TOPlist
Sledujte nás:

Jaká jsou pozitiva vlákniny obsažené v zelenině?

Zpět

Obecně se uvádí, že vlákninu (nestravitelné sacharidy, popř. celulózu či pektin) nedokáže lidský organismus zpracovat. Pravdou ale je, že některé druhy vlákniny mohou být v zažívacím ústrojí zčásti tráveny, a tedy i částečně využity jako zdroj energie. Nicméně o vláknině je třeba mluvit zejména pro pozitivní účinky na naše zdraví, z nich ty nejdůležitější můžeme shrnout následovně:

• Navozuje pocit nasycení – vláknina na sebe v trávicím ústrojí váže vodu, a tak díky jejímu nabobtnání v žaludku dochází dříve k pocitu nasycení. Pokud jíme pomalu (tak, jak máme), snížíme množství zkonzumovaného jídla, tedy i energie.

• Zaručuje pozvolné uvolňování energie – energie se z potravin obsahujících vlákninu uvolňuje pozvolna a díky tomu vede k delšímu pocitu nasycení způsobenému pouze nepatrným výkyvem hladiny krevního cukru (glykemie).

• Zlepšuje činnost střev i konzistenci stolice – bobtná a váže na sebe vodu, tím nutí střevo k činnosti a snadněji tělo zbavuje nestrávených zbytků.

• Čistí trávicí ústrojí chemicky a mechanicky – působí jako živná půda pro tělu prospěšné střevní bakterie (tedy jako prebiotikum) a funguje jako „kartáč“, který čistí střevo.

• Působí preventivně proti onemocnění střev a konečníku (právě díky svému vlivu na čin- nost střev a střevní bakterie).

• Přispívá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Vlákniny bychom měli sníst celkem 30 g denně, což není zrovna málo...

Jak jste na tom s vlákninou vy? Otestujte si svůj jídelníček v Novém Sebekoučinku, který vám příjem vlákniny spočítá!

Ještě vydatnějšími zdroji vlákniny než zelenina jsou celozrnné výrobky, luštěniny a ořechy. Celozrnné pečivo obsahuje průměrně 7 g vlákniny, knäckebrot až 15 g, obilné vločky a müsli obsahují okolo 10 g vlákniny na 100 g. Luštěniny obsahují v suchém stavu průměrně 15 g vlákniny, ořechy okolo 10 g na 100 g.

         

Kolik vlákniny obsahuje zelenina?

 

Obsah vlákniny

(g/100 g)

Brokolice

3,0

Celer bulva

4,0

Celer řapíkatý

2,0

Cibule

2,0

Cuketa

1,0

Dýně

1,6

Fazolky

3,5

Hrášek

6,5

Chřest

2,0

Kapusta hlávková

4,5

Kapusta růžičková

4,0

Kedlubna

2,5

Kukuřice cukrová

3,0

Květák

2,5

Lilek

2,5

Mrkev

2,9

Okurka salátová

0,8

Paprika

1,8

Petržel

3,5

Pórek

2,8

Rajčata

1,6

Ředkvičky

1,0

Řepa červená

1,8

Salát hlávkový

1,4

Salát ledový

1,0

Špenát

2,2

Zelí hlávkové

2,5

Zelí čínské

1,5

 

 

Hodnocení (23 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

16. 10. 2016 17:05
tabulka se mi líbí a je dobře připravená
07. 10. 2016 19:44
taky mam zvýšenou hladinu kyseliny mocove. Pry je hodne purinu v rajcatech a ty ja miluju. Ze je to i v brokolici jsem nevedela. Mohl by tu byt tedy také clanek o purinech. Tabulka bezva.
06. 10. 2016 14:12
Dík za tabulku, také určitě využiji. Mám to o to složitější, že kvůli hraniční kyselině močové nesmím luštěniny, ořechy, brokolici a ještě více druhů zeleniny, což je pro mne velká újma. Zrovna věci, které mám ráda.
06. 10. 2016 14:12
Dík za tabulku, také určitě využiji. Mám to o to složitější, že kvůli hraniční kyselině močové nesmím luštěniny, ořechy, brokolici a ještě více druhů zeleniny, což je pro mne velká újma. Zrovna věci, které mám ráda.
06. 10. 2016 13:59
Tabulku určitě využiji, děkuji.
05. 10. 2016 09:45
Moc dekuji za tabulku, porád se dovídám neco nového:-)
04. 10. 2016 21:04
Zajímavá tabulka, byla jsem překvapená rozdíly v gramáži vlákniny u různých druhů zeleniny.
04. 10. 2016 00:30
Tato tabulka je super připravená,díky
03. 10. 2016 21:46
opět krásně zpracovaná přehledná tabulka, určitě využiji

Naši partneři