TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 26. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

Fila Byla

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 51
Celkem: 19437
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 4.00 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133143.84 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Fila Byla

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Máčíme

16. 03. 2017

   V tomto měsíci, věnovaném tukům, se tu často objevuje doporučení sníst denně malou hrstku ořechů. Zároveň vím, že někteří lidé mají s trávením ořechů problémy - trápí je pocity těžkosti v žaludku, pocit přeplněnosti, nevolnost, průjem apod. Četla jsem, že se těchto problémů dá zbavit pečením ořechů na 180 stupňů Celsia po dobu 20 minut nebo máčením.

Já jsem vyzkoušela máčení a můžu vám říct, že je to úžasné. Nejen, že vám nebude po snězení ořechů těžko, ale jsou navíc velmi chutné. Namočené vlašské ořechy chutnají jako čerstvé. 

V článku, který mi má známá poslala, se píše, proč tomu tak je:

Máčením se ořechy zbaví nejen špíny, prachu a plísní na povrchu, ale také dojde k odstranění enzymových inhibitorů, což jsou látky, kterými příroda vybavila semena, aby zabránila jejich předčasnému klíčení.

Namáčení ořechů, semínek, luštěnin a obilovin:

1. odstraňuje inhibitory enzymů a tím zlepšuje jejich stravitelnost

2. snižuje množství kyseliny fytové a tím umožňuje vstřebání živin

3. startuje tvorbu mnoha prospěšných látek, které jsou nutné pro klíčení - ze spících semen se tak stávají probuzené superpotraviny

(zdroj: www.annachmelarova.cz/macim-macis-macime)

Chtěla bych dodat, že nemám v tomto směru žádné vzdělání a nevím, jestli se tyto názory zakládají na odborném podkladě, ale má zkušenost je taková, že naklíčená semena a ořechy byly pro mne a řadu lidí z mého okolí skutečně mnohem lépe stravitelné a chutné.

Pokud vyzkoušíte, přeji dobrou chuť smiley

 

Hodnocení (9 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

17. 03. 2017 13:51
Fakt doporučuji - jsou pak vynikající, hlavně ty vlašské :-)
17. 03. 2017 09:39
Tady to mne taky překvapilo, máčet ořechy to neznám....
17. 03. 2017 08:02
To je moc zajímavé.
16. 03. 2017 21:11
Koukla jsem na odkaz a je tam spousta zajímavých informací, protože nejsem odborník, uvítala bych ještě další názor. Každopádně si zkusím vytisknout obrázek máčení,klíčení. Je to asi tři dny co jsem dostala mejlík o máčení mandlí a fakt byly moc dobré. Takže dnešní informace byla pěkné rozšíření obzorů :-)
16. 03. 2017 21:11
Koukla jsem na odkaz a je tam spousta zajímavých informací, protože nejsem odborník, uvítala bych ještě další názor. Každopádně si zkusím vytisknout obrázek máčení,klíčení. Je to asi tři dny co jsem dostala mejlík o máčení mandlí a fakt byly moc dobré. Takže dnešní informace byla pěkné rozšíření obzorů :-)
16. 03. 2017 19:54
To je velmi zajímavé - nikdy jsem o tom neslyšela - a sama mám s některými ořechy problém, protože mě "škrábou" v krku. (hlavně vlašáky)
16. 03. 2017 19:19
Moc díky za informaci. Přiznám se, že jsem o máčení ořechů neslyšela a určitě to hned zítra vyzkouším. Dávám si každý den pár ořechů do jogurtu, tak si je hned ráno namočím :-)
16. 03. 2017 19:10
O máčení vlašských ořechů jsem už slyšela, zatím jsem to nezkoušela, máčím akorát chia semínka....
16. 03. 2017 18:48
děkuji za info...
16. 03. 2017 18:18
Vyzkouším, díky :-)
16. 03. 2017 17:31
Přesně toto doporučuje tradiční čínská medicina, praktikuji již delší dobu:-)
16. 03. 2017 16:55
Vyzkoušela jsem a chutnalo :-))
16. 03. 2017 16:54
I já jsem dostala nedávno mejlík o máčení mandlí s podobnými závěry, ale bez uvedeného zdroje informací.(možná je stejný jako tento :-)) )

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři