TOPlist
Sledujte nás:

Kolik soli lze ušetřit domácí přípravou

Zpět

Ing. Hana Pávková Málková

V článku 10 rad, jak snížit množství soli při vaření, jsme si mimo jiné ukázali, že domácí příprava jídel je jasnou volbou v případě, že se snažíte sůl ve svém jídelníčku omezovat.

V tomto článku si už ukážeme konkrétní příklady pokrmů, jejichž domácí příprava se, co se soli týče, rozhodně vyplatí.

  • Připravte si domácí polévku místo pytlíkové. Ušetříte více než 2 g soli.

Domácí rajčatová polévka - 0,2 g soli na porci - recept zde

    

Polévka z pytlíku - 2,4 g soli na porci

 

  • Místo kupované bagety si připravte domácí. Ušetříte 2 gramy soli.

Domácí bageta s kuřecími stripsy - recept zde 

Kupovaná bageta s kuřecími stripsy - 3,6 g soli na porci

  • Místo tortilly z fastfoodu si připravte domácí variantu s grilovaným kuřecím prsem a jogurtovým dipem. Ušetříte více než 2 gramy soli

Domáci tortilla - 0,7 g soli na porci - recept zde

Tortilla z fastfoodu - 2,9 g soli na porci

  • Přípravou domácího hamburgeru můžete ušetřit až 3 g soli.  

Domácí hambuger - 0,8 g soli na porci - recept zde

Hamburger z fastfoodu (se slaninou) - 3,9 g soli na porci

  • Připravte si místo kupované pomazánky domácí pomazánku z tvarohu, česneku a bylinek. Ušetříte téměř 1 g soli na porci.

Chléb s domácí tvarohovou pomazánkou - 0,6 g soli na porci

Chléb s kupovanou hermelínovou pomazánkou - 1,5 g soli na porci

  • I přípravou domácí ovesné kaše můžete nějakou tu sůl ušetřit...

Domácí kaše - 0,2 g soli na porci (přirozeně se vyskytující sodík)

Instantní kaše - 0,6 g soli na porci

  • Připravte si domácí tatarku. Ušetříte 1,5 soli ve 100 g.

Domácí jogurtový dip ala tatarka 0,6 g soli na 100 g - recept zde 

Kupovaná tatarka - 2 g soli na 100 g


Zjistěte v programu Sebekoučink, kolik soli se skrývá ve vašem jídelníčku

Nutriční program Sebekoučink vám poskytne komplexní přehled o vašem celodenním příjmu soli i dalších živin. Zapisujte a získejte rychlou zpětnou vazbu o vašem denním příjmu makroživin (tuků, bílkovin a sacharidů) a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Sebekoučink za vás ohlídá i to, zda máte v jídelníčku dostatečné množství vlákniny, zeleniny a pitný režim.

Navíc v něm najdete stovky receptů STOB, které jsou pečlivě propočítané našimi odborníky a tedy vhodné i při hubnutí.

>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny zdarma. <<

Hodnocení (38 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 11. 2017 19:49
Díky za rady, polévky vařím domácí a i pomazánky si připravuji zdravějším způsobem
30. 11. 2017 17:55
28. 11. 2017 21:01
Dobré rady, instantní polévky nejím, hamburgry už léta nekupuji a trocha tatarky na zelenině jednou za čas určitě neuškodí.
28. 11. 2017 15:12
praktické tipy jsou nejlepší a s potěšením jsem zjistila, že spoustu věcí už dělám :-)
28. 11. 2017 09:31
Už dlouho vařím jen domácí polévky a připravuji pomazánky.I když jsem doposud na množství použité soli příliš nehleděla.
28. 11. 2017 09:31
Už dlouho vařím jen domácí polévky a připravuji pomazánky.I když jsem doposud na množství použité soli příliš nehleděla.
28. 11. 2017 08:52
omezit sůl se mi daří, ale občas ulítnu
28. 11. 2017 08:26
Větši ou jím domácí strai, ale musím přestat mlsat slané věci :-)
27. 11. 2017 23:53
Ty kupované polévky musím ještě odbourat. Tím přijímam hodně soli.
27. 11. 2017 23:33
dylen: to je fakt,že při zaměstnání je to obtížné každý den uvařit čerstvé jídlo bez polotovarů. Dokud jsem chodila do práce jsem to řešila vařením několika jídel najednou a vlastně to dělám do dneška. Je to pohodlnější i kvůli sebekoučinku.
27. 11. 2017 21:49
opravdu zajímavé,jedině se stravovat doma,jenže pracující to nemůže dodržet!!!!
27. 11. 2017 21:48
Pěkně názorné.
27. 11. 2017 21:33
zajímavé, kupuji z výše uvedeného jen tu tatarku, občas...ale dobré vědět...
27. 11. 2017 20:32
Jsem v tomhle ohledu docela zanedbaná, takže pro mě hodně zajímavé a přínosné.
27. 11. 2017 18:21
Tak z těchto vybraných potravin využívám jen tatarskou omáčku. Teda rodina si ji občas dá, já nikoliv. Jinak ani polévku z pytlíku nekupuji....
27. 11. 2017 17:57
Když nestíhám, tak si občas do práce koupím hotovou pomazánku.
27. 11. 2017 17:54
Prima typy, ale na chalupě občas pytlíkovou polévku udělám.
27. 11. 2017 17:54
Prima typy, ale na chalupě občas pytlíkovou polévku udělám.
27. 11. 2017 17:54
Prima typy, ale na chalupě občas pytlíkovou polévku udělám.
27. 11. 2017 16:36
Jediná pytlíkovka, která u nás uspěje je hrachová, ale jen v okamžiku kdy není vyhnutí.
27. 11. 2017 16:33
Tak polévky z pytlíku jsem občas kupovala s logem vím co jím
27. 11. 2017 14:45
polévka z pytlíku nikdy nepatřila do našeho běžného jídelníčku, ale celkem často jsme jimi řešili stravování na dovolené. Už ne - právě pro to, že mi připadají přesolené
27. 11. 2017 13:39
Není nad domácí hamburger. :-)
27. 11. 2017 13:29
Občas si nějakou pomazánku koupím,ale jen zřídka,většinou spoléhám na domácí přípravu.
27. 11. 2017 11:09
Ve fastfoodu jsem byla asi 2x a to jen, když nás tam "zatáhla" naše mládež. Nemám k tomu moc důvěru.
27. 11. 2017 09:50
Dá se říct, že si vše přpravuji doma. A v našem malém městě žádné fastfoody nemáme.
27. 11. 2017 09:46
Většinu připravují doma, hamburgery ve fastfoodu téměř nejím, ale zcela vše doma nejde, možná, až budu v důchodu :-).
27. 11. 2017 09:00
Připravuji vše doma. Přijde mi to chutnější
27. 11. 2017 08:23
Někdy to je boj s časem.
27. 11. 2017 07:33
dík za rady já si skoro vše připravuji doma a jednou za čas mě něco kupovaného "nezabije"
27. 11. 2017 07:30
Děkuji za recepty.Budou se hodit.
27. 11. 2017 07:20
Potraviny tohoto druhu nenakupuji, takže je naštěstí nemusím nahrazovat.
27. 11. 2017 07:08
Lepší si vše připravit doma.

Naši partneři