Podělte se v diskusi o své tipy, jak se vám daří pravidelně zařazovat do jídelníčku mléčné výrobky.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Já to podmáslí (ano, Boni z Penny) také skladuju v lednici nějakou dobu. Nejenže mi chutná, ale litrová krabice má pěkně skladný hranatý tvar, tak akorát naležato do jednoho úzkého fochu. Mně podmáslí připadá sladší (a myslím, že i podle výživových tabulek má o něco víc cukru), zato je míň tučné, což je přesně to, co potřebuju :-)
Boni podmáslí si vždycky nechám trochu "uležet" v lednici, pak je krásně husté a moc dobré. Kefír mám ráda, ale podmáslí raději. Největší zastoupení přes vánoce měl bílý jogurt.
Já mám Boni z Penny a chuťově jako nizkotučný kefír z Valašského Meziříčí.
To je zajímavé...mi zase podmáslí vůbec neleze.Zkoušela jsem ho znovu po macatickém srovnávacím testu:-))...a u mně vítězí kefír.
Já se v měsíci mléčných výrobků naučila používat kysané podmáslí. Je skoro stejné na chuť jako nizkotučný kefir a moc mi chutná.
Na Silvstra jsem taky šlehačku nekoupila. A ve zvacím mailu jsem ji zařadila do skupiny věcí "když bez toho nemůžeš žít, dones si sám, a pokud něco zbude, zase si to hezky odneseš pryč" :-)
Ale dneska večer si určitě vezmu hrnek podmáslí.
Dnes mi acidofilní mléko perfektně vyléčilo bolavý žaludek.
Macatice : u nás se to také prvně obešlo bez šlahačky a ovocných pohárů plných šlehačky a zmrzliny. Vůbec nikomu to nechybělo, i tak bylo sladkostí dost.
Já jsem se přes Vánoce k těm mléčným výrobkům taky moc nedostala. Nějaké to mléko do kafe, trochu podmáslí a nějaký sýr. Když je všude plno jiných dobrot...
Ale letos se to obešlo bez šlehačky - jiné roky jsem si dělávala vídeň a alžírskou kávu a kompotované ovoce se šlehačkou, tentokrát to tedy bylo kafe bez šlehačky, jen s mlékem - i když ten vajčňák dvakrát taky. Ale sladké kompoty žádné.
Ráno lučina , odpoledne bude podmáslí.
Tvaroh i lučinu na pomazánku mám nakoupený.
Dnes jsem si k snídani k vánočce přidala podle rady bílý jogurt. Mám tuhle kombinaci ráda.
Tak už jsem přidala sýr 30 % a acidofilní mléko.Ještě by to chtělo tvaroh, ale žádný nemám.
Já dnes jen kysané podmáslí, včera taky a navíc skyr a lučinu.
Já jen jogurt. Taky se budu muset polepšit. Ale asi to nechám po novém roce.
Poslední dny mám z mléčných výrobků jenom mléko. Budu se muset polepšit.
Já to posoudit nemohu, protože mám alergii na med a jiné včelí produkty a navíc já nejraděj jogurt bílý bez příchutí, nanejvýš s ovocem.
Nehubne, ale zase si tolik nedopřává, jak by s zdálo, tuhle mlsotu ho naučil soused, který jí jinak velmi zdravě a velice si udržuje váhu a sportuje.
Bodování diskuzí v projektu PROŽIJ ROK ZDRAVĚ v uzavřených měsících. Je to zkouška, nekomentujte.
Macatice.To je dobrý nápad,myslím s tím kakaem,už jsem hodně dlouho kakao neměla.A ten další recept z momentálního vnuknutí také vypadá dobře.Děkuji za inspiraci.
Med, skořice a rum super, ale možná s něčím jiným než s jogurtem, ten rum mi s ním tedy nesedí :-))
Martashi : no to musím vyzkoušet, ta kombinace mne vyloženě láká......med,skořice a rum.....
Martashi,...recept dobrý, ale manžel nehubne, že ne? :-))
Já také nejraději bílý, ale čas od času mám chuť si ho osladit. Rum do jogurtu? To je zvláštní kombinace, ale proč ne.
Já mám jogurt nejraděj bílý, ale můj muž si do něj dává med, skořici a trochu rumu. Tvrdí,že to je moc dobré.
Já si občas dávám kakao do bílého jogurtu a má chuť jako by byl čokoládový. Nebo lžičku medu, taky výborné.
Macatice...spousta dobrých receptů bylo vymyšleno"náhodou"...jako malá jsem si nedovedla představit, vypít ovoce v něčem bílém, kyselém :-)...na stará kolena jsem se naučila pít ovocné kefíry, abych se tu dověděla, že to není tak úplně pro mně dobré, takže jsem se naučila házet si ovoce do něčeho bílého, kyselého, vypiju to s chutí a pro změnu řeším jak to udělat, abych si mohla dopřát více :-), neb je to moc mňam!
Já jsem si dneska večer udělala kakao - nechtěla jsem si dělat na noc kafe, ale nějaký teplý mléčný nápoj jsem měla chuť, když jsem přišla zmrzlá z venku. Zkusila jsem si ho vůbec neosladit - a ono to bylo dovela dobré. Jenže pak jsem zjistila, že na dně zbyla spousta kakaové usazeniny. Co s tím? Nové mléko z lednice jsem načínat nechtěla... Ale našla jsem zbyteček podmáslí. Tak jsem ho tam nalila a říkala jsem si, že to nejspíš bude hnus - ale ono to bylo moc dobré! Chuťově skoro jako kakaový pribináček, jen teda poněkud řidší :-) Ale fakt skvělý dezert. Dovedu si to představit jako dresing na nějaký ovocný salát (banán, jahody...)
Já měla včera Míšu. Myslím nanuk ne medvěda :-)
Macatice: talířek tolik vadit nebude :-) spíš co bude na něm :-)
Se sacharidy se neperu, těch mám spíš míň než víc. A protože neholduju ani sladkostem, tak když si nic takového nedám, není to ani s cukry špatné. Mléko se mi podepisuje hlavně na zvýšení SAFA.
Ale s tím cukrem to Vánocích nejspíš bude vypadat bledě - eh, co to povídám, chci říct červeně. Je mi jasné, že taířek denně bude znament 150 procent doporučeného množství.
Taky mám raděj podmáslí, se sacharidy se peru spíš s ovocem.
Sifaka: mně tedy mléko leze do tuků, do sacharidů ne.
Koupila jsem si teď pro porovnání jak obvyklý nízkotučný kefír, tak i kysané podmáslí. Ráno do müsli oboje super a energeticky hodně podobně, podmáslí dokonce ještě dietnější.
Teda holky, vy se máte...mám odkoukáno v koučinku, že když si dám do kafe víc než 1/2 deci mlíka-pak se nemůžu domluvit s cukry :-(
Já jsem přes víkend měla jogurt k oběma snídaním, celkem litr mléka (no, půl hrnku si vzal do kafe kamarád - to už je třetí člověk, co si dělá kafe/mlíko půl napůl, takže v tom fakt nelítám sama :-)
A smažák včera k večeři.
Z mléčných výrobkům u nás doslova teče proudem mléko, koupila jsem minulý týden v akci 12 balení a dnes jsem otvírala poslední.....
Fakt je, že bílé jogurty vydrží i po době spotřeby. někdy se holt stane, že datum přehlídnu, ale nic se neděje. Je vidět, že je potřeba kupovat "čisté" výrobky, nenacpané škrobem a cukrem.
Také mám zkušenosti s plesnivým sýrem,A ten ještě nedosáhl dobu spotřeby!Eidam 30%,kupovaný v Lidlu.Neschovávám si však účtenky,takže,bohužel!,sýr letěl do koše.
Já jsem takhle jdnou měla plesnivý vaničkový tvaroh normálně mi taky vydrží v lednici dlouho přes lhůtu (kupuju vždycky větší počet balení, pak to ujídáme.
Ale na to, kolik toho kupuju a jím, tak to opravdu byla vzácná výjimka.
Taky mne to napadlo, anebo měl nějakou mikrotrhlinu ve víčku či co.
U bílého jogurtu se mi to ještě nestalo, musel být špatně skladovaný v obchodě.
Zpátky k mléčným výrobkům - těšila jsem se na svačinu na můj skyr bílý, byl sice o několik dnů prošlý, ale skladovaný v ledničce a neotevřený. Avšak po otevření se na mne zašklebil zelený flek plísně, tak skyr putoval do koše. Ještěže tu mám aspoň jogurtový nápoj od Boni a pár kešu oříšků a sušené meruňky.
Vanda: ano, přesně tak :-)))
Macatice: vidíš, pořád vtipkuješ, tak jsem tu tvoji prosincovou selanku nebrala vážně :-)
Yogii- teď jsem se zasmála tvé definici.... Myslíš bublinky ze šampáňa, že? :-)))))))
Masa55: Manžel se na rozdíl od domácnosti dokáže uklidit a zcivilizovat pro případné návštěvy sám :-)
Yogii: Ne, to není vtip. Nejsem jen ajťák. Listopad je pro mě nejhektičtější období mého roku z hlediska literárního a orgnizátorského. Prosinec i se všemi vánočními přípravami je proti tomu selanka.,
:-)))) teda holky, díky za lepší náladu :-)
Souhlasím s Martashi, hezčí pojmenování celulitidy jsem ještě neslyšela !!!!!! Yogii fakt boduješ, ha,ha,ha
Macatice : proč je manžel napsaný až na posledním místě ?????Budeš ho šetřit , co ???
Dnes jsem si do snídaňového müsli dala místo nízkotučného kefíru pro změnu kysané podmáslí a na chuť mi to ve vločkách s ovocem a oříšky přijde skoro stejné.
Macatice: to je asi vtip, že? Skoro bych ti to s tím poklidem před Vánocemi věřila, ale myslím, že i IT před Vánocemi šílí a dohánějí a nakupují techniku a testují...