TOPlist
Sledujte nás:

Desatero zdravého dětského mlsání

Zpět

Ing. Lenka Vymlátilová

Je zřejmé, že z hlediska správné výživy nelze konzumaci sladkostí dětem obecně doporučit, ale není určitě správný ani opačný extrém.

Děti dříve či později sladkosti poznají a budou jim určitě chutnat. Pak je možné, že snědí vše, co budou mít po ruce, některé děti mohou pojídat sladkosti i tajně. Také není jednoduché svým dětem neustále vysvětlovat, proč jiné děti sladké mohou a ony nemohou a je proto vhodnější dětem sladkosti občas dopřát.

Zde přinášíme 10 základních rad, jak na zdravé dětské mlsání:

1. Sladkosti dětem nedávejte za odměnu nebo jako bolestné.

Je důležité, aby se již od mala děti neučily nevhodným návykům - řešení stresových situací či naopak umocňování pohody pomocí sladkostí. Tyto návyky potom přetrvávají do dospělosti a jsou častým podnětem ke vzniku budoucí nadváhy či obezity.
Sladké můžete dětem dopřát například na výletě nebo po sportu, doplní tak vydanou energii a budou se už od mala učit správně vybalancovat příjem a výdej energie.

2. Rodiče jdou příkladem.

Když chcete, aby děti něco jedly či nejedly, musíte to sami dodržovat. Není zkrátka možné, aby pro děti platila jiná stravovací pravidla než pro nás, dospěláky.

3. Vysvětlete jim to.

Svým dětem, s ohledem na jejich věk, s klidem a láskou vysvětlujte, proč nechcete, aby tak často a tak moc jedly sladkosti, zákusky apod. Naopak jim zábavně vysvětlujte, které potraviny jsou vhodné a proč. Osvětu si určitě zaslouží konzumace ovoce, zeleniny, luštěnin, zakysaných nedoslazovaných mléčných výrobků a ryb.

4. Kvalitu a množství sladkého mějte pod kontrolou.

Rozhodujte o tom, co budou vaše děti mlsat. Nelíbí-li se vám tyrkysové lízátko, vyberte dítěti jiné, vhodnější.    

5. Na jídelníček dítěte se dívejte s nadhledem.

Přemýšlejte, co dítě sní za celý den, týden či měsíc. Určitě není dobré potraviny rozdělovat na dobré a špatné, povolené a zakázané apod.

Posnídá-li vaše dítě sladké snídaňové cereálie s mlékem, na svačinku dostane nutellou plněný croissant, na druhou svačinu sladký mléčný výrobek a k večeři párky s rohlíkem, navíc za celý den pije slazené limonády, pak je maminčin zákaz sladkostí naprosto scestný.

Pokud ale dítě snídá např. obilnou kaši s ovocem, na svačinku dostane pečivo s tvarohovou pomazánkou a zeleninou, bílý jogurt s ovocem a k večeři brambory s plátkem masa a zeleninou, pak maminka může s klidným srdcem dítěti dopřát i nějaký ten bonbón. 

6. Nevěřte reklamám a čtěte potravinové obaly. 

Děti nepotřebují porci mléka z čokoládové tyčinky, přeslazené mléčné výrobky kvůli vápníku a ani vy nebudete lepší máma, protože máte po ruce čokoládu.

Pravda není v reklamě, ale na potravinových obalech! 

7. To, co doma připravíte je lepší než to, co koupíte.

Kvalitu i kvantitu ingrediencí máte 100% pod kontrolou, proto se příprava domácích dezertů a moučníku určitě vyplatí. I když je tento způsob časově náročnější.

8. Vytvořte si jednoduchá mlsací pravidla.

Vytvořte si je společně s dětmi tak, aby jim snadno rozuměly. Pomohou vám při konfrontacích s nimi i s okolím.

