TOPlist


Přehled sacharidů

 

Prof. Jana Dostálová, Csc., Tisková konference Fóra zdravé výživy, „Hlavní viník: cukr?“, 25. 11. 2015

označení

skupina

složení

příklady

zdroje

jednoduché sacharidy = cukry

monosacharidy

obsahují jednu cukernou jednotku

glukóza (hroznový cukr)

sirupy, ovoce (zejména hrozny révy vinné) a med

fruktóza (ovocný cukr)

dtto, ale v jiných množstvích

oligosacharidy

disacharidy

obsahují dva monosacharidy

sacharóza (řepný nebo třtinový cukr) – skládá se z glukózy a fruktózy

cukr, kterým běžně sladíme, přidává se do řady potravinářských výrobků – jemného
a trvanlivého pečiva, snídaňových cereálií, cukrářských výrobků, cukrovinek a čokolády, zmrzlin, nealkoholických nápojů aj.

laktóza (mléčný cukr) – skládá se z glukózy
a galaktózy

mléko a mléčné výrobky

obsahují 2-10 stejných nebo různých monosacharidů

rafinóza, stachyóza, verbatóza aj. – obsahují galaktózu aj.

luštěniny

složené (komplexní) sacharidy

polysacharidy

obsahují více než 10 monosacharidů

škrob

obiloviny a výrobky z nich, luštěniny, brambory

celulóza

prakticky všechny zdroje vlákniny

pektin

především ovoce a zelenina

inulin

topinambury, jakon, čekanka aj.

složené (komplexní) sacharidy

obsahují i jiné sloučeniny, např. bílkoviny, tuky aj.

glykolipidy, glykoproteiny apod.

není relevantní, v praxi mají malý význam

 

Pozn.: Z chemického hlediska se jako cukr označují monosacharidy a oligosacharidy, z hlediska legislativního pak monosacharidy a z oligosacharidů pouze disacharidy.

Hodnocení (54 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

30. 01. 2017 19:50

Slonik71

Pro mě výborná pomůcka

30. 01. 2017 19:49

Slonik71

Pro mě výborná pomůcka

27. 01. 2017 19:59

IRENA73

Pěkný přehled i pro laiky :-)

27. 01. 2017 19:59

IRENA73

Pěkný přehled i pro laiky :-)

27. 01. 2017 08:35

Kumpi

Moc hezky udělaná tabulka. Oprašovala jsem znalosti ze školních let. :-)

25. 01. 2017 20:06

Niraska

Perfektní přehledná tabulka, moc děkuji!

25. 01. 2017 12:06

daudinka

Co znamená tady ta poznámka u fruktózy? dtto, ale v jiných množstvích

25. 01. 2017 11:52

RuzaD

To aby byl clovek chemik. Zajimave.

19. 01. 2017 18:24

marikabak

Tabulka mi nahnala po pravdě strach a chaos !!! Ale po bližším prozkoumání je přehledná !! Ale pořád z ní mám respekt !!!

14. 01. 2017 16:08

JARI59

Tabulka je bezva

14. 01. 2017 11:34

ina49

Tabulku jsem si také okopírovala vše bych si těžko zapamatovala.

13. 01. 2017 21:31

Sarkar

Hezká tabulka.

13. 01. 2017 15:34

terez.ka

Supr přehledná tabulka! Moc děkuji :-)

12. 01. 2017 09:50

kominicek

Přehledné a srozumitelné :-).

11. 01. 2017 21:54

kolibrik26

Díky za přehlednou tablku

11. 01. 2017 13:42

babicka Eva

Zajímavé a přehledné.

10. 01. 2017 18:43

Dumar

Krásná tabulka! Dostane šestné místo na lednici. Díky

10. 01. 2017 18:23

Medvedice3

Krásně srozumitelná tabulka! Díky.

10. 01. 2017 12:19

tkoskubova

Velmi pěkný přehled,jen to umět použít i v praxi.

10. 01. 2017 06:39

ajanka

Přehledné, srozumitelné, díky :-).

09. 01. 2017 15:21

Lenda26

Moc hezký a srozumitelný přehled.

09. 01. 2017 14:59

Hanka Malkova

sifaka: Luštěniny rozhodně nejsou špatné, obsahují nestravitelné oligosacharidy, které se mezi cukry řadí pouze z chemického hlediska. Ale z hlediska potravinářského a především z hlediska fyziologického se chovají úplně jinak a mezi cukry se neřadí. Takže luštěniny rozhodně ano! Také jim bude věnován celý únor, kde se dozvíte mnohem více informací.

09. 01. 2017 13:53

HanaDvorak

Děkuji za stručný a jasný přehled pro lepší orientaci - co přidat a co ubrat ...

09. 01. 2017 13:42

1a234

Pěkná tabulka, jen trochu depresivní...

09. 01. 2017 13:40

frodo52

bohužel, jak jsem se dočetla jinde, výrobci používají cukr jako dochucovadlo i do slanýchvýrobků. Údajně pro zlepšení chutě. Kečup, nakládaná zelenina,hořčice

09. 01. 2017 13:30

bohuminska

Je to tak, cukry jsou všude, nebo když ne cukry, tak tuky. Takže jediná pomoc,je vše z mírou a hodně se hýbat. A to taky s mírou :-)

09. 01. 2017 13:17

CarteroGS1

Jeden z mála dobrých přehledů pro laiky.

09. 01. 2017 12:34

mariamaria

děkuji za přehlednost...

09. 01. 2017 10:33

sifaka

Luštěniny mně překvapily!Jsou nezdravé jako koláče? :-(

09. 01. 2017 09:53

Schatz64

veľmi dobrá tabuľka, ďakujem

09. 01. 2017 09:40

evinka49

Velmi přehledná tabulka,díky

09. 01. 2017 06:52

filipova

pěkné vysvětlení a přehledná tabulka dík

09. 01. 2017 03:28

Hanka98

Pěkná a poučná tabulka - děkuji. :-)

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma