- Autor: HaninaD
- Doba přípravy (min.): 60
- Porce: 6.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Parmezán 25% | 60 |
Mleté maso míchané průměr | 500 |
Cibule | 100 |
Rajčata konzervovaná | 100 |
Mléko čerstvé polotučné (1,5 % tuku) | 400 |
Máslo čerstvé | 50 |
Mouka pšeničná hladká | 50 |
Vejce celá průměr | 50 |
Žloutek | 25 |
Cuketa | 200 |
Lilek | 200 |
Brambory rané | 350 |
Energetická hodnota celkem: 14409 kJ
Bílkoviny (g): 114,
Tuky (g): 264,
Sacharidy (g): 148,
SAFA (g): 132,
Cukry (g): 45,
Vláknina (g): 22,
Sůl (g): 3
Energetická hodnota na 1 porci: 2402 kJ
Bílkoviny (g): 19, Tuky (g): 44, Sacharidy (g): 24.7, SAFA (g): 22, Cukry (g): 7.5, Vláknina (g): 3.7, Sůl (g): 0.5
Postup přípravy
Cuketu a lilek podélně rozkrojíme (pomocí soli - odvodněné) nakrájíme na půlkolečka. Na pánvi a olivovém oleji orestujeme cuketu s lilkem dozlatova. Mezitím nakrájíme nadrobno cibuli a ve velkém kastrolu na olivovém oleji orestujeme dozlatova, pak přidáme mleté maso. Přidáme sůl, pepř, oregano, rajčata a pod pokličkou dusíme 20 minut. Poté přidáme žloutek a zamícháme. Sýrová omáčka: V malém rendlíku rozpustíme máslo a pomalu za stálého míchání přisypeme hladkou mouku. Poté co zásmažka zezlátne, přiléváme teplé mléko a šleháme, až nám bešamel zhoustne. Odstavíme z ohně. Přidáme vejce, 2/3 sýra a sůl. Do vymazané zapékací misky vložíme brambory nakrájené na plátky, pak polovinu masové směsi, pak lilek a cuketu, druhou polovinu masové směsi a nakonec zase brambory. Pak zalijeme sýrovou omáčkou a navrch posypeme zbylým strouhaným sýrem. Musaku s cuketou a lilkem pečeme v troubě na 180 °C cca 45 - 60 minut. Pečeme do doby, až dostatečně zhnědne povrch (záleží na výšce zapékací misky).
Komentáře je možné psát až po přihlášení.