Výživa

Pokud jste již našli dostatečnou motivaci k vašemu hubnutí a jste rozhodnuti změnit vaše dosavadní stravovací návyky, pročtěte si podrobně celou řadu cenných informací k sestavení jídelníčku. Celou kapitolu na sestavení jídelníčku a mnoho dalších užitečných rad, tipů a odborných článků najdete taktéž na www.stob.cz, dále ale také vše o základních živinách, zdravé recepty a tipy na vaření, nové výrobky a potraviny, které Vám pomohou zpestřit dosavadní jídelníček.

Nejnovější článek

Mlsání bez cukru?

Vytvořeno: 17. 01. 2017

Ing. Karolína Fourová Při výběru sladidla je třeba být opatrný se slovem “zdravý”. Můžete totiž zjistit, že ačkoliv sladíte medem nebo třtinovým cukrem či javorovým sirupem, tedy dle vašeho nejlepšího vědomí a svědomí zdravě, ručička na váze se posouvá stále vice směrem vpravo a knoflík u kalhot je knoflíkové dírce čím dál více vzdálen.

  • počet komentářů: 41
  • počet hodnocení: 46
  • průměrné hodnocení: 4.7

Další články

Trend mražené zeleniny. Mražená nebo čerstvá?

Vytvořeno: 01. 12. 2016

Karolína Fourová Je to téměř 70 let, co se staly lednice a mrazáky samozřejmostí. Tato „revoluce“ umožnila uchovávat čerstvé potraviny v našich domovech, což je příčinou nejen většího pohodlí, ale také menšího plýtvání potravinami a uspoření peněz.

  • počet komentářů: 11
  • počet hodnocení: 20
  • průměrné hodnocení: 4.5

Máte speciální výživové požadavky? Na co si dát pozor, pokud trpíte laktózovou intolerancí, celiakií nebo cukrovkou?

Vytvořeno: 29. 10. 2016

Začít se zdravě stravovat je ve své podstatě jednoduché. Do jídelníčku zařadíte více ovoce a zeleniny, pečivo začnete vybírat celozrnné, vynecháte smažená tučná jídla a odpustíte si odpolední zákusky ke kávě. Pokud ovšem trpíte onemocněním, které vyžaduje speciální dietu, pak je třeba si stravování na míru upravit.

  • počet komentářů: 5
  • počet hodnocení: 8
  • průměrné hodnocení: 4.3

Nezapomeňte přibalit dětem do školy zdravou svačinu. Značka: Plnou vitaminů!

Vytvořeno: 07. 09. 2016

Ing. Karolína Fourová   Problematika dětského stravování je tématem, které nenechá chladným nejednoho rodiče. Po celém světě, a stejně tak i v České republice, neustále roste procento dětí s nadváhou nebo obezitou. Důvody jsou různé a navzájem se prolínají.

  • počet komentářů: 7
  • počet hodnocení: 12
  • průměrné hodnocení: 3.8

Letní grilování nemusí být dietním strašákem

Vytvořeno: 05. 08. 2016

Ing. Hana Málková   Největším tématem následujících měsíců bude rozhodně grilování. Je možné ho bez problémů zařadit do zdravého jídelníčku? Letní posezení s přáteli nemusí znamenat zbytečné porušování diety a přibírání na váze.

  • počet komentářů: 0
  • počet hodnocení: 12
  • průměrné hodnocení: 3.9

Nastartujte organismus po zimě

Vytvořeno: 19. 04. 2016

Bc. Karolína Fourová S příchodem jara se setkáváme s mnohými radami, jak se vyhnout jarní únavě. Vězte, že pokud konzumujete pestrou, nutričně vyváženou stravu, obsahující dostatečný podíl makroživin, ale i minerálních látek a vitaminů, žádné pocity únavy si na vás nepřijdou.

  • počet komentářů: 1
  • počet hodnocení: 13
  • průměrné hodnocení: 4.2

Konference Dialogem ke zdraví II

Vytvořeno: 12. 04. 2016

Výživa – dotýká se nás všech, ale každý říká něco jiného, co s tím? Zajímáte se o výživu a zdravý životní styl? Není vám jedno, jaké potraviny kupujete a přemýšlíte o výživových tématech, se kterými se dnes setkáváte na každém kroku? Jste přehlceni všemi možnými názory a nevíte, kterým informacím věřit? Ať už se o výživu zajímáte pouze z vlastního zájmu nebo jste odborníky a chcete předávat správné informace i svým klientům či pacientům, je konference Dialogem ke zdraví II, to pravé pro vás.

  • počet komentářů: 0
  • počet hodnocení: 3
  • průměrné hodnocení: 3.7

Snídaně je palivo na celý den–dopřejte ho svému tělu a vybírejte pečlivě

Vytvořeno: 09. 03. 2016

autor: Karolína Fourová             Snídaní začíná den, a proto je důležité organismu dopřát dostatečnou energii, aby mohl správně fungovat. A to ne energii ledajakou, důležité je dbát i na správné zastoupení živin.

  • počet komentářů: 11
  • počet hodnocení: 11
  • průměrné hodnocení: 3.8

Jak nakupovat zdravě a chytře?

Vytvořeno: 16. 02. 2016

Asi každý občas zavítá do obchodu pro nějaké potraviny. A právě nákupem už se začíná vytvářet náš jídelníček. Podle toho, po čem v regálu sáhneme a vložíme do košíku, se odvíjí to, kolik příznivých živin následně do našeho tělo dostaneme, kolik přijmeme energie, kolik zkonzumujeme tuků, cukru, soli apod.

  • počet komentářů: 13
  • počet hodnocení: 29
  • průměrné hodnocení: 4.7

Zapojte se do diskuze o stravování dětí!

Vytvořeno: 29. 11. 2015

Mateřské mléko je pro miminko velmi důležité. Kojení je totiž nejpřirozenější formou výživy miminka a chrání dítě před obezitou a alergií. Po půl roce života dítěte přichází období, kdy mléko od matky přestává stačit a je třeba začít zavádět první příkrmy.

  • počet komentářů: 2
  • počet hodnocení: 11
  • průměrné hodnocení: 5

Výživa při sportu pro hubnoucí i pro ty, kteří budují kondičku

Vytvořeno: 12. 11. 2015

Jak všichni jistě víte, vyvážená strava a pravidelný pohyb jsou základní kameny pro zdravý životní styl i při redukci hmotnosti. V případě, že chcete zdravým způsobem zredukovat hmotnost a následně si ji udržet, neobejdete se bez obojího. Zdravé tělo potřebuje jak pohyb, tak i výživu.

  • počet komentářů: 6
  • počet hodnocení: 18
  • průměrné hodnocení: 4.9

Využijte podzimních dní. Překonejte sami sebe a naučte se sestavit si jídelníček jako profesionál

Vytvořeno: 10. 11. 2015

Léto skončilo a motivace hubnout do plavek taktéž. Novoroční předsevzetí jsou ještě daleko. Podzim je zkrátka takové "hluché" období, kdy mnoha z vás chybí motivace pustit se do nějakých změn týkajících se životního stylu.

  • počet komentářů: 1
  • počet hodnocení: 11
  • průměrné hodnocení: 4.7

Správná snídaně – základ zdravého jídelníčku

Vytvořeno: 07. 09. 2015

Jednou z nejdůležitějších zásad zdravého stravování je jeho pravidelnost. Snídani nikdy nevynechávejte! Snídaně by měla tvořit 20 % denní dávky energie, pro ženu se sedavým zaměstnáním tedy cca 1600 kJ, pro ženu, která chce redukovat hmotnost 1200 - 1400 kJ.

  • počet komentářů: 4
  • počet hodnocení: 21
  • průměrné hodnocení: 4.5

Cholesterol a benefity rostlinných sterolů

Vytvořeno: 06. 05. 2015

Cholesterol je látka tukové povahy přítomná v lidském organismu a je součástí každé buňky. Cholesterol je potřebný pro tvorbu hormonů a vitamínu D. Tělo si ho vytváří jednak samo a část získává také ze stravy. Cholesterol si získal velmi špatnou pověst a působí pro mnoho lidí jako strašák, nicméně pro naše tělo je nepostradatelný.

  • počet komentářů: 3
  • počet hodnocení: 12
  • průměrné hodnocení: 4.8

Obecné rady k jídelníčku při zahájení hubnutí

Vytvořeno: 19. 04. 2015

Nehubněte již nikdy podle přesně rozepsaných diet. Než začnete se změnou stravování, zaznamenávejte si váš dosavadní jídelníček. Doporučujeme vám zapisování do programu sebekoučink, který vám jídelníček vyhodnotí a vy tak získáte lepší rozhled o vašich chybách pomocí semaforků.

  • počet komentářů: 75
  • počet hodnocení: 116
  • průměrné hodnocení: 4.5

Velikonoce – svátky jara či svátky jídla?

Vytvořeno: 01. 04. 2015

Během kalendářního roku se naskytne spousta příležitostí, které nás vybízejí ke zvýšené konzumaci jídla. Sváteční dny, rodinné oslavy, a s tím spojené slavnostní pohoštění je nedílnou a pro většinu z nás i příjemnou součástí života.

  • počet komentářů: 57
  • počet hodnocení: 59
  • průměrné hodnocení: 4.8

Rostlinné tuky nesmí chybět v žádném jídelníčku

Vytvořeno: 10. 02. 2015

V ČR má více než 70 % dospělých zvýšenou hladinu cholesterolu.* Nejčastější příčinou úmrtí v celé Evropě včetně ČR jsou onemocnění srdce, kde právě hladina cholesterolu hraje významnou roli. Přitom by stačilo pár malých změn v jídelníčku a životním stylu, které pomohou vašemu srdci a zlepší kvalitu vašeho života.

  • počet komentářů: 11
  • počet hodnocení: 14
  • průměrné hodnocení: 4.4

Redukce hmotnosti úplným vyřazením příloh a pečiva z jídelníčku není správnou volbou

Vytvořeno: 10. 01. 2015

Začátek nového roku se často nese v duchu nových předsevzetí týkají se redukce přebytečných kilogramů a naordinováním některé z módních diet. Jednou z oblíbených „diet“ je radikální omezení sacharidů, což znamená vynechání pečiva, příloh, ale samozřejmě také sladkostí z jídelníčku.

  • počet komentářů: 33
  • počet hodnocení: 41
  • průměrné hodnocení: 4.7

JAK ZATOČIT S TUKY O VÁNOCÍCH!

Vytvořeno: 01. 12. 2014

Vánoce se blíží a s nimi také návštěvy, nadbytek dobrého jídla a pití a pro většinu hubnoucích je to nelehké období. Vánoční cukroví, bramborový salát s majonézou, smažený kapr, řízky k vánočním svátkům patří a mnozí těmto lákadlům jen stěží odolávají.

  • počet komentářů: 8
  • počet hodnocení: 13
  • průměrné hodnocení: 4.8

Konečně sýrová pochoutka bez výčitek!

Vytvořeno: 26. 11. 2014

Opravdu čerstvý, tvarohový sýr, který je výbornou a nutričně hodnotnou pochoutkou. Cottage se stal v poslední době oblíbenou součástí každodenního stravování díky svým ideálním nutričním hodnotám a bohatým možnostem využití.

  • počet komentářů: 11
  • počet hodnocení: 16
  • průměrné hodnocení: 4.8

Tuky nevynechávejte, ale vybírejte ostražitě!

Vytvořeno: 17. 09. 2014

Tuky představují nepostradatelnou složku výživy, ale současně jejich nevhodný výběr a nadměrná konzumace převážně špatných tuků zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, a tím i riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.   Hlavní složkou tuků je glycerol a mastné kyseliny, které se dělí na několik skupin s odlišným působením na některé rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění * DOBRÉ TUKY – pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi a pokud ve stravě nahradí nasycené mastné kyseliny, mohou hladinu cholesterolu i snížit, obsahují převážně: * mononenasycené mastné kyseliny (MUFA) * zdroje: olivový olej, lískové ořechy, mandle aj.

  • počet komentářů: 13
  • počet hodnocení: 8
  • průměrné hodnocení: 4

Jak zvolit vhodnou „sladkost“?

Vytvořeno: 26. 05. 2014

Jak už vyplynulo z mnoha diskusí na blozích Stobklubu, stále bojujeme s chutěmi na sladké. Je mnoho tipů a rad, jak chutím a nadměrné konzumaci sladkého předcházet, ale pokud bychom přesto všechno neodolali, jak si je dopřát s lepším svědomím?   Velkým nepřítelem je pro nás a naše zdraví cukr a nasycené tuky, kterými jsou některé laskominy a sladkosti doslova napěchovány za současně minimálního zastoupení výživných látek a vlákniny.

  • počet komentářů: 38
  • počet hodnocení: 33
  • průměrné hodnocení: 4.5

Pro velký úspěch pokračování o zelenině, tentokrát tipy na vaření!

Vytvořeno: 15. 04. 2014

Nikola Hanyšová   Se zářícími barvami jara konečně dorazí barvy i na náš talíř. Iva Málková potvrzuje zkušenosti z redukčních kurzů, kdy každému účastníkovi kurzů chutná miska plná pravého, řeckého salátu, ale klienti se přiznávají, že doma jsou na přípravu zeleniny příliš pohodlní a raději sáhnou po pečivu.

  • počet komentářů: 29
  • počet hodnocení: 37
  • průměrné hodnocení: 4.7

Sacharidy versus tuky? A co je horší?

Vytvořeno: 02. 04. 2014

Čtení pro pokročilé   Hektická doba vede řadu obézních do bludného kruhu hubnutí. Střídání jo-jo efektů a hledání zaručené diety. S genetickými dispozicemi kpřibývání na váze je jedinou možnou cestou akceptovat celoživotní změny životního stylu s určitým omezením stravy a s přidáním fyzické aktivity.

  • počet komentářů: 7
  • počet hodnocení: 37
  • průměrné hodnocení: 4.4

OVOFIT TVAROHY, pochoutka pro štíhlou linii a zdravý jídelníček

Vytvořeno: 15. 01. 2014

Ve zdravém jídelníčku má tvaroh své důležité postavení díky vysokému obsahu bílkovin, které jsou zvláště důležité u pohybově aktivních lidí a zcela určitě v redukčním jídelníčku. Díky vysokému obsahu bílkovin dosahujeme vyššího pocitu nasycení, dodáme tělu potřebné bílkoviny a snižujeme výsledný glykemický index celkového pokrmu.

  • počet komentářů: 61
  • počet hodnocení: 40
  • průměrné hodnocení: 4.4

Jak zařadit do jídelníčku dobré tuky

Vytvořeno: 03. 12. 2013

Tuky představují nepostradatelnou složku výživy, ale současně jejich nevhodný výběr či nadměrná konzumace může být jednou z hlavních příčin kardiovaskulárních onemocnění. Tuky oproti bílkovinám a sacharidům mají největší obsah energie, na 1 g tuku připadá 38 kJ, což při nadměrné konzumaci může přispívat k rozvoji obesity a tím přinést mnoho dalších zdravotních komplikací.

  • počet komentářů: 9
  • počet hodnocení: 19
  • průměrné hodnocení: 4

Hotová jídla

Vytvořeno: 12. 08. 2013

Dnes bych Vám chtěl představit zajímavou možnost, jak ochutnat výborná jídla mezinárodní kuchyně a to bez nutnosti návštěvy restaurace nebo strávit dlouhý čas vařením. Jedná se o zmrazená hotová jídla od společnosti FRoSTA, která si můžete snadno objednat na www.

  • počet komentářů: 37
  • počet hodnocení: 21
  • průměrné hodnocení: 4.3

Rizika a benefity při konzumaci ryb

Vytvořeno: 07. 07. 2013

Žádná potravina na světě sama o sobě z Vás neučiní zdravé, ale dodržování správných stravovacích návyků, složení stravy a dostatečná pohybová aktivita Vám pomůže zůstat aktivními do vyššího věku a snížit rizika onemocnění civilizačními chorobami, zejména onemocnění srdce a cév, mrtvice, cukrovky, obezity.

  • počet komentářů: 20
  • počet hodnocení: 19
  • průměrné hodnocení: 4.7

Jak vybírat uzeniny aneb proč potraviny se šmakounem?

Vytvořeno: 30. 06. 2013

Jak vybrat kvalitní uzeninu? Řada z Vás si klade stále otázku, jak poznat kvalitní uzeninu z údajů na obalech, kde obvykle najdeme obsah - procento masa, tuku a soli. Zpravidla platí, že čím více masa, tím je výrobek kvalitnější. Ale pozor, důležitý je také obsah tuku v mase, tedy o jaké maso se jedná.

  • počet komentářů: 100
  • počet hodnocení: 17
  • průměrné hodnocení: 4.6

Čerstvé nebo mražené ryby? 2.díl

Vytvořeno: 24. 06. 2013

Navštívili jsme seminář pořádaný STOBem ve spolupráci s firmou Bonfood a rozhodli jsme se připravit pro vás seriál jak neutopit rybu. Kvalitní ryby si můžete objednat na www.bonfood.cz, kde je pro vás připraven balíček se slevou. Ochutnejte a nebudete litovat.

  • počet komentářů: 54
  • počet hodnocení: 17
  • průměrné hodnocení: 4.4

Plavete v rybách? Kupujte ryby, nekupujte vodu!

Vytvořeno: 17. 06. 2013

Navštívili jsme seminář pořádaný STOBem ve spolupráci s firmou Bonfood a rozhodli jsme se připravit pro vás seriál jak neutopit rybu. Kvalitní ryby si můžete objednat na www.bonfood.cz, kde je pro vás připraven balíček se slevou. Ochutnejte a nebudete litovat.

  • počet komentářů: 197
  • počet hodnocení: 25
  • průměrné hodnocení: 4.3

Nešvary dětských jídelníčků – poučme se z chyb!

Vytvořeno: 15. 06. 2013

Jana Divoká Chceme-li zkvalitňovat stravovací návyky dítěte, je nutné nejprve zmapovat jejich výchozí stav. Podívejme se nyní, s jakými nejzásadnějšími problematickými místy v jídelníčcích dětí se v praxi můžeme setkat:  Nepravidelný jídelní režim Děti často nesnídají, nenosí svačiny a spoléhají na automaty či školní bufety, večer pak dohání denní deficit.

  • počet komentářů: 27
  • počet hodnocení: 30
  • průměrné hodnocení: 4.5

Aktualizovaná potravinová pyramida Fora zdravé výživy

Vytvořeno: 08. 06. 2013

Představujeme vám aktualizovanou potravinovou pyramidu od Fora zdravé výživy, sestavanou na základě odborných dopourčení. Nechte se inspirovat.  

  • počet komentářů: 23
  • počet hodnocení: 28
  • průměrné hodnocení: 4.5

Pomozte dítěti mít rádo nové jídlo

Vytvořeno: 01. 06. 2013

Jana Divoká Maminky se často snaží stravu svého dítěte pečlivě sledovat a řídit se předepsanými jídelníčky. Avšak  - dítě může některé potraviny zcela odmítat, může být na některou  složku v potravě alergické a tu začíná pro maminky starost! Čím potravinu nahradit? Jak dítěti dodat potřebné látky? Jak mu „vnutit“ ovoce a zeleninu? Často se tak stává, že jsou jídelníčky dětí monotematické a chybí  v nich důležité potravinové skupiny.

  • počet komentářů: 8
  • počet hodnocení: 17
  • průměrné hodnocení: 4.6

Stravování školáka

Vytvořeno: 15. 05. 2013

Jana Divoká   Snídaně je základ Snídaně je, nejen pro dítě, velmi důležitým denním jídlem. Dodá tělu po nočním lačnění energii a nastartuje jej tak do celého dne. Mnohé studie poukazují na sníženou výkonnost dětí, které ráno nesnídají.

  • počet komentářů: 22
  • počet hodnocení: 29
  • průměrné hodnocení: 4.5

Cottage chutná i mužům

Vytvořeno: 16. 04. 2013

První písemné informace o sýru Cottage pocházejí z počátku 17. století z Anglie, kde se vyráběl na farmách. Postupně se rozšířil do venkovských chalup (odtud název cottage) i na stoly bohatých. Píše se, že si získal oblibu zvláště u žen, které nechtěly přibírat na váze, protože jeho energetická hodnota je nízká a je možné bez obav konzumovat i větší množství, což u tučných sýrů možné není.

  • počet komentářů: 44
  • počet hodnocení: 33
  • průměrné hodnocení: 4.5

Jak poznat hodnotné potraviny?

Vytvořeno: 08. 04. 2013

Není pochyb o tom, že vyvážená strava je jedním z nejdůležitějších preventivních opatření, které nám zachovává tělo i mysl v dobré kondici. Vyvážená strava může snížit riziko různých onemocnění, ale také pomáhá udržet rozumnou váhu.

  • počet komentářů: 34
  • počet hodnocení: 32
  • průměrné hodnocení: 4.3

Chutným nutričně výhodným jídelníčkem k trvalé redukci váhy

Vytvořeno: 05. 04. 2013

Lidé teoreticky hubnou, hubnou, hubnou, ale kila se bohužel nerozplývají jak tající sníh, jak slibují reklamy.  Při hubnutí nehraje roli inteligence  - lidé pod vlivem emocí ztrácí rozum a podléhají magickým nabídkám.

  • počet komentářů: 45
  • počet hodnocení: 33
  • průměrné hodnocení: 4.2

Když nám chybí snídaně

Vytvořeno: 03. 04. 2013

Snídaně, která je při hubnutí velmi důležitá, by měla obsahovat 20–25 % denního energetického příjmu. Tělo je po dlouhé noci připraveno přijmout energii, která slouží pro aktivitu celého dne. Víme, že snídaně má být královským jídlem.

  • počet komentářů: 54
  • počet hodnocení: 37
  • průměrné hodnocení: 4.6

Chuť do života prodáváme v krabičkách!

Vytvořeno: 20. 03. 2013

Jarní únava, stres, vyčerpání a přitom byste chtěli vypadat svěží a nosit stejnou nebo ještě líp menší velikost, než vloni? Bitvu s časem ještě nikdo nevyhrál, proto neřešte všechno tím, že šidíte opět jen sebe. Je důležité si umět sestavit samostatně jídelníček, ale občas si zasloužíte i kvalitní a pestré jídlo pravidelně a až pod nos a nestát jen u sporáku a ztrácet nervy při nákupech potravin.

  • počet komentářů: 50
  • počet hodnocení: 30
  • průměrné hodnocení: 4.3

Jak vybírat kávu?

Vytvořeno: 19. 03. 2013

Káva je nápoj připravený z pražených, mletých zrn kávovníku. Káva obsahuje méně kofeinu než čaj, ale vzhledem k tomu, že k přípravě nápoje se používá větší množství kávy, je obsah kofeinu v jednom šálku vyšší než v čaji.

  • počet komentářů: 86
  • počet hodnocení: 54
  • průměrné hodnocení: 4.3

Převařená voda rozděluje matky a odborníky

Vytvořeno: 18. 03. 2013

zdroj: Kofola a.s. Poslední průzkumy mezi českými matkami odkryly diametrální rozdíly v jejich názorech ve srovnání s názory odborníků. Nejzásadnější rozpor se týká problematiky vhodnosti používání jednotlivých druhů vod pro nejmenší děti.

  • počet komentářů: 57
  • počet hodnocení: 40
  • průměrné hodnocení: 3.8

Snídaně aneb Janin omyl

Vytvořeno: 23. 02. 2013

Jana se rozhodla, že bude poprvé v životě hubnout, a oproti jiným, kteří by mohli psát bestsellery o hubnutí, ani moc nevěděla, jak na to. Byla zvyklá snídat v ranním chvatu housku nebo chléb namazaný marmeládou - někdy snědla i housky dvě, aby vydržela v práci a neměla hlad.

  • počet komentářů: 185
  • počet hodnocení: 105
  • průměrné hodnocení: 4.5

Tuky

Vytvořeno: 19. 02. 2013

Tuky mají vysokou energetickou hodnotu 37–38 kJ/g (dvojnásobnou oproti bílkovinám a sacharidům), ale mají malou syticí schopnost. Slouží tedy jako zdroj energie, ale obsahují i některé složky, které jsou pro náš organismus nezbytné (esenciální mastné kyseliny).

  • počet komentářů: 92
  • počet hodnocení: 79
  • průměrné hodnocení: 4.6

Složení a vhodnost mléka a mléčných výrobků pro lidskou výživu

Vytvořeno: 19. 02. 2013

Mléko a mléčné výrobky mají stejně jako ostatní potraviny živočišného původu vysokou výživovou hodnotu. Mléko je zdrojem velmi kvalitních bílkovin (3,3 %), které mají ve srovnání s bílkovinami masa výhodu, že mají velmi nízký obsah purinových bází (látek přispívajících ke vzniku dny).

  • počet komentářů: 87
  • počet hodnocení: 75
  • průměrné hodnocení: 4.5

Snídaňové desatero

Vytvořeno: 18. 02. 2013

Věra Boháčová, nutriční terapeutka Fórum zdravé výživy (www.fzv.cz) Udělejte si na snídani čas, snídejte v klidu Stejně důležitý, jako co snídáme, je i fakt, jak snídáme. Jíst bychom měli v klidu, jídlo si vychutnat a raději vstát z postele o chvilku dříve než jíst „v poklusu“.

  • počet komentářů: 95
  • počet hodnocení: 109
  • průměrné hodnocení: 4.6

Na co se zaměřit při snídani

Vytvořeno: 18. 02. 2013

Věra Boháčová, nutriční terapeutka Fórum zdravé výživy (www.fzv.cz) Výsledky průzkumů stravovacích zvyklostí české populace ukazují, že snídaně není běžnou součástí naší životosprávy. I když si na snídani čas uděláme, často nesnídáme tak, aby nám dodala dostatek té správné energie pro naše dopolední aktivity.

  • počet komentářů: 95
  • počet hodnocení: 70
  • průměrné hodnocení: 4.5

Zdravá snídaně organismus nastartuje

Vytvořeno: 18. 02. 2013

Tamara Starnovská, členka Fóra zdravé výživy (www.fzv.cz) Přestože snídaně jednoznačně patří ke zdravému životnímu stylu a hovoří pro ni pádné zdravotní argumenty, ranní stravovací zvyklosti lidí v České republice jsou velmi neuspokojivé.

  • počet komentářů: 62
  • počet hodnocení: 48
  • průměrné hodnocení: 4.5

Jak vybírat jogurty, které by měly být součástí každodenního jídelníčku

Vytvořeno: 01. 02. 2013

Při redukci váhy je třeba si vybírat potraviny, které nám chutnají a jsou nutričně vhodné, to znamená  neobsahují příliš energie a mají výhodný poměr živin. A samozřejmě musí chutnat. Máme vybírat dle délky trvanlivosti? V České republice splňují všechny jogurty přísné požadavky z pohledu používaných ingrediencí.

  • počet komentářů: 82
  • počet hodnocení: 61
  • průměrné hodnocení: 4.2

Ovofit a Milko tvarohy - pro zdraví i pro chuť

Vytvořeno: 30. 01. 2013

Tvaroh obecně patří mezi velmi prospěšné potraviny a měl by být pravidelnou součástí jídelníčku nás všech. Tvaroh je bohatý především na bílkoviny (měkký polotučný tvaroh obsahuje v průměru 17 g bílkovin na  100 g, tvrdý tvaroh dokonce 27 g bílkovin na 100 g, což je víc, než má maso), z minerálních látek obsahuje vápník, fosfor, železo, hořčík, z vitaminů se jedná o vitamin A, E.

  • počet komentářů: 79
  • počet hodnocení: 36
  • průměrné hodnocení: 4.1

Snídaňové cereálie ano či ne

Vytvořeno: 25. 01. 2013

Pod pojmem cereálie si většinou představíme různé lupínky a výrobky na bázi müsli, které pojídáme zpravidla ke snídani. Miska těchto cereálií, trocha mléka a hurá, mám skvělou snídani? Že to tak není? Správně, v prvních větách je hned několik chyb.

  • počet komentářů: 56
  • počet hodnocení: 42
  • průměrné hodnocení: 4.3

Produkty výhodné při redukci váhy - nápoje

Vytvořeno: 14. 01. 2013

Pokud chcete trvale změnit jídelníček, musí být nejen nutričně výhodnější, ale neměli byste mít pocit, že „držíte dietu“. Mnoho tipů získáte v knize Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí. Informace a možnost objednání na www.

  • počet komentářů: 53
  • počet hodnocení: 48
  • průměrné hodnocení: 4

Důležitost dostatečného příjmu bílkovin při hubnutí

Vytvořeno: 25. 09. 2012

  Bílkoviny jsou jednou ze tří základních živin (společně se sacharidy a tuky) přijímanou ve stravě. Řecký název „protos“, od něhož je odvozen odborný název bílkovin – proteiny, znamená prvořadý, tedy nenahraditelný. Chemicky jsou to z živin pouze bílkoviny, které obsahují ve své struktuře prvek dusík, který je nezbytný pro správné fungování obnovy buněk, tvorbu tkáňových hormonů či je stavebním prvkem nukleových kyselin, nesoucích genetickou informaci.

  • počet komentářů: 81
  • počet hodnocení: 88
  • průměrné hodnocení: 4.5

Jak na vhodný jídelníček u dětí

Vytvořeno: 21. 09. 2012

Existují obecná doporučení, jak by měl vypadat jídelníček v různém věku dítěte, kolik energie by měl do těla dodávat, kolik živin by měl obsahovat a tak dále. Praxe však stále ve větší míře ukazuje, že je třeba přístupu více individuálního. Každé dítě má svá zdravotní specifika, potřeby vyplývající z jeho životního stylu a také i chuťové preference.

  • počet komentářů: 13
  • počet hodnocení: 8
  • průměrné hodnocení: 4.4

Mléko a mléčné výrobky v našem jídelníčku

Vytvořeno: 10. 04. 2012

Mléko je komoditou, která odpradávna, tj. cca 2,5 tisíce let, patří neodmyslitelně k našemu jídelníčku. Zeptáme-li se našich prababiček, jistě odpoví, že běžnou denní součástí jejich jídelníčku bylo kravské či kozí mléko.

  • počet komentářů: 37
  • počet hodnocení: 52
  • průměrné hodnocení: 4

Energetický příjem maminky během těhotenství

Vytvořeno: 14. 01. 2012

Ani nadbytečné ani chybějící kilogramy Hmotností extrémy matky nejsou příznivé ve smyslu nadbytečných kilogramů, ale rizika jsou i při podvýživě matky. Při podvýživě matky během prvního trimestru těhotenství hrozí nenarozenému plodu vznik vrozených vývojových vad, hlavně centrálního nervového systému, předčasný porod.

  • počet komentářů: 8
  • počet hodnocení: 25
  • průměrné hodnocení: 4.8

Naobědvat se dá vcelku rychle a rozumně

Vytvořeno: 22. 11. 2011

Žijeme v neustálém shonu a věčně něco nestíháme. Můžete se zeptat kohokoliv, jestli má dostatek času, a zcela jistě vám odpoví, že rozhodně ne. Jistě se to projevuje i na způsobu našeho stravování. Kombinace práce a pravidelného stravování je často oblastí velmi problematickou.

  • počet komentářů: 24
  • počet hodnocení: 28
  • průměrné hodnocení: 4.1

Zaručeně dietní a zdravé?

Vytvořeno: 25. 10. 2011

Slovo dieta máme většinou spojené s hubnutím. Význam tohoto slova je však daleko širší. Označují se jím odborná doporučení, která nějakým způsobem souvisí s příjmem jídla a tekutin a směřujeme jimi k určitému léčebnému cíli.

  • počet komentářů: 5
  • počet hodnocení: 24
  • průměrné hodnocení: 4.1

Pitný režim a jak nám s ním pomůže Jídlokoučink?

Vytvořeno: 06. 10. 2011

Ne nadarmo se říká, že voda je základem našeho života. Málokdo si uvědomí, že tvoří 60 - 70% našeho těla, to znamená, že člověk, který váží okolo 70 kg, má v sobě 40 - 50 litrů vody. Přes toto množství jsme však na ztrátu vody velice citliví, a její nedostatek je pro organismus daleko nebezpečnější než nedostatek potravin.

  • počet komentářů: 87
  • počet hodnocení: 63
  • průměrné hodnocení: 4.3

Energetická hodnota hotových pokrmů a příloh

Vytvořeno: 06. 10. 2011

Častým problémem uživatelů v Sebekoučinku je, jak odhadnout hodnotu a složení energetických hodnot pokrmů konzumovaných v restauracích. Jak odhadnout energii v hlavních jídlech V unikátní „databázi potravin“, respektive v programu sebekoučink, jsou uvedeny druhy potravin, jejichž energetickou hodnotu lze snadno vypočítat – stačí si zvolit potravinu a zadat hmotnost.

  • počet komentářů: 55
  • počet hodnocení: 69
  • průměrné hodnocení: 4.5

Sádlo, máslo, škvarky? Vsaďte radši na tatarky!

Vytvořeno: 09. 08. 2011

Pravděpodobnost, že jednou zemřete na nemoc oběhové soustavy - infarkt, mrtvici či aterosklerózu není 50 na 50, ale ještě o něco vyšší. Děsí vás ta představa? Za tak vysoké číslo může zejména špatný životní styl, pro který je typický spěch, pramálo pohybu a naprosto nevyvážená strava.

  • počet komentářů: 29
  • počet hodnocení: 30
  • průměrné hodnocení: 3.6

A co takhle lososa aneb Jak zařadit ryby do jídelníčku dětí?

Vytvořeno: 01. 08. 2011

Jedním z nejčastějších nešvarů dětských jídelníčků je absence ryb a rybích výrobků. Ryby jsou však pro jídelníček dětí nezbytné. Velmi pádným argumentem pro nepostradatelnost ryb v dětském jídelníčku je fakt, že jsou hlavním, a dá se říci i nenahraditelným zdrojem vícenenasycených (zejména omega 3) mastných kyselin.

  • počet komentářů: 12
  • počet hodnocení: 15
  • průměrné hodnocení: 4.1

Tvaroh v našem jídelníčku

Vytvořeno: 04. 07. 2011

Tvaroh je tradičním mléčným výrobkem, který patří k jídelníčku zemí českých od nepaměti. Pokud bychom chtěli odborněji definovat, co se vlastně pod pojmem „tvaroh“ skrývá, pak se většinou uvádí, že jde o mléčný výrobek tužší konzistence, smetanové chuti a bílé barvy.

  • počet komentářů: 14
  • počet hodnocení: 33
  • průměrné hodnocení: 3.8

Jak vařit chutně a zdravě!

Vytvořeno: 15. 06. 2011

V souvislosti s nadváhou a obezitou se často mluví o dědičných dispozicích. Je jasné, že genetika hraje i v tomto ohledu velkou roli, ale je také pravda, že ve velké míře přispívá k nadbytečným kilogramům i dědičnost „rodinného talíře“, tedy rodinných stravovacích a pohybových zvyklostí. Pokud se běžnou součástí každodenního jídelníčku stávají smažené pokrmy, zahušťované omáčky, knedlíky, buchty, koláče a další velmi kalorická jídla nekompenzovaná přiměřenou pohybovou aktivitou, pak je jasné, že se u většiny lidí přijatá energie pomalu ale jistě přemění v nadbytečné kilogramy.

  • počet komentářů: 21
  • počet hodnocení: 33
  • průměrné hodnocení: 4.1

Zdraví, sílu, najdeš v sýru?

Vytvořeno: 23. 05. 2011

Sýry jsou nezastupitelnou součástí našeho (i redukčního) jídelníčku. Jejich výhodnost je dána vlastnostmi hlavní suroviny, z níž se vyrábí - tedy mléka. Mléko je komoditou, která odpradávna, tj. cca 2,5 tisíce let, patří neodmyslitelně k našemu jídelníčku.

  • počet komentářů: 25
  • počet hodnocení: 28
  • průměrné hodnocení: 3.9

Kila, kojení a cvičení po porodu

Vytvořeno: 18. 05. 2011

O nezastupitelném významu kojení není nutné se dlouze zmiňovat. Je významné pro fyzický, citový i psychosociální vývoj miminka. A nejenom pro dítě. U kojících žen je snížen výskyt rakoviny prsu a vaječníků, je menší počet zlomenin krčku stehenní kosti. Je opravdu velmi málo situací, kdy maminka kojit nemůže, problém spíše bývá naučit se správně kojit a to hned v prvních dnech po narození miminka.

  • počet komentářů: 14
  • počet hodnocení: 22
  • průměrné hodnocení: 4.5

Pitný režim s pohybem ruku v ruce!

Vytvořeno: 30. 03. 2011

Začneme-li intenzivněji sportovat, jistě nás napadne otázka, jak podpořit efekt cvičení vhodnou stravou a také vhodným pitným režimem. Toto téma zajímá většinou ty, kteří chtějí prostřednictvím pohybu shodit nějaký ten kilogram navíc.

  • počet komentářů: 58
  • počet hodnocení: 52
  • průměrné hodnocení: 4.1

Proč a co snídat?

Vytvořeno: 08. 02. 2011

Mnoho lidí tvrdí, že je pro ně při hubnutí výhodné nesnídat. Ráno prý stejně hlad nemají, a mohou tedy „ušetřit kalorie“. Je pravda, že po noci, kdy se nic nekonzumuje a netráví, je hladina cukru v krvi vyrovnaná, množství inzulinu vyloučeného slinivkou břišní je nízké a možná opravdu nemáte hlad.

  • počet komentářů: 24
  • počet hodnocení: 54
  • průměrné hodnocení: 4.3

Zelí kysané bílé

Vytvořeno: 06. 02. 2011

Zelenina obecně by se měla stát – v jakékoli formě, tj. jak čerstvá, tak mražená či jinak zpracovaná - nedílnou každodenní součástí jídelníčku. Kysané zelí je jistě vhodnou variantou pro naplnění denního penza příjmu zeleniny.

  • počet komentářů: 32
  • počet hodnocení: 45
  • průměrné hodnocení: 4.4

Ovoce

Vytvořeno: 05. 02. 2011

Ovoce obsahuje řadu důležitých látek příznivě působících na vaše zdraví. Při redukci váhy je však nutné množství ovoce hlídat, obsahuje totiž vyšší množství sacharidů než např. zelenina. Ovoce nám však může být velmi dobrým pomocníkem pro uspokojení chuti na „sladké“, je samozřejmě vhodnějším řešením než cukrářské výrobky.

  • počet komentářů: 15
  • počet hodnocení: 40
  • průměrné hodnocení: 4.1

Polévky při hubnutí

Vytvořeno: 15. 11. 2010

Polévky neodmyslitelně patří do jídelníčku a to i v případě, že potřebujete hubnout. Polévky dobře sytí, zvyšují vylučování trávicích šťáv a celkově přispívají k lepšímu trávení. Nesmíme opomenout i fakt, že přispívají ke zlepšení pitného režimu a zvyšují příjem vlákniny, protože při jejich přípravě můžeme použít velké množství zeleniny.

  • počet komentářů: 36
  • počet hodnocení: 43
  • průměrné hodnocení: 3.3

Glykemický index pro hloubavé – měření GI

Vytvořeno: 14. 11. 2010

Pojem joulů či kalorií je všeobecně známý, méně se ale ví o pojmu glykemický index (GI). Dříve se předpokládalo, že hladinu cukru v krvi ovlivňuje především složitost chemické struktury přijímaných sacharidů. Za „rychlé cukry“, které hladinu cukru v krvi zvyšují rychle, byly považovány ty, které mají jednoduchou stavbu (monosacharidy, disacharidy).

  • počet komentářů: 31
  • počet hodnocení: 66
  • průměrné hodnocení: 4.4

Glykemický index a redukce váhy

Vytvořeno: 01. 11. 2010

Nutnost snížení energie: Ve světě již bylo vymyšleno tisíce diet, kdy často jedna popírá druhou. Všeobecná shoda panuje minimálně mezi odborníky v tom, že pokud chceme hubnout, musíme snížit příjem energie. Odborníci se shodují i v tom, že nevyvážená strava, kdy lidé hubnou např. konzumací ovocných štáv či tukožroutské polévky, živí se vajíčky či vlákninovými preparáty, žvýkají pšenici či dodržují jiné jednostranné diety, škodí tělu i duši.

  • počet komentářů: 34
  • počet hodnocení: 66
  • průměrné hodnocení: 4.5

Energetická denzita stravy

Vytvořeno: 18. 09. 2010

Hubnutí bez hladu Při redukci váhy bychom neměli nikdy trpět hlady. K tomu nám pomůže to, že si budeme vybírat potraviny, které mají velký objem, ale málo energie, mluvíme o tzv. „energetické denzitě stravy“. Obecně platí, že čím více vody daná potravina obsahuje, tím nižší je její energetická denzita, a tudíž i energetická hodnota.

  • počet komentářů: 255
  • počet hodnocení: 296
  • průměrné hodnocení: 4.5

Pitný režim

Vytvořeno: 07. 06. 2010

Ne nadarmo se říká, že voda je základem našeho života. Málokdo si uvědomí, že voda tvoří 60 - 70 % našeho těla, to znamená, že člověk, který váží okolo 70 kg, má v sobě 40 - 50 litrů vody. Přes toto množství jsme však na ztrátu vody velice citliví a její nedostatek je pro organismus daleko nebezpečnější než nedostatek potravin.

  • počet komentářů: 67
  • počet hodnocení: 67
  • průměrné hodnocení: 4.6

Skladba jídla

Vytvořeno: 07. 06. 2010

Důležitou roli hraje při hubnutí vyvážená skladba jídla. Příjem energie u lidí, kteří nemají problémy s nadváhou, by měl být rozvržen zhruba tak, aby 10-15 % energetického příjmu tvořily bílkoviny, 55-60 % sacharidy a 25-30 % tuky. U hubnoucích by měl být snížen příjem živočišných tuků a jednoduchých sacharidů a na jejich úkor zvýšen příjem bílkovin, optimální poměr je 30 % bílkovin, 40 % sacharidů a 30 % tuků z celkové energetikcé hodnoty zkonzumovaných potravin.

  • počet komentářů: 104
  • počet hodnocení: 90
  • průměrné hodnocení: 4.5

Množství jídla

Vytvořeno: 06. 06. 2010

Pro úspěšné a trvalé hubnutí potřebujeme získat správný odhad množství jídla, které konzumujeme. Obvykle máme porce příliš velké a naše tělo musí nadbytek energie ukládat do tukových zásob. Jak splnit pravidlo JJP - jez jen polovinu? Prvním krůčkem k úspěchu bude, že se pokusíte na jídlo soustředit a nedělat při jídle tisíce jiných činností.

  • počet komentářů: 94
  • počet hodnocení: 107
  • průměrné hodnocení: 4.5

Režim jídla

Vytvořeno: 06. 06. 2010

Často doporučovaný návod na hubnutí slušně řečeno "nejez" se nezakládá vůbec na pravdě. Při hubnutí se nemusí hladovět. Nevhodný jídelní režim je častou příčinou udržování obezity, i když nemáme nadměrný příjem potravy.Rozložení jídla by mělo být následující: snídaně by měla obsahovat 20 % celkové denní spotřeby, svačiny 5-10 %, hlavní jídla okolo 30 %.

  • počet komentářů: 66
  • počet hodnocení: 90
  • průměrné hodnocení: 4.6

TOPlist