TOPlist


Kysané mléčné výrobky a jejich druhy

 

Kysané mléčné výrobky tvoří velmi širokou kategorii výrobků, o jejichž pozitivech jste se již mohli dočíst v tomto článku.

Vesměs se jedná o mléčné výrobky, u kterých byla část mléčného cukru (laktózy) přeměněna účinkem bakterií mléčného kvašení na kyselinu mléčnou, vlivem zvýšené kyselosti při tom dochází také k vysrážení bílkovin. Zakysání, neboli odborně fermentace mléka, vede mimo jiné k přirozenému prodloužení trvanlivosti výrobků.

Podle použité suroviny, druhu bakteriálních kultur, popř. dalších přísad a technologických kroků je možné zakysané mléčné výrobky rozdělit na tyto skupiny:

  • Jogurty a jogurtové výrobky
  • Zakysaná mléka
  • Zakysané smetany
  • Ostatní zakysané mléčné výrobky

Přehled kysaných výrobků včetně použitých kultur zde.

Jogurtům bude věnován samostatný článek, v tomto článku si stručně popíšeme zejména kategorii zakysaných mlék. Zakysaná mléka se od sebe liší zejména použitou mikrobiální kulturou a tučností. Zakysané mléčné nápoje jsou obvykle lépe stravitelné než mléko sladké. Obsah vápníku je stejný jako v normálním mléce, ale kyselé prostředí napomáhá jeho lepšímu vstřebávání. Pravidelné pití zakysaných mléčných výrobků zlepšuje stav střevní sliznice a celkově upravuje trávení. Vyrábí se bez příchuti, ale i v mnoha ochucených ovocných variantách, u kterých je však potřeba si dát pozor na vysoký obsah cukru.

Kysané podmáslí

Podmáslí vzniká jako vedlejší produkt při výrobě másla, zakysává se mezofilní  aromatickou smetanovou kulturou. Kysané podmáslí je nutričně velmi hodnotné, protože obsahuje fosfolipidy z obalů tukových kuliček uvolněných při výrobě másla. Fermentace podmáslí prodlužuje jeho trvanlivost a současně zlepšuje jeho chuť.

Smetanový zákys, Valašská kyška

Kyška je termín více méně ekvivalentní zákysu. Tyto výrobky vznikají fermentací mléka smetanovou mezofilní kulturou a mají všechna výše uvedená pozitiva zakysaných výrobků.

Acidofilní mléko

Při výrobě tohoto výrobku se mléko zakysává tradiční zákysovou (smetanovou) kulturou a kulturou Lactobacillus acidophilus s výrazně probiotickými účinky. Jedná se o bakterie mléčného kvašení, které pozitivně ovlivňují složení střevní mikroflóry. Acidofilní mléko dodává organismu ve větší míře také např. vitamin B12. Chuť acidofilního mléka je oproti smetanovému zákysu výrazně kyselejší.

Kefír, kefírové mléko, kumys, šubat

Jedná se o fermentované mléčné výrobky asijského původu, pro jejichž výrobu jsou použity bakterie v kombinaci s kvasinkami. Původně se připravovaly podomácku z různých druhů mlék, kumys se původně vyráběl z mléka kobylího a šubat z mléka velbloudího.

Dnes se kefírové nápoje vyrábějí spíše průmyslovou cestou s použitím zákysových kultur získaných přímo z tzv. kefírových zrn. Přítomné kvasinky v použité zákysové kultuře fermentují mléčný cukr za vzniku velmi nepatrného množství ethanolu a oxidu uhličitého, v chuti se proto částečně liší od předchozích výrobků.

Jaký výrobek vybrat?

Všechny výše uvedené výrobky mají svá pozitiva a nelze jednoznačně říct, který je ten nejlepší. Každý obsahuje trochu jiné složení příznivých mikroorganismů, proto je vhodné výrobky střídat, aby byl váš jídelníček co nejpestřejší. Samozřejmě je důležité vybírat také na základě vašich chuťových preferencí a sledovat obsah tuku a cukru, který je zejména v ochucených výrobcích často vysoký.

Hodnocení (47 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

26. 09. 2017 08:06

bagi666

chutné

25. 09. 2017 11:23

PerditaX

Mášo - to by mne nikdy nenapadlo použít acido místo kvásku - to musím vyzkoušet, kyselo my moc rádi

23. 09. 2017 09:15

Masa55

Z acidofilního mléka si doma dělám Krkonošské kyselo. V pohodě zastoupí chlebový kvásek. Z kysaných výroblů ho kupuji nejčastěji.

16. 09. 2017 20:24

Yogii

Taky pamatuju, když mléko ještě kyslo. Pili jsme ho rozmíchané kyselé a táta z něj někdy dělal tvaroh.

16. 09. 2017 19:29

Macatice

Jako dítě jsem měla ráda okurkový salát s kyselým mlékem. Teda ten salát mám ráda dodnes, ale tehdy, v létě na chatě bez elektřiny a bez lednice jsme ho měli poměrně často. Nesvařené mléko dlouho nevydrželo (po trvanlivém tehdy ještě nebylo ani vidu, ani slechu), nakyslé se nechalo ještě den zkysnout úplně a šum s ním na okurku. A neptejte se mě, jaké že to bakteriue tu fermentaci způsobily :-)

16. 09. 2017 06:40

Dadag

mám ráda kefír

15. 09. 2017 05:49

vachova

mám ráda kefír

14. 09. 2017 22:07

LuckaN78

Mam rada kefir, kysku i podmasli, stridam jich vic

14. 09. 2017 11:29

madridacka

Nejraději mám podmáslí. Již od malička jsem ho upíjela babiččiným prasátkům.

13. 09. 2017 21:20

Hanuja

Všechny tyto zakysané výrobky používám ve svém jídelníčku.

13. 09. 2017 18:17

ifucikova

Děkuji za zajímavý článek. Ze zakysaných výrobků jsem zatím kupuji jen jogurty a zakysanou smetanu, teď zkusím zakysaná mléka.

13. 09. 2017 17:56

ajanka

Zakysané výrobky mám moc ráda a pravidelně je konzumují :-)

13. 09. 2017 17:33

coumba

Zajímavé.

13. 09. 2017 14:12

dylen

zakysané výrobky mám ráda

13. 09. 2017 12:39

hanajabu

V poslední době jsem objevila výbornou chuť tekutého jogurtu. Alespoň pro můj žaludek. :-)

13. 09. 2017 11:19

ekavkova

Jogurty jím pravidelně, u zakysaných mlék mi trochu vadí velikost balení.Nehodí se jako svaačinka na cesty ani do práce, pokud není po ruce lednička. Ale polepším se a budu je mít doma jako alternativu.

13. 09. 2017 10:07

Yogii

Nebo s bílým jogurtem jako tzatziki jsou okurky výborné.

13. 09. 2017 09:26

dolevina

zakysané mléčné výrobky mám ráda, výborné jsou okurky s kefírem nebo zakysanou smetanou, zdají se mi tak i lépe stravitelné.

13. 09. 2017 09:11

bessi

Jogurty jím pravidelně každý den. K nim přidávám občas nízkotučný kefír a kyšku.

13. 09. 2017 08:15

babicka Eva

Uvedené produkty kupuji pravidelně a mám je ráda.

13. 09. 2017 08:06

Lenda26

Kefíru jsem přišla na chut vloni, zařazuji ho dvakrát týdně do jídelníčku.

13. 09. 2017 07:57

filipova

tyto výrobky znám a prostřídám je v jídelníčku

13. 09. 2017 07:51

irwinka

zakysaným výrobkům jsem přišla na chuť docela nedávno, ale teď je kupuji pravidelně

13. 09. 2017 07:46

Kumpi

Moc poučné. Původně jsem si myslela, že mezi acidem a kefírem není rozdíl. Teď vidím, že je. Díky za hezký článek.
Zakysané výrobky mám ráda, takže teď častěji sáhnu po acidu. :-)

13. 09. 2017 07:20

hajekrad

Tohle všechno mi chutná.

13. 09. 2017 07:18

Yogii

Kysané mléčné výrobky znám a pravidelně používám, nejvíce jogurty a nízkotučný kefír, zakysané smetany pak do vaření.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma