TOPlist


Rýžový nákyp s jablky a šmakounem

  • STOB recept
  • Autor: Hanka Malkova
  • Porce: 16.00
  • Doba přípravy (min.): 90

Více receptů se Šmakounem najdete na www.smakoun.eu/recepty/

Ingredience

Potravina Množství (g/ml)
Vlašské ořechy (nesolené)50
Vejce celé (syrové)170
Cukr třtinový hnědý80
Máslo čerstvé nesolené60
Šmakoun meruňka200
Jablko400
Rýže Arborio (v suchém stavu)200
Voda250
Mléko čerstvé polotučné (1,5 % tuku)500

Energetická hodnota celkem: 11243 kJ

Bílkoviny (g): 91, Tuky (g): 108, Sacharidy (g): 326 SAFA (g): 46 Cukry (g): 155 Vláknina (g): 22 Sůl (g): 2

Energetická hodnota na 1 porci: 703 kJ

Bílkoviny (g): 5.7, Tuky (g): 6.8, Sacharidy (g): 20.4 SAFA (g): 2.9 Cukry (g): 9.7 Vláknina (g): 1.4 Sůl (g): 0.1


Dochucovadla:

citronová kůra, skořice, hmotnost hotového pokrmu 1350 g, na 100 g 840 kJ

Postup přípravy

Rýži propláchneme. Vodu s mlékem přivedeme k varu, přidáme rýži, 20 g másla a 30 g cukru a za promíchávání uvaříme do měkka. Necháme vychladnout. Jablka a šmakoun nastrouháme na hrubém struhadle. Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky utřeme se zbývajícím cukrem a máslem a přidáme strouhanou citronovou kůru, případně i skořici. Směs žloutků, jablka a šmakouna přidáme k vychladlé kaši, dobře promícháme a zlehka přimícháme sníh z vyšlehaných bílků. Zároveň se sněhem můžeme přidat i ořechy. Směs dáme do vymazané vysypané dortové formy ( nebo pekáčku podobné velikosti). Pečeme v předehřáté troubě na 180 st. C cca 45 minut.

Fotografie



Mohlo by Vás zajímat

Hodnocení (13 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

30. 01. 2019 16:18

sifaka

Poprvé jsem koupila ovocného šmakouna, tak jsem zvědav, jak mi bude chutnat.V receptu se mi taky zdá docela hodně cukru.Ovšem zase můj kámen úrazu=z 200g rýže 3/4 litru tekutin a jednoho většího jablka vytvořit 16 porci? :-o....no může to být dobrý jak chce ale pro mně pidiporcička....Pro někoho kdo si vystačí s málem to může být mňamka.

30. 01. 2019 11:41

luvia

Tak jsem vyzkoušela. Špatné to není, na mne kupodivu víc sladké než bych musela. Poměr cukru si ale mohu upravit. Děkuji za recept.

27. 01. 2019 20:19

babicka Eva

Se šmakounem jsem to nezkoušela, takže nová inspirace.

23. 01. 2019 07:44

klosa

Rýžový nákyp jsem dělala hodně dávno , ještě jak děti byly doma. Asi to zkusím až přijedou vnoučata a vyzkouším s ovocným šmakounem-ten Jsem nikdy neměla

22. 01. 2019 13:36

ANCINKA

Dělávám rýžový a občas i jáhlový :-) Šmakouna v něm nikdo nenajde! :-)

22. 01. 2019 12:58

luvia

To vypadá zajímavě, šmakouna jsem ještě nikdy neměla, tak teď je příležitost ho vyzkoušet. Díky.

22. 01. 2019 10:28

anform

vyzkouším

21. 01. 2019 21:56

bessi

šmakouna mám ráda, ale sladký nákyp nee

21. 01. 2019 19:10

ajanka

Tak šmakouna jsem ještě nezkoušela, díky za inspiraci.

21. 01. 2019 19:09

Shejbalova

Dobrý tip, určitě vyskouším.

21. 01. 2019 05:28

babicka Eva

Šmakouna jsem zatím nezkoušela, ale asi je dobrý. Vyzkouším.

21. 01. 2019 05:12

nevzdavatse

Jo, občas je na sladké jídlo chuť :-).

21. 01. 2019 04:28

Hanakomo

Šmakouna mám ráda, zkusila sem i ten sladký

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma