TOPlist
Sledujte nás:

Jak správně poskládat zdravou domácí pomazánku?

Zpět

Ing. Hana Pávková Málková

Pomazánky jsou vynikající volbou k snídani, svačině i večeři a pokud máte zrovna naspěch a musíte se spokojit se studeným obědem, pak jsou skvělé i k obědu. 

5 výhod domácích pomazánek

  • Můžete je připravit na stovky způsobů.
  • Na rozdíl od kupovaných pomazánek máte pod kontrolou složení a bude vám stačit jen pár základních ingrediencí.
  • Můžete do nich ukrýt i to, co třeba vaše děti (nebo manžel) odmítají - například luštěniny, ryby nebo i různé druhy zeleniny.
  • Zužitkujete různé zbytky z lednice i spíže - například zbylé maso od oběda, uvařené luštěniny nebo různé zeleninové "zbytky".
  • Jejich příprava je snadná, rychlá a levná.

Tak s chutí do toho!

Příprava pomazánek vůbec není složitá, budete potřebovat mixér (někdy to jde dokonce i bez něj), cca 5 minut času a téměř libovolné ingredience, co najdete v lednici nebo spíži.

A co by pomazánka měla obsahovat?

Zdroj bílkovin, díky kterým vás pomazánka zasytí

  • vejce (uvařené natvrdo nebo například i v podobě míchaných vajíček)
  • libová šunka nebo maso (vyzkoušejte například naši kuřecí pomazánku)
  • tuňák, sardinky, uzený losos, makrela nebo jiná ryba
  • méně tučný sýr (měkký nebo strouhaný - např. cottage, žervé, syrečky, eidam 20-30%...)
  • tvaroh, jogurt nebo skyr
  • luštěniny (vařené nebo pro rychlejší přípravu z konzervy)

Kvalitní tuk, díky kterému bude pomazánka chuťově jemnější

Pokud navíc zvolíte ten správný, obohatíte pomazánku o prospěšné mastné kyseliny a vitaminy.

  • panenský olej (olivový, dýňový, řepkový nebo třeba sezamový)
  • majonéza
  • kvalitní margarín (u margarínu sledujte složení a vybírejte výrobky s obsahem prospěšných omega 3 kyselin - doporučujeme sáhnout po osvědčených značkách, jako je např. Flora)
  • avokádo (určitě téměř každý už někdy vyzkoušel guacamole, ale možností je mnohem více)
  • ořechové máslo (typicky v hummusu je to sezamová pasta tahini)
  • ořechy nebo semínka (je možné je předem namočit a rozmixovat, nebo jen semínky dozdobit pomazánku při podávání)

Zelenina nesmí chybět!

Pomazánku zelenina krásně odlehčí a dodá vitaminy a prospěšné látky.

  • zeleninu můžete přidat přímo do pomazánky, ať už čerstvou nebo vařenou, orestovanou či pečenou
  • využít můžete opravdu jakoukoli zeleninu, kterou zrovna budete mít po ruce - okurku, rajčata, papriku, mrkev, celer, řepu, dýni, lilek, brokolici...
  • pokud by se vám zelenina nehodila přímo do pomazánky, nezapomeňte si ji k jídlu přidat samostatně 

Dochuťte to!

V dochucení pomazánky máte také naprosto volné ruce - může to být klasika v podobě soli, pepře nebo česneku, zapojte ale i další druhy koření, např. kmín, římský kmín, kari nebo papriku.

Pomazánku skvěle osvěží různé bylinky, nejlepší jsou čerstvé, ale využít se dají samozřejmě i sušené - klasikou je bazalka, tymián, pažitka, kopr, petrželka, výborný je také koriandr.

Pomazánky můžete i lehce okyselit různými druhy octů (jablečný, balsamikový, umeo) nebo šťávou z citrónu.

Vaše pomazánka může být pokaždé trochu jiná a rozhodně vždy zpestří a obohatí váš jídelníček!

Nebojte se experimentovat a zkoušet svoje vlastní kombinace, inspirovat se samozřejmě můžete i konkrétními recepty. 

Inspirovat se můžete i v tomto pomazánkovém taháku.


Nejoblíbenější pomazánky od STOBu

Pomazánka z pečené mrkve

 

Pečením zelenina dostává výraznější chuť a připravíte z ní skvělé pomazánky. Podobně si můžete připravit pomazánku z pečené dýně, řepy nebo celeru. Recept na pomazánku z pečené mrkve najdete zde

Játrová „paštika” s tvarohem

Paštika s tvarohem obsahuje 2,5x méně energie a 6x méně tuku než klasická paštika, a přesto je chuťově vynikající. Recept najdete zde.


Tipy na osvědčené pomazánky najdete také v našem e-booku Svačím zdravě se STOBem, kde najdete i praktický pomazánkový manuál, díky kterému se naučíte připravit pomazánku ve 3 jednoduchých krocích.


Jak je to u vás doma? Připravujete také pomazánky? Podělte se s námi o své tipy v komentářích! :-)

Hodnocení (31 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

20. 03. 2023 22:10
Když upeču chleba, musím udělat i domácí pomazánku. Dokonce má muž rád i celerovou.
23. 10. 2019 19:03
pomazánky doma dělám, oblíbené mám různé variace tvarohových - s vajčkem, sýrem, zeleninou, rybí...
23. 10. 2019 15:11
Mám 4 oblíbené a kombinují se zeleninou na oblohu.
22. 10. 2019 08:55
Pomazánky připravuji pravidelně, 3-4x týdně. Pečivo si taká natírám pomazánkou.
21. 10. 2019 23:37
Pomazánky jsou nejlepší na pečivo i zeleninu, samotný margarin nebo máslo v podstatě nepoužívám.
21. 10. 2019 20:46
My máme pomazánky moc rádi. Děláme je pravidelně a fantazii se meze nekladou :-).
21. 10. 2019 19:00
U nás máme rádi vajíčkovou, rybičkovou, avokádovou, tvarohovou, sýrovou, pro sebe ještě dělám hummus, z červené řepy, mrkvovou :-).
21. 10. 2019 13:13
Pomazánky jsem si dělala víc dříve než v současné době, takřka výhradně dělám rybí ze sardinek (v kvalitním oleji), které obohatím jemně nasekanou cibulkou a až na pečivu doplním čerstvou zeleninou.
21. 10. 2019 12:16
Já si dělám "pomazánku" k snídani. Uvozovky jsou proto, že sto vlastně není pomazánka, kterou bych dávala na pečivo, ale místo pečiva do ní přidám ovesné vločky. Složení je většinou jednotvárné - ryba (ta snad jediná se liší - tuňák z konzervy, uzená makrela, lososí bříška, sleďové matjesy) tvaroh nebo jogurt (poslední dobou spíše jogurt, přidávám lžičku psyllia a ovesné vločky taky mají rády víc tekutin,někdy dokonce zakápnu podmáslím), cibule jako zeleninu, někdy i rajče. Tuk ani majonézu nepřidávám, ty ryby jsoumastné samy o sobě.
21. 10. 2019 08:21
Pomazánky stále dělám i pro nás dva, nejraději mám základ tvarohový a přidám si tam podle nálady na co mám chuť. Z jedné vaničky udělám 2 druhy.
21. 10. 2019 07:56
já už pomazánky nedělám, dříve jsem dělala na oslavy
21. 10. 2019 06:35
Pomazánky dělám, oblíbená je rybí, česneková, vajíčková, sýrová.
21. 10. 2019 03:54
Děkuji za nápaditý článek,pomazánky mám moc ráda.
21. 10. 2018 15:48
Pomazánky moc nedělám, budu se tu inspirovat.
18. 10. 2018 18:45
Škoda, že už končí domácí produkty ze zahrádky - ideální značka pro využití na zdravé pomazánky. Nyní už zbývá pouze vybírat produkty v marketech a zeleninách.
18. 10. 2018 18:44
Miluji různé alternativy pomazánek z tuňáka, lososa, sardinek, miluji i tresčí játra.
18. 10. 2018 18:42
S informacemi souhlasím a jsem ráda za další výbornou inspiraci.
18. 10. 2018 08:35
Dnes pomazánku z cizrny+ ricotty+ tuňáku v rajčatové omáčce přidat koření a super pomazánka
17. 10. 2018 20:30
pomazánky mám ráda, dělám je často
17. 10. 2018 14:08
dělám rádapomazánky
17. 10. 2018 12:59
pomazánky občas dělám, je to dobré zpestření jídelníčku
16. 10. 2018 09:24
Pomazánky je super večeře , moc to nestojí a je toho dost , že se najíme celá rodina. Teď jsem dělala pomazánku s cizrny a tuňáka -samozřejmě jsem tam dala i zeleninu -byla výborná
16. 10. 2018 09:14
Pomazánky moc nedělám. Když už, tak je základem tvaroh a do něho zamíchám zeleninu a semínka
16. 10. 2018 08:58
Vaše články mě vždycky inspirují k tomu, abych vyzkoušela něco nového nebo se vrátila k osvědčeným receptům, které už jsem dlouho nedělala.
Děkuji.
16. 10. 2018 06:54
Pomazánky miluju - dělám hlavně tvarohové. Bez tvarohové pomazánky mi nechce nikdy vyjít SAFA. Lučina nebo pomaz.máslo ji prostě nenahradí...
15. 10. 2018 21:43
Dobré tipy, já v podstatě dělám jen rybičkovou, budu se muset polepšit.
15. 10. 2018 21:03
Stěžejní informací pro přípravu je stav zásob v lednici a ve spíži a z toho prostě čaruju :-).
15. 10. 2018 20:46
Tento týden je přesně pro mě, paráda. Perfektní inspirace v článku i tady v komentářích, moc díky :-)
15. 10. 2018 18:38
V posledni době jsem se víc "odvázaa " a dělám pomazánky že všeho, co mi zbyde (s výjimkou klasických českých příloh).
15. 10. 2018 11:03
Ještě bych přidala tip na pomazánky z namočených dýňových semínek (rozmixovat a přidat sušená rajčata) nebo z namočených kešu oříšků. Také dělám tatarák z hub nebo z cukety - oba si i zavařuji, tak jsou celou zimu po ruce a dají se použít po studenu nebo posypat sýrem a zapéct.
15. 10. 2018 10:38
Moc děkuji za inspiraci,úplně jsem pomazánky vypustila ze svého receptáře.
15. 10. 2018 08:27
Děkuji za tipy, pomazánky tedky už moc nedělám.
15. 10. 2018 08:08
já pomazánky dělám jen na oslavy a i to čím dál tím míň, hosté mají radši když nakrájím sýry, šunku, zeleninu k tomu nějaké celozrnné pečivo a každý si vybere na co má chuť
15. 10. 2018 07:29
Uzená makrela + tvaroh ( lučina)+ máslo ( Rama) + pažitka , nahoře rajče a cibulka, to je můj favorit
15. 10. 2018 07:25
Často dělám pomazánky, ale dovnitř dávám ze zeleniny nanejvýš pažitku nebo kopr, zato čerstvou zeleninou bohatě zdobím pomazánku nahoře.
Váš typ s vařenou zeleninou v základu musím vyzkoušet.
15. 10. 2018 07:24
Pomazánky máme dost často. Zrovna včera jsme měli z avokáda a domácí kváskový chléb.
15. 10. 2018 05:17
Perfektní rady, určitě využiji.
15. 10. 2018 05:05
Pomazánky dělám jen občas, rodina je moc nemusí....
15. 10. 2018 04:44
Pravda je, že pomazánky se dají dělat ne stokrát ale tisíckrát jinak a nezklamou. A když se hezky upraví, mají 100% úspěch

Naši partneři