TOPlist
Sledujte nás:

Domácí limonáda má dvě "tváře"

Zpět

Tento článek byl publikovaný na internetových stránkách Vím, co jím

... záleží jen na přípravě.

Slůvko „domácí“ je kouzelné. Jak ho slyšíme, budí v nás důvěru. Domácí je přeci poctivé, zdravé, kvalitní, chutné, prostě jako od maminky. Takové by měly být i domácí limonády, které zejména v létě prodělávají boom. Jenže není limonáda jako limonáda, a to ani ta domácí. Ať už si ji připravujeme skutečně doma, nebo si ji dáme v restauraci.

Domácí limonáda ze Shutterstock.com

Výhodou domácí limonády, pokud si ji děláme sami, je, že na rozdíl od průmyslově vyráběných, můžeme ovlivnit, z čeho bude, a tedy i to, kolik energie v sobě skrývá, jakou bude mít chuť i to, jak bude lahodit oku.

Zpestření pitného režimu

Domácí limonáda je příjemným zpestřením pitného režimu. Rozhodně bychom ale neměli výhradně pít jen ji. „Ve hře je cukr. Záleží na tom, jak moc nápoj dosladíme. Musíme mít na paměti, že i při přípravě oblíbených sirupů, například z bezinek, vyžaduje receptura na pár květů kilo cukru,“ varuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Zbytečně nepřeslazovat

Jak tedy udělat domácí limonádu co nejlépe a nejzdravěji? Zbytečně bychom ji neměli přeslazovat. Vhodnější než sirupy je čerstvé ovoce. Chceme-li malinovku, než do ní dávat sirup, je lepší rozmačkat maliny a naředit vodou. To samé můžeme udělat s ostružinami, jahodami a podobně. „Máme-li kvalitní smoothie maker, že zpracuje i pecičky, můžeme udělat pyré a naředit ho. Bez trochy cukru se možná neobejdeme, ale vždy by měla převládat nakyslá chuť ovoce,“ radí dietoložka.

Přidejte mátu, či meduňku

Na výrobu domácích limonád se nejlépe hodí drobné ovoce a citrusy. Velmi osvěžující je klasická citronáda, v níž můžeme chuť podtrhnout mátou, meduňkou či levandulí. „Dobrá je i jen ochucená voda. V prodeji jsou speciální láhve se sítkem uvnitř. Do něj nakrájíme ovoce, třeba meloun, grep, pomeranč, které vodu jen příjemně ochutí, a nemusíme cukr použít vůbec. Je to nejzdravější a nejjednodušší,“ doporučuje Karolína Hlavatá.

V restauraci se ptejte

Domácí limonády nabízí i většina restaurací a kaváren. Jak si tam vybrat tu nejvhodnější? Odhadovat můžeme stěží. Pokud jsme v podniku poprvé, je to tak trochu hra na štěstí. Alespoň se můžeme dopředu zeptat, jak je připravují, zda jen z ovoce, či ze sirupů, nebo je to voda se šťávou a trochou ovoce více pro parádu než pro zdraví. Nejlepší varianta je, když se jedná o naředěný fresh džus. „Přesto si musíme uvědomit, že i v něm je cukr z ovoce a neměli bychom ho vypít velké množství. Problém je to hlavně pro lidi, kteří bojují s nadváhou,“ dodává dietoložka.

Zapojte fantazii

I když domácí limonády v sobě jisté úskalí kvůli cukru mají, jsou-li z mixovaného nebo drceného čerstvého ovoce, obsahují i vitamíny, minerální látky a případně i vlákninu. Limonády jsou oblíbené nejen pro zpestření chutě, ale také proto, že lahodí oku. „Efektní na pohled i na chuť je, když například zamrazíme fresh do kostek ledu a hodíme je třeba do minerálky, v níž se pak budou pomalu rozpouštět,“ nabízí malou inspiraci Karolína Hlavatá. A ještě jedna rada nakonec. Limonádu si dopřejte raději dopoledne než navečer. Dávku energie, kterou vašemu tělu dodá, přes den lépe vyběháte.

Hodnocení (50 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 09. 2017 12:26
Domácí limonádu si dělám často
30. 08. 2017 21:17
V létě mám ráda vodu s limetkou a mátou, občas dělám béžovou limonádu
30. 08. 2017 20:04
Nejvíce osvěžující mi připadá voda s mátou a citrónem či limetkou.
24. 08. 2017 23:40
Obyčejná voda s mátou nebo meduňkou je moc dobrá.
24. 08. 2017 20:25
Domácí sirup dělám z rybízu a černých jeřabin,
24. 08. 2017 16:10
Limonádu si dělám doma, jen vodu, meloun a mátu, někdy limetku.
23. 08. 2017 07:20
Myslela jsem si, jak domácí limonády jsou zdravé a on je obsah cukru taky obsažen
22. 08. 2017 21:08
Mám ráda ochucenou vodu mátou nebo meduňkou a trochou citronu
22. 08. 2017 21:08
Děkuji za inspiraci.
22. 08. 2017 17:12
Domácí limču mám ráda zázvorovou s citronem a stevií. Naučila jsem se ji v jedné čajovně v Praze na Spořilově, kde ji vyráběli přímo před očima zákazníka.
22. 08. 2017 14:29
Fascinuje mě "domácí" cokoliv, prodávané v restauraci...
22. 08. 2017 14:18
Dobrá a zajímavá inspirace Děkuji
22. 08. 2017 13:52
v hospodě jsou domácí limonády doslazované
22. 08. 2017 11:39
Díky za inspiraci :-)
22. 08. 2017 10:30
Pomalu se začínají zdravé limonády bez cukru a pouze s ovocem objevovat i v restauracích, je potřeba se o ně hlásit a snad si budeme moci vybírat všude v restauracích i kavárnách.
22. 08. 2017 10:30
Mám ráda domácí limonády, a to skutečně domácí i ty v restauracích. Horko je ale většinou až odpoledne, takže to přijdou k chuti nejvíc. I když v některých cukr nebo sirup je, pořád převažuje ovoce i bylinky a je to lepší než chemické mixy barviv, konzervantů a sladidel. A zase platí všeho s mírou.
22. 08. 2017 10:09
Dobré domácí limonády začínjí být v restauracích obvyklé .-)
22. 08. 2017 09:04
V létě je ideální voda s hrstí mražených pomačkaných bobulí bez dalších přísad
22. 08. 2017 08:41
když už domácí limonádu tak bez cukru
22. 08. 2017 08:34
domácí limonády můžu, okurková s limetkou a meduňkou z vašich receptů je super!!
22. 08. 2017 08:29
Děkuji za inspiraci.
22. 08. 2017 08:27
Jakákoliv domácí limonáda - nejlépe bez či jen s minimem cukru - je výborná. Nedávno jsem vytvořila melounovou (šťáva z vodního melounu, kohoutková voda, lístky máty a led), doma byli spokojení :-).
22. 08. 2017 08:12
Občas si udělám domácí limonádu z ingrediencí co jsou zrovna po ruce
22. 08. 2017 07:19
Dobrá inspirace

Naši partneři