TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 05. 12. 2012

Jak si nahrát profilovou fotku?

petrita

Sebekoučink

Zahájení: 28.03.2024
Ukončení: 20.06.2024
Cíl: Zhubnout

0 %
0 kg 2 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Zaplacený cyklus je přístupný do 22. 6. 2024

Získané body

Tento měsíc: 3
Celkem: 1249
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133040.31 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 4 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

petrita

Jak psát blog?

Příběhy dvou žen z období karantény

06. 05. 2020

Za poslední měsíc a půl jsem ve své online ordinaci denně slýchala příběhy lidí, jak jim karanténa změnila život. Chtěla bych se Vámi podělit o dva příběhy. Jsou to vlastně dvě škatulky, kam lidi zapadli. Byť samozřejmě život není tak černobílý a nikdy to není jen tak či onak. Nicméně příběhy se trochu opakovaly. Tyto dvě postavy jsou smyšlené, zároveň však reflektují dvě různé zkušenosti z téhož období. Poznáváte se v některé z nich?

Jana je vdaná máma dvou dětí, během karantény pracuje z domova. Je toho na ni hodně, nestíhá. Často je ve stresu. Jídlo obvykle neplánuje dopředu, ani na něj nemá moc času – tedy kromě večera, kdy dožene, co nestihla přes den. Jídlo jí navíc slouží jako uvolňovač napětí, takže když zažívá nepříjemné pocity (je ve stresu, naštvaná, smutná, nudí se) nebo si naopak chce zpříjemnit radostné chvíle, vyráží na výlet do lednice. Její běžný jídelníček vypadá přibližně takto. Ráno a během dopoledne sní tři buchty, co jí zbyly napečené od víkendu. Ví, že to asi není to nejlepší, ale má to přece hodně ovoce a navíc je to slazené třtinovým cukrem. Oběd obvykle nestíhá, tak rychle udělá rizoto nebo těstoviny s omáčkou. Občas si nechá jídlo dovézt. Může to být i nějaká pizza nebo fast food. Je to rychlé a děti to mají rády. Po obědě je unavená, to si dá nějakou sladkost. Odpoledne si dá ovoce nebo sušenky. K večeři se podává pečivo s tím, co dům dal. A k tomu ovocný jogurt. Když je večer konečně klid, děti už spí a je uklizeno, Jana se uvelebí na gauč a chce si s manželem udělat hezký večer. K filmu si otevřou lahev vína. Než ji dopijí, zobou k tomu oříšky nebo brambůrky. Jedení během dne u televize nebo mobilu je běžné. Občas pije sladké pití, protože to tak chutná dětem.

Kristýna je kamarádka Jany. I ona je v podobné životní situaci. Nicméně zdravý životní styl je pro ni důležitý, jídlo plánuje a podle toho i zdravě nakupuje. Během karantény vyzkoušela několik nových receptů. Když je toho na nic moc, vyrazí se ven projít, zavolá kamarádce nebo si zacvičí online. Občas také sní něco navíc, ale jsou to vesměs zdravé věci v rozumném množství. Její jídelníček vypadá následovně. Ke snídani si obvykle dá kus ovoce s bílým jogurtem a do toho si nasype ovesné vločky a semínka. Na oběd naloží do trouby rybu s bramborem a zeleninou a dá to zapéct. Příprava jídla přece nemusí zabrat dlouhé hodiny. Když má chuť na sladké, dá si třeba dva čtverečky hořké čokolády a ty si pomalu vychutná. K odpolední svačině si dá žitné pečivo s tvarohovou pomazánkou. Nezapomene si k tomu nakrájet zeleninu. Podobně jako Jana, ani Kristýna nemá na přípravu večeře mnoho času. Smíchá tedy celozrnný kuskus s plechovkou tuňáka, cizrny a přidá do toho hrášek a mrkev nebo jinou zeleninu, kterou má zrovna doma (klidně z mrazáku). Když si večer chtějí s manželem udělat hezkou chvilku, Kristýna si nic neodepírá, jen dodržuje rozumné množství. Nalije si skleničku suchého vína a udělá k tomu pohoštění – kousky sýru, oliv a zeleniny. Obvykle jí u jídelního stolu, jídlo si vychutnává a kromě mluvení s rodinou při jídle nedělá nic jiného. Pije hlavně vodu a čaje.

Asi není těžké uhádnout, která z těch dvou žen má nadváhu a horší zdravotní výsledky. Ano, je to Jana. Její jídelníček obsahuje hodně prázdných kalorií, cukru, tuku a naopak chybí kvalitní bílkoviny, zelenina a zdroj vlákniny. Díky vysokému glykemickému indexu má často vlčí hlad, chutě na sladké a je unavená. Oproti tomu Kristýna má dobře poskládaný jídelníček. Při obědech a večeřích myslí na princip zdravého talíře. Tedy polovina talíře tvoří zelenina (ať už tepelně upravená nebo salát), čtvrtina tvoří bílkovina (maso, ryba, sója, vejce, luštěniny,..) a zbylá čtvrtina je tvořená sacharidem (tedy přílohy, např. brambory, těstoviny, rýže, kuskus nebo pečivo u studené varianty). Jí dostatek zeleniny a ovoce. V nápojích nepřijímá zbytečný cukr navíc.

Zdravý životní styl není o tom, že člověk hladoví, jí jídla, která mu nechutnají a odpírá si ta, co má rád. Ani o tom trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Je to o plánování, nakupování a vhodné skladbě, která zasytí. Hříchy rozhodně nejsou zakázané – jen je důležité dopřávat si je v rozumném množství. O to víc si na nich pochutnáme. Vychutnávání si jídla pomalu a všímavě, aniž by při tom člověk dělal něco jiného, je také důležitá a příjemná součást.

A v neposlední řadě je také důležité jídlem si sytit fyzické potřeby a ne ty nenasycené emocionální, sociální, spirituální a jiné. Jinými slovy: uvědomte si, jestli si náhodou jídlem nesytíte jiné potřeby. Před každým jídlem si uvědomte, jak velký máte fyzický hlad a jestli náhodou nepotřebujete něco jiného. Pokud máte hlad a cítíte se dobře, je samozřejmě nanejvýš v pořádku se najíst. Pokud ale hlad nemáte a zjistíte, že se třeba cítíte sami, asi to nevyřeší čokoláda, ale spíš kontakt s někým blízkým.

Ani v krizovém či neobvyklém stavu není důvod odsouvat zdravý životní styl na vedlejší kolej. Jak jste na tom vy? Je Vám něco z toho povědomé? Podělte se.

 

Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

07. 05. 2020 21:32
Díky za Vaše komentáře. Ráda bych na ně reagovala. Máte pravdu, napsala jsem to dost černobíle. Chtěla jsem tak ilustrovat dva extrémy jak reagovat na tu stejnou situaci. Ano, i Kristýna se stará o děti. Smekám před všemi maminkami v současné situaci, určitě to není lehké. Víceméně pro většinu lidí. Chtěla jsem ukázat, že "typická Jana" vlivem stresující situace (ať už je to koronavirus, státnice, stres v práci nebo jiná situace) pustí zdravý životní styl a odloží ho na příznivější chvíli. Jenže ruku na srdce, stresující situace nás v životě prostě potkávají. Oproti tomu "typická Kristýna" má zdravý životní styl jako prioritu i v těžkých chvílích. Navzdory těžké situaci hledá, co je v dané situace možné (např. zkoušení nových receptů nebo zapisování do Sebekoučinku, když je teď doma a může víc kontrolovat své jídlo). Držte se! :)
07. 05. 2020 20:01
asi jsem zlatá střední cesta, nejsem první ani druhá zena, snažim se jíst podle pravidel stobu ale když to situace nedovoluje, sním i méne vhodnou variantu jídla
v této dobe mám kupodivu více pohybu než dříve, pracuju na zahrádce, chodime na prochazky, na kolo, naučila jsem se pravidelne cvicit u telky jogu :-)
07. 05. 2020 13:10
Poznávám se také v obou ženách. Protože jsem také Jana , tak jsem asi víc podobná Janě. Manžel mi hlídá jídelníček, poctivě mi všechno zapisuje do sebekoučinku, který jsem zase po dvou letech obnovila, ale já zobám bez zapsání rozinky, sušené švestky . Současná situace na moji psychiku dost působí, ani moje zelené vězení - zahrádka mne moc neuklidňuje.
07. 05. 2020 10:48
Výstižně napsané. Vidím se v obou ženách. Chce to víc přemýšlet a někdy je to i lenost, něco si připravit.
07. 05. 2020 06:58
Mě tato situace též nebaví. Rouška mě deptá. Ale kupodivu jak jsem "naštvaná" tak mám víc pohybu než za normální situace. Některý den víc jím nebo mlsám, ale tím že je hodně práce na zahradě (tam se zašívám, protože tam nemusím mít roušku) a i ostatní pohyb (kol,chůze, schody) tak váha nestoupá. Starám se jen sama o sebe, jídlo si připravuji každý večer na celý následující den. Mít v této době doma děti, učit se s nimi, atd. musí být hodně náročné a stresující.
06. 05. 2020 23:15
Článek mi připadá jako pokus o rozdělení na černou a bílou, dobrou a špatnou, zdravou a nezdravou. Když mæm napsat za sebe, jasan, tahle situace mne nebaví, nemám motivaci ani k pohybu ani ke zdravému jídlu, v práci to taky za moc nestojí a podle toho to i vypadá. Je to takový vězeñský život, tak to jen zkouším vydržet. Řekla bych, že jsem taková nějaká přidušená. Když je mi hodně blbě, vzpomenu si, co říkával můj taťka:”mohli jsme se narodit do třicetiletý války....”
A ještě k tomu článku- v prvním případě je zmíněno, že dětem něco tak chutná. Jestli ten druhý případ je bezdětný a nemusí vyvářet a vyučovat mimo normální situaci, tak se ani nedivím, že je tak happy.
06. 05. 2020 22:29
Děkuji za pěkné a užitečné čtení.
06. 05. 2020 22:28
Moc pěkně napsané, celí život se snažím být Kristýna, ale také se mi to sem tam zvrtne, hlavně v téhle době, chybí více pohybu.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři