TOPlist
Sledujte nás:

Kila, kojení a cvičení po porodu

Zpět

Autor: MUDr. Marie Skalská

O nezastupitelném významu kojení není nutné se dlouze zmiňovat. Je významné pro fyzický, citový i psychosociální vývoj miminka. A nejenom pro dítě. U kojících žen je snížen výskyt rakoviny prsu a vaječníků, je menší počet zlomenin krčku stehenní kosti. Je opravdu velmi málo situací, kdy maminka kojit nemůže, problém spíše bývá naučit se správně kojit a to hned v prvních dnech po narození miminka.

Kojení neboli laktace je energeticky náročný proces. Maminka během prvního měsíce spotřebuje na kojení stejně energie jako za celé těhotenství. Jeden ml mateřského mléka představuje asi 3 kJ, po přepočtu na množství mateřského mléka při plně kojeném miminku je na kojení spotřebováno asi 2200-3000kJ za den. Během těhotenství si maminka vytvoří zhruba 4 kilogramy zásobní tukové tkáně, ze které během kojení čerpá. Podle výsledků provedených medicínských studií ve vyspělých zemích snižují plně kojící ženy pouze kojením asi 0,8 kg měsíčně.

Vliv stravy matky na kvalitu mateřského mléka

Kojící maminka má jíst podle pravidel racionálního stravování tj. dostatečně pestrou a nutričně vyváženou stravu. Na den jsou doporučovány alespoň 3 porce zeleniny, z toho 2 porce zeleniny syrové, 2 porce ovoce, 3 porce mléka a mléčných výrobků, sýrů, 1 porce masa a 3 porce obilovin např. ve formě celozrnného pečiva a příloh.

Aktuální strava maminky má vliv na zastoupení některých živin v mateřském mléce. Jde o vitamíny rozpustné ve vodě, hlavně vitamíny skupiny B a vitamín C. Stejně tak zastoupení jódu a selenu ve stravě kojící matky se odráží v koncentracích v mateřském mléce. Naopak je skupina dalších velmi důležitých a nezbytných živin, jejichž množství v mateřském mléce nedokážeme stravou ovlivnit. Jedná se o železo, zinek, vápník, kyselinu listovou, vitamin D a měď. Jejich dostatečný příjem ve stravě chrání maminku samotnou a šetří nebo doplňuje její zásoby po prodělaném těhotenství.

Velmi důležité je složení tuků, které maminky ve stravě při kojení přijímá. Mozek dítěte je rychle se vyvíjející orgán a právě tzv. esenciální mastné kyseliny (obsažené v kvalitních tucích), které si dětský organismus neumí sám vytvořit a musí je přijímat stravou, hrají významnou roli ve vývoji mozku dítěte, a to hlavně v prvních 2 letech života. Z toho důvodu doporučujeme dávat přednost rostlinným olejům např. olivovému, řepkovému, do jídelníčku zařazovat optimálně 2-3 porce ryb týdně a v příměřeném množství ořechy a semínka.

Pro kojící maminku je nezbytný dostatečný příjem tekutin kolem 3 l za den. Vhodná je neperlivá voda, případně čaje podporující kojení, ředěné ovocné šťávy. Opatrně s nápoji obsahující povzbudívé látky jako např. kofein v kávě, tein v čaji, mohou způsobovat neklid, nespavost miminka.

Redukce hmotnosti a kojení

Během kojení nedoporučujeme velké váhové úbytky. Optimální je hubnout 2 kg za měsíc. Důležité pro maminku je cvičení. Nejenom že pomůže k redukci hmotnosti, ale také zpevní povolené břišní svaly, svaly dna pánevního, zpevní svaly zádové, na které bychom neměli zapomínat. S rehabilitačními cviky je možné začít již v porodnici, kde se je maminky naučí pod dohledem rehabilitační sestry a poté pokračují v jejich pravidelném cvičení doma.

Po návratu z porodnice má většinou maminka plno běhání a starostí okolo miminka. Nějakou dobu trvá, než se vše usadí, nicméně maminka může začít brzy s procházkami a tedy chůzí. Více náročnou fyzickou aktivitu bych doporučila až po 3. měsíci kojení, kdy je kojení ustáleno a maminka s miminkem si většinou vytvoří denní režim. V případě více náročné fyzické aktivity např. aerobiku, spinningu, jízdě na kolečkových bruslích je vhodné nakojit před cvičením a poté kojit cca 1,5 hodinu po fyzické aktivitě. Při více náročném cvičení se ve svalech tvoří kyselina mléčná, která přestupuje do mateřského mléka a ovlivní tak jeho chuť. Některým dětem to může vadit a kojení mohou odmítat. Po delším časovém odstupu po cvičení již není chuť mateřského mléka kyselinou mléčnou tolik ovlivněna.

Rozumné, pravidelní cvičení nemůže kojení uškodit a naopak přispívá k fyzické i psychické pohodě maminky a tím pádem i miminka.

 

Hodnocení (23 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

01. 07. 2015 15:36
Kojila jsem 18 a pul mesice a nezhubla jsem ani n, naopak jsem pribrala 10 kg! A to at jsem delala co jsem delala. Pohybu jsem mela velmi mnoho! Psala jsem si, co jim. Zadne prasarny. Zpocatku sladkosti, ano. Ale ne tolik jak jini. Pak jsem s nimi prestala a presla na racionalni stravu - maso, tvaroh, syry (tvrde), zelenina, ovoce, mlecne kysane vyrobky, vic tekutin. Ztloustla jsem o dalsich 7 kg (tehdy). Takze dohromady 10. Jak jsem prestala kojit, prestala jsem vytrvale tloustnout!!! Ted cekam, jestli zhubnu nebo ne, pripadne trosku pridam pohybu- tim, ze nekojim uz se totiz na ten pohyb citim vic. Citim se najednou jako normani clovek. Kojeni ma i sve minusy!!!
07. 06. 2014 08:54
Já kojím už 15 měsíců a hodlám tak do 2 let, ale na kojení jsem se sama sobě vymlouvala vice jak rok,že nemužu hubnout dokud kojím.Po porodu jsem shodila 12 kg a během toho roku jsem je zase nabrala zpět.Takže před těhu jsem měla 85kg a než jsem začala se STOBem měla jsem 100kg.Se 100 sem si řekla "dost" a zaregistrovala se.Pokud by to mělo vliv na kojení prostě budu muset přestat.Po roce už by to nebyla taková hrůza.Ale jaké bylo mé překvapení když jsem začala studovat složení jídelníčku a správné životosprávy.Nadávala jsem si za to že jsem čekala tak dlouho.Nejdřív mi to spočítalo 5000Kj což jsem po 3 dnech pochopila že je malo a holky mi poradily zvýšit si v nastavení pohybovou aktivitu.Jelikož je trochu špatně vysvětlena (pochopila jsem že se zapisuje jen pohyb v aerobním tempu a trvající minimálně 15 minut.) Ale kolem dítka se opravdu naběháme dost a těch 7-8 týdně to dohromady určitě je.Tak sem si zvedla příjem na 7000Kj ale to jsem zas nedokázala sníst tolik jídla,protože jsem typický tlusťoch hladovkář.Jím málo často ale moc velké porce a dost sladkých a mastných potravin.Takže jsem si to upravila na 6400KJ a to mi vyhovuje skvěle.Jím mnohem zdravěj což prospívá i miminku,mlíčka mám snad víc jak před tím,nemám hlad ani chutě a ještě hubnu.Takže rozhodně jíst se STOBem "ANO" po porodu si dát nastavení pro zdravý styl života nebo udržovací a po 3 měsících najet klidně na hubnoucí.Nastavte si vyšší příjem aby jste hubly 0,5kg týdně po roce už i 1kg a určitě nic nepokazíte...naopak.Budete zdravější ,štíhlejší a budete dávat svému drobečkovi daleko více živin a vitamínu :-)
07. 03. 2014 22:13
Já hubnu teď dva měsíce při kojení (skoro plném), jím 9000 kj a hubnu 0,5 kg za týden. Když sportuju tak si ještě jídlo přidám.
05. 08. 2013 15:21
Kojím už jen 4x a to večer, 2x v noci a ráno. Zhubnout bych chtěla, protože budeme chtít druhé děťátko a já si nedovedu představit jak bych to s touhle nadváhou zvládla. Jenže MĚ STÁLE HONÍ MLSNÁ !!!! A to jsem snědla okurku půlku,ale stejně mám na něco chuť :( Tak jsem posekala celou zahradu a stejně mám stále chuť mlsat. Nemám pevnou vůli :( Chjo :(
22. 01. 2013 21:33
Kojím půlroční holčičku (cca 4x v noci a tak 4-5x za den) a zároveň jsem se vrhla do diety. Pokud by nastal úbytek mléka, nebo jí nechutnalo, je už schopná dojíst se kaší, ovocem, nebo zeleninou. Přesto bych ráda kojila co nejvíc a co nejdýl. Zkusím příjem kolem 6000kJ a uvidím, co to udělá.... dám vědět.
13. 01. 2013 20:51
Také jsem měla to štěstí a kojením zhubla. U obou dětí jsem přibrala v těhotenství 16 kg. U prvního se mi podařilo váhu snížit o deset kilo a u druhého, ikdyž jsem denně spořádala "tabulku čokolády", tak šlo dolů krásných 26 kg. Škoda, že už nekojím a hubnutí nejde tak snadno.. :)
26. 07. 2012 11:07
Chtěla bych se zeptat, či je vhodné při kojení začít se STOBEM, kde by by lmůj příjem cca 5200kj. Nebo mám prozatím vynechat sladké a tučné jídla (což si někdy dopřeji, jinak se snažím zařazovat zdravé věci do jídelníčku) a začít se STOBEM až po ukončení kojení, nerada bych ztratila mléko pokud má někdo s tím zkušenosti. děkuji
21. 06. 2012 21:41
3x kojení, 2 rozdílné zkušenosti. Během prvního kojení 18 měsíců, z toho 8 výlučně, dole ani deko. Jíst jsem téměř neměla kdy, jistila to mrkev v ruce. U druhého váhově to samé s tím rozdílem, že jsem hned po porodu začala cvičit a jedla jsem "pestrou a vyváženou stravu" - manžel byl v procesu hubnutí, jedla jsem s ním. On na rozdíl ode mě sundal 50 kg/rok a už se mu to nevrátilo. Poslední kojení dvojnásobné - dvojčata, strava jako v těhotenství kdy jsem dle doktora téměř nepřibrala (13 kg s dvojkami, 10 zůstalo v porodnici) během kojení mám nahoře 6kg za 4 měsíce... Začínám tabulkovat, tak uvidím, co to udělá:-s. Jestli dřív neumřu hlady:-D...
26. 03. 2012 13:46
To já jsem kojením zhubla skoro celých 10 kilo, co mi po porodu zbyly, ale následným procházkovým mlsáním jsem to opět všechno nabrala. Je fakt, že jsem pořád měla pocit hladu. Ale teď už téměř týden "tabulkuju", a jde to -jako před těhotenstvím, kdy se mi se Stobem podařilo zhubnout za 3 měsíce 15kg a 10cm v pase :) Tak mi držte palce, je co hubnout!
28. 01. 2012 21:11
Chtěla jsem si tu udělat osobní plán - sebekoučink. Když jsem zjistlila, že bych měla příjem jen 5200 KJ, tak jsem to zavrhla. Kojím, mám denní příjem cca 7500 KJ a za měsíc 3 kg dole. Přestala jsem jíst sladké a jím 6x denně.
11. 11. 2011 15:15
Během kojení jsem vždy poznala, že jsem zhubla a hned v zápětí si mé tělo řeklo o doplnění energie. Takže jsem kojila, ale nehubla, ale jen proto, že jsem papala, kdykoliv si o to mé tělo řeklo:0)....Spousta kojících maminek uznala, že při kojení mají šílený hlad:0)-a proto nehubnou:0),pač to řeší stejně, jako já:0)..
19. 08. 2011 21:41
tak já kojila 17měsíců a fakt jsem nezhubla ani deko:)
19. 08. 2011 19:56
já jsem kojila 2x 15 měsíců, celkem 30 měsíců v tahu. po prvním porodu jsem zhubla samospádem na původní váhu 53 kg během kojení hned po šestinedělí, po druhém porodu nešlo dolů ani deka a hubnout jsem začala až po ukončení kojení. Dvojí těhotenství a dvakrát to bylo jinak :-)
19. 08. 2011 16:45
Výzkumy jsou pěkná věc, bohužel jsou ženy, které dokud kojí, nezhubnou. Mám kámošky, které vypadaly po půlročním kojení jak smrtky, já kypěla zdravím (a lehkou, nicméně nadváhou). Po prvním jsem shodila sedm kilo až po ukončení kojení, u druhého jsem vliv kojení na váhu vůbec nezaznamenala (ani nástup laktace, ani odstavení). A to jsem první kojila dva roky a to druhé rok (do 7. měsíce výlučně). Skoro mám pocit, že tu energii cucám odněkud z vesmíru, jinak to není ani možný.

Naši partneři