TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 11. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

Hanka Malkova

Sebekoučink

Zahájení: 08.03.2024
Ukončení: 05.04.2024
Cíl: Žít zdravě

50% Držím!
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 7. 4. 2024

Získané body

Tento měsíc: 103
Celkem: 3946
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 6.00 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Hanka Malkova

Jak psát blog?

Výzva č. 31: Jídlem neplýtvám

04. 08. 2019

Tento týden jsme se zaměřili na závažný celosvětový problém, kterým je plýtvání potravinami, a přichystali jsme pro vás tak trochu netradiční, ale věříme, že velmi přínosnou, novou Výzvu.

A proč mluvím o závažném celospolečenském problému? Protože na celém světě se celá 1/3 vyprodukovaného jídla vyhodí či znehodnotí. Možná je to šokující údaj, bohužel je ale pravdivý.

Další šokující fakta a informace o plýtvání potravinami naleznete v článku k této Výzvě.

Proto by naším cílem mělo být přispívat k těmto obrovským a znepokojivým číslům co nejméně. A v tomto blogu si ukážeme, jak na to.

Mějte své domácí zásoby pod kontrolou

Určete si odpovědnou osobu za potraviny ve vaší domácnosti. Lednici a potravinové zásoby by měl mít pod palcem vždy jeden člověk. Neznamená to, že musí nutně chodit na nákupy, vařit a vše připravovat pouze on. Může úkolovat i ostatní členy rodiny, jen je zapotřebí správná komunikace a jasné instrukce, aby se nestalo, že nakoupíte stejné potraviny vícekrát nebo ve zbytečně velkém množství.

Plánujte

Rozplánujte si, co budete v následujícím týdnu vařit k večeřím, pokud vaříte i obědy, tak je samozřejmě také rozplánujte. Nebo zvolte osvědčenou metodu - co uvaříte jeden den k večeři, tak může zbýt i na druhý den na oběd.

Do plánování zahrňte také to, že třeba zrovna v týdnu máte v plánu večeři mimo domov, děti odjedou na školu v přírodě, a nebo naopak čekáte návštěvu a hladových strávníků bude více než obvykle.

Dle plánu si zrevidujte domácí zásoby a napište nákupní seznam.

Nakupujte raději méně, ale častěji

Samozřejmě se vyplatí jednou za čas vyrazit na větší nákup, kdy pořídíte trvanlivé zásoby (co by vám doma nemělo chybět, se dočtete v článku v sekci Tipy pro vás).

Méně trvanlivé potraviny, jako je čerstvá zelenina, ovoce a pečivo se vyplatí kupovat častěji, určitě si tak i víc pochutnáte než na ovadlé zelenině nebo tvrdém pečivu a lépe dokážete odhadnout potřebné množství podle aktuálních zásob.

Co s potravinami, které nestíháte sníst?

Určitě se vám i při správném plánování čas od času stane, že vám nějaké zásoby méně trvanlivých potravin přebývají. Co s nimi? Zavčasu je zamrazte nebo naopak tepelně zpracujte. Zastavíte tím jejich zkázu a zase vám nějakých pár dní navíc (v mrazáku i měsíců) vydrží.

Takto si můžete třeba upéct přebytečné maso - uvidíte, že se vám pak bude hodit třeba i na studeno do zeleninového salátu k večeři nebo třeba do sendviče na svačinu.

Pokud vám zbývá zelenina - například brokolice nebo květák, krátce ji povařte, zchlaďte a zamražte. Budete tak mít připravenou zeleninu do zásoby, což někdy určitě oceníte, když zrovna třeba nebude po ruce zelenina čerstvá. Další tipy, jak zpracovat přebytečnou zeleninu, se můžete dočíst v tomto blogu, ve kterém jsem se tomuto tématu před nějakou dobou věnovala.

Zamrazit se dá i pečivo, koláče, některé (tvrdé) sýry nebo hotová uvařená jídla.

Prošlé potraviny - jíst či nejíst?

Samozřejmě je důležité dbát na bezpečnost a zdravotní nezávadnost, ale ne vždy je vyhazování potravin oprávněné. Je potřeba nad potravinami trochu přemýšlet a ne bezmyšlenkovitě vyhodit vše, co má byť o den překročené datum trvanlivosti.

Znáte rozdíl mezi datem minimální trvanlivosti a datem použitelnosti?

Na obale potravin se můžeme setkat s dvěma druhy označení týkající se jejich trvanlivosti. Pro potraviny, které snadno podléhají zkáze, se používá datum použitelnosti, které můžete nejčastěji vidět jako "Spotřebujte do". Tyto potraviny se po tomto datu nikdy nesmí prodávat, pokud byste na takové potraviny v obchodě narazili, rozhodně je nekupujte a upozorněte na ně. Jedná se například o maso, masné výrobky, sýry, jogurty apod.

Druhým typem označení je datum minimální trvanlivosti, které se používá u trvanlivějších potravin a tyto potraviny je možné (řádně označené) prodávat i po tomto datu. Prodejce zodpovídá za jejich zdravotní nezávadnost. Toto označení najdete například u těstovin, cereálií, sušenek, konzerv apod.

Existují také potraviny, na nichž datum uvedené být nemusí, jedná se o čerstvé ovoce a zeleninu, pekařské výrobky a dále potraviny s velmi dlouhou trvanlivostí, jako je například cukr, sůl, ocet a alkoholické nápoje.

Obecně lze říci, že čím delší mají potraviny trvanlivost, tím déle je můžeme konzumovat i po expiraci. Důležité je však dbát na jejich správné skladování a zabránit poškození jejich obalu.

Určitě nemusíte mít obavy u potravin, které jsou označeny datem minimální trvanlivosti, pokud jsou potraviny na pohled v pořádku. Opravdu není nutné vyhazovat například těstoviny nebo konzervy, kterým před pár dny vypršela expirace.

U potravin s překročeným datem spotřeby už musíte být ostražitější, ale i zde není nutné potraviny vždy vyhazovat. Například jogurty můžete většinou sníst, i když jsou pár dní prošlé. Dejte především na své smysly a pokud se vám něco nezdá, je lepší raději potravinu vyhodit než ohrozit své zdraví.

Zacházejte s potravinami opatrně a vyvarujte se častých nešvarů, které zbytečně kazí potraviny

Nepijte mléko nebo džus přímo z lahve či krabice - vždy si odlijte do sklenice.

Olíznutou lžičku nikdy nevracejte do původního obalu (typicky například u džemu).

Na mazání a krájení používejte vždy čistý nůž.

Nenamáčejte hranolky, maso či cokoli jiného přímo do hořčice, tatarky nebo dressingu - dejte si dressing čistou lžičkou na talíř.

Nenakousávejte potraviny (např. sýr, klobásu, koláč apod.) - vždy si odkrojte čistým nožem.

Neolizujte nic, co budete vracet do lednice (např. uzávěr kečupu, šlehačka ve spreji apod.) - použijte k otření papírový ubrousek. 

Nenechávejte potraviny zbytečně dlouhou dobu v teple a otevřené - po použití je co nejdříve vraťte do lednice.

Co dělat s příliš velkou porcí v restauraci nebo jídelně?

V restauraci můžeme narazit na rozpor: Porce je zbytečně velká a určitě bych ji nemusel/a sníst celou. Ale to je přece plýtvání, když na talíři půl porce nechám...

Také to znáte? Řešíte dilema, zda uškodit sobě příliš velkou porcí nebo životnímu prostředí zbytečně vyhozeným jídlem?

Pokud víte, že celou porci nesníte, objednejte si raději předem poloviční porci nebo třeba jen poproste o menší porci přílohy. Pokud vám na talíři přece jenom něco zbyde, nechte si to zabalit s sebou. Ušetříte si tak i práci s přípravou večeře nebo svačiny.    

A na závěr jedna otázka - zamyslete se, jestli jste vyhodili za poslední týden nějaké jídlo? A kolik ho bylo? Možná vám připadá, že se vás plýtvání a vyhazování jídla v podstatě netýká. Ale je tomu opravdu tak? Jednou je to plesnivý krajíc chleb, tu oschlý plátek šunky, shnilá okurka, zkažená zapomenutá svačina... A ono se to za celý týden, měsíc a rok opravdu nasčítá!

Hodnocení (36 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

12. 08. 2019 11:26
Čas od čas něco neodhadneme. Ale příliš často se nám to nestává. Ubývá nám strávníků, tak se to lépe odhaduje. Tvrdé pečivo dáváme ovečkám, zkaženou zeleninu a ovoce na kompost.
07. 08. 2019 21:01
Vyhazuji většinou jen máloco, občas v létě,kdy kdy se třeba ovoce v teple rychle kazí
07. 08. 2019 19:13
Doma nevyhazuji nic s výjimkou shnilého či plesnivého kusu ovoce a zeleniny, tomu se občas nedá vyhnout. Jinak: jsem sama sobě manažerem zásob, plánovačem, nákupčím, zpracovatelem a konzumentem, takže si to snadno pohlídám.
07. 08. 2019 09:49
U nás se nevyhazuje , kupuji jen to co sníme . A jak příjdou vnoučata , tak spíše pochybí ,
06. 08. 2019 10:14
V poslední době se mi už téměř nestane, že bych vyhodila nějaké jídlo. Chléb a pečivo zamražuji, maso zpracuji celé a dám do lednice, snažím se nakupovat jen to, co jsme schopni spotřebovat.
05. 08. 2019 21:41
U nás se nic nevyhazuje, ale děkuji za článek a připomenutí
05. 08. 2019 20:55
Já také jídlo nevyhazuji, když jdu krmit nutrie seberu všechno ze zahrady co jde a doběhnu pro tvrdé rohlíky do ALBERTU kde mají ráno 10 rohlíků z druhého dne za 10 Kč, ty beru i pro naše zvířátka.
05. 08. 2019 17:17
Myslím, že dělám, co můžu, abych neplýtvala. Ale mražák není nafukovací...takže občas se stane, že něco už chytne plíseň a musí do koše.
05. 08. 2019 13:03
Nakupuji v malém množství. Ale občas se taky stane, že něco včas nespotřebuji. Např. sním to na večeři a pak zapomenu, že to v ledničce zůstalo. Super nápad od Dasa53, mám pár misek, které vlastně k tomuto účelu vůbec nepoužívám, a dá se tam odsát vzduch.
05. 08. 2019 12:29
Já patřím ke generaci, které je zatěžko vyhodit jajékoli jídlo. Manžel takové návyky nemá. A tak dojídám zbytky,zamrazuji jeho nezdravé potraviny a pak je později při úklidu mrazáku stejně dojím či zkrmím, a občas mi z jeho zbytečných nákupů bouchnou saze.
05. 08. 2019 10:39
Jídlo u nás v koši nekončí, vyjímečně se stane že zbyde plátek chleba nebo rohlíky, první opeču jako krutonky do polévky a druhé jako strouhanka. Vařené jídlo se u nás nemá šanci zkazit, vařím tak aby se snědlo vše, pravda občas je u nás jídelníček co dům dá, ale ani nyní když jsou u nás vnoučata se nic nevyhazuje. Když už se přihodí, že něco není úplně v pořádku, sousedovic slepičky si s tím poradí.
05. 08. 2019 09:03
Tady se musím pochválit, nakupuji tak, aby se to snědlo.Nejsme tak bohatí, abych si to mohla dovolit a nechat něco zplesnivět !!!!! Léta jsem musela pěkně počítat abych vyšla do dalšího " berouse " ( s prvním manželem jsme oba dělali v porcelánce za pár korun ), takže vyhodit jídlo nějaké jídlo to nepřipadalo vůbec v úvahu. Postupem let se moje ekonomická situace velmi zlešila, ale plýtvat jídlem stále považuji za něco naprosto nepřijatelné !!!!!!!
05. 08. 2019 08:48
Bydlím na vesnici a máme domácí zvířata, slepice, králíky, kachny, takže o zbytky je postaráno. Že se něco opravdu zkazí, či zplesniví se stává málokdy.
05. 08. 2019 07:51
Ani já potraviny moc nevyhazuju. Trochu problém bývá pokud si z obchodu přinesu potravinu, která už není úplně ke konzumaci. Pokud se jedná o maso, (balené takže i když je v záruce, může být už horší kvality) dostane ho pes. U zeleniny je to horší (a také to bývá balená zelenina) tam bohužel vyhodím. Tvrdé pečivo sní pes ...
05. 08. 2019 07:05
já málokdy něco vyhodím, umím si jídelníček plánovat, přebytky ze zahrádky zavařím, zamrazím, rozdám, chodím do restaurace kde dávají rozumné porce, takže to v pohodě sním a nejsem přecpaná a nemusím si nic nechat balit
05. 08. 2019 05:55
Pár nápadů na delší trvanlivost potravin:
- ředkvičky: okamžitě po nákupu odřezat listy, opláchnou teplou vodou a ještě mokré vložit do uzavíratelné vzduchotěsné misky nebo vakuovací misky a do lednice, vydrží i několik týdnů
- listové saláty (polníček, rukola, špenát atd.): vložit suché ihned po nákupu do uzavíratelné misky a navrch položit ubrousek nebo papírovou kuchyňskou utěrku namočenou ve studené vodě a mírně vyždímanou a uzavřít, vlhkou "přikrývku" při použití občas vyměnit, vydrží ca 2 týdny
-vakuování potravin: vakuovačka stojí pár korun a trvanlivost potravin prodlouží na trojnásobek, maso, uzeniny, sýry, zeleninu do mrazáku, ovoce a zeleninu do lednice, zbytky jídla - vše vakuuji, i v mrazáku se prodlouží trvanlivost a zvýší kvalita (nevymrzá voda), tekuté polévky a omáčky nejprve zmrazím ve vhodné misce a pak zavakuuji, měkké ovoce a zeleninu dávám do vakuovacích misek nebo jen zatavím sáček, výhoda je, že např. maso nebo zbytky mohu zavakuovat po porcích a pak vařit ve vakuovacím sáčku, maso upravit metodou sous vide nebo to i se sáčkem ohřát v mikrovlnce (knedlíky, rýži, ovocné knedlíky)
05. 08. 2019 05:12
Mrazák je perfektní vynález, co nesníme skončí tam.
05. 08. 2019 05:05
Občas se mi stane, že mi zplesnivý nějaký zbytek pečiva...... Jinak myslím že nakupují a vařím tak, aby nic nezůstávalo....
05. 08. 2019 04:42
Děkuji za užitečné informace.Snažím se zbytky jídla nevyhazovat,ne vždy se mi to však daří.
04. 08. 2019 23:03
Dám to slepicím, psovi nebo na kompost nepokládám za hospodaření, to je stejné, jako to vyhodit. Navíc domácí zvířata by neměla dostávat zbytky z kuchyně, jsou slané, nevhodného složeni a často i plesnivějící nebo hnijící. Také mám slepice, brojlery, psy, kočky a kompost, ale tohle já započítávám do své sebekritiky. Zvířata mají u nás svoje krmení a my také :-D
04. 08. 2019 22:58
Tohle je i můj problém, tady mám rozhodně co zlepšovat. Je to jednak mým nepravidelným režimem, nikdy nevím dopředu, kdy budu doma a kdy u zákazníka na hotelu. A pak také nakupováním toho, co bych jíst měla, a naopak snědením něčeho jiného, co bych jíst neměla :-D Někdy se mi podaří přebytky včas zpracovat a zamrazit/zavakuovat, někdy to ale nezvládám, protože to odkládám ze dne na den - zítra už to sním, fakt! :-) Pak to vyhodím, protože se to zkazí. Snažím se zrovna teď (neděle večer) naplánovat, co budu jíst celý týden z toho, co tu mám a nenakupovat, dokud to nesním.
09. 08. 2018 22:01
Snazim se jidlem neplytvat,ucim i deti at si daji jen to co sni,pridat si muzou...ale co kdyz toho je moc?...obcas se ale taky neco zkazi?zvlast ted v lete ovoce a zelenina je kolikrat za dva dny nahnila...dekuji za pripomenuti a dobry clanek
01. 08. 2018 19:33
Hezky shrnuté, naše generace (omyly 50tých let), je zvyklá šetřit, ale naše omladina je na tom hůř. Při nákupu mají velké oči, pak se to v lednici kazí, snažím se je učit nakupovat na kusy, ne na kila.
01. 08. 2018 16:42
Jsem zvyklá již od dětství, že jídlo se nevyhazuje, když jsem měla děti malé, taky jsme se toho drželi. Dnes vnoučata bohužel klidně vyhodí zakoupené občerstvení nebo nechají v restauraci polovinu talíře. Svačiny ze školy přinesou domů a pak letí do koše. To se mi nelíbí. Snad budou mít jiný přístup, až budou dospělí. Co doma uvařeného zbude v hrnci, dávám do mrazáku do krabiček. S velkou porcí v restauraci mám problém, ale je mi trapné si zbytek nechat zabalit s sebou.
01. 08. 2018 15:11
Moc hezký článek. Děkuji :-)
01. 08. 2018 14:55
Snazim se nic nevyhodit, ale nekdy se to nepovede.
01. 08. 2018 09:23
jídlem neplýtvám, zbytky dávám slepicím
01. 08. 2018 07:55
Výborný článek, uvedené rady používám, snažím se plánovat a neplýtvat. Máme slepičky a zahrádku s kompostem, využijeme všechno.
01. 08. 2018 07:10
Snažíme se nic nevyhodit. Zbylé pečivo na strouhanku, nebo slepicím a zbytky zeleniny na kompost. Plánování jídelníčku mi hodně pomohlo.
31. 07. 2018 20:54
ani já nejsem zvyklá plýtvat, ale bohužel někdy nastane nenadálá změna jídelníčku a za 2 dny zjistím, že šunka je nakyslá nebo sýr začíná mít plíseň. kupuju taky po 10ti dekách a všímám si, že prodavačky, které mě znají, klidně převrátí hromádku nebo přinesou novou. dává mi to signál, že zboží je v obchodech strašně moc a těžko denně čerstvé. a někdo to nečerstvé koupit musí - a pak tedy, pokud nechce mít zdravotní problémy, i vyhodit
31. 07. 2018 20:46
Moc hezky napsané, můžu s klidem říct, že uvedené rady dnes a denně používám a naopak stále vymýšlím nové možnosti , jak uchovávat potraviny tak, abych nic nevyhodila....
31. 07. 2018 10:58
Už z dětství mám vštípené, že s jídlem se neplýtvá, a tak opravdu vyhazuji jen minimum ... většinou pak kamarádovi pro slepice
31. 07. 2018 10:54
U nás je největším plýtvačem dcera, nesnězené svačiny, napůl snězený jogurt v lednici který už nedojí. Já se snažím neplýtvat, ale né vzdy mi to vyjde.
31. 07. 2018 07:59
Jídlem neplýtvám, snažím se spotřebovat vše. Chleba suším pro slepice, rohlíky na strouhanku. Co nesníme a jde to zamrazit, zamrazím. Pokud se mi povede uvařit moc jídla, vždycky se najdou vděční strávníci. A zbytky jdou slepicím. Nakupuji jen to, co opravdu sníme, až je mi někdy stydno před prodavačkami říct si jen o 10 deka šunky nebo sýra. Kvituji s povděkem, že už nemusím kupovat vše na kila, ale mohu si vybrat pár kousků třeba ovoce, zeleniny. Občas dělám večeři, které se u nás říkalo "zbytkový velkostatek" - pár koleček salámu, šunky, plátky různého sýra, kousek paštiky, vejce a k tomu nějaká syrová nebo sterilovaná zelenina a obložený talíř je na světě. A z ovadlé zeleniny se dá udělat třeba polévka.
30. 07. 2018 22:52
O víkendu jsem udělala v rámci generálního úklidu i inventuru zásob na chatičce. Vždycky jsem tam přivezla konzervu nebo něco jiného trvanlivého - a pak to tam zbylo. Přebytečné zásoby jsem osvezla domů a udělala seznam toho, co naopak bude třeba pro příštích 14 dní, kdy tam budeme mkít hosty, doplnit.
Za poslední týden jsem vyhodila iednu zkaženou vrstvu cibule a kostičky z pečenáče - někdo to možná jí i s nimi, ale já je nerada. Ale nevím, jak to dopadne z baleným chlebem, který jsem na chatičce zapomněla :-(
30. 07. 2018 21:13
Moc pěkně napsané, já skoro nic nevyhodím, ale přesto budu pečlivější.
30. 07. 2018 20:39
U nás zbytky dáme zvířatům, ale občas se mi stane, že něco v ledničce přehlédnu a musím to pak vyhodit. Zkusím si na to dávat větší pozor a častěji to kontrolovat.
30. 07. 2018 17:33
Děkuji za pěkný článek,určitě stojí za zamyšlení.
30. 07. 2018 14:35
U nás se nevyhazujeme nic, co nesníme zužitkují sousedovic slepice, pečivo usušíme na strouhanku,zbytky z očištěné zeleniny skončí v kompostéru.
Článek je moc pěkně napsaný .
30. 07. 2018 13:53
Takhle také uvažuji, je to moc hezky shrnuto. Přidávám k tom ještě plánování výsadby na zahrádce, protože to je základ zimních zásob :-).
30. 07. 2018 12:17
Výborné téma k zamyšlení. V posledních letech jsem se (i pod vlivem svého partnera) naučila vic plánovat, co a kolik koupit, aby se zbytečně nevyhazovaly nepoužitelné zbytky. Některé potraviny raději nakupují častěji v menším množství, co zbyde, snažím se využít co nejdříve nebo zamrazit.
30. 07. 2018 12:01
já jídlem neplýtvám, vše zpracuji nebo zamrazím, málokdy něco vyhodím
30. 07. 2018 10:23
Mě občas zbyde kousek pečiva a většinou při zjištění je už plesnivý. S takovým se už nic vymyslet nedá... Jinak vyhazuji jen zbytky po čištění zeleniny a brambor. Co se týká uvařeného jídla, šunek,sýrů, jogurtů, atd, nic nevyhazuji. Pravidelně kontroluji lednici, aby někde nezůstalo něco zastrčené a neprošlo to.
30. 07. 2018 10:06
Díky za článek. U nás se opravdu nevyhodí nic. Odkrojky od zeleniny, když jsou v pořádku, usuším, rozdrtím a v zimě dávám třeba do polévky. Okurkové mi zbaští pejska.
30. 07. 2018 09:44
Zajímavý článek. Snažím se nic nevyhazovat a zpracovat zbytky. Když už něco zůstane tak slepicím nebo pečivo králíkům.
30. 07. 2018 09:22
Výborné rady, snažím se vše zpracovat,co nesníme, to jistí mrazák.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři