TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 22. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

frisanek.elinka

Sebekoučink

Váš nezaplacený cyklus byl automaticky zrušen dne 2. 8. 2018. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 1859
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133156.14 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

frisanek.elinka

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Jak pečlivé sestavování jídelníčku změnilo moje chutě

04. 07. 2014

Tak jo, dneska mám nějak chuť psát, tak přidám jeden takový postřeh, za který jsem moc vděčná.
Do STOBu jsem se registrovala již před pár rokama, ale jelikož jsem neměla kuchyňskou váhu a množství potravin jsem jen odhadovala, měla jsem nejspíš nedostatečný příjem živin, a proto ačkoli jsem hubla, nedařilo se mi vydržet déle jak 14 dní a neustále jsem měla na něco chuť.
Nyní jsem jednak k hubnutí motivovanější a jednak jsem si tu váhu již pořídila. Sice hlavně na vážení surovin na vánočné cukroví, ale alespoň má i teď jiné využití a já s nadšením zjišťuji, kolik jaká potravina váží a mnohdy jsem překvapená.
Ale pěkně popořadě. Když se tedy vrátím ke svým běžným životním návykům, tak sice ačkoli jsem se snažila jíst zdravě, zařazovat celozrné potraviny, luštěniny, zeleninu, sýry atd. a naopak vynechávat tučná jídla, knedlíky, kynuté buchty, uzeniny, tak jsem neustále měla na něco chuť. Buď to bylo na sladké (jsem známá svým "čokoholismem") a nebo to byla prostě nepřekonatelná chuť na něco a já v tu chvíli sáhla po sýru, okurce, marmeládě, nutelle, banánu, oříškách... Prostě co bylo zrovna po ruce a stále jsem tu chuť na něco nemohla ukojit.
No a před čtyřmi týdny jsem se opěkt pustila do hubnití se STOBem (tentokrát již s tou váhou a lepší motivací) a začala si jídelníček opravdu pečĺivě vytvářet a přemýšlet nad ním. A co se stalo?
Od té doby mě žádné chutě nehoní a dokonce nemám ani chuť na sladké (ani na mou milovanou čokoládu). Během těch 4 týdnů jsem sice několikrát měla kousek nějaké sladké tyčinky či čtvereček čokolády, ale to jen proto, že si jí třeba koupil přítel a tak jsem ochutnala od něj. Ne, že by mi to nechutnalo, ale vůbec jsem neměla potřebu si to koupit taky..  A stejně tak třeba zmrzlina. Sice jsem ji ani před tím nějak extra nevyhledávala, ale bylo to sladké, tak uspokojení chuti posloužila dobře.
Dokonce i přítel je teď z toho tak nadšený, když vidí, že fakt nemám potřebu se neustále něčím cpát jako on, ačkoli držím dietu a mám tedy snížený příjem KJ, že chce s hubnutím podle sebekoučingu začít taky a s tím i měnit své špatné stravovací návyky (nesnídá, nesvačí, večer se přejídá). A jak se říká, ve dvou se to lépe táhne, takže věřím, že když si budeme vzájemnou oporou, tak to půjde.

Na závěr bych chtěla povzbudit ty, kteří jsou na tom podobně jako já a myslí si, že díky své závislosti na sladkém prostě změnit jídelníček k lepšímu nemůžou. Jde to!!! Stačí jen si vše pečlivě zapisovat, aby seděli živony podle semafirků a tělo z toho bude tak nadšená, že ho ani nanapadne dožadovat se sladkostí. A že by se jich člověk pak musel vzdát? O tom to taky není, do jídelníčku se dají občas zařadit taky, ale ze své zkušenosti můžu říct, že mě ještě za celou dobu nenapadlo si je koupit.

Takže.. Držím palce :-)
Hodnocení (11 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

14. 02. 2016 21:28
Jsem na tom stejně, čokoláda byla moje nejoblíbenějším jídlem, dnes cvodím kolem regálu a jen kroutím hlavou, jak jsem byla závislá. Dnes kupuju jogurty, pokud možno bílé, odtučněné tvarohy, ovoce, zeleninu, luštěniny, které bohužel neumím moc připravit, doma se z nich nevařilo, takže mám co dohánět, ale v klidu. Pohyb nesmí chybět, každý den alespoň půl hodiny lehkého zdravotního cvičení. Všude píšu svoje úspěchy, ale nebylo to ze dne na den, to mi věřte. Jestli někomu půjdu příkladem, budu jen ráda a nesmíme polevit, přeji všem, aby se po prvním nezdaru nevzdávali.:-):-):-)
05. 07. 2014 13:15
Je to přesně tak, jak píšeš!!!
05. 07. 2014 13:02
Je to tak,maximálně meloun a ten je zelenina a vejde se do semaforků.Drž se !!!!
05. 07. 2014 07:10
Aj keď semafórky strážia jedálniček, tak sa dobrého koláčika občas človek nemusí báť. Všetko sa tam vojde Len treba trocha disciplíny.
04. 07. 2014 13:30
Teda ty se máš, to mě chutě honí pořád - hlavně večer...bude to v tom jídelníčku, jen fakt nevím, kde je zakopaný pes, protože už to řeším delší čas a nic...:-)
04. 07. 2014 10:57
Hezky jsi to napsala. Když si hlídáš semaforky, občas se tam něco sladkého vejde. Ale když není chuť, proč se nutit. No ne? Držím ti palce.:-)
04. 07. 2014 10:53
Zcela bez sladkého to by u mě dopadlo špatně, trocha čerstvého ovoce mi to vyřeší :-)
04. 07. 2014 10:50
Jo, jo, tohle mám taky vyzkoušené. Když tělo nešidím a semaforky zeleně svítí, chutě nejsou. A když chci, dám si klidně ke sváče kousek něčeho sladkého, ale v rámci jídelníčku, zapíšu a i s tím to musí vyjít:-)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři