- Autor: ffloa
- Uživatelský recept
- Porce: 6.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Brambory pozdní | 300 |
Čočka velkozrnná (v suchém stavu) | 250 |
Cibule | 90 |
Česnek | 24 |
Mrkev | 110 |
Celer bulva | 110 |
Petržel - nať | 5 |
Olej běžný (průměr) | 20 |
Mouka pšeničná celozrnná | 20 |
Salám šunkový | 100 |
Voda, minerální voda, pramenitá voda bez příchutě | 2500 |
Dochucovadla:
sůl, bobkový list, nové koření, polévkové koření/bujon Alnatura, petrželka, česnek-víc, lze i majoránka
Energetická hodnota celkem: 6760 kJ
Bílkoviny (g): 91,
Tuky (g): 34,
Sacharidy (g): 233,
SAFA (g): 7,
Cukry (g): 22,
Vláknina (g): 54,
Sůl (g): 3
Energetická hodnota na 1 porci: 1127 kJ
Bílkoviny (g): 15.2, Tuky (g): 5.7, Sacharidy (g): 38.8, SAFA (g): 1.2, Cukry (g): 3.7, Vláknina (g): 9, Sůl (g): 0.5
Postup přípravy
Čočku namočenou předešlý den sleju, propláchnu, dám vařit.Vody asi 2,3-2,5l. Přidám na másle či oleji zpěněnou cibulku(někdy s přidaným nakrájeným šunk.salámkem), pokrájenou zeleninu, brambory na kostky, dochutím česnekem, kořením, osolím. Nechám vařit až do fáze poloměkkých brambor. Poté zahustím moukou rozmíchanou ve vodě. Nechám provařit a na závěr ještě dochutím česnekem, polévkovým kořením Alnatura (nebo bujonem Alnatura - je-li třeba). Ozdobím nasekanou petrželkou. Celer se jen vyvaří a vytáhne ( u nás). Někdy jej nastrouhám a sníme i celer. Jedna porce má kolem 500g.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.