TOPlist
Sledujte nás:

Obezita a covid-19 – proč je to problém a jak se chránit?

Zpět

 

Víme, že obezita je při onemocnění covid-19 přitěžujícím faktorem.

Na spojitost poukázali jako první lékaři v Číně, kde pandemie propukla. Jejich poznatky potvrdily následně i další země.

Lidé s obezitou (BMI nad 30) mají prokazatelně těžší průběh onemocnění, dvakrát častěji jsou hospitalizování, končí na JIP a déle se uzdravují. 

Obezita je při onemocnění covid-19 přitěžujícím faktorem. Pacieti s obezitou mají po propuknutí této nemoci častěji komplikovaný průběh, se kterým mohou skončit v nemocnici.

 

Na Evropském a mezinárodním obezitologickém kongresu (ECO/ICO 2020) izraelský obezitolog D. Dicker uvedl: „Pacienti s obezitou mají vyšší virovou zátěž a uzdravují se průměrně o 5 dní déle. Také víme, že v tukové tkáni jsou vyšší hladiny receptoru ACE2, což způsobuje vyšší schopnost viru vstupovat do buněk.“ Dále uvedl, že lidé mající BMI nad 35 mají asi desetkrát vyšší riziko, že onemocnění covid-19 podlehnou než pacienti s normální hmotností.

Kategorie BMI

BMI<25 kg

BMI 25–30

BMI>30

Průměrná délka uzdravení

14 dní

17 dní

19–20 dní

Doba uzdravení v závislosti na BMI, D. Dicker, ECO/ICO 2020

Proč je obezita přitěžujícím faktorem?  

Podle odborníků za to může několik faktorů:

  • Přítomnost dalších chorob, které s obezitou souvisejí – zejména vysoký krevní tlak, diabetes 2. typu a kardiovaskulární komplikace.
  • Fakt, že tuková tkáň je metabolicky aktivní a produkuje prozánětlivé látky. V důsledku dochází k oslabení imunity a zvyšuje se riziko vzniku infekce a dalších onemocnění. Silné reakce imunitního systému následně vedou i k těžkým průběhům onemocnění covid-19.
  • Kvůli obezitě je vytvářen větší tlak na bránici, a tím se snižuje kapacita plic. To podle něj může být jedním z důvodů, proč plíce pacientů s obezitou selhávají rychleji ve srovnání s normálně vážícími pacienty. Pro STOB se k tomuto již na jaře vyjádřil pan MUDr. Kubát.

>> Rozhovor s MUDr. Kubátem najdete na zde <<


„Plíce lidí s obezitu jsou vsedě, a ještě více vleže, výrazně stlačeny, čímž se omezuje dýchání. Snímky při CT vyšetření plic u nemocných s covid-19 přinášejí překvapující obraz, k jak obrovskému stlačení plic došlo. Existuje zde ještě druhý problém. Břišní tuk tlačí na žaludek a „vytlačuje“ jeho obsah zpět do jícnu a do úst a může následně dojít k jeho vdechnutí. Vdechnutí obsahu žaludku může být velmi nebezpečné a může vyvolat těžký zápal plic.“


Spojení obezity a onemocnění covid-19 je jako začarovaný kruh

Lidé se bojí a izolují se. Domácí izolace je však spojená s:

  • menší pohybovou aktivitou (obavy z nakažení)
  • tendencí nakupovat a konzumovat trvanlivé potraviny, které jsou často velmi kalorické a nutričně chudé (důvodem je nechodit často nakupovat)
  • úzkostí, stresem a strachem z onemocnění samotného, a jak víme, stres se umí podepsat i na váze a stimulovat chuť k jídlu. Stres sám o sobě oslabuje naši imunitu, a tím zvyšuje riziko onemocnění.

Doporučení dle EASO (European Association for Study of Obesity)

  • fyzický odstup
  • hygiena rukou
  • roušky

Jak vidíte, neliší se od národního nařízení 3R – ruce, roušky, rozestupy!

Další doporučení týkající se péče o zdraví a životní styl: 

  • dodržujte zdravý životní styl
  • dodržujte pravidelnou pohybovou aktivitu v přiměřené intenzitě
  • dostatečně spěte (7–8 hodin denně)
  • ve výživě dbejte na přísun vitamínu D, zinku, omega-3 nenasycených mastných kyselin
  • vyhýbejte se všem excesům (alkohol, kouření, nadměrná fyzická práce nebo aktivita, duševní vyčerpání)
  • neodkládejte lékařskou péči

Neomezujte ve svém životě pohyb, a to hlavně na čerstvém vzduchu. Dejte si ale pozor na nárazové a příliš intenzivní cvičení. 

Jak na zdravé a bezpečné hubnutí v době koronavirové?

Chcete-li se na podzim pustit do hubnutí, k uvedeným doporučením doplňujeme:

  • Pozor na přepálené starty, které se týkají změn v pohybu i jídelníčku.
  • Víme, že po náročné pohybové aktivitě dochází na určitou dobu k oslabení imunitního systému ("open window theory") - proto pozor na rozhodnutí typu „cvičím každý den a z lekcí odcházím zchvácený a zbořený“.
  • Stejně tak restriktivní diety a hladovění oslabují naši imunitu. 

Podtrženo sečteno nám z toho opět vychází – buďte k sobě laskaví, trpěliví a pamatujte, že méně, ale pravidelně, je více než moc a nárazově.

Raději než nárazové restriktivní diety volte cestu pestrého a zdravého jídelníčku bohatého na zeleninu, ovoce, ryby a celozrnné cereálie.

 

Udělejte jen menší, ale skutečně efektivní změny  

  • na půlce talíře mějte zeleninu – syrovou, tepelně upravenou, kvašenou (doplníte vitaminy, antioxidanty a vlákninu)
  • ryby konzumujte 2x týdně, zařazujte i tučnější mořské druhy (doplníte si omega 3)
  • omega-3 doplníte i zařazením lněného semínka, lněného nebo řepkového oleje
  • buďte venku a nachytejte poslední paprsky, díky kterým se nám tvoří vitamín D 
  • vitamín D je také obsažen v rybách, žloutku, mléce a mléčných výrobcích
  • zinek mimo jiné reguluje imunitní systém a hlavními zdroji jsou maso, vejce, mléko a sýry, ořechy (vlašské, mandle, arašídy) a semínka (dýňová), luštěniny a celozrnné obiloviny (ovesné vločky)
  • zařazujte každý den zakysané mléčné výrobky, které pozitivně ovlivňují střevní mikrobiotu (nesprávné složení střevní mikrobioty nemá vliv pouze na trávení, ale narušuje funkci imunitního systému a zhoršuje celkový zdravotní stav). 

Vyplňte dotazník a pomozte se sběrem dat do velké mezinárodní studie o covid-19

Národní ústav duševního zdraví nás požádal o sdílení dotazníku, který se součástí mezinárodního výzkumného projektu v zemích postižených pandemií koronaviru.

Cílem studie je rozpoznat jedince, kteří jsou ve vyšším či nižším riziku rozvoje fyzických či psychických zdravotních potíží během pandemie, a během různých stupních restrikcí. Dalším cílem je identifikovat rizikové a protektivní faktory, které poskytnou informace preventivním a intervenčním programům zaměřeným na pandemii covid-19 a na další pandemie v budoucnu.

>> Více informací a možnost vyplnit dotazník naleznete zde <<

Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 09. 2020 11:23
Moc pěně napsáno, mělo by si to přečíst více lidí. Děkuji za vše co pro nás děláte.
29. 09. 2020 12:24
Díky za velmi rozumně pojatý náhled na realitu :-).
29. 09. 2020 10:14
Tohle je sila... a pro me dalsi vyrazny motiv neco zhubnout. Diky za clanek!

Naši partneři