TOPlist
Sledujte nás:

Katka zhubla 23 kilogramů: Po měsících váhové stagnace jí pomohla lektorka a kolektiv

Zpět

Katka je máma, partnerka a žena s krásným úsměvem. Ten ale nebýval často k vidění, protože Katka se trápila a styděla za svoji postavu. 

Do první diety se pustila už v patnácti letech a „dietování“ ji doprovázelo až do dospělosti. 

„Vždy jsem si vybrala nějakou dietu, nejčastěji dělenou stravu, nebo třeba proteinové koktejly. Zhubla jsem, ale pak následoval jojo-efekt. Nevydržela jsem tu jednotvárnost a koktejly byly i finančně náročné.“

Do posledního boje s kily navíc se Katka pustila kvůli dceři, se kterou nedokázala udržet tempo.  

„Dcera chtěla chodit na hřiště a na výlety a mě štvalo, že nejsem schopná radovat se s ní a problbnout celý den. Byla jsem moc těžká, unavená, pomalá, bolely mě kolena i záda“.

"Věděla jsem, že umím zhubnout, ale neuměla jsem si váhu udržet. Proto jsem to chtěla udělat tentokrát jinak! Nehledala jsem další dietu, ale takový způsob stravování a celkově životní styl, který mi bude maximálně přirozený a nebude omezovat ani moji rodinu."

Prvních sedm kilo jsem zhubla díky zařazení pohybu, ale na stravu jsem vůbec nesáhla a hubnutí se zastavilo. Dalších sedm kilo jsem zhubla pomocí STOBího projektu „Prožij rok zdravě“, kdy byl každý měsíc věnovaný jedné oblasti stravování. Pamatuji si, že jako první jsem ubrala cukr, přestala sladit kávu a začala zařazovat více luštěnin. Váha po dvou měsících hubnutí ale zase stagnovala, a to několik měsíců a já už byla zoufalá. Proto jsem se přihlásila do skupinového kurzu zdravého hubnutí s lektorkou STOBu, Lenkou Vymlátilovou. Svého rozhodnutí nelituji, za tři měsíce jsem zhubla dalších 9 kg.

 

Katce se podařilo zhubnout 23 kilogramů a konečně přišla i na to, jak si váhu udržet.

Katko, celkem jsi zhubla 23 kg a váhu stále držíš, změnilo to něco v tvém životě? 

Mnoho! Mám normální konfekční velikost a můžu si vybírat, co na sebe. Dříve jsem nosila jen dlouhé tuniky, aby „nic nebylo vidět“. Dnes nosím sukně, šaty, kozačky, v létě jsem si koupila nové plavky. Cítím se sebevědoměji, mám chuť do života, chuť na nové zážitky – zkusila jsem paddleboard, přihlásila se na synchronizované bruslení a mým největším osobním vítězstvím je možnost vystupovat se skupinou orientálních tanečnic.  

Jak se ti líbilo hubnutí ve skupinovém kurzu?

Po první lekci jsem se chtěla odhlásit. :-) Lenka nám totiž řekla, že jí budeme zapisovat jídelníčky a později zkusíme i vážení potravin a počítání kJ. Hlavou mi prolítlo: „Ježíši, kdy to mám jako dělat, na to nemám čas“. 

Ale to, čemu jsem se bránila, mi nakonec nejvíce pomohlo. Lenka díky zápisům odhalila chyby v mém jídelníčku a později jsem si sama díky programu Sebekoučink dokázala sestavit jídelníček s optimálním příjmem energie i živin a získala jsem přehled o složení potravin a v jakém množství je mohu jíst. Dnes už nic nepočítám ani nevážím, prostě to vím.

V kurzu se mi líbila skupinová soudružnost. S ostatními dámami jsme se povzbuzovaly, sdílely své zkušenosti, recepty, rady, tipy. Všechny jsme byly na stejné lodi, nebyla jsem najednou jediná se svými problémy. Společné vážení a oznamování zhubnutých kilogramů, to na mě fungovalo moc dobře, motivačně. 

Z Lenčiných materiálů mě nejvíce oslovila fotka s máslem a sloganem: „Zhubla jsi jenom kilo? To jsou ale 4 kostky másla!“ Nikdy jsem si neuvědomila, jak objemný je 1 kg tuku. Od té doby se držím hesla: Hubnu pomalu, ale jistě!

Lektorka Lenka o Katce: Katka na sobě systematicky makala. Bylo to vidět v jídelníčcích, které týden po týdnu pilovala. Každou změnu si plánovala a hledala v ní zalíbení a smysluplnost. Pokud jí to nezapadlo, hledala dál. Netýkalo se to jen jídelníčků, vyzkoušela si různé druhy pohybu, opravdu geniálně pracovala s vědomým jedením a pilovala svůj denní režim, aby ji netrápila únava a vyčerpání, prostě hledala svůj optimální životní balanc. To také vnímám, že je podstata STOBích kurzů, nejen kilojouly a makra, celý kurz je mnohem komplexnější. 

Co pro tebe byla největší výzva?

Naučit se poznat pocit sytosti a zbytečně se nepřecpávat. 

Tak to ses právě u mnohých trefila do černého. Jaký je tvůj recept?

Ke každému jídlu si musím sednout, pěkně si ho naservírovat a vědomě jíst. Pomalu žvýkám a říkám si, nespěchej, soustřeď se. Nevkládám do úst další sousta před spolknutím předchozího sousta, někdy používám menší příbory, lžičky a talířky. Po dojedení ještě chvíli sedím a užívám si pocit příjemné sytosti bez výčitek z přejedení.

Když jsem ale ve stresu nebo unavená, tak je pro mě strašně těžké si to včas uvědomit, pořád na tom pracuji.

Je něco, co sis vyloženě oblíbila?

Objevila jsem krásu v „krabičkování“. Mám ráda ten pocit, že jsem připravená na chvíle hladu, chutí a žízně, a to mi pomáhá dodržovat pravidelný stravovací režim a večer se nepřejídat. 

Katka si na své krabičky pořídila stylovou kabelku. Copak ji tam čeká dobrého? 

Poděl se s námi o konkrétní změny, co všechno jsi změnila? 

Co se týká stravy, vybírám si potraviny bohaté na bílkoviny a vlákninu, kupuji celozrnné nebo žitné pečivo, začala jsem jíst luštěniny, kvalitní šunku, přírodní oříšky, oblíbila jsem si šťávu z kysaného zelí, tvaroh a kyšku z biofarmy, tofu. Už si nemyslím, že vaření je ztráta času. Naučila jsem se vařit nová zeleninová jídla – nejvíc miluju cuketová hnízda a cuketovou pizzu, začala jsem zdravěji péct, například makový koláč s jablky, mrkvovou bábovku, dýňovou buchtu s tvarohem. Spoustu receptů jsem objevila ve vašich e-boocích, podle kterých připravuji svačinky a zdravěji peču.  

K pohybu mám dlouhá léta kladný vztah, a zde jsem musela paradoxně zvolnit, cvičila jsem denně, až mě trápila únava. V současnosti mi nejvíce vyhovuje nordic walking a jóga, věnuji se také břišním tancům a zkouším synchronizované bruslení. S rodinou jezdíme lyžovat, jezdíme na kole a chodíme na bosé procházky. 

Dobrou radu týkající se spánku jsem dostala od své sestry, která začala hubnout dříve než já. Doporučila mi chodit spát s nepřecpaným břichem. Bezvadně to zafungovalo i u mě, kvalita spánku se opravdu zlepšila. 

Je pro tebe dnes těžké si váhu udržovat? 

Naštěstí není. Nový stravovací režim se stal samozřejmostí a potraviny, které jsem jedla dříve, mi už tolik nechutnají. Mám nastavenou svoji „STOP váhu“, která je znamením, že je třeba začít se zase krotit. Ale poslední měsíce svoji váhu ani nesleduji a cítím se dobře. 

Kdybys měla ostatním hubnoucím dát jedinou radu, jaká by to byla?

Nehledejte výmluvy, hledejte a hlavně realizujte účinná řešení. Buďte trpěliví a vytrvalí. 


Lektorka Lenka: Katka chodila do kurzu na podzim 2018. Dámy v tomto kurzu vytvořily naprosto strhující, proaktivní atmosféru, od začátku hledaly způsoby a ne výmluvy. Společně zhubly 106,7 kg, a to je doposud nepřekonaný skupinový rekord pod mým vedením.

Hodnocení (21 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

17. 01. 2020 21:33
To je pěkný výsledek a důvod k radosti i k tomu krásnému úsměvu :-)
Tak ať se daří i do budoucna!
15. 01. 2020 19:52
Blahopřeji ke skvělému výsledku a hlavně k výdrži a optimismu.
15. 01. 2020 19:43
Jste velice inspirativní, moc Vám gratuluji k Vašemu výsledku :)
15. 01. 2020 18:26
Gratuluji, je to úžasné, hlavně ta výdrž! Držte se i nadále, jste inspirací i pro jiné, kterým se to moc nedaří.
15. 01. 2020 12:30
Baba jako víno!!!
14. 01. 2020 14:51
Krásné výsledky, gratuluju! Moc Ti to sluší :-)
14. 01. 2020 08:59
Katko, jste šik dáma a ten úsměv vám opravdu moc sluší. držím palce, aby se vám i nadále tak hezky dařilo. STOB je fakt dobrý kamarád i do nepohody
14. 01. 2020 08:54
Výsledek je výborný a přeji ať vydrží.
14. 01. 2020 07:08
Skvělý výsledek a moc ti to sluší :-) Přeji, ať se dál daří :-)
14. 01. 2020 06:33
To zaslouží obdiv. Ať se Ti daří i dál :-).
14. 01. 2020 05:12
Krásné. Sama vím, jak pohladí po duši a jak člověka změní, když se začne líbit sám sobě. Velká gratulace
14. 01. 2020 05:05
Krásný výsledek a hlavní je, že je trvalý :-).
Tak ať se daří :-)!
14. 01. 2020 05:05
Krásný výsledek a hlavní je, že je trvalý :-).
Tak ať se daří :-)!
13. 01. 2020 22:10
Přesně tak 23 kilo to už je pěkná kopa másla :-)) Držím palce a úbytek dalších kil !!!
13. 01. 2020 21:17
Jsi dobrá a moc ti to sluší.

Naši partneři