TOPlist
Sledujte nás:

Předvánoční desatero

Zpět

Přestože Vánoce patří mezi nejkrásnější svátky z celého roku, rozhodně nepatří k těm nejklidnějším.Vánoční atmosféra již roste na každém kroku, každý rok začíná stále dříve, a spolu s tím roste i nervozita a předvánoční shon.

Každý rok jsme Vám pomáhali tzv. vánoční desaterem. Letos jsme se však rozhodli začít již Desaterem předvánočním! Deset rad a pravidel, které Vám pomohou ještě před Vánocemi, protože právě toto období je často příčinou nabrání mnoha kilogramů. Ochutnávání cukroví, stres z nenakoupených dárků, ponurá, podzimní nálada, zima, to vše je důvodem k neklidu, nervozity a nadměrné konzumace jídla…A myšlenka začnu hubnout od prvního ledna provokuje též k absolutní nekontrole.

Pravidlo č. 1:

Začíná zima, tělo začíná vyhledávat kaloričtější druhy pokrmů, „děláme“ si zásoby na zimu.

Nezapomeňte, že my si zásoby dělat nemusíme, zima nás díky teplu domova neohrozí a jídla budeme mít dostatek až do jara, o to se postarají přeplněné regály v nákupních centrech a výrobci extravelkých balení. Snažte se sledovat, zda si udržujete stále stejný příjem jídla/energie jako tomu bylo i v období hezkého počasí.

Pravidlo č. 2.

Venku počasí, že by ani psa „nevyhnal“, nejraději bychom se zavrtali do postele a spali a spali. Ale bohužel, to naší formě zrovna neprospěje. Tedy pokud se Vám nechce nikam ven, zkuste cvičení podle DVD, jedno z takových nabízí např. STOB na svých stránkách v sekci Pomůcky na hubnutí. Stejně tak na internetu najdete řadu dalších videí, jak si zacvičit doma, případně si pořiďte knihu a vyhraďte si každý den alespoň 30 minut na cvičení. Právě udržení si pohybové aktivity po celou dobu zimy Vám pomůže vejít se na jaře do stejných velikostí a ušetřit si tak nákup nového oblečení. A pokud se přimějete - vyražte na procházku kamkoliv a zkuste ujíst alespoň 5 000 kroků a druhých 5 000 kroků doženete v průběhu celého dne (ideální je 10000 kroků za den).

Po takové procházce platí od dyskomortu ke komfortu – budete příjemně unaveni, zaplaveni endorfiny.

Pravidlo č. 3

Myslete na dostatek zeleniny (vlákniny, antioxidantů a vitaminů). V létě máme zeleniny obvykle vždy více, než v zimě, nejen proto, že nabídka čerstvé zeleniny je bohatší, ale také proto, že máme v horkých dnech na osvěžující salát větší chuť než v zimě. Avšak i v zimě se dá přijít zelenině na chuť. Zeleninu můžete přijímat i tepelně upravenou, v podobě lehkých polévek, které Vás příjemně zahřejí a dokonce je můžete využít i jako svačinu, která Vás výborně zasytí. Nabídka zeleniny je i v zimě bohatá, stačí se jen porozhlédnout. Navíc mnoho druhů zeleniny obsahuje i vysoký obsah vitamínu C, můžete tak díky ní i pomoci tělu bojovat s virózami, které v chladném období řádí.

Pravidlo č. 4

Dodržujte dostatečný pitný režim. V zimních měsících obvykle klesá příjem tekutin, ale nezapomeňte, že tělo si zásobu vody udělat neumí, tedy je potřeba doplňovat tekutiny neustále. Můžete jich přijímat o něco méně než v horkém počasí, ale dostatek tekutin Vám pomůže i v zaplnění žaludku a tím sníte menší množství jídla. Dopřejte si dobrý kvalitní čaj, nebo si udělejte nízkokalorické latté (našlehejte nízkotučné mléko a dejte do větší sklenice –můžete přisladit nekalorickým sladidlem), které můžete popíjet u televize místo jiného mlsání.

Pravidlo č 5.

Nedostatek sluneční energie u řady lidí způsobí i zhoršení nálady, zkuste proto zvyšovat hladinu endorfinů cvičením nebo jinou příjemnou aktivitou. Může Vám pomoci i pravidelné začlenění Vámi oblíbené aktivity, na kterou se budete těšit již od samého rána, a tím předejdete špatné náladě.

Pravidlo č. 6

Pozor na zahalování se do svetrů, elasťáků a dalších přizpůsobivých kousků oděvů. Ač se to zdá nenápadné a nevinné, toto oblékání je pro naši postavu někdy nebezpečné. Právě volné oblečení, zahalené tělo nás nenutí udržovat se ve formě, jako když víme, že se budeme pohybovat v plavkách a krátkých sukních. Pokuste se proto oblékat se přitažlivě, nechlácholit se tím, že nás stejně v zimě nikdo nevidí, tak se přeci nemusíme tolik snažit. Vytáhněte své upnuté džíny z letních měsíců a mějte je jako kontrolu nad svým obvodem pasu, jednoduše tak poznáte, jak na tom jste, dokonce i bez váhy.

Pravidlo č. 7

Pokud by Vás přeci jen zastihla špatná nálada a spolu s tím menší vůle udržovat se ve formě, snažte se připravit si řadu relaxačních metod, předcházejte situacím, které Vás svádí na špatnou cestu a ke špatným návykům.

Pravidlo č. 8

Každý známe, jak dobře se v zimě spí, noci jsou dlouhé, rána tmavá a ponurá a tak se vstává mnohem hůře, než když se probouzíme do slunného dne. Přesto nezapomínejte na pravidelnou snídani! Právě snídaně je účinným pomocníkem proti nadváze, pomáhá Vám dříve ukončit noční, úspornější režim metabolismu a navíc lidé, kteří snídají, zkonzumují po zbytek dne mnohem méně jídla než ti, kteří nesnídají.

Pravidlo č. 9.

Nesnažte se napéct velké zásoby cukroví, které budete dojídat ještě na Velikonoce. Postačí, když upečete pár kousků ke štědrovečerní večeři, nezapomeňte na takové druhy cukroví, které obsahují vyšší obsah bílkovin a méně tuku a cukru.

Pravidlo č. 10

Nenechte se svést každoroční myšlenkou, „Nu co, vždyť jsou Vánoce, tak začnu zase v Novém roce…“

Blíží se Vánoce, určitě máte právo si je pořádně užít! Ale určitě si je užijete i bez nadměrného množství jídla a výčitek z kil navíc.

Přejeme Vám krásné svátky!

Hodnocení (38 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

04. 01. 2013 21:14
Jsem slaboch vánoce jsem nezvládla mám tři kila navíc a velké výčitky na nezvládnuté chutě na sladké :-(
15. 12. 2012 12:20
Článek je suprový, jako bych se v něm viděla v dřívějších dobách. Teď už se snažím "držet" a i když si dám občas nějakou tu sladkost, snažím se lákadlům předejít a vůbec je nemít doma. Teď před Vánoci jsem si nabila baterky s manželem na relaxačním víkendu (hlavně pryč z domácnosti) a starost o cukroví jsem přenechala kamarádce.
12. 12. 2012 13:00
Tak já letos nemám strach - upekla jsem jen tři druhy cukroví, hlavně kvůli klukům, kteří chtěli moc moc pomáhat a ještě nějaké dávám kamarádce. a před dvěma dny mladej přitáhl ze školky střevní chřipku - tak mám tři kila dole za jeden den...(i když to bude jen voda...) A už u jsou dotazy na bobování, tak vyrazíme hned, jak mi přestane žaludek stávkovat a naberu sílu. Jestli to takhle půjde dál, bude ze mě po svátkách Twiggi... .:-D
12. 12. 2012 12:25
tyhle Vánoce budou pro nás, tedy hlavně pro mně vyjímečné. Máme doma 3týdenní miminko a přihlásila jsem se sem abych našla cestu jak přežít \\vánoce jako kojící matky po císařském řezu...jak cvičit??...co jíst???...doufám že tady najdu dostatek informací a třeba i lidí, kteří jsou na tom podobně jako já...;o)
12. 12. 2012 09:41
ach to cukroví :(
návštěvy u rodičů,babiček a příbuzných ,to je to nejhorší, kdo by dokázal odolat všem těm vůním a chutím.Támhle dva věnečky ,jedna trubička tři rohlíčky a pak přijdou na řadu chlebíčky.Člověk ví ,že by neměl , ale nemám tak silnou vůli tomu odolat.Další den si řeknu "tak takhle ne.včera to byl úlet,ode dneška zdravě" ale stejnak to nedodržím a semaforky hrajou červeně :(
12. 12. 2012 09:07
jóooo, válení se v elasťákách a volná trika doma přes zimu.. přesně můj případ:-(
12. 12. 2012 06:24
Tak a teraz to len realizovať návod tu je perfektný ...
A zima začala parádne všade sneh , žiadna depka prechádzky celkom chutia
12. 12. 2012 00:34
no já tedy momentálně trochu pokulhávám... :( cvičení, zelenina i to sladké.. Ach jo :(
12. 12. 2012 00:34
Moc hezký článek, je potřeba si neustále uvědomovat co jíme, jít na procházku a to se pak nějaké to cukrovíčko stratí ...:-) Přeji všem krásné svátky...
11. 12. 2012 20:56
krásný článek, jen to dodržet, ale budu se snažit!
11. 12. 2012 18:33
Zdena
mam letni rifle pořád, venku snad to pomuže ještě,zatim je obleknu doufam že také po vanocich to bude stejné zatim se držim,tak pa hubnuti zdar.
11. 12. 2012 16:06
Krásně se to čte. Ale kde nabrat pevnou vůli.....
11. 12. 2012 15:43
Skvela rada s tim upnutym oblecenim, myslim, ze to funguje nejvic a na vetsinu z nas ;-) Cukrovi nepecu, manzel sladke nerad a miminko to jeste nemuze, tak mam aspon tohle vyresene.
11. 12. 2012 14:56
já už začala péct a taky jíst. Nehubnu, ale divím se, že ani netloustnu. A vážně další hubnutí nechám po vánocích. Stejně jsem teď zhubla hodně, tak využiju vánoce k udržování;)
11. 12. 2012 14:24
Moc pěkně sepsané. Budu se snažit......

Naši partneři