TOPlist


Uzená plec se švestkovou omáčkou a bramborovým knedlíkem

  • Uživatelský recept
  • Autor: Baall
  • Porce: 6.00
  • Doba přípravy (min.): 45

Ingredience

Potravina Množství (g/ml)
Uzená plec600
Voda, minerální vody bez příchutě1000
Švestky300
Voda, minerální vody bez příchutě250
Máslo čerstvé30
Mouka pšeničná hladká15
Destiláty, lihoviny 40 % alkoholu (vodka, slivovice, whisky)30
Citronová kůra1
Cukr hnědý (řepný, třtinový)30

Energetická hodnota celkem: 5501 kJ

Bílkoviny (g): 83, Tuky (g): 61, Sacharidy (g): 106 SAFA (g): 33 Cukry (g): 67 Vláknina (g): 4 Sůl (g): 15

Energetická hodnota na 1 porci: 917 kJ

Bílkoviny (g): 13.8, Tuky (g): 10.2, Sacharidy (g): 17.7 SAFA (g): 5.5 Cukry (g): 11.2 Vláknina (g): 0.7 Sůl (g): 2.5


Dochucovadla:

3 x pepř celý, snítka majoránky, skořice, třtinový cukr,

Postup přípravy

Uzené maso uvaříme v neosolené vodě doměkka (pro rychlejší přípravu můžeme použít tlakový hrnec) vodu ponecháme na ředění omáčky. / nebo na svrchní tučné vrstvě uzeného vepřového masa nařízneme čtvercovou mřížku, maso ze všech stran opepříme, posypeme majoránkou a necháme hodinu až dvě zaležet. Poté ho mírně podlejeme vodou a dáme asi na 45 minut péci do trouby na 180 stupňů. Upečené maso přelijeme medem, vrátíme ještě na pět minut do trouby a zapečeme do zlatova. V recepisu je "tlakáč". Mezitím si připravíme švestkovou omáčku: 300 g. čerstvých, vypeckovaných, na čtvrtky nakrájených švestek (lze nahradit 200 g Sušených švestek) zalijeme vodou aby plavaly, povaříme, slijeme (vodu si uschováme, potřebujeme cca,500 ml.). V kastrolu rozehřejeme 2 PL másla, zaprášíme ho 1 pl hladké mouky a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem ze švestek a masa; povaříme cca)20 min.. Pak přidáme prolisované, nebo rozmixované švestky, 2 PL slivovice, 1/2 lžičky citronové kůry, 1/2 lžičky skořice, podle chuti osolíme, 2 PL cukru, promícháme a krátce povaříme. Vařené uzené maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře a přelijeme teplou švestkovou omáčkou. Podáváme s jemným bramborovým knedlíkem.

Mohlo by Vás zajímat

Hodnocení (1 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma