. Některé recepty řepu vaří nebo pečou, pravé carpaccio, a to i masové, je že syrové suroviny, takže i tento. Aby byla řepa měkčí, musí se dost dlouho marinovat. Takže řepa (2-3 kusy) se očistí a nakrájí na co nejtenší plátky. 2 lžíce vinného octa se stáří se solí a lžíci cukru, přidá se 2 lžíce medu, troškou pepře, cca 100 ml olivového oleje a rozšlehá se. Kousek čerstvého zázvoru se nastrouhá a vymaćká se z něj šťáva, ta se nalije do marinády. Může se přidat i šťáva z pomeranče a lžíce sójové omáčky. Marináda se nalije do nádoby či sáčku, naloží se do ní plátky řepy, musí být ponořené. Nechá se aspoň 12 hodin i víc. Pak se rozloží na talíř, na řepu kozí sýr a posypeme piniovými semínky, může se přidat i rukola. Přísady a koření si každý může vyladit podle své chuti. Dobrou chuť.

06. 07. 2017 22:48

1a234

Macatice: :)))) anorektická zelenina :))))), dobrý!!!!

06. 07. 2017 21:29

Masa55

Dnes šopský salátek u nevěsty a na grilu klobásky, měli 75 % masa vepřového a 10 % masa hovězího. Bylo to moc dobré.

06. 07. 2017 06:14

babicka Eva

yogii
carpaccio z červené řepy jsem nejedla ,jestli děláš sama napiš postup, díky.

06. 07. 2017 00:24

Yogii

Dobrý tip na rychlovky s cuketou a dobrá statistika kolem melounu :-). Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem posypané piniovými oříšky mám moc ráda.

05. 07. 2017 23:57

Macatice

Dneska jsem si koupila cuketu. Někdo ji dal do boxu k okurkám-hadovkám, které jsem kupovala pro muže. Mezi tou anorektickou zeleninou mi byla sympatická svými macatými tvary :-)
Já při své nechuti cokoli kuchtit si cuketu dělám velmi jednoduše: Nakrájím na kolečkadám na pánev s troškou oleje a posypu každé kolečko obvykle něčím jiným: sušeným česnekem, paprikou, vegetou, sýrem, kořením na gyros, kari, grilovacím kořením... A krátce orestuju po obou stranách. Velmi rychlé, málo pracné a dobré :-)

05. 07. 2017 21:37

sifaka

S dovolením téma"meloun" trochu přikrmím :-)...dnes jsem se v jiném článku dočetla, že meloun na tom s cukrem není nejhůř:-))nad ním je ještě mrkev, petržel, červená řepa a daleko nad ním hrášek, kukuřice a česnek.A tohle nikdo netlačí do ovoce :-))...........proč?..........protože tyhle druhy nikdo neřeší.Málokdo s radostí spořádá 1/2 kila červené řepy, petržele nebo česneku:-)).............ale meloun to je iné kafé :-)))........myslím, že je mu trošku ublíženo.Já jsem si oblíbila červenou řepu na dva způsoby.Pomazánka s křenem podle Haliny Pawlovské carpacio s kozím nebo balkánským sýrem.Když jsem si to dala, v koučinku to zarachotilo a zablikalo:-((..už vím proč!....to ta zatra řepa :-)) a taky není ovoce :-)

05. 07. 2017 21:03

Masa55

Já ty bramoráčky s cuketou rozhodně zkusím, díky za tip.

05. 07. 2017 19:40

martashi

Těším se na dýně hokaido, už se jich na kompostu rýsuje několik, nejraděj naložené v oleji s česnekem, okápnuté a opečené na grilu nebo pánvi. Většinou ani nesolím, dobré teplé i studené. Letos chci zkusit i salát z dýně.

05. 07. 2017 19:05

babicka Eva

tkoskubova
Děkuji za recept, něco podobného dělám, když do bramboráků přidám pro zlehčení cuketu. Nedávala jsem ovesné vločky, ale vyzkouším s nimi.

05. 07. 2017 18:17

tkoskubova

babicka Eva
Mým nejoblíbenějším receptem z cukety jsou placky.Nastrouhám si ji s 2-3 bramborami,přidám vejce,ovesné vločky,majoránku a ještě nějaké koření s bylinkami,a je hotovo.

05. 07. 2017 18:17

tkoskubova

babicka Eva
Mým nejoblíbenějším receptem z cukety jsou placky.Nastrouhám si ji s 2-3 bramborami,přidám vejce,ovesné vločky,majoránku a ještě nějaké koření s bylinkami,a je hotovo.

05. 07. 2017 18:14

tkoskubova

Děkuji za informaci.Ještě jsem meloun letos neměla,tak se moc těším,až si ho konečně dám.

05. 07. 2017 16:02

babicka Eva

Pokud počasí bude přát, tak si letos užiju okurek, cuket, rajčat, na zahradě vypadá úroda nadějně. Těším se na nové recepty z cuket.

05. 07. 2017 10:02

bessi

Melounu jsem se kdysi přejedla a od té doby ho nemůžu. Ale taková dýně, to je něco jiného, tu můžu :-))) No snad mi to tento měsíc půjde. Potřebuji se zbavit asi 5kg, tak by se to se zeleninou mohlo podařit ;-)

05. 07. 2017 09:40

Hanka Malkova

Meloun je věčné téma :) Botanicky se jedná o zeleninu, složením a použitím se spíše přibližuje k ovoci... Obsah cukru není úplně nezanedbatelný, a proto není vhodné ho při hubnutí jíst v neomezeném množství, proto jsme ho nakonec i v Sebekoučinku přeřadili do ovoce. Ale jak píše Yogii a babicka Eva, je to celkem jedno, jestli je to zelenina nebo ovoce, hlavně že si na něm (v rozumném množství) pochutnáte :)

05. 07. 2017 00:16

Macatice

Tak jsem se otestovala, co se zeleniny týče. Nakonec to nedopadlo tak špatně, ale stejně - zeleninu jím jen kvůli tomu, že je to doporučováno. Kdyby bylo po mém, dám si místo zeleniny kus sýra nebo flák uzeného.

05. 07. 2017 00:03

Macatice

sifaka: I ty jeden mlsný lemure! :-)

04. 07. 2017 18:10

sifaka

Ono to s tím melounem tak úplně jedno není, protože sladkožrouti ho mají zase jako omezení.Prostě ho nemůžou sníst tolik jako třeba okurky i když botanicky zelenina je.Co mě krká, je, když domů dotáhnu v síťovce 5 kilového zeleného přítele, rozkrojím ho.............a on není vůbec sladký a červený, přesto ho sním l když chutná jako okurka.A ještě mi ho jak na potvoru koučink počítá jako ovoce!..........no nezabily byste ho? :-))

04. 07. 2017 16:18

Masa55

Že je meloun zelenina, jsem se dozvěděla až tady, ale je pravda že v sebekoučinku se jako zelenina nezapočítává.

04. 07. 2017 12:42

irena.ba

A ještě mám další tip na zeleninovou pochoutkou, kterou mám moc ráda - pyré, např.z brokolice, květáku, fazolí... Je to výborné jako příloha k masu, rybě...

04. 07. 2017 12:35

irena.ba

Já jsem loni na podzim objevila dýni. Doposud jsem ji moc nejedla a teď ní jedu :))). Pečená v troubě, posypaná bylinkami - je to mňamka.

04. 07. 2017 10:13

babicka Eva

Taky si myslím, že je jedno, zda je meloun ovoce nebo zelenina, hlavně že nám chutná.

04. 07. 2017 08:42

laldo

Konečně měsíc, se kterým nemám vůbec problém - zeleninu miluju všechnu, v jakékoli úpravě a jakémkoli množství :)

04. 07. 2017 07:57

Yogii

S melounem je to komplikované, někdo ho řadí mezi zeleninu, což má logiku, protože botanicky patří mezi tykvovité rostliny jako je třeba dýně nebo okurka, někdo mezi ovoce, třeba proto, že je sladký a jí se jako zákusek, viz např. krátký článek http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/encyklopedie/_zprava/vyreseno-je-meloun-ovoce-nebo-zelenina--1378468. Rajče dokonce řešil Evropský parlament, to mi přijde poněkud ujeté. Každopádně mám meloun moc ráda a ať si ho každý řadí podle libosti :-).

04. 07. 2017 05:30

babicka Eva

Včera k večeři špenát s bramborem, na svačinu hrášek, k obědu jako příloha salát z červené řepy.

03. 07. 2017 23:41

Macatice

Nikdy by mně nenapadlo, že meloun někdo řadí mezi zeleninu. Obsahuje tolik ukru a vbody... A i jinak, zelenina se obvykle připravuje na slano, někdy se dá udělat sladkokyselý salát, ale i taková zelenina se dá udělat ve slané úpravě. Nikdy jsm neslyšela omelounu na slamo.

03. 07. 2017 19:49

tkoskubova

Massa55.Já myslela,že meloun je ovoce,alespoň to tak bylo řečeno v Sebekoučinku.Nebo se mýlím?

03. 07. 2017 19:48

tkoskubova

Zeleninu mám ráda téměř všechnu,nemusím však cibulovou a pórkovou polévku.a taky nejím zelňačku.Tuto zeleninu mám ráda čerstvou.

03. 07. 2017 19:17

Masa55

Dnes 396 g : rajčata, paprika, ředkvičky, meloun a zeleninová ( květáková ) polévka.

03. 07. 2017 09:40

sentenska

Zeleninu mám moc ráda v jakékoliv podobě. Snad jen řepu nějak často nemusím. A zeleninové šťávy? Tam mi je líto vymačkáného materiálu. Takže raději jím celé plodz ;-)

03. 07. 2017 05:38

ajanka

Zeleninu mám ráda skoro všechnu, kromě celeru a petržele, tak se těším co se dozvím v tomto měsíci :-).

02. 07. 2017 23:46

Macatice

Já se přiznám, zeleninu moc nemusím. Zejména ne tu, co vypadá hodně zeleně (okurky jsou výjimka). Své penzum 350 g zeleniny plním díky rajčatům, cibuli a houbám - ani jedno z toh obvykle zelené není. Zejména se vyhýbám zeleným houybám muchomůrkám :-)

02. 07. 2017 20:30

poradna

U nás to začalo zeleninovými saláty, kam se přidalo trochu Balkánu nebo něčeho, co mají v rodině rádi. Tak se k míse postupně přišourali i ti, kteří zeleninu nejedli. Najednou se totiž začalo ozývat: "Jé, ale ono to není zas tak špatné, já myslel, že to nebude k jídlu". To vzbudilo pozornost druhých a postupně ochutnávali. Dnes je zeleninový salát oblíbený, protože je pokaždé jinak ochucený.

02. 07. 2017 19:44

Masa55

Zeleninu mám moc ráda a jsem moc zvědavá, co všechno se ještě o ní dozvím.

02. 07. 2017 13:22

tkoskubova

Na zeleninu se moc těším,mám ji denně a určitě se dozvím něco nového.

02. 07. 2017 12:29

martashi

I já se těším na nové téma a recepty, inspirace není nikdy dost.

02. 07. 2017 11:30

babicka Eva

Zeleninu mám moc ráda a těším se na nové recepty, náměty.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma