TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 01. 09. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

Martin Pavek

Sebekoučink

Zahájení: 07.03.2024
Ukončení: 04.04.2024
Cíl: Žít zdravě

50% Držím!
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 6. 4. 2024

Získané body

Tento měsíc: 13
Celkem: 373
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132660.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Lektoři

Martin Pavek

Jak psát blog?

Výzva č. 37: Nepřijímejte zbytečně moc soli

15. 09. 2019

Mikroživiny, jako jsou vitaminy a minerální látky, jsou ke správnému fungování organismu nezbytné. Ale existují také látky, s jejichž konzumací bychom měli být opatrní. Jednou z nich je i sůl nebo-li NaCl.

Důvody, proč bychom měli konzumaci soli omezit, zde řešit nebudeme. Raději se zaměříme na rady praktické, a to jak množství soli v našem jídelníčku snížit.

Jak na to?

Skrytá sůl v potravinách aneb hledáme, v čem najdeme nejvíce soli

Už samotné potraviny v sobě mnohdy skrývají určité množství soli. Některé méně a některé více. Nejméně soli najdeme v základních potravinách (jednosložkových), jako jsou brambory, luštěniny, zelenina, ovoce nebo třeba ovesné vločky. Ani maso v surovém stavu neobsahuje soli (resp. sodíku) mnoho.

Zato na opačném konci spektra se nachází zpracované potraviny, jako jsou například uzenářské a masné výrobky, mezi nejvíce slané patří trvanlivé (tvrdé) salámy, sušené šunky nebo různé rybí výrobky. Sůl však zde má i technologickou funkci a zcela bez soli to tedy nejde.

Mezi další kategorie, u kterých bychom si měli dávat pozor na vyšší obsah soli, patří mléčné výrobky. Zatímco jogurt, tvaroh nebo mléko obsahují pouze minimální množství sodíku, při výběru sýrů už bychom měli být opatrnější. K nejslanějším druhům patří balkánský sýr, feta, niva a olomoucké tvarůžky. Ideálním druhem sýru, z pohledu obsahu soli, je např. mozzarella, cottage, lučina nebo ricotta.

Mnoho soli nalezneme také v trvanlivých a instantních potravinách. Mezi ně patří instantní polévky, sušené bramborové směsi, různé masové konzervy, hotová sušená jídla, ale také slané pochutiny jako jsou chipsy, slané tyčinky, slané olivy nebo kapary. Konzumaci těchto potravin bychom se měli vyvarovat. Pozor je potřeba dát i na ořechy, zatímco nesolené neobsahují sůl žádnou, u solených variant je to průměrně 1 gram soli ve 100 gramech.

Samostatnou kapitolou je pečivo, které obsahuje také mnoho soli. Řešením je péct si pečivo domácí anebo si alespoň nevybírat pečivo s posypem soli, takový hustě posypaný rohlík může obsahovat až 4 gramy soli ve 100 g.

Při nákupu je třeba vybírat si potraviny v co možná nejpřirozenějším stavu, a to nejlépe s jednou hlavní surovinou. Pokud si nebudete jisti složením, přečtěte si etiketu na zadní straně obalu, kde najdete mimo jiné také údaj o obsahu soli.

Pokud by vás zajímalo, jak na tom jsou s obsahem soli jednotlivé potraviny, podívejte se do databáze potravin ZDE

Pokud byste si chtěli otestovat, kolik soli obsahuje váš celodenní jídelníček, vyzkoušejte program Sebekoučink, který vám ukáže, kolik soli za den zkonzumujete.

Jak si poradit v restauraci

Pokud chodíte do restaurací a jiných stravovacích zařízení, je snižovaní soli v jídlech o něco problematičtější, ale ne nemožné.

Zaprvé si NEDOSOLUJTE již hotové jídlo. Než sáhnete po slánce, ochutnejte ho. Pravděpodobně bude dostatečně slané. Další možností, jak snížit množství soli v jídelníčku, je správný výběr jídla. Ačkoli nikdy nevíte, jak konkrétní kuchař jídlo připravuje, můžete se vyhnout pokrmům, které jsou pro vysoký obsah soli charakteristické. Patří k nim různé sýrové omáčky, jídla s uzeninou, se sójovou omáčkou apod.  A také většinou jídla, která si žádají delší dobu přípravy, jako je guláš, svíčková, rajská apod. bývají velmi často v restauracích přesolená. Podobně je tomu u polévek. Mnohem snadněji se dá regulovat sůl u tzv. minutkových jídel, steaků a jiných rychlovek. Nebojte se požádat kuchaře o to, aby při přípravě vašeho jídla solí šetřil. Pokud jim to postup dovolí, rádi vám vyjdou vstříc tak, abyste byli spokojení.

Vybírejte k jídlu rozumně i přílohu. Místo smažených polotovarů nebo třeba bramboráku raději volte vařené brambory, rýži nebo doplňte pokrm o tepelně zpracovanou zeleninu, popř. čerstvý salát.

Vařte sami a užívejte si základní chutě

Pokud jste vášnivými kuchaři a rádi si jídlo připravujete sami doma, máte ideální možnost ovlivnit, kolik soli zkonzumujete, a kolik jí použijete při přípravě pokrmů. Naučte se při vaření používat soli co možná nejméně. Snažte se se slánkou zacházet opatrně a hlavně, UČTE SE mít rádi jídlo, které je i s použitím malého množství soli výborně ochucené (např. kořením, bylinkami nebo kvalitními surovinami). 

Pamatujte, že na slanou chuť si zvykáme až v průběhu života, a sami se učíme její intenzitě – je to jen na nás.

Zkuste si udělat takový experiment, kdy si uvaříte jídlo, do kterého použijete jen opravdu malé množství soli, nebo v ideálním případě vůbec žádnou. Poté si hotové jídlo naservírujte a začněte ochutnávat. Pravděpodobně vám zprvu nebude úplně chutnat, jelikož budete očekávat slanou chuť, která se nedostaví. Připravte se na to a nenechte se překvapit. Pokud neslanou chuť pokrmu překonáte, můžete začít hledat v jídle CHUTĚ. Co cítíte? Hledejte chuť jednotlivých složek jídla. Vytvořte si seznam, ať už v hlavě nebo na papíře, jak jednotlivé složky jídla chutnaly. Objevili jste něco nového? Překvapily vás nějaké chutě? Utkvěla vám nějaká chuť v paměti? Pokud ano, tak si experiment někdy zopakujte.

Uvařte zase jiné jídlo, které bude pouze mírně osolené, a učte se, jak jídlo opravdu chutná. Časem zjistíte, že jídlo vnímáte odlišně. Má takovou “lehčí” chuť, nepálí vás po něm jazyk, a hlavně ho nesníte ani tolik. Sůl v nás evokuje chuť k jídlu, a pokud máme velkou porci výrazně slaného jídla, sníme ho většinou mnohem více.

Tak, kdo do toho jde s námi? Kdo zkusí naši menší výzvu, dát si jídlo pouze s malým množstvím soli nebo úplně bez ní?

Napište nám do komentářů, jak se vám daří snižovat sůl v pokrmech, a na jaké chutě jste během této doby přišli.

Hodnocení (35 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

22. 09. 2019 10:55
Máte-li v Sebekoučinku starší vlastní recepty před rozšířením programu o semaforek sůl a chcete-li ji sledovat a vyhodnocovat programem, doplňte si sůl do těchto receptů, jinak semaforek nebude zobrazovat váš skutečný příjem soli.
18. 09. 2019 14:01
myslím, že solím přiměřeně, v létě mám ráda nové brambory, které vařím ve slupce a zcela bez soli...sůl už pak opravdu nepotřebují
18. 09. 2019 13:16
Sůl jsem při vaření hodně omezila, zbytek rodiny si dost času přisoluje. Ale už se také učí. Slané oříšky sice miluji, ale kvůli redukci váhy si je teď nedopřávám, takže o jeden zdroj solí méně. Podobně je to teď i se sýry, které také miluji. Tam si občas kousek dopřeji. Pokud někdy přesáhnu v sebekoučinku hodnotu soli, tak je to kvůli veřejnému stravování a hotovým výrobkům.
17. 09. 2019 23:20
Sice nedosoluji, ale občas mě chytne chuť na slané mandle...tak si udělám "nepočítací den"...člověk si sem tam musí udělat nějakou radost...
17. 09. 2019 05:38
Je pravda, že slané chutná víc. Ona se sůl používá třeba i pro zvýraznění chuti u moučníků. A protože vařím tak se přes limit dostanu jen vyjímečně
16. 09. 2019 16:15
Sůl omezuji i když jsem nikdy nepatřila mezi "slanečky", u solených oříšků . které já sama konzumuji minimálně, od soli pomáhám vysypáním oříšků do síta a zbavení přebytečné je otázkou chvilky, pak přidám mezi solené i nesolené a tak trochu ošidím mé strávníky sůl milující.Dokonce mi bylo řečeno, že nakupuji ty buráčky nějak méně solené :-)
16. 09. 2019 12:22
Já solím málo hlavně díky tomu, že pokud možno používám základní potraviny, nezpracované, vařím si sama doma, minimálně dosoluji, v případně mléčných výrobků nějak přirozeně tíhnu k tvarohu a neochucenému cottage, bílému jogurtu. Semínka a ořechy si kupuji často, ale jen nesolené. Slaným pochutinám se vyhýbám, protože se znám - jakmile jednou zobnu, dělá mi potíže se zastavit - a to mi vadí, ani ne tak kvůli soli, jako tuku a množství kcal.
16. 09. 2019 08:59
Jéééé, tak na sůl tedky vůbec nemyslím, hlídám si bílkoviny a vlákninu, kolik mám soli denně fakt nevím.
16. 09. 2019 07:37
Já solím málo, ale sebekoučink si občas myslí že dost, ale to naskakuje sůl v hotových výrobcích. Takže jsem občas ve žluté barvě, ale v červené snad nikdy.
16. 09. 2019 07:15
Moc pěkný článek. Díky! Solím málo, už i manžel začal trochu omezovat sůl, ale syn si stále dosoluje.
16. 09. 2019 07:04
Dobré rady a zajímavý článek. I já se snažím se solí šetřit.
16. 09. 2019 06:17
Solím málo, už jsem si zvykla a učím to i rodinu.
16. 09. 2019 05:46
Poučný článek. Sůl se snažím omezovat, už sem si zvykla. A pokud někde něco ochutnam, co je více slané, už mi to vadí.
16. 09. 2019 04:59
Děkuji za článek, sůl se snažím omezovat.
16. 09. 2019 03:41
Děkuji za pěkný článek.Snažím se solit málo.
02. 09. 2018 18:10
Solí málo, manžel si už zvykl, ale když přijde na oběd dcera s rodinou, vždycky přisolují.
02. 09. 2018 15:53
Solím málo, snažím se jíst málo slané potraviny, problém mám jen se sýry, přestala jsem dosolovat rajčata jako přílohu. Mužská část rodiny ale jídlo vždycky dosoluje, nemůžu je to odnaučit.
29. 08. 2018 21:23
Solí šetřím, muž stále přisoluje, nemůžu ho donutit jíst málo slané.
29. 08. 2018 19:03
snažím se solit přiměřeně, občas vařím brambory v slupce, hlavně ty nové a pak je jím bez soli...mnamka
29. 08. 2018 13:34
Pokrmy solím málo, pak těžko hledám méně osolené uzeniny, když na ně někdy dostanu chuť. Dnes jsem bohužel málem vyvařila brambory, takže byly hoodně slané a jinou přílohu jsem bohužel neměla.
29. 08. 2018 11:34
Používám hodně bylinky, pak není potřeba tolik solit.
27. 08. 2018 21:57
Solím málo, radši si jídlo vychutnám v přírodní chuti nebo s bylinkami, než s nánosem soli.
27. 08. 2018 18:48
Sůl v doma vařeném jídle používám málo a chuť dolaďuji bylinkami, ale v sýrech s ní bojuji, tam je moje slabina. Když .ale takový olomoucký syreček je tak dobrýýýýý, nebo třeba niva ...
27. 08. 2018 18:34
Pěkný článek! Snažím se sůl omezit, ale i tak jí mám určitě dost.
27. 08. 2018 13:25
Dėkuji za pěkný článek.
27. 08. 2018 12:22
Solí dost, takže se již delší dobu pokouším o její omezování. Nesolím už třeba syrovou přílohovou zeleninu, chleba s máslem a pod.
27. 08. 2018 09:37
já solím málo, takže tady bych řekla že problém nemám, pak se mi právě proto zdá jídlo v restauraci slanější, ale nechodím tak často, tak se nic neděje
27. 08. 2018 08:18
Tak kolik soli do sebe dostanu, tak to opravdu nevím, snažím se solit míň, ale kdo ví ???? Jsem ráda, že to bude v sebekoučinku , od 1.9. opět naskočím, tak se dám aspoň do obrazu.
27. 08. 2018 08:06
Nejhorší je, že někteří strávníci sahají po soli automaticky, aniž by pokrm předem ochutnali.
27. 08. 2018 08:05
Tenhle článek přečtu manželovi, jen nevím zda to pomůže. Také má zvyk každé jídlo automaticky dosolovat.
27. 08. 2018 06:45
Díky za článek. Sůl se snažím omezovat co nejvíce. Uzeniny kromě šunky nekupuji a i ty šunky jsou některé příliš slané :-(. Slané pochutiny nekupiji a když už něco takového chci, tak si doma napeču a pohlídám si množství soli.
27. 08. 2018 05:31
Dík za článek, opravdu je soli všude dost. Já o doby, kdy sem upravila jídelníček, skoro vůbec navíc nesolim. Zdá se mi presolena šunka kuřecí - :))))
27. 08. 2018 05:16
Já vařím v MŠ a od té doby se moje potřeba soli výrazně snížila. Uzeniny v jídelníčku téměř nemám jen ty chipsy jsou občas problém ale vím o tom a kontroluju to
27. 08. 2018 04:30
Dcera má za sebou operaci srdce a manžel má vysoký tlak. Snažím se tlačit množství soli na úplné minimum a zvykli jsme si na to, už nám to tak vůbec nevadí. Více vynikne přirozená chuť podávaného jídla :-).

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři