TOPlist
Sledujte nás:

Chcete zhubnout, ale vaše rodina odmítá jíst zdravé jídlo?

Zpět

Kdo chce zhubnout, logicky začne vybírat trochu jiné potraviny a jinak vařit. Jenomže to také jinak chutná a … vaše rodina se staví na zadní. Vaše motivace ke změně není zkrátka jejich motivace a oni se u stolu cítí omezováni. 

Co jsi to uvařila? To vypadá divně!

Co v tom plave? To je určitě ta tvoje zdravá výživa! 

Co je to za zrní? Proč je v jídle zase tolik zeleniny? 

Řekněme si ale na rovinu, že připravovat jedno jídlo pro sebe a jiné pro ostatní, je opravdu náročné a DLOUHODOBĚ NEUDRŽITELNÉ. 


Jak tyto prekérní situace řešit? 

Našim klientům se osvědčují různé scénáře a je potřeba hned na úvod napsat, že každý potřebujete najít svůj vlastní, ideální scénář, který bude vaše rodina akceptovat. My se s vámi podělíme o ty nejčastější.  

1. Nevyplácí se uvařit na neděli tofu s pohankou a zavelet: „Odteď tohle budeme jíst, protože je to zdravé!“ Změny ve vašich rodinných recepturách dělejte nenásilně, nenápadně a postupně.  

  • Uvařte například klasické rizoto, ale použijte do něj libovější maso a přidejte více zeleniny. Občas můžete rýži zkusit vyměnit za jáhly, kuskus nebo pohanku. 
  • Oblíbenou svíčkovou nedělejte z 33% smetany, ale pouze 12%. Vepřo knedlo zelo udělejte z libovějšího masa a připravte dvojnásobné množství zelí apod. 
  • K polévce podávejte místo nudlí kroupy, pohanku nebo jinou obilovinu a rozšiřte takto nenásilně repertoár příloh. 
  • Udělejte na svačinu oblíbenou pomazánku, ale část másla nebo majonézy vyměňte za tvaroh. 
  • Když pečete sladké, uberte z receptury cukr. Sladké pečte v menších množstvích, ať nemusíte dojídat buchty několik dní po sobě a mít kvůli tomu výčitky. 
  • Ke každému jídlu připravte na talíř zeleninu a položte na stůl, ať si vezme ten, kdo má chuť. Tradiční hlášku "nejsem králík" můžete smečovat výrokem "však ti to nikdo nenutí". 

Další tipy, jak postupně a nenápadně odlehčovat jídelníčky, najdete tady.

2. Nerozebírejte zbytečně složení pokrmu a změny, které jste udělali. Dámy se často obávají, že rodina nebude nové chutě akceptovat. Nakonec však málokdo pozná, že v polévce jsou místo mouky rozvařené vločky, že omáčka je zahuštěna zeleninou a jemnosti ji nedodává 33% šlehačka ale 12% smetana. Čím méně podnětů k diskusi rodině dáte, tím méně času strávíte nad obhajobou uvařeného pokrmu.  

3. Važte si sami sebe i svého času. Jídlo musíte vymyslet, naplánovat, nakoupit potraviny, strávíte čas s vařením, servírováním i úklidem. Pardón, ale členové rodiny by si měli vašeho času i práce vážit, ne nad jídlem ohrnovat nos. 

Nebojte se říct: "Chápu, že ti to nechutná a nemusíš to jíst. Připrav si pro sebe něco jiného." Pozor, připrav si skutečně nezaměňujte za připravím ti.

4. V některých rodinách funguje lépe než strategie "zatloukat a zatloukat" si o všem otevřeně pohovořit. Předem rodinu informujte o změnách, které plánujete, a když uvidíte, že u stolu neprožívají zrovna gurmánskou extázi, poděkujte jim za to, že vás podporují a řekněte jim, jak moc to pro vás znamená.  

Mít rodinu na své straně je totiž jeden z klíčových faktorů pro hubnutí i udržení si zhubnutých kilogramů. Vidíme to v praxi a dokládají to i mnohé vědecké publikace. V těch se také ukazuje, že rodiny shromažďující se pravidelně u společného jídla jsou zdravější a často i štíhlejší, teenageři mají menší pravděpodobnost výskytu destruktivního chování … ale to už je mimo výživu. Jen upozornění na fakt, že společné stolování má širší význam než jen plnění těla živinami.  

5. Pokud vaše rodina nespolupracuje a neblýská se na lepší časy, vydržte a jděte si za svým. Je to sakra těžká zkouška, ale v praxi vidíme, že jakmile ztrácíte viditelně kilogramy a nabíráte životního elánu, začne vás vaše okolí brát vážně, respektovat vaše názory a přidávají se na vaši stranu. Jinými slovy, svými výsledky inspirujete i ostatní a začnou se vás ptát, co konkrétně děláte?

6. Na velikosti záleží! I když chcete nebo musíte tu a tam uvařit doma něco vydatného nebo jdete na oběd někam, kde se nevaří zrovna „light“, pamatujte, že si vždy můžete dát menší porci. Například snižte počet knedlíků a přidejte si více zeleniny, můžete tak snížit energetickou hodnotu jídla třeba na polovinu. 

I klasické vepřo, knedlo, zelo lze uvařit a naservírovat zdravě a chytře. Najdete rozdíly? 

7. Zdravé jídlo rovná se automaticky dušená zelenina, vaření na páře a HLAD! To je mýtus, který je potřeba vyprášit ze všech kuchyní. Mrkněte na naše zdravé recepty tady. Najdete v nich maso, vejce, luštěniny, mléčné výrobky i spousty moučníků. Zdravé jídlo je chutné, výživné a je prokázáno, že se jím nepřejídáme, protože jsme lépe nasyceni než po stravě bohaté na tuky, cukry a sůl.

8. Věřte sami sobě, protože tak změny obhájíte sami před sebou i před zbytkem rodiny. Zásady stravování, které učíme, nikomu neublíží, a naopak jsou tou nejlepší prevencí pro zdraví celé rodiny. Přejídání se, smažená jídla, pití sladkých limonád, mlsání sladkostí a slaností není dobré ani pro hubené děti ani pro hubené dospělé. Tento stav může být jen dočasný a vaše děti, rodiče i partneři mohou později nosit kila navíc a trápit se pro vážná metabolická onemocnění. 


Získejte podporu v kurzu zdravého hubnutí

Hledáte jen těžko podporu ve svém okolí? Přihlaste se do kurzů zdravého hubnutí, kde vás podpoří nejen odborník STOBu, ale rovnou celá skupina hubnoucích. 

Jana zhubla v našem kurzu 8,9 kg: „Sama jsem nedokázala tak dlouho dodržovat jídelníček a cvičit. Vždy jsem s elánem začala, ale po pár dnech zase přestala. Díky za skvělé nastartování a všechny informace, které jsem na kurzu dostala. Mám velkou motivaci si nové návyky udržet a vařit zdravě i dětem a manželovi.“ 

Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři