TOPlist
Sledujte nás:

Proč je tak těžké začít se po delší době hýbat?

Zpět

Autor: STOB CZ s.r.o.

Caesar je znám svým výrokem: „Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem.“ Tato slova bohužel neplatí pro většinu z těch, kteří se pokoušejí po letech o návrat k pohybové aktivitě.

Pouze to chování, které je ihned odměňováno, se upevňuje a je pravděpodobné, že vydrží dlouhodobě. A proč většina z těch, kteří s velkým odhodláním vstoupí do tělocvičny, brzy své předsevzetí vzdá? Přicházejí tam totiž s nereálnými cíli a ztroskotají na problému, že nejsou ihned pozitivně posíleni.

I pro ty z vás, kdo zvolíte vhodný druh, frekvenci a intenzitu pohybu (a těch není mnoho), jsou první zkušenosti se cvičením spíše méně příjemné. S dlouhodobou tělesnou nečinností se vám zhoršila fyzická kondice, ochably svaly, stouplo množství tuku v těle a snížilo se množství svalové hmoty a přibyla kila. S tímto handicapem vstupujete do tělocvičny a očekáváte, že uvidíte okamžité změny k lepšímu.

Praxe je však taková, že i po zahájení cvičení se zvyšuje zdatnost velmi pomalu, v první fázi dokonce téměř neznatelně. A tady číhá největší nebezpečí. Začnete cvičit nebo se jinak hýbat a to vám zdánlivě komplikuje život. Ve vašem uspěchaném životě je to činnost navíc, okolí vás často nepodpoří, všechno vás bolí. Věnujete se tedy činnosti, která nepřináší bezprostřední úspěch, pozitivní posílení bohužel nefunguje hned. A v tomto okamžiku to většina vzdává. Pokud však toto období překonáte, máte vyhráno.

Podívejte se na obrázek dynamika změny stavu zdatnosti. Úsek “a“ vyznačuje období života, kdy jste díky absenci pohybu zhoršili svoji fyzickou kondici. Stále obtížněji jste dobíhali tramvaj, až jste začali převážně jezdit autem, hůře jste zdolávali na rodinných výletech kopce a vzdálenosti, až jste radši o víkendech zůstali doma, hospodu jako odměnu po fotbale jste vyměnili za pouhou hospodu a chůzi po schodech jste nahradili jízdou výtahem. Plíživě vám ochabovalo svalstvo a v těle se vám zvyšovalo množství tuku. Pak přišel den D, kdy jste se lekli sami sebe, když jste se viděli na videu z dovolené, nepoznali vás na třídním srazu nebo vás hodnocením vašeho zdravotního stavu vyděsil lékař. Rozhodli jste se, že se vrátíte k pohybové aktivitě – na obrázku den D, bod rozhodnutí. Očekávané zlepšení se ale hned druhý den nekoná. Dostali jste se do úseku setrvačnosti “b“, kdy starý způsob života ovlivňuje stav vašeho těla více než nové podněty. Nepřichází pozitivní odezva, a než se dostanete do bodu zlomu, mnoho z vás pohybové aktivity zanechá. Úsek setrvačnosti je různě dlouhý a je ovlivněn např. délkou předchozí neaktivity, stravovacími návyky, kvalitou a charakterem současného pohybu apod. Od bodu zlomu platí heslo „cvičení je lék“. Máte více životní energie, lepší náladu, přestala vás bolet záda a dostáváte se do úseku rekondice “c“. Je to lepší než v den D, ale není to ještě, co to bývalo. V této etapě byste se měli postupně dostat zpět na průměrnou úroveň zdatnosti vaší věkové skupiny. Od bodu návratu následuje úsek zvyšování zdatnosti d až na optimální úroveň. Není to cesta ani jednoduchá, ani krátkodobá, ale jediná možná k získání lepší kvality fyzické kondice.

Lidské tělo je stroj plně uzpůsobený pro pohyb. Nepoužíváním pohybového ústrojí se oslabuje jeho funkce a ubývá aktivní svalové hmoty, dochází k poškození kloubů a kostí a to je začátek začarovaného kruhu, kdy pro nedostatek pohybu dochází k omezení funkcí a k bolestivosti, pro něž dále odmítáte cvičit. Špatné zacházení se sebou samým si tělo pamatuje a po nějaké době se „odmění“.  Čím déle je sval v nečinnosti, tím obtížněji se vrací ke své funkčnosti. Ti z vás, kteří měli někdy např. ruku v sádře, si určitě vzpomenou, že i když svaly nebyly poškozeny, stačilo, aby určitou dobu nepracovaly, a zcela zeslábly. Tak to může dopadnout se všemi svaly, pokud je nebudete úměrně zatěžovat. V praxi platí „délka inaktivity = dvojnásobná délka znovunabytí původního stavu“. Tzn., že pokud jsme se nehýbali třeba měsíc, bude nám trvat cca dva měsíce pravidelného cvičení k tomu, abychom zpět nabrali fyzickou kondici a svalovou hmotu.

Začít s pohybovou aktivitou tedy vyžaduje vytrvalost. K tomu, abychom u pohybu vytrvali, je zase potřeba motivace. Tipy, jak si motivaci k pohybu udržet, jsme se zabývali v tomto článku. Věřte, že překonat mnohdy těžké začátky se rozhodně vyplatí a poté už bude pohyb jen radostí, která vám zkvalitní život v mnoha ohledech! 

Hodnocení (49 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

18. 05. 2017 21:18
je fakt,že přes léto nechodím do tělocvičny a když v září začínám chodit mám zkrácený kdeco:D
18. 05. 2017 21:18
je fakt,že přes léto nechodím do tělocvičny a když v září začínám chodit mám zkrácený kdeco:D
16. 05. 2017 19:50
Chodím každou sobotu na výšlapy s turistama minulou sobotu jsme šli kolem Sečské přehrady 20 km.Byla to fuška ale dala jsem to.
16. 05. 2017 14:03
Ani nemusím cvičit, stačilo umýt okna , to byla fuška.
15. 05. 2017 13:03
Ach ouvej ... bohužel jsem nejdříve absolvovala operaci a následně čtyři měsíce necvičit, když jsem mohla začít, zlomila jsem si ruku a dalších 6 týdnů bez činnosti. Takže znovu cvičit a získat aspoň tu trošku mi bu de trvat rok. Zdraví je hrůzné.
15. 05. 2017 12:37
Jako mnoho z nás tady jsem na tom podobně. Postupně s přibývajícími léty se mi začíná čím dál hůř. Sice s tím bojuji, ale na výhru se necítím. Můžu v podstatě 2 druhy pohybu,a to jsou plavání a kolo. Dřív jsem s kolem byla srostlá v jedno tělo a jezdila všude. Pak jsem musela jezdit z pracovních důvodů autem a od té doby, když sednu na kolo, mám hrozný strach, který jsem jako "neřidič" vůbec neznala. A i když se rozhodnu ho překonat, jedu jako úplná blbka - nejistě, vangluju, prostě nebezpečný cyklista. Na plavání chodím, dokonce jsem se začal učit plavat pod vodou, což jsem dřív nikdy neuměla, ale moc mi to nejde, asi bych potřebovala trenéra. Odhodlaně to zkouším znovu a znovu a po 2až 3 plaváních vždy onemocním (viróza, chřipka apod.). Prostě moje tělo se zatím brání, jak jen může. Doufám, že to zdolám svatou trpělivostí (kterou zrovna tento měsíc jako naschvál nemám).
15. 05. 2017 08:30
Jsem na tom podobně. Kondice se mi zlepšila, ale pořád jsem ještě nedosáhla svého cíle.
14. 05. 2017 17:53
To bych si také moc přála, dostat se do kondice. Je to už mnohem lepší, ale je to ještě dlouhá cesta..
14. 05. 2017 07:54
ráda chodím delší trasy. Chodím jednou týdne cvičit do bazénu. Bohužel jiná cvičení už nedělám
14. 05. 2017 07:54
ráda chodím delší trasy. Chodím jednou týdne cvičit do bazénu. Bohužel jiná cvičení už nedělám
13. 05. 2017 21:56
Je to o vytrvalosti...
13. 05. 2017 21:15
Dnes jsme na zahradě konečně postavili trampošku, tak snad doskáču k lepší kondičce :-))
13. 05. 2017 20:42
Jednou jsem si na lyžích rozbila rameno, 6 neděl bylo zafixované, potom operace a znova 6 neděl zafixované a skončila jsem v Kladrubech. Od té doby si dávám pozor, nedokázala jsem si umýt ani vlasy. Každý den protáhnu skoro každý sval i když mám někdy také línou.
13. 05. 2017 19:20
kondici ještě mám, ale pravidelnost pohybu ne...musím zabrat
13. 05. 2017 16:04
Zajímavý článek, díky! Cvičím a více se hýbu od příchodu na Stob. Dříve občas kolo a jinak nic :-)))
13. 05. 2017 13:18
Kdysi po jakékoliv aktivitě, jsem bývala v obličeji rudá jako rajče v boku mě píchalo během chvilky a nyní po více než 4 letech aktivního pohybu tady tyto průvodní jevy se nevyskytují, prostě trénované tělo se chová úplně jinak než netrénované...... Proto je fajn, když se počáteční nepříjemnosti vydrží a jde se odhodlaně dál za svým cílem :-)
13. 05. 2017 10:38
Moje kondice je naprosto strašlivá - včera jsem vyrazila s kamarádkou na procházku kolem vltavy od libeňského zámečku do troji a nahoru do jedné hospůdky v Kobylisích (zhruba 5 km), ale málem jsem vypustila duši. Nahoru jsem dorazila rudá jak rajče, srdce bušilo jak splašené, propocená jsem byla až na spoďáry - prostě děs. Musím to prostě aspoň o 50 % zlepšit, tak dnes vyrážím sama, v mírnějším tempu, abych nebyla tak zničená, a večer naskočím u televize na rotoped (zatím pro mě i 20 minut bude výkon).
13. 05. 2017 06:27
Pěkně napsané, díky :-).
12. 05. 2017 22:44
Zajímavě vysvětleno. Začínám se určitě více hýbat.
12. 05. 2017 20:45
Taky se mě článek týká.Moje kondice se poslední 4 roky potácí v sinusoidách od závislosti na sportovních aktivitách až po úplné nicnedělání a to v závislosti na počasí a zdravotním stavu a též věku.Mě na rozdíl od jiných na STOBu trápí nemoci průdušek.Ty mě dokážou zcela paralyzovat a momentálně ač máme měsíc pohybu-nejsem schopna ničehož.Co mě ale překvapilo byla skutečnost, že na mojí dovolené začátkem dubna jsem 10 dní trávila ve fitku cca 1-2 hod denné v hubnoucí tepové frekvenci a moje tělo mě nijak nezradilo ve smyslu, že by nechtělo spolupracovat a předvádělo mi nějaké potíže svalů po dlouhé nečinnosti apod.Takže si možná vzpomnělo a líbilo se mu to.Po návratu žel bohu nastoupila demotivace.Takže se snažím najít ten správný odrazový můstek.
12. 05. 2017 14:29
jojo také mne to postihlo
12. 05. 2017 14:17
Pro mě teď aktuální článek, mám ze zdravotních důvodů velké pohybové omezení. V rámci možností cvičím, ale jsem zvědava, jak na tom budu až se začnu opět hýbat
12. 05. 2017 14:16
Pro mě teď aktuální článek, mám ze zdravotních důvodů velké pohybové omezení. V rámci možností cvičím, ale jsem zvědava, jak na tom budu až se začnu opět hýbat
12. 05. 2017 13:54
Pěkný článek a nemohu nesouhlasit
12. 05. 2017 13:54
Pěkný článek a nemohu nesouhlasit
12. 05. 2017 12:58
Pravda a nic než pravda, zlomit lenost a přinutit se hýbat a ještě dosáhnout určitého výkonu to je kumšt.
12. 05. 2017 10:07
Tak to znám, vždyť jsem chodila cvičit, kam to šlo, dopravovala jsem se pěšky a teď se nemohu rozhýbat.
12. 05. 2017 09:48
Svatá pravda. Děkuji za pěkný článek.
12. 05. 2017 09:42
Myslím, že jsem nyní v bodě d.
12. 05. 2017 08:22
Děkuji za pěkně přehledné vysvětlení.
12. 05. 2017 07:38
pěkně vysvětleno díky

Naši partneři