TOPlist
Sledujte nás:

Kde jednotlivé sacharidy najdeme?

Zpět

Prof. Jana Dostálová, Csc., Tisková konference Fóra zdravé výživy, „Hlavní viník: cukr?“, 25. 11. 2015

 

Nejběžnějším jednoduchým sacharidem (cukrem) je sacharóza. Vyrábí se z cukrové řepy nebo z cukrové třtiny a legislativně ji označujeme jako cukr. Slouží jako stolní sladidlo a přidává se do řady potravinářských výrobků – jemného a trvanlivého pečiva, snídaňových cereálií, cukrářských výrobků, cukrovinek a čokolády, zmrzlin, nealkoholických nápojů aj. Prostřednictvím tohoto tzv. skrytého cukru v potravinářských výrobcích konzumujeme cukru nadměrné množství, s tolerovanou spotřebou téměř dvojnásobné. V potravinářských výrobcích se někdy cukr nahrazuje glukózovými, glukózo-fruktózovými nebo fruktózo-glukózovými sirupy (označení závisí na obsahu fruktózy), které obsahují směs glukózy a fruktózy, tedy v podstatě rozštěpenou sacharózu (cukr), a jejichž význam ve výživě je zhruba stejný jako cukru.

Laktózu najdeme v mléce (v množství cca 5 %) a v různém množství v mléčných výrobcích.

Glukóza je ve významnějším množství obsažena v glukózových, glukózo-fruktózových nebo fruktózo-glukózových sirupech, v ovoci, zejména v hroznech révy vinné, a v medu.

Fruktóza je obsažena ve stejných potravinách jako glukóza, ale v odlišném množství.

Polysacharidy (složené sacharidy), tj. škrob, jsou hlavní složkou obilovin, luštěnin a brambor a výrobků z nich.  

Nestravitelné polysacharidy, tj. vláknina, jsou obsaženy v ovoci, zelenině, luštěninách, houbách a ve výrobcích z nich, ve výrobcích z tmavých (pozor světlé mouky se často barví)
a celozrnných mouk (chléb, pečivo), v ovesných vločkách, v některých druzích snídaňových cereálií aj.

 

Hodnocení (46 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 01. 2017 20:00
Pěkné a přehledné
27. 01. 2017 20:02
Dobrý přehled, už v tom mám jasno :-)
27. 01. 2017 20:02
Dobrý přehled, už v tom mám jasno :-)
25. 01. 2017 20:08
Velice dobře vysvětleno, teď už to určitě nespletu :-)
25. 01. 2017 11:56
pekny clanek
25. 01. 2017 09:44
Je to srozumitelné,jen je obtížné na vše myslet.Vím,že když jsem si zapisovala při Sebekoučinku veškeré jídlo,tak jsem měla okamžitě přehled.V momentě,kdy již nezapisuji a jen se domnívám,že cukr nekonzumuji,je z tohoto článku jasné,jak se mýlím.
19. 01. 2017 21:08
řekneme si " cukr " a kolik názvů se za tím skrývá !!!!!
19. 01. 2017 18:22
Konečně ROZEPSANÉ DRUHY CUKRŮ !! četla, pochopila a jsem v obraze :-)
19. 01. 2017 13:53
Vysvětleno a pochopila,díky moc
14. 01. 2017 16:05
Většinou nepřislazuji, můj problém je ve velikosti porcí
14. 01. 2017 11:38
Zase jsem o něco chytřejší.
13. 01. 2017 21:34
Jednoduše vysvětleno.
12. 01. 2017 10:23
Děkuji za přehledný a srozumitelný článek.
11. 01. 2017 23:03
Děkuji za vysvětlení.
11. 01. 2017 19:10
Shrnující článek.
11. 01. 2017 13:40
Zajímavé informace.
10. 01. 2017 22:48
Zajímavý článek.
10. 01. 2017 10:20
Přehledné a srozumitelné.

Naši partneři