TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 11. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

Hanka Malkova

Sebekoučink

Zahájení: 08.03.2024
Ukončení: 05.04.2024
Cíl: Žít zdravě

50% Držím!
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 7. 4. 2024

Získané body

Tento měsíc: 103
Celkem: 3946
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 6.00 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132660.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Hanka Malkova

Jak psát blog?

Výzva č. 39: Řekněte luštěninám ano!

29. 09. 2019

Jak jste se dozvěděli v článku, luštěniny jsou výživově velmi cenné potraviny, které by se měly na našich talířích objevovat pravidelně, ideálně alespoň 2x týdně. Realita je však často jiná a Česká republika se řadí mezi země s nejnižší průměrnou konzumací luštěnin.

Zhodnoťte si sami: Kolikrát týdně nebo alespoň měsíčně se ve vašem jídelníčku luštěniny objeví? 

Pokud je vaše odpověď několikrát týdně, nemůžu vám doporučit nic jiného, než abyste v tomto návyku pokračovali. Troufám si ale odhadovat, že u většiny je odpověď jiná, a je to velká škoda. Luštěniny byly běžnou součástí tradiční české kuchyně, tak proč jich jíme v dnešní době tak málo?

Ty, kteří luštěniny nejí, lze rozdělit zhruba do tří skupin. V první řadě jsou tu „zarytí odpůrci“ luštěnin, kterým luštěniny nechutnají. Druhým velmi častým důvodem jsou obavy z nadýmání, které může po konzumaci luštěnin nastat. Třetím důvodem je to, že na luštěniny zkrátka zapomínáme nebo nás odrazuje jejich příprava.

Ať už je důvod jakýkoli, pro všechny existuje řešení, o čemž se vás budu snažit v tomto blogu přesvědčit. A nikdy není pozdě začít! Dejte luštěninám šanci a uvidíte, že jim přijdete na chuť a váš jídelníček bude rázem zase o něco pestřejší a zdravější.

Nesmíme samozřejmě zapomenout na ty, kteří nemohou jíst luštěniny z důvodu alergie nebo jiných zdravotních omezení. Ti bohužel budou muset nutriční přínosy luštěnin dohnat v jiných potravinových kategoriích.

1. Luštěniny vám nechutnají? Naučte se je správně a hlavně chutně připravovat!

Pokud máte v paměti pouze hrachovou kaši ze školní jídelny nebo čočku nakyselo s párkem, není divu, že se vám při pomyšlení na tyto pokrmy sliny zrovna nesbíhají.

Luštěniny se dají ale připravit na stovky (myslím si, že mnohem chutnějších) způsobů.

Luštěniny můžete použít vařené, pražené, naklíčené nebo zpracované do podoby mouky. Připravit si můžete saláty, pomazánky, polévky, karbanátky, tortilly, rizota... Využití luštěnin je opravdu velmi rozmanité a dají se dokonce využít i na sladko.

Můžete se inspirovat v receptech zde na STOBklubu, luštěniny jsou naší oblíbenou surovinou, takže jich tu najdete mnoho. Zde namátkou pár tipů, co určitě stojí za vyzkoušení:

Kari s červenou čočkou

Pečené fazole se zeleninou

Cizrnové brownies

Toskánská polévka

I pro ty, kdo nemají luštěninovou chuť příliš v lásce, se dá vymyslet, jak luštěniny nenápadně do pokrmů vpašovat. Často pak vůbec nepoznáte, že nějaké luštěniny obsahují. Což vám zejména zpočátku může pomoci, pokud na specifickou chuť luštěnin nejste ještě zvyklí. Stejně tak můžete takto luštěniny "podstrčit" nic netušícímu manželovi nebo dětem a pomalu je tak naučit přijít luštěninám na chuť.

A jak na to? Luštěniny (např. uvařený hrách, fazole, cizrnu nebo čočku) rozmixujte a přidejte například do různých placiček, bramboráků nebo karbanátků. Přidat je můžete také do různých pomazánek nebo polévek. K dochucení používejte výrazné koření, bylinky nebo česnek, pod kterými se luštěninová chuť snadno schová.

2. Co dělat, aby luštěniny nenadýmaly?

Nadýmání je častou výmluvou, proč luštěniny nejíme. Způsobují ho především v luštěninách obsažené nestravitelné oligosacharidy, které není lidský organismus schopný štěpit v tenkém střevě a jsou tedy rozkládány až střevními bakteriemi ve střevě tlustém za vzniku plynů. Vhodnými úpravami lze ale jejich obsah snížit a nepříjemné následky tak zmírnit.

  • Luštěniny předem namočte, díky tomu se část nestravitelných látek vyluhuje do vody.
  • Pro ještě lepší efekt můžete vodu během máčení několikrát vyměnit.
  • Vodu, ve které se luštěniny namáčely, vylijte a luštěniny uvařte v nové vodě.
  • Přidejte bylinky, které pomohou lepšímu trávení.
  • Vyzkoušejte naklíčené luštěniny, během klíčení významně klesá (až o 80 %) obsah nestravitelných látek.

Samozřejmě každý je jinak citlivý, někdo může sníst talíř plný hrachové kaše bez jakýchkoli problémů a někdo je nadmutý, jen co hrách spatří na talíři. Pokud na luštěniny nejste zvyklí a víte, že vám dělají problémy, zařazujte je do jídelníčku ze začátku jen v malém množství. Postupně porce můžete navyšovat a váš trávicí trakt by si měl po nějaké době zvyknout a luštěniny lépe tolerovat.

3. Příprava luštěnin může být rychlovka

Mnohé od přípravy luštěnin odrazuje zdlouhavější příprava. Vzhledem k nutnosti namáčení je potřeba vaření luštěnin naplánovat dopředu. Ne vždy se to ale podaří a existují možnosti, jak přípravu luštěnin urychlit.

  • Vyzkoušejte červenou čočku, která se předem máčet nemusí a je uvařená během chvilky.
  • Časovou náročnost přípravy také sníží již předvařené luštěniny.
  • Nejjednodušším a bezkonkurenčně nejrychlejším způsobem je použití konzervovaných luštěnin.

Konzervované luštěniny hravě nahradí v jakémkoli receptu luštěniny vařené. Můžete je použít do salátu, pomazánek, polévek, karbanátků apod. Nabídka je dnes již široká a můžete si vybrat z cizrny, čočky nebo mnoha druhů fazolí. Ideálně vybírejte konzervy s luštěninami v nálevu bez přidaného cukru a s co nejnižším obsahem soli (některé nálevy jsou i úplně bez soli).

Oblíbené fazole v omáčce, u kterých je snadnost přípravy ještě o stupínek výše, můžete také samozřejmě jednou za čas využít. Ale tam už je třeba trochu sledovat složení a vybírat takové konzervy, které neobsahují mnoho přidaného cukru a některých dalších zbytečných přísad. 

Přípravou luštěninových pokrmů rozhodně nemusíte trávit hodiny času a mnohou být naopak velmi rychlou a nutričně vyváženou večeří, obědem nebo i svačinou. 

Využití luštěnin je opravdu velmi pestré a je velká škoda, že se o vynikající luštěninová jídla ochuzujeme. Ale především se ochuzujeme také o jejich pozitivní účinky na naše zdraví.

Tak pryč s výmluvami a utíkejte to obchodu pro luštěniny!

Hodnocení (36 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 10. 2019 17:06
Luštěniny máme rádi a protože jsem 3 týden zavřená doma s chřipkou, tak je mám napsané na prvním místě na nákupním seznamu.
02. 10. 2019 18:33
luštěniny máme celkem rádi, ale přiznám se, že na ně občas zapomínám a většinou používám ty z plechovky...je to opravdu rychlovka
02. 10. 2019 12:24
Luštěniny máme rádi a jíme je, především fazole, ale i hrách a cizrnu. Čočku bohužel nemohu z důvodu alergie.
30. 09. 2019 20:43
Luštěniny mám ráda, ale četnost zařazování do jídelníčku jsem zvýšila až díky STOBu. Teď jejich použití malinko vázne, vaří se hlavně podle úrody ze zahrádky. S nástupem podzimu budou v jídelníčku častěji.
30. 09. 2019 20:34
Dělám ráda čočku, ta nezabere tolik času...fazole výjimečně, 3hodiny u plotny, to si nechám až do důchodu....
30. 09. 2019 16:57
Červená čočky a fazole v konzervě jsou výborné jak chuťově, tak z hlediska rychlé přípravy.
30. 09. 2019 11:25
Luštěniny mám moc ráda, bohužel je mohu jen omezeně, ale když si je dám tak si je patřičně vychutnám. Používám i luštěninové mouky a ty jsou super třeba na zahušťování zeleninových polévek.
30. 09. 2019 11:23
Oproti předchozímu způsobu stravování jsem se za poslední rok v luštěninách velmi polepšila. Většinou volím konzervované luštěniny a sama si luštěniny chystám "doforoty".
30. 09. 2019 08:52
Mám pár svých oblíbených receptů, v nichž luštěniny hrají prim - čočka po brněnsku, čočka na kyselo, mexické fazole, naklíčené fazole, hummus (ten si ale sama nepřipravuji), vyzkoušet bych měla asi i něco jiného. Zkusím to v nejbližší době.
30. 09. 2019 08:35
Stále platí, že díky Vám jsem je znovunalezla !!! Vařím je pravidelně 2 x do týdne a moc si na nich pochutnáváme.
30. 09. 2019 08:09
Luštěniny mám ráda, jen na ně občas zapomínám.
30. 09. 2019 08:05
no nemám je tak často jak by mělo být, musím se polepšit.
30. 09. 2019 08:02
Luštěniny mám moc ráda. A jako jedna z mála jsem milovala ve školních jídelnách čočku a hrachovou kaši :-)))) Naštěstí je jedí i manžel se synem. Jíme čočku( černá chlapům moc nechutná), hrách - raději zelený, fazole bílé, červené, adzuki, mungo a čočku klíčím... Dělám polévky, karbanátky, pomazánky, používám mouky, na zahuštění hrašku... Na sladko jsem měla jen palačinky z červené čočky, tam mám ještě rezervy. Jsou prostě super!
30. 09. 2019 04:53
Luštěniny jsou v mém jídelníčku docela často, i když by mohly být častěji :-). Máme je moc rádi .
30. 09. 2019 04:33
Luštěniny mám ráda, mezi oblíbené patří cizrna.
30. 09. 2019 03:10
Děkuji za pěkný článek.Luštěniny mám i přesto,že mě nadýmají,moc ráda.
30. 09. 2018 22:46
Luštěniny máme s manželem rádi a děláme je poměrně často. Čočku, fazole, žlutý hrách (ten zelený je na vaření moc tvrdý). Dají se vařit i v papiňáku, čočku ani není třeba namáčet.
Cizrně jsem na chuť nepřišla.
30. 09. 2018 21:05
Děkuji za článek
29. 09. 2018 09:09
Je pravdou, že mě vždy odrazuje právě ta příprava. Ale pokud už dostanu nachystanou pomazánku z luštěnin, tak si vždy náramně pochutnám.
29. 09. 2018 05:31
U nás jsou in pouze když je čerstvý hrách, jinak je v jídelníčku také moc nemáme.
28. 09. 2018 08:33
Nejraději mám fazolky, ty si přes léto užiju, na ostatní trochu zapomínám. Dám na vaše rady a zkusím cizrnu
25. 09. 2018 18:19
luštěniny u nás moc nefrčí, ale snažím se je občas zařazovat, díky zapřipomenutí i za tipy
25. 09. 2018 10:53
Je tomu tak, červená čokča a konzervované luštěniny jsou velmi dobrá alternativa pro pohodlné kuchařky.
25. 09. 2018 05:40
Díky za článek, luštěniny mi sice celkem chutnají, ale dávám si je jen občas.
24. 09. 2018 21:24
Díky za článek. V konzumaci luštěnin silně pokulhávám, musím to napravit
24. 09. 2018 18:20
Jako dítě jsem luštěniny zrovna moc nemusela, ale s přibývajícím věkěm a hlavně v těhotenství se to nějak otočilo a od té doby je mám fakt ráda, i když je nejím tak často, jak bych měla a chtěla.
24. 09. 2018 17:35
Luštěniny jsem pro mne znovuobjevila tady na stobu. Máme je celkem pravidelně 2 - 3 x do týdne.
24. 09. 2018 15:37
Děkuji za pěkný článek,luštěniny mám moc ráda.
24. 09. 2018 13:58
Arašídy, čili buráky, jsou taky luštěnina ! hřeším pravidelně malou hrstkou u televize, a samozřejmě jím nesolené.
24. 09. 2018 12:52
Syn má na luštěniny alergii, tak je nedělám příliš často. Já mám alergii asi jen na soju, a pokud si luštěniny dám jednou týdně, je to v pohodě, ale pokud jím luštěniny častěji, nedělají mi dobře, tak to nechám tak jak to je ... jinak nejradši mám červenou čočku
24. 09. 2018 12:05
Z luštěnin mám opravdu ráda čočku, ne červenou, obyčejnou. Někdy si dám ráda i fazole, ale doba jejich vaření mě odradila.
24. 09. 2018 12:00
luštěniny si občas dávám, asi ne tak často jak by se mělo
24. 09. 2018 10:17
Luštěniny mám ráda, vždy jsem je vařila a dělají to i mé dcery. S vnoučaty to je horší. Červenou čočku zkusím.
24. 09. 2018 09:04
Luštěniny jím pravidelně několikrát týdně ,buď jako hlavní jídlo anebo ve formě salátu, naštěstí i manžel je má rád tak je to bez problému.
24. 09. 2018 08:04
Jirina55: Vím, že dnes už je situace jiná a snahu a práci školních jídelen rozhodně oceňuji. Myslela jsem právě tu starší generaci, které tato klasická "jídelnová" jídla luštěniny trochu znechutila. Bohužel jak píšete, je to hodně o návycích z domova a děti na luštěniny nejsou zvyklé, proto je pak potřeba je skrývat třeba do knedlíků, aby to děti vůbec snědly... Ale určitě je to dobrá cesta a je skvělé, že to takto jídelny dělají. Základ je ale učit děti dobrým návykům doma, takže rozhodně luštěniny dávejte svým dětem a vnoučatům, ať si zvykají :-)
24. 09. 2018 06:48
S luštěninami nemám problém, na jídelníčku jsou minimálně 2xtýdně.
24. 09. 2018 05:30
Hned v úvodu jsem měla červený hadr před očima. Hrachová kaše s párkem a čočka na kysel ve školní jídelně je záležitost let šedesátých minulého století a od roku 1989 se mnohé změnilo. I tím, že luštěnin na našem trhu přibylo, stravování dětí se hodně změnilo a věřte, že vím o čem je řeč. Na střední škole společného stravování jsem maturovala v roce 1979 a školní stravování je po většinu mého profesního života mým osudem. A rozumné jídelny ve školkách a školách své strávníky vychovávají a snaží se změnit některé nevhodné návyky dětí z domova.A znám spoustu jídelen, kde dostanete na talíř luštěniny i ke svíčkové nebo k vepřu knedlu zelu ve formě podílu cizrnové mouky do houskových knedlíků ... Za sebe - luštěniny mám ráda a na mém jídelním lístku jsou často. Takový cizrnový hrnec s kuřecím masem a chlebem prostě nemá chybu ...
24. 09. 2018 05:00
Luštěniny máme moc rádi a v jídelníčku jsou pravidelně :-)
24. 09. 2018 04:24
Luštěniny si dávám 2 krát do týdne. Nejraději mám červenou čočky, s ohledem na čas
23. 09. 2018 23:53
Luštěniny mám ráda, ale občas zapomínám nebo nestíhám. zkusím to víc hlídat.
23. 09. 2018 23:42
Bohužel jsem se dostala do kategorie se zdravotním omezením co se luštěnin týče. :-(((

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři