TOPlist
Sledujte nás:

Severský zdroj vlákniny

Zpět

Minulý týden jsme se věnovali jednotlivým jídlům v rámci celého dne a ukázali si, jak lze v každém jídle podíl vlákniny poměrně jednoduše zajistit. Tento týden bude téměř celý věnovaný pečivu, jelikož právě pečivo se může na celkovém denním příjmu vlákniny značně podílet. To ovšem  pouze v případě, že zvolíte to správné. Tak se pojďme na ten správný výběr pečiva podívat. A začneme rovnou tím na vlákninu téměř nejbohatším - knäckebrotem.

Knäckebröt je tenké, suché a křupavé pečivo, jedna z nejtypičtějších potravin skandinávských zemí, vyrobená především ze žitné mouky. Stal se populárním hlavně v armádě, ve školách a poté se rozšířil do všech domácností, a to díky své trvanlivosti, velice nízké hmotnosti a praktickému balení, které je vhodné také na cestování.

Knäckebröt jako takový je známý již více než tisíc let, kdy se využíval, právě pro svou až několikaměsíční trvanlivost, jako svačina na Vikingských lodích známá pod názvem „lodní sušenka“ nebo „mořská sušenka“. Tradiční receptura obsahovala pouze celozrnnou žitnou mouku, sůl a vodu. Dnes je recept obohacen také o další druhy mouk, různé druhy koření, semínek, kvasnice nebo kvásek, a tak si můžete vybrat z mnoha druhů výrobků ten, který bude nejvíc chutnat právě vám.

Skandinávské pečivo po celém světě ale prosadila teprve značka Wasa, která vznikla roku 1919, kde jinde než ve Švédsku. Věděli jste, že švédové snědí více knäckebrötů než jakýkoliv jiný národ na světě? Je to dokonce více než 4 kilogramy na osobu za rok.

Značka Wasa ale za dobu své téměř stoleté existence neusnula na vavřínech a křupavé výrobky naleznete dnes již v řadě příchutí a s odlišným poměrem ingrediencí. Co mají ale všechny tyto výrobky společné je skvělé nutriční složení a  vysoký obsah vlákniny, průměrně je v knäckebrotech obsaženo cca 15 g vlákniny na 100 g, ale můžete najít i produkty, ve kterých je obsaženo více než 20 g vlákniny.  

I mezi knäckebroty stejně jako v jiných potravinových kategoriích existují rozdíly, proto se opět držte pravidla, že je důležité sledovat údaje na obale a vybírat kvalitní produkty, mezi které patří právě třeba zmíněná tradiční Wasa.   

Například křupavé žitné krekry Wasa Original crisp jsou tvořeny čistě z žitné mouky a jejich konzumace tak přináší veškeré benefity s žitnou moukou spojené. Významný je především obsah vlákniny, té krekry obsahují 19 g na 100 g. Jedná se jednak o nerozpustnou vlákninu, která pozitivně ovlivňuje činnost trávicího traktu, čistí stěny tlustého střeva a tím snižuje riziko nádorového onemocnění, ale žitná mouka se také vyznačuje obsahem pentosanů, které se řadí mezi vlákninu rozpustnou. Rozpustná vláknina má příznivý vliv na snižování hladiny cholesterolu a působí v prevenci vzniku diabetu II. typu.

Velkou výhodou knäckebrotů je také fakt, že jsou velmi lehké a můžete jich proto na množství sníst více, což vás pravděpodobně také více zasytí. 3 plátky krekrů Wasa Original crisp jsou stejně energeticky vydatné jako jeden krajíc běžného chleba, ale tělu, narozdíl od běžného pečiva, dodají 4,5 g vlákniny. Mohou proto sloužit jako vhodná svačinka nebo jako součást hlavních jídel.

 

Využití knäckebrötů je však mnohem všestrannější a nemusíte se bát je využít i jako surovinu při přípravě sladkých i slaných pokrmů, a to dokonce i teplých. Jídlo tak vždy obohatíte o cennou vlákninu.

 

Domácí snídaňová směs z Wasa knäckebrötů se  skořicí a semínky (40 g) - recept naleznete zde

Klasické zapékané müsli (40 g)

Energetická hodnota: 730 kJ

Energetická hodnota: 740 kJ

Bílkoviny: 7 g

Bílkoviny: 4 g

Tuky: 9 g

Tuky: 6 g

Sacharidy: 15 g

Sacharidy: 26 g

SAFA: 1,0 g

SAFA: 2,5 g

Cukr: 1,2 g

Cukr: 9,2 g

Vláknina: 8,4 g

Vláknina: 2,4 g

Wasa „jablečný koláček“ s tvarohem a rozinkami - recept naleznete zde

Jablečný závin

Energetická hodnota: 790 kJ

Energetická hodnota: 1650 kJ

Bílkoviny: 7 g

Bílkoviny: 7 g

Tuky: 1 g

Tuky: 16 g

Sacharidy: 38 g

Sacharidy: 56 g

SAFA: 0 g

SAFA: 6 g

Cukr: 19 g

Cukr: 17 g

Vláknina: 5 g

Vláknina: 2 g

zdroj: feedfeed.info

zdroj: food.com

Obložená Wasa s vejcem a ředkvičkami

Obložený bílý chléb s vajíčkovou pomazánkou

Energetická hodnota: 650 kJ

Energetická hodnota: 1350 kJ

Bílkoviny: 10 g

Bílkoviny: 10 g

Tuky: 6 g

Tuky: 14 g

Sacharidy: 13 g

Sacharidy: 36 g

SAFA: 2,1 g

SAFA: 4,2 g

Cukr: 1,5 g

Cukr: 4,1 g

Vláknina: 5,2 g

Vláknina: 1,9 g

 

Nebojte se experimentovat s knäckebröty i při vaření a pečení, vyzkoušejte například výborné Americké masové kuličky nebo třeba Nepečený cheesecake s lesním ovocem. Možností je ale opravdu spoustu.

Pokud vám vadí "tvrdost" knäckebrotů, namažte je půlhodinky před konzumací nějakou dobrou pomazánkou a nechte knäckebroty zvlhnout. A nebo knäckebroty potřete rajčatovou omáčkou, přidejte další libovolné ingredience a dejte zapéct - inspiraci naleznete například zde. Dobrou chuť! 

Hodnocení (68 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

09. 09. 2017 07:08
Knackebroty jím občas, ale nenapadlo by mě je zapékat. Určitě vyzkouším :-)
30. 04. 2017 14:04
Knackebroty jim každý den a nejraději mám kulaté Multigrain od Racia.
30. 04. 2017 10:17
kackebroty moc nemusím, raději mám toustový chleba
24. 04. 2017 13:30
knacebroty mám moc ráda, ale je fakt, že se z nich ještě někdy nezkoušela vařit, tedy děkuji za inspiraci
23. 04. 2017 11:25
zajimave, zkusim.
20. 04. 2017 20:47
Miluji knäckebröt už spoustu let, ale některé varianty by mě opravdu nenapadly - moc děkuji za inspiraci, ráda vyzkouším :-)
19. 04. 2017 22:36
díky za rozšíření obzoru
19. 04. 2017 20:57
Když jsem omezoval smažené lupínky k večernímu filmu, chroustal jsem místo toho Knäckebröt :D, docela snadno jsem se jich zbavil a vůbec mi nechybí. Pravda, asi chroustat mrkev by bylo lepší, ale krůček po krůčku :-).
19. 04. 2017 17:46
Prima článek tabulku už mám na lednici
19. 04. 2017 08:27
tak některé varianty by mne ve snu nenapadly - vyzkouším
19. 04. 2017 08:16
wasa chléb s vajíčkem výborné
18. 04. 2017 18:43
zajímavý článek, neměla jsem ke knackebrotu niky důvěru, ale tady vidím, že se ho nemusím bát :-)
18. 04. 2017 17:53
Dobré tipy, sliny se mi sbíhají. ☺
18. 04. 2017 13:09
Bezva tipy k jídlu
18. 04. 2017 11:34
To je moje oblibene pecivo
17. 04. 2017 20:59
tak ještě se je naučit častěji zažazovat do jídelníčku
17. 04. 2017 20:48
Článek kde jsem dostala mnoho inspirací k Knäckebrotu, který mám moc ráda. Díky za dobré recepty.
17. 04. 2017 20:14
V IKEA mají úžasný knackebrot, je ochucený koprem
17. 04. 2017 19:59
kdysi jsem si Wasa kupovala tak se k nim vrátím a zítra zkusím koupit
17. 04. 2017 19:35
Mám je ráda už od dětství, akorát mi někdy vadí ta tvrdost. Líbí se mi tady ty recepty a tipy na změknutí. Musím si také víc všimnout složení, protože někdy kupují jinou značku např. z Lidlu.
17. 04. 2017 19:35
Mám je ráda už od dětství, akorát mi někdy vadí ta tvrdost. Líbí se mi tady ty recepty a tipy na změknutí. Musím si také víc všimnout složení, protože někdy kupují jinou značku např. z Lidlu.
17. 04. 2017 19:28
Nikdy by mě nenapadlo knackebrot zapékat.Dík za inspiraci. Jinak ho mám ráda.
17. 04. 2017 18:12
Moc je nemusím bohužel uprednostnuji chleba
17. 04. 2017 17:40
Dobrá inspirace, jak získat vlákninu.
17. 04. 2017 17:17
Knäckebrot jsem měla a mám moc ráda, nemusím se do něho nutit. Chroupe ho dobrovolně !!! i můj muž a naše bývalá psí slečna za něj byla ochotna panáčkovat :-))
17. 04. 2017 16:53
Různé značky kneckëbrotů některé chutnají, jiné ne, chce to vyzkoušet.... Tady dobrá inspirace s čím si je dát-)
17. 04. 2017 16:25
Díky za nápady, knäckebröty jím pravidelně.
17. 04. 2017 16:07
Knäckebroty mám dost často k snídani. Mám je vždy v zásobě a tak i po ruce, když nemám jiné pečivo. Většinou si je mažu Lučinou nebo nějakou pomazánkou.
17. 04. 2017 14:30
křehké plátky mám ráda,akorát kolikrát nevím co na ně,tady je dost nápadů,hned začnu s vaj.pomazánkou po velikonocích.
17. 04. 2017 13:38
Některé značky knäckebrötu nejsou nic moc, wasa docela ujdou, ale u nás nejvíc chutnají kulaté knäcke z ikea.
17. 04. 2017 13:13
Synovec, dnes už odrostlý, jako dítě říkával, ty prkýnka já nejím :-)). Moje děti měli tento druh pečiva v oblibě a později vyráběný křehký chléb,byl u nás doma pořád.
17. 04. 2017 11:20
Onehadá u nás byl synoveček. Zřejmě je na knckebroty z domova zvyklý, protože když okouněl v kuchyni a zkoumal, co by mohl sníst, načatý balíček objevil a hned si pár kousků vzal. Jasně - stačilo si je vytáhnout, nemusel lovit chleba z pytle, hledat prkýnko a krájet krajíce a pak to posobě zase uklízet. Jojo, kam to mládí spěje, to za našich dob jsme nebyli líní si krajíc chleba ukrojit :-)
17. 04. 2017 11:10
Knackebroty pamatuju ještě za hlubokého socíku jako dítě. Nevím, odkud byly, vždycky jsem si díky tomu názvu myslela, že je to dovoz z NDR.
Jako dospělá už jsem je nejedla, protože byly na mě moc tvrdé.
V březu jsem si přinesla balík Wasa jako výhru za únor, což byl skvělý start do měsíce vlákniny. (Hanko, opravdu jste tam u vás nijk neovlivnili ten losovací aparát? :-)
Nejdřív z toho balíku zmizely sendviče - nazvala bych to slanými plněnými oplatkami se sýrovou a rjčato-bazalkovou příchutí. Vzhledem k té náplni asi o něco tučnější, ale moc dobré.
Tvrdost knackkebrotů jsem vyřešila tím, že si je na "hladké" straně namažu tenoučkou vrstvou flory, pak chleba v ruce otočím a tu "dolíčkovanou" stranu poleju lžičkou nebo dvěma vody (hm, ve skutečnosti používám čaj, který permnentně mám v hrnu nebo v konvici na stole), rozetřu a chviličku počkám, až se vsákne, a pak ještě nechám na talířku pár minut odležet (třeba než si udělám rajčatový salát).
Jednou, když jsem zápasila s přemírou tuků a bílkvin a potřebovala jsem dohnt sacharidy, jsem si ho jen tak rozdrobila přímo do toho rajčatového salátu místo ovesných vloček (které mají víc tuku i bílkovin) a nebylo to špatné. Akorát to pochopitelně chtělo víc zalít vodou.
17. 04. 2017 10:59
Musím je zkusit.
17. 04. 2017 10:58
Nemám sice originál Wasa, ale určitě vyzkouším pizzu a nepečený cheesecake
17. 04. 2017 10:48
Krekry Wasa jsem neochutnala, koupím si je.
17. 04. 2017 10:15
Děkuji za přínosne informace. Zrovna včera jsme uvažovali kdy, kde a proč ten knackebrot vznikl. Zajímavé! Já ho můžu. Dám si ho zítra na snídani ve velikonoční úpravě podle vašeho návodu: s vajíčkem a ředkvičkou. A budu si
připadat jako mlsajici Viking.
17. 04. 2017 09:33
Díky za rady,nenapadlo by mne Wasa chlebík zapéct.
17. 04. 2017 09:21
Koupila jsem si Křehké plátky, také mají přes 10g vlákniny na 100 g .Ted jen si je oblíbit a zařadit do běžného jídelníčku. Ty zapékané s jablkem a tvarohem, to musím vyzkoušet. Díky za rady.
17. 04. 2017 08:00
s tím vejcem na velikonoce je hodně vajec dobré využití vajíček
17. 04. 2017 07:33
Nikdy by mě nenapadlo knackebroty zapéct. Občas je jím, tak se moc těším na tyto nové nápady. :-)

Naši partneři