TOPlist


Celožitný chleba

  • Uživatelský recept
  • Autor: Toraneko
  • Porce: 20.00

Ingredience

Potravina Množství (g/ml)
Mouka žitná celozrnná800
Voda, minerální vody bez příchutě550
Dýňová semínka5
Lněné semínko drcené5
Slunečnicová semínka5

Energetická hodnota celkem: 11518 kJ

Bílkoviny (g): 108, Tuky (g): 14, Sacharidy (g): 545 SAFA (g): 3 Cukry (g): 11 Vláknina (g): 122 Sůl (g): 0

Energetická hodnota na 1 porci: 576 kJ

Bílkoviny (g): 5.4, Tuky (g): 0.7, Sacharidy (g): 27.3 SAFA (g): 0.2 Cukry (g): 0.6 Vláknina (g): 6.1 Sůl (g): 0


Dochucovadla:

1-2 lžičky soli, kmín, koriandr

Postup přípravy

1.den: Do velké sklenice nasypeme 100 g mouky a přilijeme cca 100 ml vlažné vody, zamícháme, mělo by to mít kašovitiu konzistenci (ne moc řídké). Přikryjeme potravinářskou folií a zagumičkujeme. Dáme na teplé místo (kolem 30°C) a necháme do druhého dne. 2.den: Přimícháme dalších 100 g mouky a tolik vlažné vody, ať to má opět kašovitou konzistenci. Těstíčko už by mělo být nakyslé a tvořit bublinky. Dáme zpět na teplé místo 3. den opakujeme to, co 2.den 4.den: Oddělíme 500 g kvásku a zbytek si dáme do čisté sklenice a pokračujeme s vedením kvásku. 500 g kvásku, 500 g mouky, 250 ml vody, sůl, semínka a koření promícháme a necháme 20 minut stát. Poté znovu prohněteme, vytvarujeme bochník a dáme kynout minimálně dvě hodiny nebo přes noc). Žitný chléb má tendenci se hodně rozjet do stran, proto je lepší ho péct ve formě. Pokud chcete péct chleba na plechu, pak ho nechte vykynout ve vyšší nádobě, potom opatrně vyklopte a upečte. Já dávám těsto do skleněného pekáče s poklicí a nechávám kynout přykrytý pokličkou přes noc (neoschne po povrchu) a ráno peču. Na posledním asi 10 - 15 minut sundám pokličku a dopeču kůrku. Sice musíte dlouho čekat, ale tento chleba vydrží vláčný docela dlouho (no...u nás tři dny, protože ho sníme, ale za ty tři dny mám čerstvý kvásek a peču znova a je čím dál tím lepší!). Navíc příprava není složitá, jednotlivé úkony zaberou tak 5 minut, teda až na to pečení. Semínka můžete a nemusíte dávat, jediné, co je nutné je sůl, dodatečné posolení nepomůže... Mouka nemusí být zrovna celozrná, ale mi to tak chutná víc.

Mohlo by Vás zajímat

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma