Kde jednotlivé sacharidy najdeme?

 

Prof. Jana Dostálová, Csc., Tisková konference Fóra zdravé výživy, „Hlavní viník: cukr?“, 25. 11. 2015

 

Nejběžnějším jednoduchým sacharidem (cukrem) je sacharóza. Vyrábí se z cukrové řepy nebo z cukrové třtiny a legislativně ji označujeme jako cukr. Slouží jako stolní sladidlo a přidává se do řady potravinářských výrobků – jemného a trvanlivého pečiva, snídaňových cereálií, cukrářských výrobků, cukrovinek a čokolády, zmrzlin, nealkoholických nápojů aj. Prostřednictvím tohoto tzv. skrytého cukru v potravinářských výrobcích konzumujeme cukru nadměrné množství, s tolerovanou spotřebou téměř dvojnásobné. V potravinářských výrobcích se někdy cukr nahrazuje glukózovými, glukózo-fruktózovými nebo fruktózo-glukózovými sirupy (označení závisí na obsahu fruktózy), které obsahují směs glukózy a fruktózy, tedy v podstatě rozštěpenou sacharózu (cukr), a jejichž význam ve výživě je zhruba stejný jako cukru.

Laktózu najdeme v mléce (v množství cca 5 %) a v různém množství v mléčných výrobcích.

Glukóza je ve významnějším množství obsažena v glukózových, glukózo-fruktózových nebo fruktózo-glukózových sirupech, v ovoci, zejména v hroznech révy vinné, a v medu.

Fruktóza je obsažena ve stejných potravinách jako glukóza, ale v odlišném množství.

Polysacharidy (složené sacharidy), tj. škrob, jsou hlavní složkou obilovin, luštěnin a brambor a výrobků z nich.  

Nestravitelné polysacharidy, tj. vláknina, jsou obsaženy v ovoci, zelenině, luštěninách, houbách a ve výrobcích z nich, ve výrobcích z tmavých (pozor světlé mouky se často barví)
a celozrnných mouk (chléb, pečivo), v ovesných vločkách, v některých druzích snídaňových cereálií aj.

 

Hodnocení (44 hlasů):

Komentáře

30. 01. 2017 20:00

Slonik71

Pěkné a přehledné

27. 01. 2017 20:02

IRENA73

Dobrý přehled, už v tom mám jasno :-)

27. 01. 2017 20:02

IRENA73

Dobrý přehled, už v tom mám jasno :-)

25. 01. 2017 20:08

Niraska

Velice dobře vysvětleno, teď už to určitě nespletu :-)

25. 01. 2017 11:56

RuzaD

pekny clanek

25. 01. 2017 09:44

tkoskubova

Je to srozumitelné,jen je obtížné na vše myslet.Vím,že když jsem si zapisovala při Sebekoučinku veškeré jídlo,tak jsem měla okamžitě přehled.V momentě,kdy již nezapisuji a jen se domnívám,že cukr nekonzumuji,je z tohoto článku jasné,jak se mýlím.

19. 01. 2017 21:08

Masa55

řekneme si " cukr " a kolik názvů se za tím skrývá !!!!!

19. 01. 2017 18:22

marikabak

Konečně ROZEPSANÉ DRUHY CUKRŮ !! četla, pochopila a jsem v obraze :-)

19. 01. 2017 13:53

evinka49

Vysvětleno a pochopila,díky moc

14. 01. 2017 16:05

JARI59

Většinou nepřislazuji, můj problém je ve velikosti porcí

14. 01. 2017 11:38

ina49

Zase jsem o něco chytřejší.

13. 01. 2017 21:34

Sarkar

Jednoduše vysvětleno.

12. 01. 2017 10:23

lenkamarie

Děkuji za přehledný a srozumitelný článek.

11. 01. 2017 23:03

sifaka

Děkuji za vysvětlení.

11. 01. 2017 19:10

Medvedice3

Shrnující článek.

11. 01. 2017 13:40

babicka Eva

Zajímavé informace.

10. 01. 2017 22:48

Hanuja

Zajímavý článek.

10. 01. 2017 10:20

1a234

Přehledné a srozumitelné.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma


TOPlist