TOPlist
Sledujte nás:

Mořské plody

Zpět

Převážná část textu byla převzata z knihy Potravinářské zbožíznalství (Jana Dostálová, Pavel Kadlec a kolektiv, 2014).

Tzv. mořské plody spadají do skupiny bezobratlých vodních živočichů. Existuje spousta druhů těchto vodních živočichů, kteří jsou rozšířeni zejména v přímořských oblastech. Ve vnitrozemských státech se jedná spíše o příležitostné zpestření sortimentu. Mořské plody se konzumují tepelně upravené (většinou vařením, dušením nebo i grilováním), konzervované i v různých úpravách v syrovém stavu (ústřice či jako součást suši).

Druhy bezobratlých vodních živočichů

Měkkýši jsou zastoupeni velkým množstvím druhů a jsou považováni za lahůdku i v Evropě, u některých lidí ovšem vyvolávají odpor. Nejrozšířenější je slávka jedlá, ústřice, hřebenatka (někdy se prodává pod názvem mušle sv. Jakuba), srdcovka a střenka jedlá. Někteří z nich se chovají i uměle, ústřice zejména ve Francii, slávky pak v přílivovém pásmu v přímořských evropských státech. Dodávají se buď čerstvé (na ledu), nebo různě konzervované (sterilované). Ústřice se konzumují jako lahůdka syrové (samotné či pokapané citronem či limetou), jiné druhy jsou spíše součástí salátů a různých kulinárních úprav.

Mezi hlavonožci je oblíbená zejména oliheň (v zahraničí označovaná jako kalmar). Dále se konzumují chobotnice a sépie. Dodávají se upravené nejrůznějším způsobem: čerstvé, marinované, sušené i sterilované. Konzumují se syrové (sašimi, suši), smažené či jako součást rýžových pokrmů (paela, nasi goreng), popř. jako součást různých salátů.

Korýši jsou oblíbeni pro velmi jemné maso. Tradičně se u nás konzumovali raci (říční, rybniční), kterých býval dostatek. V důsledku zhoršení životního prostředí se stali vzácnými a jsou chráněni, konzumují se pouze dovážení. Obvyklá úprava (současné usmrcení) je ohřev v horké vodě.

Běžnější než sladkovodní raci jsou mořští korýši. Nejčastěji se konzumují krevety (několik druhů), dalšími běžnými druhy jsou krabi a garnáti. Jako drahé lahůdky se konzumují zejména langusty a humři, kteří se dokonce chovají. Při manipulaci s ještě živými je třeba dbát opatrnosti. Po tepelné úpravě se speciálními nástroji (kleště a tenké vidličky) získává lahodné maso z jednotlivých částí (klepet aj.).

Z dalších skupin bezobratlých jsou využívány jako potravina ježovky ("mořští ježci") a sumýši (sumýš jedlý, sumýš červovitý), kteří jsou loveni ve Středozemním moři a v jihovýchodní Asii. Nařezaní a konzervovaní sumýši se v Asii dodávají na trh pod označením trepang a slouží jako základ oblíbené polévky.

Význam ve výživě

Souhrnně lze k využití těchto vodních bezobratlých živočichů říci, že dosud nejsou běžnou složkou potravy. Z hlediska zajištění výživy obyvatelstva Země však není bez zajímavosti, že zhruba 90 % biomasy moří a oceánů tvoří právě bezobratlí živočichové, z nichž je využíváno jenom několik výše uvedených druhů. Některé druhy zřejmě nejsou poživatelné, mnohé však je třeba z hlediska použitelnosti prozkoumat. Výhledově mohou nabýt na významu jako záložní zdroj potravin pro lidstvo, neboť mohou být zdrojem bílkovin (až na výjimky plnohodnotných) a cenných minerálních látek.

Nutriční hodnoty se liší dle příslušného druhu, obecně však platí podobná pozitiva jako u ryb - jsou zdrojem kvalitních bílkovin, některých vitaminů (A, D, a vitamíny řady B) a minerálních látek, u mořských druhů zejména jódu a selenu. Složení tuku je také vhodné, avšak celkový obsah tuku bývá u většiny druhů nízký. Naproti tomu mohou být v tělech vodních živočichů obsaženy různé toxické složky či patogenní mikroorganismy, a to především u živočichů ulovených u ústí velkých řek, kam se dostávají splašky z velkých městských aglomerací. Nebezpečí hrozí zejména v případě, že se konzumují v syrovém stavu (ústřice, suši).

Mořské plody představují velmi zajímavé zpestření jídelníčku a lze jen doporučit zvýšení jejich spotřeby. V přímořských oblastech lze nakoupit tyto potraviny čerstvé, v našich podmínkách jen výjimečně (ústřice na ledu), a je tudíž nutné se spokojit se zmrazenými nebo konzervovanými.

Jak takové mořské plody doma připravit, si řekneme v samostatném článku. A pokud se vám do domácí přípravy nechce, můžete navštívit nějakou restauraci specializující se na rybí pokrmy, kde si na mořských plodech rozhodně pochutnáte. 

Hodnocení (41 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

23. 10. 2017 08:45
k těmhle věcem si teprve hledám cestu, možná je to tím, že je neumím upravit
22. 10. 2017 22:24
Samé dobroty. :-)
22. 10. 2017 19:12
Díky za shrnutí.Jsem milovník mořských příšer v jedlé úpravě.Tak jsem si aspoň mohla zkontrolovat, co mi ještě chybí v mém deníčku :-) V mražáku mám vedle marlina i mořský koktejl.Tak kdyby byl recept, můžu do toho jít jako ihned :-)
22. 10. 2017 13:26
Mořské plody jsem jedla poprvé ve Španělsku a moc mi chutnaly, v českých restauracích jsem zatím nenarazila tak dobře upravené, abych si na nich pochutnala. Asi to bude tím,že u moře je všechno jiné.
22. 10. 2017 12:08
Moc ráda bych některé mořské plody sama připravila, ale nemám zkušenosti a tak se těším na váš článek na jejich přípravu.
22. 10. 2017 02:25
říká se, že mořské plody buď milujete, nebo nesnášíte. Já patřím do té první skupiny. Když jsme chodili do Running sushi na All you ca eat, rázem z toho pásu zmizely všechny tyhle potvory, kromě jedé úpravy mušlí, která na měbyla moc pikntní. Teď mám v mrazáku kalamáří kroužky a malé kevetky. A to nemluvím o konzervách.
A s úpravou se nijak nebabrám, je to velmi rychlé. Krevetky se sice musejí ooupat (kupuju bezhlavé, nelupané), ale s trochou praxe to jde docela rychle. Hodím to na pánev, něčím posypu (výborná je kombinace česneku a papriky) a orestuju. Krevetky stačí dvě minuty, klkamáry se musejí dělat dýl, jsou trošku tuýší a musejí se jíst teplé.
21. 10. 2017 20:08
mořské plody mě vůbec nelákají
21. 10. 2017 15:44
Mořské plody jsem nikdy nejedla.
21. 10. 2017 08:57
Ryby moc nejím a mořské plody vůbec.
21. 10. 2017 00:07
Můžu všechny... nejlepší to bylo přímo na rybím trhu Tsukiji (Tokyo) kde bylo dost stánků ve kterých to rovnou připravovali (sushi, gril, smažení). Kdo chce zkusit, tak si musí pospíšit ;-) myslím že se to bude kvůli olympiádě bourat.
20. 10. 2017 23:19
Mořské plody mne nelákají, ani u moře.
20. 10. 2017 22:38
Zatím jsem jedla jen krevety, oliheň, kraba a slávky. Slávky jsme si lovili v moři v Chorvatsku a pak vařili. Všechno mi docela chutnalo.
20. 10. 2017 20:36
tak toto bych asi nedala, vůbec mě to neláká, spíš naopak...možná kdybych neměla jinou možnost...ale naštěstí ji zatím mám...
20. 10. 2017 18:54
Jako předkrm jsem jednou jedla salát z krevet, bylo to dobré, ale já to udělat neumím. Pro mne asi bude ta varianta, že na ryby si občas zajdu do restaurace.
20. 10. 2017 18:23
Vyzkoušela jsem skoro vše, něco opravdu jen jednou :-O, na syrovou ústřici jsem ale nenašla nikdy odvahu a myslím, že to tak zůstane :-) Bůček je bůček :-)))
20. 10. 2017 17:49
Zkusit se má všechno.
20. 10. 2017 17:12
Ještě jsem nevyzkousela nějak mě to neláká
20. 10. 2017 16:53
Jediné co jsem zatím jedla byly krevety a zachutnaly mi.
20. 10. 2017 15:00
No tak mořské plody je pro mě tabu. Mám k tomuto odpor. Jediné asi co by jsem ještě aspoň ochunala je pěna z humra....
20. 10. 2017 13:27
Salát s krevetkami dám k večeři.
20. 10. 2017 10:13
Mám je ráda,ochutnala jsem je poprvé ve Francii,u nás moc nejsou.Také jsem byla na Sushi v restauraci,sama to připravit neumím.
20. 10. 2017 10:10
Tak z mořských plodů -jsem ochutnala zatím jenom krevety.
20. 10. 2017 10:07
Mám radši ryby. Tyhle mořský potvory se mi nelíbí
20. 10. 2017 09:58
Různé druhy mušlí jsem už jedla, dokonce i ústřice, ale ty byly pečené a krevety a chobotnici jsem taky měla. Většinu ale nemusím, něco je tuhé, něco mi připomíná polystyren a něco má moc "obalů" a málo jedlých částí, takže to raději přenechám jiným mořským živočichům, kteří to potřebují víc. Sushi ale mám moc ráda, to většinou děláme z lososa a taky může být sushi se zeleninou.
20. 10. 2017 08:36
Mořské plody má rád manžel, já bohužel, ne.
20. 10. 2017 08:18
Miluju mořské plody, bohužel rodina to nerada, takže je mám výjimečně. Občas zajdu na sushi a zaženu absťák. :-)
20. 10. 2017 07:49
nejím, nemusím moc ani ryby natož mořstký plody
20. 10. 2017 07:36
Moc ráda je nemám.
20. 10. 2017 07:13
Čas od času si je taky dám. Problém je manželka, která je nesnáší.

Naši partneři