Nám se doma osvědčila 2 pravidla (i zde platí, že všeho moc škodí):

  • jedna sladkost denně a o množství rozhodují rodiče, pokud dcery loudí další sladké, nabízím ovoce
  • po setmění se sladké nejí, nepodávám sladké večeře (kaše, palačinky apod.), platí zákaz sladkostí po večeři a jakéhokoliv jídla po vyčištění zubů

9. Sladkosti nenakupujte do zásoby a neskladujte doma.

Není to dobré pro děti ani pro rodiče. Víte, kolik žen nám v redukčních kurzech vykládá, že chodí dětem tajně do skříňky na sladkosti? :-)

10. Nejlepší je prevence.

Sladkosti dětem aktivně nenabízejte a nepěstujte v nich návyk na sladkou chuť. 

Ani velmi štíhlé děti sladkostmi nevykrmujte!

Malé děti jsou často štíhlé. Jakmile ale usednou do školních lavic a omezí se tak jejich přirozená pohybová aktivita, mohou se začít kulatit. Pokud jsou již navyklé na sladkosti, jen těžko je to budete odnaučovat a jen těžko se budete bránit jejich neustálému žadonění.

Vybudujte u vašich dětí ty správné návyky, v dospělosti to jistě ocení!

Hodnocení (43 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 06. 2020 14:46
Nejlepší sladkost je ovoce, je pravda, že děti "narozené do cukřenky" si cukr odříci neumějí .
08. 06. 2020 06:13
Jejda, Yogii, až jsem zjihla ... .
Pravdivý článek s rozumným nadhledem. Naprosto souhlasím.
07. 06. 2020 21:43
Protože mám vnoučka,článek se hodí, děkuji.
07. 06. 2020 07:44
Moc pěkná a smysluplná 2 pravidla, díky za info.
03. 09. 2017 18:53
Souhlasím.
19. 07. 2017 08:10
Velmi rozumný a pravdivý článek.
04. 07. 2017 10:23
dobrý článok... :)
29. 06. 2017 18:56
je to všechno pravda,ale těžko se to dodržuje,jak se říká vše s rozumem,nic se nesmí přehánět
29. 06. 2017 17:26
Je to tak, někdy mám ale problém s oceněním, protože peněz nemám moc a malá tyčinka nestojí tolik co třeba hračka....
29. 06. 2017 14:44
už to nemám na kom uplatnit
28. 06. 2017 05:18
Děkuji za shrnující informace, spoustu z nich již s dětmi používáme řadu let :-)
27. 06. 2017 21:54
Tohle se mi bude tak za půl roku náramě hodit :-)
27. 06. 2017 21:04
Hezky napsané
27. 06. 2017 18:38
Moc děkujeme za Vaše milé komentáře. Někteří rodiče opravdu dbají na výživu svých dětí a k tomu patří i to, že hlídají příjem sladkostí. Jiní rodiče svým dětem sladké z lásky dopřávají a opravdu netuší, že z toho jejich potomci mohou mít časem zdravotní problémy. Rodiče mezi sebou často a vášnivě diskutují o různých jedech v potravinách, kosmetice i v životním prostředí a opravdu ne všechny informace bych zařadila mezi ty poplašné, přehánějící. Pak ale přiběhnou jejich potomci a dostanou kolu, kofolu, chipsy a ony nepřirozeně zářivé cukrovinky. To je, myslím, škoda. Rodič informace má, ale bohužel je nedovede pečlivě aplikovat do praxe. Také moc dobře vím, že odolávat neustálému dětskému žadonění a prošení a pak i tlaku okolí, může být opravdu hodně vyčerpávající. Stačí náročnější den v práci nebo bezesná noc a bezmocně "to" dětem odkývneme. Přeji Vám, ať si najdete tu zlatou střední právě pro Vás i Vaše děti...:-).
27. 06. 2017 18:19
Pro Sifaka: Sifako, doufám, že jsem Váš dotaz pochopila správně. Úplně ideální řešení je prevence a děti na sladkosti opravdu neučit. Bohužel se ale sladkému děti dříve či později nevyhnou a pak je dobré si vybrat takové, které považujete za vhodné. Proto můj komentář v článku, nelíbí-li se Vám tyrkysové lízátko, vyberte jiné - tím opravdu myslím, nenakupovat zbytečně sladkosti se syntetickými barvami, konzervačními látkami atd. Nevím, jak máte staré dítě. Já mám aktuálně školačku a prožíváme asi nejhorší rok v tomto směru. Ve školce všechny děti jedly stejně, do školy již nosí svačinky od rodičů.....ven na hřiště nosí děti chipsy a sladkosti...aktuálně denně debatujeme o tom, jak jsem nespravedlivá máma, protože ji nedávám sladkosti do školy a nutím ji jíst doma u stolu...:-) A jak píšete, vysvětluji, proč jiné děti to smí a proč mé nesmí. Někdy je to opravdu náročné...:-)
27. 06. 2017 08:18
I v tomto směru platí - všeho s mírou. Úplně zakazovat sladkosti je nesmysl, protože při první příležitosti se pak děti budou přejídat mimo domov. Volba zdravějšího mlsání je fajn, ale v kolektivu stejně přijdou do styku i s tím nezdravým. :-)
26. 06. 2017 21:16
hezky napsané
26. 06. 2017 21:09
Jsem zastáncem stejného názoru, vše s mírou, dostatek zeleniny, ale i ovoce a sladkosti občas a s mírou. Bohužel tatínek doma tvrdí, že i bonbony a čokoláda jsou jídlo, tak je to někdy těžké.
26. 06. 2017 19:39
Pěkně napsaný článek.
26. 06. 2017 19:35
Jako malá jsem měla sladké ráda a taky jsem nosila do školky povinné bonbony, když jsem měla narozeniny. Jednou jsem si ale vymínila, že místo bonbonů nakoupí matka pro děti mandarinky. Vyšlo to dráž, děti mě za to moc rády neměly, no aspoň učitelky jsem pobavila.
26. 06. 2017 19:30
Jo jo znám hodně maminek co děti upláceji sladkostmi
26. 06. 2017 18:48
100% pravdivý článek. Většinou se snaším mít pro vnučky vlastní sladkosti-perníčky, bílkové pusinky a kokosky, oříškové pusinky, různé druhy domácích sušenek, z čerstvých moučníků je oblíbená zmrzlina z čerstvého ovoce - dáme do tvořítek směs ovoce,jogurtu lehce dochucené vanilkou a trochou cukru(podle sladkosti ovoce), želatinové košíčky s ovocem, a nejvíc má úspěch ovoce ze zahrádky konzumované přímo z keříků a stromků.
26. 06. 2017 18:00
No budu tu mít na prázdniny neteře se synovcem ty jsou zvyklý na bonbóny a sladké limonády každý den to zas bude zásobení v obchodě nebo venku o zmrzliny a piticka dostat do nich zeleninu kromě okurky je um
26. 06. 2017 18:00
No budu tu mít na prázdniny neteře se synovcem ty jsou zvyklý na bonbóny a sladké limonády každý den to zas bude zásobení v obchodě nebo venku o zmrzliny a piticka dostat do nich zeleninu kromě okurky je um
26. 06. 2017 17:49
Pěkný článek a i to všecho chápu, ale přeci jen když přijede ta moje cácorka tak mám tady aspon kinder vajíčko, máme jí doma toho moc nekoupí ( myslím sladkého ), tak jednu maličkost tady pro ní mám.
26. 06. 2017 14:31
Bonbóny ve školce to bylo neštěstí, mé první dítě nevědělo na co to je a jak se to jí :-)) Naštěstí pak paní učitelky dostaly rozum. Klukovi je teď 18 roků a nemá jediný zubní kaz a zatím mi on ani jeho sourozenci nevyčetli, že měli dětství bez kupovaných sladkostí.
26. 06. 2017 14:09
Zeptejte se svých dětí či vnoučků, jaká "kokínka" jim rozdávala paní učitelka ve školce, když je přinesla maminka některého z kamarádů oslavujících právě své narozeniny. Budete se asi divit! Rozhodně to nebylo ovoce, ani rajčátka nebo mrkvička! :-)
26. 06. 2017 13:43
Jako babička občas poruší tahle pravidla a přivezu vnukovi nějakou sladkosti. Ale o tom , kdy ji sní, rozhodnou rodiče. Ti dodržují striktně výše uvedená pravidla.
26. 06. 2017 13:38
Potřebný článek, dám přečíst dceři. Vnuk před družinou zvládne sníst brumíka a jogurt, svačinu sní, ale ovoce a zeleninu moc není. Musíme ho nějak přesvědčit. Zkusím to o prázdninách, bude čas a klid.
26. 06. 2017 12:17
Velmi potřebný článek - jenže většina rodičů jej asi číst nebude. A za sebe: žádné skříňky na sladkosti u nás doma nebyly, příbuzenstvo bylo motivováno k tomu nekupovat zbytečně čokolády a bonbóny, a jedly se bílé jogurty a ani s domácím pečením jsem to nepřeháněla. A vyplatilo se to. Syn je vysoký a štíhlý a nikterak jej "odpírání" sladkého neovlivnilo.Vidím kolem sebe malé děti pít litry sladkých limonád, včetně coca-coly (maminky se divím že dítě nespí, když si dá několik káv ve formě koly). Malé děti dlabou přeslazené jogurty a krémy, jí přesolenou "dětskou šunku" atd. Jen proto, že to znanjí z reklam. A příklad svačinky asi 3letého kloučka, kterou jsem zažila na vlastní kůži: jogurt Kostíci s bonbónky ve víčku (že je tam i červené barvivo podporující hyperaktivitu nikomu nevadí), "jogurt" je zakusován Bebe Brumíkem. A když to chlapeček pěkně slupnul, dostal za odměnu...lízátko. A vše zapil jakousi obarvenou oslazenou vodou z krabičky s veselými dětskými motivy. A že byl trochu "naducaný"...no vždyť z toho vyroste :-((
26. 06. 2017 11:35
Je to první článek v Projektu, který tak úplně nechápu a celkem s ním nesouhlasím.V lednu jsme se dověděli, že v přidaném cukru pro člověka není vůbec nic dobrého.Tím nechápu, proč bych měla dětem odmala syntetické sladkosti dodávat a dělat z nich něco posvátného, co lze jen občas....asi jsem v tomto moc zabedněná.
Jednoduchá pravidla jsem si s dcerkou stanovily:přidaný cukr jim nesmí do domu.Vstup má povoleno pouze ovoce.
A jak dětem vysvětlit, že někdo bonbony může a někdo ne?...uvidíme....dám pak vědět.
26. 06. 2017 11:01
Vnučka je velký mlsounek, rady se určitě budou hodit.
26. 06. 2017 10:08
Vnoučata mají "sladkou krabici", tam ukládají, co dostanou - po obědě ji obřadně vyndají a vyberou si bonbón nebo kostičku čokolády - maji to jako pravidlo, často si ani na krabici nevzpomenou...
26. 06. 2017 09:17
Skvěle napsané. Vytisknu a uschovám na později
26. 06. 2017 08:44
Ano, je to důležité od malinka nastavit, vnuci bez problémů sáhnou po ovoci, mrkvi, okurce, rajčeti a pod., děda- manžel, ten je nechá zase konzumovat tak jak jsme byli zvyklí z mládí
26. 06. 2017 07:48
pěkně napsané, díky za info, využiji později až bude nějaké vnoučátko
26. 06. 2017 07:27
Děkuji za kvalitní a inspirativní článek:).

Naši partneři