TOPlist
Sledujte nás:

Jak funguje měření složení těla, jak se na něj připravit a jak probíhá?

Zpět

Autor článku: Mgr. Tereza Rogalewiczová


Přístroje na měření tělesného složení jsou již běžnou součástí ordinací obezitologů i řady výživových poraden. Nejčastěji se setkáte s přístroji InBody, případně Bodystat, Tanita, Jawon nebo Accuniq.

Na jakém principu měření funguje a které přístroje jsou nejlepší?

Měření jsou prováděna na bioimpedančních přístrojích. Ty do vás pouští střídavý proud o nízké intenzitě, a jednotlivé části našeho těla na tento proud reagují odporem (impedancí). 

Tkáně, které obsahují hodně vody, kladou menší odpor (nízká impedance) a jsou více vodivé. Naopak tuková tkáň s nízkým obsahem vody, je jen málo vodivá a klade vysoký odpor (vysoká impedance). 

Z naměřených hodnot se pomocí speciálních biologických rovnic vypočítá množství tuku, vody a svalové hmoty v těle. 

Každý typ přístroje má trochu odlišné rovnice pro výpočet, proto se výsledky mezi dvěma různými přístroji mohou lišit. Neznamená to ale, že by některé značky byly v něčem lepší nebo horší. Znamená to, že je potřeba se měřit a výsledky sledovat na jednom přístroji, a naopak neporovnávat mezi sebou výsledky naměřené různými přístroji. 

Měřte se ideálně vždy na stejném přístroji. Ze zkušeností víme, že přístroje typu InBody a Accuniq měří srovnatelně, hodnoty z přístrojů Tanita a Bodystat se ale liší.

Přesnější výsledky poskytují přístroje, které měří přes ruce i nohy, díky čemuž se získávají data z horní i dolní poloviny těla. Analyzátory měřící pouze přes nohy (například domácí váhy) neposkytují údaje z horní poloviny těla, výsledky jsou proto zkreslené a méně přesné, zejména u osob s nerovnoměrným rozložení tukové tkáně.

A žádný strach. Samotné měření je velmi rychlé a bezbolestné.


Co dělat, aby výsledky měření složení těla byly co nejpřesnější?

Protože princip měření spočívá v měření vodivosti a odporu, budou výsledky ovlivňovat faktory a aktivity mající vliv na množství vody v těle. Při dehydrataci organismu se impedance zvyšuje, naopak při nadměrné hydrataci organismu se impedance snižuje. Na výsledky proto má vliv například příjem jídla a pití, pohybová aktivita, míra pocení, teplota a vlhkost v místnosti a další faktory. 

Základní rady pro měření složení těla:

  • měřte se opakovaně na stejném přístroji a nejlépe ve spodním prádle
  • měření provádějte ve stejnou denní dobu se stejným časovým odstupem od jídla a pití (nejlépe je to zajištěno ráno na lačno)
  • optimální odstup od jídla a pití je doporučován 2 až 3 hodiny (měření po jídle by podhodnocovalo množství tukové tkáně)
  • před měřením si odskočte na WC, vyčůrejte se :)
  • sundejte si kovové předměty, jako například šperky, hodinky (nedojde k jejich poškození, ale protože kovy mají dobrou vodivost, mohou výsledky mírně ovlivnit)
  • neměřte se bezprostředně po sprchování, protože i změna prokrvení má vliv na vodivost tkání
  • nemějte namazané nohy nebo ruce krémem, tuk má velký elektrický odpor a opět by tak byly výsledky zkreslené ve smyslu nadhodnocení množství tuku
  • neměřte se ihned po cvičení, ideální je odstup 6 hodin, jste-li po náročné a dlouhotrvající pohybové aktivitě, doporučujeme odstup 12 hodin, budete mít zřejmě vyčerpané glykogenové zásoby a snížené množství vody v těle, což ovlivní výsledky 
  • neměřte se ihned po sprše či koupeli
  • den před měřením dbejte na pitný režim a vyhýbejte se alkoholu, který ovlivňuje hydrataci, káva v obvyklém množství nevadí
  • den před měřením se nesaunujte, změní se množství vody ve vašem těle, což ovlivní výsledky
  • u žen je třeba zohlednit fázi menstruačního cyklu nebo se neanalyzovat při menstruaci, díky hormonálním vlivům dochází k zadržování vody, a to zejména v prvních dnech menstruace nebo v období ovulace
  • analýzu neprovádět během těhotenství nebo máte-li kardiostimulátor či kochleární implantát (!)
  • při kojení měření možné je, ale výsledky nebudou příliš vypovídající kvůli změněnému množství vody v těle
  • kovové předměty v těle budou dle své velikosti výsledky zkreslovat, ale nejsou překážkou pro měření
  • měření ovlivňují i léky a nemoci ovlivňující množství vody v těle (užívání diuretik, onemocnění ledvin, otoky a další)

Jak měření složení těla probíhá?

Před samotnou analýzou budete nejspíše vyzváni k vysvléknutí se do spodního prádla, tak je analýza přesnější. Přístroj jde nastavit tak, aby odečetl hmotnost oblečení, a tak svlékání není nutné a stačí pouze odložení bot a ponožek. 

Nejprve proběhne zvážení, pak uchopíte dle pokynů madla a začne část měření, kdy vámi bude procházet zmiňovaný slabý elektrický proud. Při jeho průchodu vaším tělem necítíte žádné vjemy, nic nepoznáte. Budete pouze chvíli stát a vyčkáte, dokud nebude měření hotové. Výsledky analýzy je možné ihned vytisknout. Celé měření včetně vytištění výsledků trvá pár minut


Kdo měření složení těla nabízí a na co si dát pozor? 

Měření na špičkových přístrojích jsou dnes již dobře dostupná. Najdete je u obezitologů, výživových poradců, nutričních terapeutů a samozřejmě i našich STOBích lektorů. Stále častěji jsou také běžným vybavením ve fitcentrech a sportovních zařízeních. 

Dnes není problémem dostupnost přístrojů. V praxi se ale setkáváme s nepřesnou až zavádějící interpretací výsledků nebo s tím, že jsou vám výsledky předány bez vysvětlení. 

Proto doporučujeme, zjistěte si nejen to, kde vás proměří, ale zda vám výsledky vysvětlí skutečný odborník. Díky kvalitní interpretaci lépe porozumíte hodnotám a nezbytným souvislostem. Pozor na praktiky, kdy obdržíte vystrašující informaci s okamžitým řešením v podobě doplňků. Například máte hodně vody a tady je odvodňovací čaj, máte málo minerálů a tady jsou doplňky, které problém vyřeší.   

Navíc, měření pod dozorem odborníka je motivační. Sdílený úspěch je dvojnásobný a případný splín ze stagnace nebo nárůstu váhy je s vysvětlením a podporou poloviční. Ať už je výkyv na váze fyziologický anebo v důsledku relapsu. Cílem by neměla být jen zhubnutá kila a úbytek tuku, ale také zlepšení zdraví a zvýšená kvalita života.  

Někteří odborníci STOBu využívají ve svých poradnách bioimpedanční přístroje, například InBody, Bodystat, Jawon nebo Accuniq. Přístroje poskytují rychle a přesně výsledky o složení vašeho těla.

Díky analýze tělesného složení zjistíte:

  • tělesnou hmotnost
  • procento tuku v těle
  • množství vody
  • hmotnost těla bez tuku
  • množství kosterní svaloviny
  • množství minerálů
  • množství rizikového viscerálního tuku
  • hodnotu bazálního metabolismu (údaje z přístroje jsou přesnější než z výpočtu)

>>Seznam odborníků STOBu nabízejících měření složení těla najdete zde<<


 

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři