TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

ivamal

Získané body

Tento měsíc: 105
Celkem: 5880
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

VZTAH OBEZITY A KORONAVIRU

02. 06. 2020

Naši milí STOBklubáci,

poprosili jsme některé lékaře o vyjádření ke spojitosti obezity a onemocnění Covid 19, a tak se můžete těšit na miniseriál.

Dnes dejme slovo lékařům z nemocnice v Litoměřicích. Ale proč Vám přikládáme jejich názor? Protože se domnívají, že člověk může vlastním úsilím zlepšit svůj stav. A je lepší být aktivní, a nespoléhat pasivně na léky či jiné „berličky“. Co píší?

Vážení čtenáři,

každodenní tisk, včetně bulvárního, přináší mnoho informací o infekční nemoci Covid19. Naštěstí existuje i řada velmi kvalitních článků v odborných časopisech. V čem se oba zdroje nyní někdy shodují?

Ukazuje se, že kombinace Covid19 a obezity je opravdu velmi nebezpečná.

V květnovém čísle prestižního časopisu Lancet autoři (Kass, Duggal, Cingolani) přinášejí nezvratná data získaná sledováním velkého množství nemocných. Bylo prokázáno, že nepříznivý průběh onemocnění postihoval překvapivě i „dobře vypadající“ mladé lidi, mladé obézní pacienty.   

Nezůstaneme určitě jen u jednoho zdroje a budou provedeny další studie, které prokáží podobné riziko pro osoby s obezitou i ve vyšším věku a především pak pro obézní diabetiky.  

Jak lze naopak předpokládat, vysoká úmrtnost na Covid19 byla i na druhém protipólu, tedy u extrémně hubených. Přesněji řečeno ve skupině pacientů trpících podvýživou (malnutrici). Ohroženi jsou jistě lidé s těžkými chorobami, jako jsou nádory, pacienti se srdečním selháváním, selháváním ledvin, postižením jater a dalších orgánů.

Křivka vyznačující riziko bude pravděpodobně v podobě písmene U nebo J: lepší prognózu budou mít lidé přiměřené hmotnosti a lidé mladšího věku. Nejvíce ohrožení jsou lidé vysokého věku, trpící různými vleklými chorobami, podvyživení a poté rovněž lidé trpící obezitou.

Proč jsou lidé s obezitou ohroženi více?

Ve výše uvedené studii je citován mimo jiné vliv oxidačního stresu, vliv zhoršené imunitní odpovědi či dokonce prozánětlivý vliv obezity. Pokud nejste specialisté v daném oboru, jsou tyto pojmy poměrně složité. A to nehovoříme ani o skutečnosti, že data byla získaná pomocí užití univariačních a multivariačních lineárních regresních modelů! Nádherné názvy! Ale jen pro superodborníky.

Ovlivnění oxidačního stressu či prozánětlivých faktorů – to vše zřejmě spočívá spíše v možnostech farmakoterapie, v možnostech ovlivnění léky. V budoucnosti jistě budou existovat účinné léky. Ty dnes teprve procházejí zkouškami účinnosti, bezpečnosti a dalšími klinickými zkouškami.

Nehovoříme nyní o lécích přímo působící na virus (takzvaných antivirotikách). Řada z nich již prokázala výborný účinek. Zpět ale k obezitě. Bylo zjištěno, že je nebezpečná i s ohledem na současnou virovou infekci. Je možné zlepšit stav bez pomocí léků?

Existuje i nějaké jednoduché vysvětlení?

Obezita omezuje ventilaci. Čili – v překladu do srozumitelnější řeči: Tloušťka zhoršuje dýchání. Plíce lidí, kteří mají „velké břicho“, jsou vsedě a ještě více vleže výrazně stlačeny. A my víme, že člověk, který onemocní těžkou virovou chorobou, obvykle ulehne. Velký objem z oblasti břicha se přesouvá i do hrudníku, a tak omezuje dýchání. Snímky při CT vyšetření plic u nemocných s Covid19 přinášejí často překvapující obraz, k jak obrovskému stlačení plic došlo (osobní sdělení – MUDr. Zbořil J.).

Existuje zde ještě druhý problém: Tuk z oblasti břicha tlačí na žaludek, a „vymačkává“ z něj kyselý žaludeční obsah do jícnu. Často dojde k vdechnutí kyselého žaludečního obsahu do plic. Tím spíše jsou tedy plíce nemocného poškozeny. A je pravda, že velká část nemocných s Covid19 zemřela na těžké zápaly plic. Pacienti s refluxní chorobou (GERD) a obezitou budou zřejmě trpět poškozením plic častěji.

Poškození plicního parenchymu obsahem s kyselinou chlorovodíkovou (HCl) je závažné. Ale i kdyby byla potlačena produkce kyseliny léky, zatečení obsahu žaludku do plic je velmi rizikové: obsahuje velké množství infekčních částic (bakterií, virů a dalších). Tam, kde podáváme léky na snížení tvorby kyseliny chlorovodíkové v žaludku, tam přibývá nezpozorovaných „zatečení do plic“.

 Co by bylo možno „nechat si udělat“ se žaludkem? Operovat žaludek? Nechat udělat „záklopku“? Jistě! Užívat léky na zlepšení pohyblivosti žaludku? Jistě! Sedět v čekárně u příslušných specialistů – a třeba tam chytit nějaké nehezké infekční onemocnění, jako je třeba Covid19? Jistě?

Jak můžete zlepšit vaše vyhlídky na překonání infekce a nespoléhat se na léky?

Máte-li „kila navíc“, bude vaše prognóza lepší, pokud se vám podaří zhubnout. Nebo ještě lépe- pokud se Vám podaří pomocí fyzické aktivity a přiměřené potravy přeměnit přebytečný rizikový tuk na potřebné svalstvo. Tedy odbourat tuk a vytvořit svaly. Získat dobrou „kondici“. Nejde jen o snížení počtu kilogramů na displeji váhy.

Je velice dobře, že aktivně pracujete na úpravě svého životního stylu. Je dobře, že si děláte si radost z pohybu! Více než ze sladkého „dobrého“ jídla. A je dobře, že si hledáte informace zde (a nikoli v tisku bulvárním či v v některých pořadech v televizi).

S přáním úspěšné práce pro pracovníky STOB, a s přáním pevného zdraví Vám všem, Karel Kubát

Hodnocení (10 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

02. 06. 2020 17:54
Děkujeme za informace. Donutí nás to zapřemýšlet.
02. 06. 2020 14:18
Zajímavý článek , snad si z něho vezmeme něco pro sebe (já se pokusím).
Díky za zprostředkování ověřených informací.
02. 06. 2020 08:56
Moc zajímavý a inspirující článek.Věřím tomu, co tady na STOBU píšete, již mnohokrát jsem si to ověřila.Moc děkuji, že tady jste !!!!!!
02. 06. 2020 06:47
Moc pěkný článek. Díky!
02. 06. 2020 06:38
Moc hezký článek, nepochybně pravdivý a evokující k zamyšlení.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři