TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 20. 12. 2015

Jak si nahrát profilovou fotku?

dervla

Původní Sebekoučink

19 %
0 kg 6.3 kg

Již zhubnuto: 1.2 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 38
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133143.84 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Hromadění – den 2 + 3

31. 12. 2015

Občas mě chytne akutní potřeba vygruntovat. Znáte to? To se v té chvílí neznám a jediné co vidím je hadr a už to mydlím kudy tudy a zběsile běhám domem.  To tak vše třídím, vyhazuji, přesýpám, odsýpám, rovnám, zalepuji, vylešťuji a vylepšuji  laugh

Dneska, když mě chytl amok obdobného rázu, prolétla mi hlavou myšlenka, možná trošku přitažená, ale... mohlo by existovat nějaké, třeba jen nepatrné, spojení mezi „kupováním věcí do zásoby“ a obezitou?

Znáte takové ty promo balení- 1+1 zdarma, 2+1 zdarma a jiné? To si tak jdete do drogérky pro deodorant a odcházíte se 4. Samo sebou, že ono se to užije a když to teda bylo v akci... a nebo Vás pohltí akce na konzervy bonduelle, to je mimochodem má oblíbená akce! laugh

Jasně, že to jsou všechno komodity, které člověk dříve nebo později užije, dokonce výše uvedené mají i dlouhou trvanlivost. Ale zkonzumované jídlo člověk užije vlastně taky, jako zásoby tuku na horší časy. Ono vlastně i ty produkty kupujeme „na potom“, nebo ne?

 Nebo třeba nákup věcí v akci-oblečení, bižuterie. Kolikrát si člověk koupí něco, co vůbec aktuálně nepotřebuje, jen proto, že je to v akci? Nemůže to souviset taky s tím, že tentýž člověk nedokáže odolat vůni z pekařství, které náhodně míjí a automaticky ho to vtáhne dovnitř?

Nevím, asi tak nějak chápu, že na chování spotřebitele při nákupu působí dalších X faktorů, ale podobnost s přejídáním se, mi přijde zajímavá. Strýček Gůgl mi nenašel žádné články zabývající se touto tematikou, škoda laugh

Ať už je to jak chce, jak se učím střídmosti v jídle, učím se i jistému minimalizmu v životě. Třeba teď posledně jsem rozdala většinu své bižuterie a cítím se svěže a odlehčeně.

A to je celkem dobrý první krok, domnívám se.

PS: Co se týče cukroví, které mě v první den dráždilo, tak ač talířek zůstal, nevzala jsem si ani drobek! Nechci být samo sebou asketem, ale než si seženu nějakého toho míru, nechci se se sladkým moc zaplést.

Mějte hezké dny (a teď se zdá, že snad budou i mrazivé).

Hodnocení (11 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 01. 2016 19:33
Jejda, úplně mi mluvíte z duše. Také jsem rozdávala bižu a ze 70 páru naušnic mám asi 20. Velmi osvobozující pocit. A za cukroví chválím, já našim vanilkovým rohlíčkům neodolám.
05. 01. 2016 10:05
Asi tě nepotěším, ale podle mě to souvislost nemá.
Já třeba od mala trpím tím, že neustále myslím na "co kdyby" a nemůžu si pomoct. Vždycky se mi všichni vysmívali, co s sebou tahám v batohu nebo kabele. Jen co jsem začala samostatně s partou jezdit na vandry, čundry, koncerty a akce, měla jsem každopádně největší batoh a poslouchala kecy tech "na lehko" vedle mě. Ale vždycky se něco stane a pak to je: zabloudili jsme, nemáš kompas? Mám. Spadl jsem do potoka, nemáš něco na sebe? Mám. Zdrželi jsme se, nestihneme už otevřené obchody, nemáš něco k jídlu? Mám. Ulomilo se mi to, nemáš šroubovák? Sekyru? Sirky? Šití? Mám:)
Doma mám spíž a když se mi tenčí zásoby trvanlivých potravin, dokoupím, natož v akci. Když mám oblíbený střih a materiál trika, koupím jich balík, výrobci zas pak inovují a mě to nesedí, tak načnu balík oblíbených. Když koupím dětem oblečení, které mají rádi, koupím i větší velikost, aby si to užily. Na chalupě máme vyskládáné dříví, uhlí, brikety, jak ubyde, dokoupíme. Máme funkční zahradu, sad a pole... Zatím užíváme jen z části, ale kdyby bylo nutno, vypěstujeme kde co. Stáj, chlívy, králíkárny a skleník po předcích udržujeme připravené pro možnost použití. Moje heslo je "vždy připraven":).
Zatímco ta kila, která se snažím shodit, ty jsem si vyžrala díky mlsnému jazyku a slabé vůli.
05. 01. 2016 08:32
Možná tam nějaká souvislost je. Hromadění věcí, jídlo nevyjímaje, je určitě podloženo nějakou psychickou nespokojeností nebo nedostatečností. Každý si sebou vláčíme balík se zážitky a vzpomínkami z dětství a někdy v tom balíku je tolik nevyřešeného, že jídlo je jediná myslitelná "kompenzace" (ale právě tak cigarety, alkohol a jiné berličky) všech ublížení a nespravedlností, které jsme nemohli s nikým pořádně probrat. Je dobré si v sobě uklidit a umět se oprostit od všech minulých "bebíček". Já to ještě pořád moc neumím a proto jsem pořád na cestě za svým lepším já. Ty jsi to tady hezky rozebrala a přeju Ti, ať se Ti daří po všech stránkách.
31. 12. 2015 16:04
Já mám také ráda minimalizmus co se týče oblečení nebo věcí v bytě. Nemám ráda narvanou skříň s oblečením, narvanou knihovnu, když knížka nejde ani vytáhnout. Ostatně mi to potvrzuje i filosofie feng-šuej. Zbavováním se nepotřebných věcí se člověk "očišťuje". V akci-víc kusů kupuji jen některou drogerii, oblečení by se mi muselo hodně hodně líbit, abych vzala navíc to, co zas tak nepotřebuji. Z jídla kupuji v akci jen pár balení, třeba sýry nebo něco, co mi až zas tak nechutná, že se toho nepřejím. Rozhodně balení čokolády jen malé, bohužel 5dkg málokde mají.
31. 12. 2015 09:13
Časy,kdy mne také chytal uklízecí amok jsou naštěstí minulostí.Zato ulízecí amok ve mně samé,to je jiná.To se fakt vyřádím a ten jo-jo po tom,no nemám slov. Tvůj článek,jak já s oblibou říkám je potřeba vytesat do kamene.Díky

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři