TOPlist
Sledujte nás:

Vysvětlení základních pojmů ze světa pečiva

Zpět

Abychom se v tom celkem složitém světě pečiva hned na začátku neztratili, vysvětlíme si v tomto článku pár základních pojmů, se kterými se sice při nákupu pečiva často setkáváme, ale jen málokdo z nás ví, co každý z nich znamená a možná občas i jeden za druhý zaměňujeme. 

Po pročtení tabulky už na příštím nákupu tedy budete vědět, že celozrnné pečivo není vícezrnné ani speciální. Lidé se také často mylně domnívají, že chléb špaldový nebo žitný automaticky znamená i celozrnný. Jakákoliv obilovina (tedy pšenice, špalda - což je mimochodem také druh pšenice, žito, ječmen, pohanka apod.) může být v podobě celozrnné, kdy se v mlýně semelou celá zrna nebo klasické bílé, kdy se ve mlýně semelou zrna obiloviny bez povrchových slupek. Můžeme mít tedy mouku pšeničnou nebo celozrnnou pšeničnou, stejně tak mouku špaldovou nebo celozrnnou špaldovou apod. 

  Celozrnný chléb, celozrnné             pečivo

   Obsahuje nejméně 80 % celozrnných mouk nebo jim odpovídající množství    upravených obalových částí z obilky.

  Vícezrnný chléb, vícezrnné               pečivo

   Obsahuje kromě pšenice a žita ještě další podíly jiných obilovin, případně      luštěnin a olejnin, které tvoří nejméně 5 % z celkové hmotnosti použitých        mlýnských obilných výrobků.

Speciální chléb, speciální pečivo

Obsahuje kromě mlýnských výrobků z pšenice a žita ještě další složky (obiloviny, luštěniny, olejniny, vlákninu, suché skořápkové plody, zeleninu, mléčné výrobky nebo brambory) v množství nejméně 10 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských výrobků.

Chléb pšeničný

Obsahuje nejméně 90% podíl pšeničných mouk z celkové hmotnosti použitých mouk.

Chléb žitný

Obsahuje nejméně 90% podíl žitných mouk z celkové hmotnosti použitých mouk.

Chléb žitnopšeničný

Obsahuje nejméně 50 % podíl žitných mouk a podíl pšeničných mouk musí být minimálně 10%.

Chléb pšeničnožitný

Obsahuje podíl pšeničných mouk nejméně 50 % a žitných mouk minimálně 10 % z celkové hmotnosti mouk

  Chléb Graham

 Má mít nejméně 20 % pšeničné mouky světlé a 80 % žitné mouky celozrnné.

 Staročeský chléb, tradiční chléb

 Je kypřený vitálním žitným kvasem, obsahuje 70 % výše vymleté žitné    mouky.

 Selský chléb  

  Charakteristické jsou pro něj velké nepravidelné póry, je tvarovaný do             kulatého bochníku o hmotnosti nejméně 2 kg, obsahuje nejméně 60 % žitné   mouky.

 Čerstvý chléb

  Nebalený chléb, který je nabízen k prodeji nejdéle do 24 hodin po upečení  (či obdobné tepelné úpravě) a jehož příprava nebyla přerušena zmrazením    ani jinou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti.

 Trvanlivý chléb

  Chléb, jehož trvanlivost musí být nejméně 21 dní.

  Pufované výrobky

  Pufování je postup, při kterém se navlhčená, nabobtnalá zrna vystaví               teplotě 300 ºC. Při odpaření vlhkosti se výrazně zvětší jejich objem a poté       se výrobky tvarují. Nejčastěji se vyrábějí z rýže, ale i z dalších obilovin, které   mohou mít na rozdíl od rýžových výhodnější glykemický index.

  Extrudované výrobky

  Extruze je postup, při kterém se suroviny zahřívají za vysokého tlaku, a             následně se tlak sníží. Výrobky mají porézní strukturu
  a často vyšší obsah vlákniny. Mohou mít i vyšší glykemický index (dle               použitých surovin).

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení (44 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 04. 2017 16:10
Sehnat u nás celozrnné bagetu nebo rohlíky je kumps takže vecinou chléb fit den nebo večerní chlebikt
28. 04. 2017 09:55
super tabulka, taky vytisknu :)
27. 04. 2017 13:09
Krasny prehled
21. 04. 2017 19:28
další tabulka na vytisknutí
20. 04. 2017 21:04
Hezký přehled
20. 04. 2017 06:30
Skvělá a přehledná tabulka. Díky moc. Teď to jen všechno uchovat v hlavě :o)
19. 04. 2017 22:18
Tak to je skvělý přehled, neměla jsem o tom ponětí
19. 04. 2017 22:05
dobré informace, ale všechno nepojmu do hlavy
19. 04. 2017 20:41
užitečné informace...díky
19. 04. 2017 19:31
Moc užitečná tabulka.Díky.
19. 04. 2017 18:15
Přínosné informace tabulku už mám na lednici
19. 04. 2017 08:51
Bezva přehled a vysvětlení pojmů. :-)
19. 04. 2017 08:00
Přehledné info
19. 04. 2017 07:01
Velice přehledná tabulka, ukládám si - díky :-)
19. 04. 2017 06:36
Krásná, přehledná tabulka :-)
18. 04. 2017 20:14
Dík za informaci, moc pěkně zpracované.
18. 04. 2017 20:03
O trvanlivém chlebu si v našem krámku můžu nechat zdát. Ale zase na obranu majitele krámku - nemyslím si ,že by zde v místě měl úspěch
18. 04. 2017 16:51
dobrý přehled
18. 04. 2017 14:29
Super tabulka, děkuji
18. 04. 2017 14:20
Ty procentuální podíly mouky žitné a pšeničné u chlebů jsem dosud neznala. Asi bezpečně poznám bez čtení etiket, jako zaručeně celozrnné, jedině grahamové pečivo. Pečivo nakupuji většinou nebalené v menších specializovaných obchodech. Za tabulku díky.
18. 04. 2017 13:23
Děkuji za velmi zajímavé informace.
18. 04. 2017 12:10
Děkuji za super tabulku.
18. 04. 2017 10:02
Díky,hodně věcí je pro mne novota
18. 04. 2017 09:50
Perfektní přehled, obsah jednotlivých složek jsem nezkoumala, teď budu v obraze. Díky.
18. 04. 2017 09:10
No vida, parádní přehled. Některé věci jsem netušila.
18. 04. 2017 08:33
Super tabulka - jen kdyby se tím řídili prodejci...Naposledy jsem v TESCO pročetla asi 20 pidicedulek u "volného" pečiva a nakonec nenašla ani jeden celozrnný druh. Byť mnoho výrobků bylo pěkně obarveno do hněda - a pyšnilo se názvy selský, rustikální apod. nesmysly.
18. 04. 2017 08:23
mělo by být u každého výrobku popis složení. Někdy tmavé pečivo nemusí být celozrnné , ale jen barvené karamelem. Prý se to děje v pekárnách
18. 04. 2017 07:49
No toto je perfektní, konečně budu vědět, co mám koupit, už si to tisknu...
18. 04. 2017 07:48
No toto je perfektní, konečně budu vědět, co mám koupit, už si to tisknu...
18. 04. 2017 07:44
díky za info, zase jsem se dovzdělala

Naši partneři