- Autor: anubis
- Doba přípravy (min.): 25
- Uživatelský recept
- Porce: 4.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Fazole (v suchém stavu) | 250 |
Olej běžný (řepkový, slunečnicový) | 5 |
Slanina anglická | 50 |
Cibule | 180 |
Paprika bílá | 80 |
Česnek | 20 |
Voda, minerální vody bez příchutě | 1000 |
Dochucovadla:
sladká paprika, sůl, ocet, chilli, petrželka
Energetická hodnota celkem: 4967 kJ
Bílkoviny (g): 64,
Tuky (g): 25,
Sacharidy (g): 174,
SAFA (g): 9,
Cukry (g): 44,
Vláknina (g): 22,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 1242 kJ
Bílkoviny (g): 16, Tuky (g): 6.3, Sacharidy (g): 43.5, SAFA (g): 2.3, Cukry (g): 11, Vláknina (g): 5.5, Sůl (g): 0.3
Postup přípravy
1. NAMÁČENÍ Fazole zalijte 1 litrem studené vody a nechte je namočené do druhého dne. Potom je v téže vodě, abyste nepřišli o vyluhované živiny, vařte asi 1–2 hodiny doměkka. Zatím nesolte, protože by pak fazole byly tvrdé. Po uvaření sceďte a vodu uchovejte. 2. POLÉVKOVÝ ZÁKLAD Na oleji rozškvařte slaninu, přidejte cibuli, kostičky papriky a za stálého míchání opékejte asi 5 minut dorůžova. Posypte moukou a míchejte 2 minuty, pak zaprašte sladkou paprikou. 3. KONCENTRACE CHUTÍ Zamíchejte a ihned přidejte scezené fazole. Ještě chvíli míchejte, aby vstřebaly všechny chutě a vůně obsažené v tuku. 4. VAŘENÍ Zalijte vodou, kterou jste si uchovali po scezení uvařených fazolí, a osolte. Přiveďte k varu, ztlumte a na mírném ohni za občasného míchání vařte spolu ještě 15 minut. Je-li polévka příliš hustá, přilijte ještě vodu. 5. OHNIVÁ CHUŤ Přiostřete špetkou chilli, přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a už jen prohřejte. Polévku ochutnejte, případně dokořeňte, a pokud to máte rádi, mírně okyselte octem. 6. DOKONČENÍ Vypněte a ovoňte drceným česnekem a sekanou petrželkou. Podávejte a na talíři každou porci ozdobte lžící zakysané smetany.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.