TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 26. 08. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

kirione

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 1116
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133156.14 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

kirione

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Jedna věc, se kterou si nevím rady

14. 06. 2020

Ahoj děvčata,

pátrala jsem po všech čertech, ale nedaří se mi najít jednu věc a to je, jak řešit jídlo při velkém jednorázovém výdeji.. prošla jsem články, google i hromadu diskuzí, ale všichni řeší jen jak jíst a nejíst při sportovní aktivitě, kde předpokládají, že člověk sportuje 1-2 hodiny a padla.

Co ale dělat pokud člověk sedne ráno na kolo a sleze večer? teprve rozjíždím cyklo sezonu, ale tak nějak takhle některé mé víkendy vypadají.. jedu pomalu ale za den dokážu dát 150 km šnečím tempem a někdy víc dní v kuse.. Včera to bylo jen 50 km, ale dost pomalu, zcela bez energie a to přesto, že jsem předtím s dostatečným odstupem měla jídlo s dostatkem sacharidů (kuře, rýže) nohy se mi netočily - po rovině jako do kopce.. v podstatě to čemu cyklisti říkají "hlaďák". Nakonec to skončilo dobíjením baterek na pauze s bezinkovou limonádou, po které najednou energie byla, ale předpokládám, že to nebude to pravé ořechové. Obvykle jsem dřív jezdila "na medvídky" (gumové medvídky / lékorky/jiné bombony), které sem tam zobnu za jízdy a člověk je pak nezastavitelný, ale to taky nebude ono v redukčním jídelníčku. 

Potkali jste k tomuhle tématu nějaký užitečný článek? a jak to řešíte vy?

dík M.

Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 06. 2020 16:29
ahoj, děkuju za rady..náramek mám + používám endomondo, takže mi to říká leccos, ale celý den na kole bývá kolem podle terénu 15 000 - 20 000 kJ, což je pěkný kus nahoru od mých doporučených denních 8 000 kJ. Přejít z medvídků na meruňky zkusím, oříšky na kole mám vyzkoušeno, že jsou jen o bolebřich. člověk jede na cukry - když si dám ráno ovesnou kaši, mám energii +- na 2 hodiny, pak dochází palivo. Ale při vícehodinovém záběru to bez sladkého/pečiva zatím neumím rozplánovat, tak aby mi nedošla energie, asi zkusím mrknout ještě na energetické doplňky pro sportovce - prostě velký výdej není běžný den. Nejde o to neslézat z kola, z toho člověk za den několikrát rád sleze - jde o to, aby byla energie jet vpřed.

A proč by to člověk vlastně dělal - mno protože se rád posouvá vpřed, chodíme i turistické pochody, ale to je s vyšší váhou velká dřina - na kolo si člověk sedne a ono to jede v podstatě samo. Ten pocit, když člověk jede z rovin do kopců a obráceně, vůně, zvuky, rozmary počasí, je to super ,když má člověk čas sám pro sebe a jen jede, vyčistí hlavu a užívá si, jak je krásně. Jeli jsme takhle třeba Odru-Nisu k moři, kde se dá v podstatě po rovině dojet i šnečím tempem za týden z čech k moři a je to paráda, jak si člověk užívá krajinu kolem sebe jinak než kdyby to jel půl dne autem maximálně se zastávkou na benzínce na kafe..
14. 06. 2020 12:59
Tak určitě svačinky, nízký GI, nějaká proteinová tyčinka, to se dá taky jíst ba kole, aniž bys z něj musela slézt....
No a místo gumídků? Sušené ovoce, trochu oříšků, ale asi bych volila to ovoce. Jestli máš nějakou apku a chytrý náramek který ti hlídá tep, tak většinou zobrazuje i spálené kalorie, tak se zkus řídit i tímto. Kaliricky pokud chceš hubnout, musíš být v deficitu ale ne nějak moc asi tak 2000 kj. Takže není problém to sledovat a na obalech přečíst nebo doma připravit nějaké ty dobrůtky, co jsou zdravé a vlezou se ti do semaforků a můžeš s nimi hubnout a hlavně asi o co ti jde nejvíc tak doplnit energii :-).
Tak ať se ti daří :-)!
14. 06. 2020 12:59
Tak určitě svačinky, nízký GI, nějaká proteinová tyčinka, to se dá taky jíst ba kole, aniž bys z něj musela slézt....
No a místo gumídků? Sušené ovoce, trochu oříšků, ale asi bych volila to ovoce. Jestli máš nějakou apku a chytrý náramek který ti hlídá tep, tak většinou zobrazuje i spálené kalorie, tak se zkus řídit i tímto. Kaliricky pokud chceš hubnout, musíš být v deficitu ale ne nějak moc asi tak 2000 kj. Takže není problém to sledovat a na obalech přečíst nebo doma připravit nějaké ty dobrůtky, co jsou zdravé a vlezou se ti do semaforků a můžeš s nimi hubnout a hlavně asi o co ti jde nejvíc tak doplnit energii :-).
Tak ať se ti daří :-)!
14. 06. 2020 12:38
Na kole nejezdím, tak z tohole hlediska to posoudit neumím. Moje příležitostná celodenní fyzická námaha nastupuje v okamžiku, kdy tráva přeroste do pasu a já pak v kopcovitém terénu se se sekačkou snažím tu džungli trochu zcivilizovat. Já v podstatě ale nemám problémy vydržet dlouho bez jídla. Musím ale dbát na pití. A jsem bíložravec (s měkkým i, od slova bílkovina), takže ráno, když vím, co mě čeká, se pořádně najím (zpravidla nějaká rybičková pomazánka.
Já věřím tomu (a taky jsem se to naučila na STOBu), že důležitá je vyváženost sacharidů a bílkovin a že lepší je takové složení stravy, které má nízký glykemický index - ta tě zasytí na delší dobu a rovnoměrnění. GI snižují právě bílkoviny. Taky je dobré myslet na jídlo včas, dřív než člověk začne šilhat hlady. Já si na Stobí šlápoty na výlet beru kus celozrnného chleba vydatně obložený sýrem a šunkou, plus nějaké to rajče. Na chatičce při sekání trávy vezmu za vděk třeba plátkem "sladkého" méně tučného sýra (ementálovitého typu, třeba medeland light, v Penny mám oblíbený Horácký sýr s oky) . Pečivo nemusím, tak to sním klidně jen tak, narychlo.
Někdo doporučuje proteinové tyčinky, ale těm já neholduju - jednak mi připadají púředražené, jednak při své bíložravosti spíš musím příjem bílkovin hlídat, abych to s nimi nepřešvihla.
Jo, a taky si na delší túry beru kromě bezkalorického pití i lahvičku bílé kávy, lépe řečeno spíše mléka s kávou -na půllitru lžička instantního kafe, čtvrt litru vody, čtvrt litru mléka. Obvykle nesladím, ale když jsem mlsná nebo čekám opravdu větší záhul, dám si tam lžiučku medu.
Jo - a oříšky, jak píše Jiřinka, jsou dobrá volba. Jsou dostatečně výživné a stačí jich relativně málo.
14. 06. 2020 11:11
Ahoj Mílo, já sice nejsem kolař ale pejskař a zejména v pejskařské sezóně se taky stravuju všelijak. Jako železnou zásobu mám oříšky, dají se držet v ústech , jinak se vyhýbám klasice, jako jsou klobásy, bagety, hambáče a podobně. Na stadionu vyhledám libové grilované maso, k pití se mi osvědčila magnézia.
Jinak ale souhlasím s Hankou. Chce to jeden - ověřený zdroj informací - co potřebuju ať už po odborné stránce tak po stránce duševní opory mám tady. Hodně mi pomáhá fitness náramek. Pomáhají procházky, cvičení se psem. Ale celodenní makačka na kole - no nevím.
Každému tady radíme. Začni od hlavy a zapoj rozum. To je jediná cesta k cíli.
14. 06. 2020 09:58
Čus Mílo, asi ti sem budou psát sportovkyně nebo přesněji cyklistky. Já se na tvůj dotaz podívám svým poloopičím rozumem a pravím-jak je známo-každý extrém škodí.Pravda, stobáci jsou celkem extremisti-jinak by tu nebyli :-)) ale někteří už se umoudřili a už tu jsou jen ze zvyku :-)) Nevím, jak dlouho trvá jet na kole 150 km šnečím tempem a k čemu je to dobré a proč sedět na kole od rána do večera, když si tím nevyděláváš jako účastnice Tour de France ? :-o Proto tě to pak nutí k jiným extrémům typu bezinková limonáda (blee) nebo gumáci. Jak už sama konstatuješ, není to to pravé pro pěknou tajli :-)
Takže jestli ti mám poradit za sebe-1-2 hodiny denně ve spalovacím režimu vypočítaném dle tvých parametrů. Na typu činnosti nezáleží.
Jinde články o hubnutí nehledám, protože tady mně přesvědčili, že jsou informace seriozní tak nebudu ztrácet čas prolézáním netu a ověřováním nekonečných teoriií na hubnutí. A jestli nehubnu, tak je to jen a jen moje lenora...a pár dalších můžeš dosadit sama :-))

Jooo a mmmch...jestli jsi zmiňovala Parcon v Ostravě-tak to tady bude hoooodně zajímat jednu nejmenovanou zuřivou reportérku! :-)...cháchá...už se těším, jak bude koukat jako puk, koho tady nepotká :-))......jen až se dostaví.
Tak se měj a makej! :-) Přeju hodně zdaru :-)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři