TOPlist
Sledujte nás:

7 příjemných kroků, které vám pomohou zhubnout

Zpět

Mgr. Tereza Beníčková

Představujete si hubnutí jako bolestivý a náročný proces plný zákazů a sebezapření? Opak je pravdou. Skutečně zdravé hubnutí by totiž mělo sestávat z víceméně příjemných změn a kroků, které prospívají vašemu fyzickému i psychickému zdraví. 

1. Uvědomte si, že NEbýt 100% je naprosto v pořádku

Zdravý životní styl není ten, který 100 % splňuje všechna doporučení. Je to ten, který vám 100 % vyhovuje a dokážete ho udržet dlouhodobě. Proto k sobě buďte při hubnutí laskaví a povolte si dělat „chyby“. 

Z praxe víme, že je při hubnutí daleko lepší čas od času v přiměřeném množství vybočit, než brát každý přešlap jako nenapravitelnou tragédii, kvůli které se nemá cenu dále snažit. A hlavně… bez výčitek! Stres a sebeobviňování při hubnutí opravdu nepomáhají.

Černobílé myšlenky typu: "Když už jsem to stejně trochu porušila, nemá cenu se dál snažit." při hubnutí nepomáhají a přejídání střídající se s obdobím přísného režimu určitě není cestou zdravé redukce hmotnosti.

2. Stanovte si cíl, na který se budete těšit

Jsou dva typy cílů. Jsou takové, o kterých si myslíme, že bychom jich MĚLI dosáhnout („Měla bych zhubnout 5 kilogramů.“). A pak jsou takové, u kterých se nemůžeme dočkat, až jich dosáhneme („Nemůžu se dočkat, až se znovu vejdu do těch krásných letních šatů a budu si připadat krásná.“). Dávejte si ty druhé.

3. Věnujte jídlu svou plnou pozornost, je přeci skvělé

Je paradox, že člověk, který o sobě tvrdí, že jídlo miluje, mu často věnuje tak málo pozornosti a péče (jedení u televize, jedení při práci). Když jídlu nevěnujeme pozornost, nejen že nám utíká zážitek z jeho konzumace, ale navíc se nám snadno stane, že přehlédneme signály těla, které nám říkají „Už dost!“. Pokud např. milujete oříšky, nedává smysl sníst bezmyšlenkovitě u televize celý pytlík. Dejte si oříšků hrstičku a vychutnejte si požitkářsky a pozorně každý zvlášť.

Neodepírejte si při hubnutí jídla, která milujete, jen proto, že jsou kalorická. Naučte se si je maximálně vychutnat v menším množství. 

>> Jak jíst všímavěji s radostí se dočtete v tomto článku. <<


4. Kvalita nad kvantitou

Pokud budete trénovat vědomé jedení, budete si více všímat toho, co jíte, jak vám to chutná a jak to vašemu tělu vyhovuje, dojdete bezesporu k závěru, že ty nejlepší chuťové zážitky můžete mít i z těch nejmenších porcí jídla. Zvláště pokud jde o jídlo kvalitní. Není tedy potřeba jíst mnoho, abyste si jídlo maximálně užili.

5. Kvalita nad cenou

Dáme vám jeden příklad. Jste nemocní a jdete do lékárny. Lékárnice vám dá na výběr ze dvou léků: Ten jeden je poměrně levný, ale má při dlouhodobém užívání negativní vedlejší účinky. Ten druhý je sice dražší, ale na nemoc účinkuje spolehlivě a má dokonce řadu zdravotních benefitů. Pravděpodobně si vyberete ten dražší. Dobrá… A teď si za slovo lék dosaďte slovo potravina.

Dopřejte si pestrý a barevný jídelníček složený hlavně ze základních potravin v dobré kvalitě. 

Investice do kvalitních a zdravých potravin a pestrého jídelníčku se vám mnohonásobně vrátí v podobě větší energie a pevnějšího zdraví a imunity.

6. Dopřejte si odpočinek a kvalitní spánek

Věděli jste, že nedostatečný a nekvalitní spánek může být jednou z příčin přibírání na váze?


>> Více o tom, jak souvisí spánek s hubnutím se dočtete v tomto článku.<<


Bohužel, je to právě dostatečný a kvalitní spánek, který je věčným problémem mnoha z nás. Je jasné, že ne vždy máme možnost spát tolik, kolik bychom si přáli, a to z různých důvodů (práce, péče o rodinu).

Je to ale jako vždy o prioritách. Takže se nejdřív zeptejte sami sebe – skutečně zbytečně neprotahuju odchod „na kutě“? Nedávám večer před spánkem přednost něčemu jinému (koukání na televizi, práce…).

Pokud pak opravdu nemáte šanci natáhnout čas strávený v posteli, zaměřte se alespoň na kvalitu svého spánku. 

7. Pečujte o své psychické zdraví

Stres a psychická nepohoda mohou být příčinou přibírání na váze.  Jídlo je pro mnohé „copingovou“ (zvládací) strategií pomáhající zvládat akutní i dlouhodobý stres. Někteří naopak pod vlivem většího stresu na jídlo zapomínají, jedí výrazně méně (a potom to případně dohánějí), chaoticky a nepravidelně. Ani jedno není při hubnutí ideální.

Důležitost péče o fyzické zdraví je velmi „provařené“ téma a každý z nás víceméně ví, co by měl dělat (druhou věcí je samozřejmě vždy praxe). O důležitosti péče o zdraví psychické se mluví podstatně méně, to ale neznamená, že je méně důležitá.

Stejně jako pečujete o své zdraví fyzické, pečujte i o zdraví psychické a sařaďte do svého slovníčku pojem psychohygiena.

Zařaďte do svého slovníčku a hlavně života pojem psychohygiena. Ta může mít nejrůznější podoby. Pro někoho je to pravidelná fyzická aktivita (běh, cyklistika, plavání, jóga), kdy může být člověk chvíli sám se sebou a soustředit se pouze na své tělo a jeho prožitky. Zamyslete se také nad pravidelným zařazením relaxace či meditace. Zkusit můžete i metody mindfulness.


>> Osmitýdenní online kurz Všímavostí k sobě.<<


Psychohygienická však může být v podstatě jakákoliv aktivita, kterou vykonáváte s radostí, dokážete se do ní plně ponořit a dát myšlenky na chvíli stranou, přináší vám aktuální uvolnění a z dlouhodobého hlediska vám i zdravotně prospívá. Nepatří sem tedy alkohol ani žádné jiné návykové látky. :-) 

Přejeme vám příjemné hubnutí!


Kurzy STOB - příjemné hubnutí s podporou skupiny, nyní i ONLINE

Metodika kurzů zdravého hubnutí se STOBem ja založena na postupných a příjemných změnách, které si klient sám volí. V desetitýdenním kurzu navíc získáte podporu lektorky a skupiny lidí, kteří možná řeší stejné problémy jako vy.

Nově se do skupiny pod vedením zkušené lektorky můžete zapojit odkudkoliv ONLINE. A to díky online kurzu zdravého hubnutí s jógou, ve kterém zbývají poslední volná místa! 

>> Hubněte s podporou skupiny z bezpečí domova - v ONLINE kurzu hubnutí <<

Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 09. 2020 13:01
Teorie už by mě za ty roky na Stobu šla, praxe bohužel stále pokulhává:-(

Naši partneři