TOPlist


Listopad Měsíc omezení soli

Založeno: 03. 11. 2017, Hanka Malkova    Ve skupině: Prožij rok zdravě     Počet členů: 91

Podělte se o své zkušenosti, rady a tipy, jak se vám daří omezovat příjem soli. Na oplátku se můžete inspirovat zkušenostmi ostatních uživatelů.

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

18. 12. 2017 13:25

martashi

vanda - jasně,že se nic neděje když je dva dny po sobě stejné jídlo, mám i kamarádku, která si v neděli uvaří a ohřívá dokud nedojí všechno uvařené, taky třeba 5-6 dní, tak to už si nejsem jistá,že bych dala :-)). A co dům dá mám nejraděj, to si fantazie zařádí :-))

18. 12. 2017 09:50

Yogii

A někdy se prostě udělá improvizace co dům dal anebo studená večeře a je to taky fajn.

18. 12. 2017 06:52

vanda

Martashi- taky prostřídáváme, aby jídlo nebylo dva dny stejné. Ale když to nevyjde, taky nevadí. jsme tolerantní... :-))))

17. 12. 2017 19:11

tkoskubova

Také jsem se nenaučila nikdy vařit malé množství,to mi vždycky říkával můj tatínek,že vařím pro celý regiment.

17. 12. 2017 19:11

tkoskubova

Také jsem se nenaučila nikdy vařit malé množství,to mi vždycky říkával můj tatínek,že vařím pro celý regiment.

17. 12. 2017 17:08

martashi

Taky většinou vařím dva druhy jídla a mám vařeno na čtyři dny, prostě je prostřídáme. Čas ztrávený u sporáku je stejně dlouhý jako u jednoho druhu jídla.

17. 12. 2017 13:47

vanda

Taky je pravda, že když je toho na dva dny, nemusíš stát u plotny denně. Zvlášť v létě na chalupě jsou lepší aktivity, než kuchyň. Vaření mi problém nedělá, těší mě, když strávníkům chutná, ale není to moje priorita.

16. 12. 2017 21:26

bessi

No tak já to pro dva taky nedávám. Ale vyřešili jsme to tak, že přes týden jídlo objednáváme a jen o víkendu vařím.

16. 12. 2017 20:50

martashi

Uvařit pro dva byl pro mne zpočátku taky problém, obzvláště když na víkend nás bývá víc a od pondělka zase méně. Ale už jsem to zvládla.

16. 12. 2017 16:54

Yogii

Taky vařím vždycky kotel polévky. Ale aspoň zbyde i na další den a kdyby přišla nečekaně dcera s přítelem, tak je vždy doma něco připraveného.

16. 12. 2017 10:18

vanda

Masa55- jestli ses naučila vařit pro dva lidi, tak to tě obdivuju. Já to neumím dodneška.Ještě, že nám nevadí jíst občas stejné jídlo. Zvlášť u polévky, tam vždycky říkám, že je toho jak pro pionýrský tábor. :-)))))

16. 12. 2017 10:18

vanda

Masa55- jestli ses naučila vařit pro dva lidi, tak to tě obdivuju. Já to neumím dodneška.Ještě, že nám nevadí jíst občas stejné jídlo. Zvlášť u polévky, tam vždycky říkám, že je toho jak pro pionýrský tábor. :-)))))

16. 12. 2017 08:36

Masa55

Já taky pepřím ráda, s tou rýží to rozhodně vyzkouším. Já se přiznám, že vařím i peču moc ráda a když pak vidím, jak se všichni olizují a přidávají si, tak mi to dělá dobře. Běžně jsem vařila a pekla pro 12 - 15 lidiček , když jsme se pravidelně scházeli jako rodina na zahradě . Vařit pro 2 lidi jsem se dlouho učila.

15. 12. 2017 23:40

Macatice

Tak já se bez vaření obejdu, ale jídlo mám ráda a vychutnávám si ho. Samozřejmě, nejlepší je, když ho uvaří někdo jiný a já ho mám bez práce :-)
Já jsem spíš těn typ, který vaří "vše v jednom hrnci". Nebo na jedné pánvi.
Jnak muž objevil jeden trik - on má rád pepř, na rozdíl ode mě. A zjistil, že když si rýži (lépe řečeno rizoto) před vařením trošičku opepří, moc mu chutná a ten pepř se dostane tak nějak všude. Stačí dalewko menší množství, než kdyby si opepřil hotové jídlo, a získá sejně výraznou, ne-li výraznější chuť.

15. 12. 2017 19:48

martashi

sifaka: tak to ti trochu závidím, já vařím moc ráda a když se přihodí,že nemůžu, je to pro mne docela trest. Samozřejmě k tomu patří, že i ráda jím, ale už jsem se naučila nachystat si odpovídající porci. Brát vaření jako nutné zlo se asi nikdy nenaučím.

15. 12. 2017 12:09

tkoskubova

Předevčírem se mi podařil pěkný kousek.Uvařila jsem si k večeři mražený hrášek s mrkví a dle doporučení kořením až když je vše hotovo.Ujela mi ruka a ač jsem přilila hodně vody,nedalo se to vůbec jíst,přesolené.Rozmixovala jsem,přidala smetanu,nic nepomohlo,takže ta ohromná chuť na zeleninový krém mě přešla.Nakonec jsem ráda,že jsem si zvykla solit málo.

13. 12. 2017 12:26

Yogii

Sifaka: já vím, už jsi to psala, ale třeba jednou přijdeš něčemu na chuť a budeš aspoň některé jídlo brát jako radost a ne jako nutné zlo. Ale zase nutné zlo má výhodu, že se ho nekonzumuje příliš :-))

13. 12. 2017 11:14

sifaka

Yogii, možná proto se jídlo solí.Jenže já jsem z těch lidí, pro které je jídlo a vůbec vše kolem něho"opruz" a kdyby to šlo, konzumuji jen kosmickou stravu :-)

13. 12. 2017 09:37

Masa55

Sifaka : tak to bych nedala, ale chápu to, já napřed myslela, že ze zdravotních důvodů.
Mne měsíc soli jako jediný nějak neoslovil, ne že bych se v mnohém nepoučila, ale mám v sobě pocit, že šel kolem mne a já se nezařadila.....

13. 12. 2017 08:01

Yogii

Tak to já si jídlo dosoluji jen zcela výjimečně, jednou dvakrát za rok. Teď se mi to stalo u polévky, a je fakt, že když jsem ji trochu osolila, prohloubily se všechny její chutě a byla mnohem lepší. Do vaření beru sůl běžně, i když v malém množství, ale třeba brambory se prostě trochu osolit musí, pokud je nedělám na ohýnku či v popelu, tam je pak nesolím. Kořenící směsi mi připadají, co se množství soli týká, zrádné, protože tam nevím, kolik soli vlastně dávám, je tam schovaná, raději sůl a bylinky zvlášť.

13. 12. 2017 00:52

Macatice

No, já taky vlastně čistou sůl do ruky neberu (ani slánku). "solím" kořenící směsí (nejčastěji ala podravka), sojovou okáčkou či maggi (teda ono se to jmenuje Vitana). Ale jím, co mi kdo uvaří - a ten to pochopitelně solí. A jím slané ryby.
No, teď jsem vlastně vzala do ruky špetku soli, když jsem dělala sníh z bílků při pečení cukroví.

12. 12. 2017 23:02

sifaka

Chtěla jsem vyxzkoušet jak chutná jídlo, které si vlastnoručně neosolím.Od měsíce cukru jsem neměla v ruce sůl.Nemám ve zvyku si vymýšlet, takže když se Mášo ptáš jak nesolím?-tak takto.
A proč?Protože jsem zjistila, stejně jako u cukru, že sůl k běžnému životu nepotřebuju a zřejmě si vystačím se solí, která se přidává do průmyslově vyrobených potravin.
Ovšem tak 2x,3x do měsíce spořádám dva malé sáčky "strážnických"...ale to bude zřejmě v hlavě, jako ostatní zvyky.
Výhoda je, že pro nikoho nevařím, leda pro Kokeše, takže se nemusím s nikým přetahovat, zda je jídlo nemastné, neslané, či ne :-))
Protože jsem s tím stavem spokojená, nemám důvod se k solení vracet.

12. 12. 2017 22:43

babicka Eva

Solím málo, snažím se nepřisolovat.

12. 12. 2017 13:26

Yogii

V jídelně asi trochu solit budou, to není možný, že by nesolili vůbec! Ale je dobře, že nepřesolují.

12. 12. 2017 12:38

martashi

Tedy solím málo, ale nesolit bych nedokázala.

12. 12. 2017 10:09

Masa55

Sifaka : jak nesolíš, ty vůbec nesolíš ??? A to proč ???

11. 12. 2017 23:09

sifaka

Už pár dní sleduju, že v jídelně asi nesolí, resp.mi to chutná, protože už prakticky rok nesolím a jídlo se mi nezdá přesolené.Taky ubylo slánek na stolech...a o to víc se přemisťují....jako škatule :-)
Na druhou stranu přiznávám, že kolem Silvestra"strážnickým"neodolám :-(

02. 12. 2017 01:12

Macatice

Teď tu mlsám značně nezdravě - sýrové a paprikové snacky. Slané, mastné... Ale dobré. Asi půl pytle. Zbytek jsem raději zase odnesla, mám to připravené na zítřejší - vlastně už dnešní workshop jako mlsání pro lidi. Jeden drobeček mi upadl na stůl. Než jsem ho našla, natáhl muž ruku a sprotě mi ho uzmul!
Ale taky tu mám připravené celozrnné Zlaté sušenky. Tak aspoň něco zdravějšího budeme mít :-)

01. 12. 2017 11:30

Masa55

Tak svíčková se klidně bez masoxu obešla, tady nebyxl s chutí žádný problém i mužovi chutná, jen si ji trochu přisolil.

30. 11. 2017 22:35

Akdaraka

Brambory a zeleninu vařím v páře. Nesolím je, a přesto jsou chutné.

30. 11. 2017 19:53

martashi

Chystám se objednat Hrašku a některá jednodruhová koření, ale asi to nechám po vánocích,tolik zase na to nespěchám.

30. 11. 2017 11:50

vachova

Ted jsem tam jukla-toho maji.

30. 11. 2017 09:44

Yogii

Masa55: Dívala jsem se na jejich stránky, a mají i e-shop.

30. 11. 2017 09:37

Masa55

Mám nakoupeno ( výrobky od Reny neměli), ale koupila jsem si něco jiného a dneska si provedu porovnání.

29. 11. 2017 23:54

Yogii

Teď jsem v novém letáku Makra našla nějakou sůl ve spreji, to je tedy novinka, taky tu mají bazalkový sprej. Že existují oleje ve spreji, to vím. Oleje se tak spotřebuje méně. Tyhle výrobky ale vyjdou na množství strašně draho.

29. 11. 2017 17:54

martashi

Massa55: jsem ráda,že jsem mohla přispět do sortimentu potravin v tvé kuchyni alespoň radou :-))

29. 11. 2017 10:46

Masa55

Tedy to Reny koření je parádní, dnes jedu do Vartů a stavím se ve zdravé výživě, když to tam nebudou mít, tak si to objednám.Martashi moc děkuji za info.

29. 11. 2017 00:24

Macatice

tkoskubova: Tak až půjdu někdy okolo, zkusím se po té natural Podravce podívat.

28. 11. 2017 14:54

martashi

Ráda jsem předala svou zkušenost s kořenicí směsí, kterou mám ověřenou.

28. 11. 2017 10:29

bessi

Martashi: díky :-) teď jsem tam jukla a ... tam ti toho majíííí :-))))

28. 11. 2017 09:43

tkoskubova

Včera jsem náhodou natrefila na Podravku Natural,mají ji v Albertu,hned jsem koupila a už si budu pamatovat,kde ji dostat.

28. 11. 2017 08:51

Masa55

martashi : děkuji za odkaz, rozhodně se po internetu podívám na jiné možnosti.

28. 11. 2017 00:09

Macatice

27. 11. 2017 00:48 martashi: U Jóviše!

27. 11. 2017 15:41

tkoskubova

Kuchárek znám,občas ho také používám.a také Podravku Natur,ta mi došla a já si nepamatuji,kde jsem ji koupila.

27. 11. 2017 14:04

martashi

bessi: já ji koupila na trzích v Lysé nad Labem. Ale myslím si ,že firma Reny má´své stránky .https://www.renykoreni.cz

27. 11. 2017 10:42

bejbinka

Daří se mě ubírat soli při vaření a méně solím pečivo,jídlo....

27. 11. 2017 10:15

Masa55

Když to tady tak čtu, tak těch směsí jako je Podravka je vícero, člověk se naučí kupovat jednu a dál nic nehledá. Změním to, rozhodně se tedky budu dívat i po jiných.

27. 11. 2017 09:09

bessi

Teď dost používám vlastní směs - něco jako provensálské - a sůl nedávám.

27. 11. 2017 09:06

bessi

Martashi: Jowišanka - to neznám, kde ji prodávají?

27. 11. 2017 00:48

martashi

Občas používám směs Jowišanka s hlívou ústřičnou, bez glutamátu, obsah soli 35 g na 100 g směsi. Myslím,že ji vyrábí firma Reny .

26. 11. 2017 22:36

Macatice

Masa55> Yogii m+ předešla. Vaničkové tvarohy jsou dost tekuté. Ale na ty moje směsi s vločkami jsou dobré - vločky se pěkně nasáknou. Vaničky mají pro mě plus, že déle vydrží.
Boji si kromě tvarohu kupuju korbačiky a podmáslí. Možná ještě nějaké další sýry.

26. 11. 2017 11:35

hanajabu

Existuje i Podravka NATURA bez barviv, aromat a glutamanu sodného, jako náhražka soli s bylinkami. Používám k dochucení polévek, omáček, zeleninových jídel.

26. 11. 2017 11:31

Yogii

Masa55 : Tak tvaroh zrovna ne, to máš pravdu. Loni v buchtách se úplně roztekl do těsta, vůbec neudělal vrstvu, to je fakt. Ty vaničkové nejsou na pečení, tam to jistí klasická kostka ve staniolu.

26. 11. 2017 09:05

Masa55

Děkuji za info, až pojedeme do Penny, tak se po ní podívám, dala jsem si za úkol, že si porovnám všechny tyto přísady, abych si dala do hlavy , které jsou nejslanější.
Ypgii : boni polotučný tvaroh mne dost zklamal, byl strašně řídký, v buchtách se úplně ztratil a v pomazánkách pořád strašně pouští " vodu " ....

26. 11. 2017 00:11

Yogii

Díky, Macatice. Já v Penny kupuju hlavně Boni mléčné výrobky a taky Penny corn flakes.

25. 11. 2017 23:11

Macatice

Kuchárek a Podravku mají v Penny vedle sebe.

25. 11. 2017 17:44

martashi

Kuchárek je v podobném balení jako Podravka. Znám, ale nepoužívám.

25. 11. 2017 14:40

sifaka

Prostě mám dojem, že sůl i v doporučených, nebo ne úplně zakázaných potravinách=tvarůžky, konzervované ryby, nakládaná zelenina......to je prostě peklo.Jak se tam vejít..........další pekelný příspěvek.-))
Přitom já mám celý život tlak 120/80 a nepřipadalo mi, že bych měla nebo mohla mít nějaký problém s hypertenzí.I když podle článku v týdnu jsem na hranici.Tak nevím.....
Bohužel, dnes si jdu dát do práce tvarůžky.Vždy dvě kolečka=63 g.Protože mají hodně bílkovin a málo tuků a holt na tu sůl už budu muset zavřít oči.
Myslím, že tvarůžky jsou v Česku dost oblíbené a nevím jestli by byly i kdyby nebyly tak slané.

25. 11. 2017 14:09

bessi

Yogii: obal od podravky už nemám, ale dívala jsem se na sůl u kucharka a ten má 58g na 100. Vypadá to dost, ale když jsem si to dnes vážila, tak mi to vyšlo na necelé 2 gramy podravky.

25. 11. 2017 13:58

bessi

Taky používám kucharka, ale ta podravka, co používám je bez glutamátu.

25. 11. 2017 07:48

Masa55

Kuchárka taky neznám, příště se tedy po něm podívám.

25. 11. 2017 00:23

Yogii

Kuchárek, to jsem tedy ještě neslyšela. Já kromě soli používám koření a nejrůznější čerstvé I sušené bylinky, směsi většinou ne, přijde mi lepší mít pod kontrolou co do jídla sypu.

24. 11. 2017 22:32

Macatice

dnes podravka, dříve vegeta, nebo solčanka (nevím, proč ji za drahé peníze prodávají ve zdavé výživě, možná neobsahuje glutamát, ale soli má až až), já používám kuchárek - podle mě je to všechno na jedno brdo a kuchárek vyznívá nejlevnějc. Kuchárektedy používám místo soli. Neslané mám koření gyros z Řecka. Jinak mám"jednodruhové" bylinkové skleničky a z nich si do jídl nasypu, co právě chci. Jo, a ještě sušený česnek.

24. 11. 2017 20:44

martashi

U většiny kořenicích směsí je sůl hlavní součástí, snažím se vybírat ty které jsou bez soli i když jich není mnoho.

24. 11. 2017 17:51

Masa55

Já se tedky snažím upřednostnit právě podravku před masoxem.A dále jsem si koupila ve zdravé výživě zaleninové, kuřecí a hovězí kostky, které jsou bez glutamátu.

24. 11. 2017 13:26

Yogii

Bessi: Podravka se kdysi vozila ještě z Jugoslávie, to si pamatuji :-). Já ji nepoužívám a dívala jsem se teď na složení třeba jejich kořenicí směsi na brambory a směs obsahuje 56 % soli, takže soli je tam taky dost.

24. 11. 2017 13:06

tkoskubova

Občas nedopatřením dosolím více,ale vůbec mi to nechutná.Používám především bylinkovou sůl.

24. 11. 2017 12:39

bessi

Já si na kuskus dávám podravku, se solí mi to nechutná

23. 11. 2017 22:40

Macatice

Úplně bez soli to taky nejde. Zejména ten, kdo je na sůl zvyklý, tak jen tak zničeho nic nemůže jíst neslaně - prostě mu to nebude chutnat. Mně stačí, když si jídlo udělám n anglické krkovičce. Nebo zxapeču se sýrem. Pak ho slit nepotřebuju-

23. 11. 2017 22:13

sifaka

taky doufám, že když nesolím co jím doma, zředí se to se solí v koupených potravinách.Možná proto mi sůl ani tak nechybí, mimo občasnou přepadovku "strážnických":-)

23. 11. 2017 21:31

babicka Eva

Sůl mi nedělá problém, solím málo, ale množství soli v pečivu a šunce neovlivním, možná tím, že zmenším porci jídla.
Přidávám se k ostatním, taky jsem zvědavá, co bude od ledna.

23. 11. 2017 21:19

Yogii

Já včera dělala kuskus s tuňákem, okurkou, paprikou, cibuli a rajčaty a neosolila jsem to vůbec. Je pravda, že tomu něco chybělo a až když to manžel osolil , bylo to dobré.

23. 11. 2017 19:36

martashi

Solím méně ,sice jen o trošku, ale rodina to poznala a tvrdí,že nesolím. Přiznám se, že já si zvykla docela dobře a zatím mi to nechybí.

23. 11. 2017 17:39

Masa55

Udělala jsem francouzké brambory a míň jsem je osolila, chtě nechtě jsem si to musela na talíři trochu dosolit. Vypila jsem k tomu hrnek podmáslí a tak jsem si v cwlku pochutnala.

22. 11. 2017 16:43

Masa55

Já se se solí nějak neumím poprat, nebo lépeřečeno, nemůžu vzít tu sůl úplně vážně, i když jsem samozřejmně důkladně přečetla všechny ty odborné články, ale nějak se mne to pořád nedotýká....

22. 11. 2017 09:27

bessi

Jukla jsem na sůl u uzeniny, co máme v doma a čelist mi spadla na podlahu - ve 100g je 2,7soli :-0

21. 11. 2017 20:45

martashi

Taky se těším na lednové překvapení.

21. 11. 2017 20:05

Masa55

Jsem taky moc ráda za tenhle projekt a jsem moc zvědavá co bude od ledna.....

21. 11. 2017 20:05

tkoskubova

Sleduji při nákupu údaje o soli,dnes jsem si vybírala v Albertu chléb právě podle množství soli.

21. 11. 2017 09:14

bessi

To teda je, si piš :-))

20. 11. 2017 23:53

martashi

To tedy rozhodně je :-))

20. 11. 2017 19:23

Yogii

No tak to je přece paráda! :-)

20. 11. 2017 17:24

bessi

Taky by se u nás dřív neozvalo ,, si k tomu dám ještě papriku a okurku" a teď je to několikrát za den.

20. 11. 2017 16:26

martashi

Určitě vliv má , i u nás se občas ozve: dneska bylo nějak málo zeleniny nebo kdy budeš dělat čočku nebo ty ryby máme nějak častějc než dřív :-))

20. 11. 2017 12:50

Yogii

Masa55 : vidíš, jaký má projekt dobrý vliv i na naše rodiny :-))

20. 11. 2017 12:21

tkoskubova

Mám moc ráda eidam ,také není úplně neslaný,ale určitě zdravější než čokoláda.

20. 11. 2017 12:21

tkoskubova

Mám moc ráda eidam ,také není úplně neslaný,ale určitě zdravější než čokoláda.

20. 11. 2017 12:21

tkoskubova

Mám moc ráda eidam ,také není úplně neslaný,ale určitě zdravější než čokoláda.

20. 11. 2017 12:20

tkoskubova

Mám moc ráda eidam ,také není úplně neslaný,ale určitě zdravější než čokoláda.

20. 11. 2017 10:46

Masa55

Yogii : to tedy jo, je strašně rád za luštěniny, on je měl a má strašně rád a já jsem je léta navařila. A taky už si jako já odvyká cukru, tím, že dávám všude polovinu. S tou solí si myslím, že já moc nesolím ( jak je to moc solené, tak mu to vůlbec nejede) a on ať si to duchutí jak potřebuje.

19. 11. 2017 10:45

Yogii

Masa55 : to máš pravdu, jsou horší věci :-). Ale určitě si všímá tvého úsilí v projektu a taky vaříš i nové věci, tak se jeho stravování asi taky zlepšuje.

19. 11. 2017 08:53

Masa55

Yogii : taky to nemám ráda, ale už jsem si zvykla, jsou horší věci na světě !!!!Co uvařím to sní, neni vybíravý a strašně mne pořád chválí , jaká jsem výborná kuchařka.

18. 11. 2017 23:38

Macatice

Muž si doma přisoluje - já vařím neslaně principielně. Když vaří on i pro mě, tak také moc nesolí - ví, že já to moc slané mít nemusím a nechutnalo by mi, on si to snadno dosolí podle chuti. Obráceně by to bylo složitější :-)

18. 11. 2017 23:35

Macatice

sifaka: 20 g sýra je... No, někdo si dá "jednu řádku" z čokolády, já si ukrojím plátek sýra. Nebo si dám plátek sýra do rajčatového salátu s jogurtem (a vločkami). Nebo si s tím plátkem zapeču něco na pánvi. Takhle mi stačí malá porcička.

18. 11. 2017 15:22

martashi

Já mám ráda směs sýrů a zeleniny na talířek a to zobat, všechno pěkně na malé kostičky . Takže takové množství sýra jako ty, bych snad ani nebyla schopna sníst.

18. 11. 2017 13:25

bessi

martashi - teď uz ne, ale v minulosti klidně dvě parenice najednou

18. 11. 2017 13:03

vanda

To je fakt. Slaná chuť pak přehluší všechno ostatní. Ještě, že to nemáme ve zvyku - solit předem.

18. 11. 2017 11:10

sifaka

Taky někdy koukám v kantýně, když si většinou hoši koření bez ochutnání.Je mi jasné, že to je zvyk a že to dělají i doma i jinde bez ohledu na to, co mají v talíři.Já to beru jako absolutní neúctu,či nezájem o práci kuchaře.Málokdo vaří tak aby strávníkům nechutnalo.Tohle dělat doma-to by mi fakt hodně vadilo.Asi bych pověsila vařečku na hřebík :-(

18. 11. 2017 10:55

Yogii

Magi jen tak do pusy? No to je hrozný. Nemám ráda, když někdo, aniž by jídlo vůbec ochutnal, hned přisoluje, a to kdekoli. Nemůže vychutnat jemné chutě, má to všechno posunuté.

18. 11. 2017 09:00

Masa55

Já mám slánku v kuchyni a můj muž aniž by ochutnal ,tak hnedky solí, pepří a maguje.Dělá to tak co se známe. Můj první muž ten miloval magi a jen tak si ho kapal do pusy. Takže já se nemůžu řídit chutí soli podle něj. Vařím si podle sebe .

18. 11. 2017 00:36

sifaka

Macatice:......20g sýra?.......co to je? :-o
Asi jsem tu fakt blbě, protože když jím, jakože normální jídlo, jím 1/2 balíčku tzn většinou 50g.Podle koučinku to není nijaké šílené množství.Resp.když jsem zkoušela jíst 1/2 z 1/2, nestačilo mi to na dvě hodiny .-(

17. 11. 2017 23:49

martashi

Jj brambora na odsolení polévky pomáhá nebo květák.

17. 11. 2017 22:44

Macatice

bessi: Tak z mého hlediska to nené tak špatné - když sním 20 g podobně slaného sýra, bude to 0.5 g. To bych mohla denně takových věěcí sníst 10 (za předpojkladu, že to ostatní bude úplně bez soli. Což teda není. Ale když denně sním pět takových "soust" (a to bych odhadla, že tak v průměru je), zbude mi 2.5 g na "normální" slaná jídla - a to určitě nevyčerpám, když si vařím sama nez něčeho kupovaného. Tak si fakt myslím, že to s mou spotřebou soli není tak špatné.

Na "odsolení" polévky prý pomáhá dát tam vařit syrovou bramboru nebo mrkev.
Fakt je, že jednou jsem taky něco přesolila a nastrouhala jsem do toho dvě brambory na okurkovém struhadle a tím to vlastně zahustila (takže to nejspíš byla nějaká polévka, to si nepamatuju), a docela to pomohlo.

17. 11. 2017 21:02

tkoskubova

Včera jsem si nedopatřením přesolila polévku,snažila jsem se dolít vodu,ale moc to nepomohlo.

17. 11. 2017 20:37

martashi

bessi: zase té parenice nesníš celých 100g nebo ano?

17. 11. 2017 12:40

bessi

Dívala jsem se kolik soli má parenica - 2,4 na 100g. To mě opravdu přešla chuť.
Zapékané musli od Bonavity mají jen 0,05 na 100, tak to jde :-)

17. 11. 2017 11:00

Veve12

Solím málo a budu se snažit vybírat jídla méně slané, ale bez soli to také nejde.
Šéf v práci se snaží nesolit vůbec, ale pak si nasype do jídla velké množství koření všechny možné druhy a bylinky a každou chvilku ho bolí žaludek a bere jeden prášek za druhým. Tak si myslím, že by trochu soli bylo lepší než prášky.

17. 11. 2017 10:49

Yogii

No nevím, zda v Sebekoučinku budu sůl vůbec počítat :-), abych z toho nebyla zoufalá. Ale jak jsem psala v komentáři k dnešnímu článku, moje dnešní I budoucí snídaně, kaše i mysli, jsou na tom s obsahem solí úplně super.

17. 11. 2017 10:43

vanda

martashi- je fakt, že slánku mám, ale na stole není a používá se výjimečně. Takže to tak je asi dobře.

17. 11. 2017 09:37

Masa55

No těším se, až bude sůl v sebekoučinku, tak získám lepší představu o tom , kolik ho denně do sebe dám.

16. 11. 2017 20:04

Yogii

Martashi: jojo, je to věda, vše vyvážit a poskládat

16. 11. 2017 19:03

martashi

Yogii.: a jsme zase u toho každá potravina má své pro a proti a co je priorita to je na každém z nás.

16. 11. 2017 18:17

Yogii

Tak jsem se dívala, a sardelová pasta má 16,4 g soli na 100 g! To je panečku solná bomba. Tuba má 66 g a samozřejmě nikdo 100 g nesni najednou. Ale i tak! Zas má ale omega 3 :-)

16. 11. 2017 09:22

bessi

Martashi: bez soli to nejde, to už nám bylo předvedeno v pohádce sůl nad zlato :-)

16. 11. 2017 09:18

Masa55

Alle děvčata o tom to právě je, že si uvědomíme, kolik kde je soli. Kdyby mne napadlo studovat masox ???A je na každé z nás , jak se k tomu postavíme a co si vezmeme z tohoto měsíce za poučení !"!!!!!

15. 11. 2017 23:37

Macatice

No, já se přiznám, že jsem své zvyky ohledně solení nijak nezměnila. To, že při vaření nesolím, sůl téměř nepoužívám (když něco "solím", obykle je to něčím, co sůl obsahuje, ne samotná sůl - například ta podravka nebo jiné kořenidlo) , jsem dělala už dávno před Stobem. Teda, vlastně jedna změna - místo matjesů a jiných slnečků si teď dávám kyselé rybičky a ryby v rosolu. Ale nemyslím, že bych na ty slané ryby navěky zanevřela - až zas na ně budu mít chuť, tak si je dám. Totéž platí o sýrech. Možná se stane, že si třeba místo nivy budu kupovat více hermelín.

15. 11. 2017 23:34

martashi

Úplně nesolit si taky neumím představit, ale omezit to zkusím. Začnu tím,že nedám slánku na stůl :-))

15. 11. 2017 15:05

Yogii

Sifaka : milá Sifi, neklesej na mysli, příští měsíc budeš zase excelentní :-)

15. 11. 2017 14:51

Yogii

Bessi: přesně tak si to taky myslím.

15. 11. 2017 12:42

bejbinka

solím málo, raději používám bylinky....

15. 11. 2017 12:26

bessi

Mášo, tak to mě překvapilo, myslela jsem, že to bude o dost víc. Je to srovnatelné s pečivem :-0

15. 11. 2017 12:22

bessi

Jde o to, aby se nesolilo zbytečně. Někdo sáhne po slánce, aniž by jídlo ochutnal, další do sebe hází slané oříšky a chipsy po pytlíkách. Takže solit s rozumem a s mírou. Konec přednášky :-)

15. 11. 2017 11:05

vanda

Tak nevím.... čtu si komentáře a jsem z toho docela vedle. Myslím si, že účelem tohoto měsíce je naučit se rozlišovat, co je dobře a co ne - myslím obsahem soli. Jasně slané věci omezit, případně vyloučit / solené oříšky, chipsy, salámy/ a při vaření to se solí nepřehánět. Ale abych nesolila jídlo vůbec, to si nedovedu představit. Ani libeček , ani česnek, které mimochodem milujeme, nenahradí sůl. Než nesolené jídlo, tak snad radši nic. Tedy, kdyby to šlo... :-)))

15. 11. 2017 09:33

Masa55

Tak jsem si vzala lupu a přečetla jsem si údaje na masoxu. Je fakt, že na prvním místě je jedlá sůl, jak jsem se už tady poučila, je jí tam tedy nejvíce. 1 kosta ve 100 ml vývaru = 0,9 g soli. Jelikož už vařím jen pro nás dva, tak mám naučeno, že vařím tak1,5 - 2 lt omáčky, ale do celého toto množství dávám 1 a 1/2 kostky, což je 1,35 g soli. A většinou už nedosoluji .Tedy nevím, ale nepřijde mi to hodně, nesním to přeci všechno najednou !!!! Je to minimálně na 2 dny a jí to samozřejmně i můj muž.

14. 11. 2017 23:20

sifaka

...s tím"odsolováním"je chyba v mojí povaze.Neberu věci polovičatě.Zhodnotím předem, jestli má nebo nemá význam se do něčeho pouštět.S cukrem jsem uspěla.Vědomě ho nejím, přesněji nejím co mi chutná sladce a nevadí mi to.Luštěniny a ryby 2x týdně taky zvládnu.Ale dnes máme 14.den v měsíci a když vidím, že denní hranici soli překročím kouskem párku, tak nevidím řešení.Hranice 5 g je tak hrozně nízká, že kdybych ji chtěla dodržet jen 5x v týdnu, tak mám problém.Taky by mě to mohlo"netrápit" jako Macatici, lenže mě to trápí.Ne že by mi neslané jídlo nechutnalo.Psala jsem už dříve že nesolím.Mrzí mě, že i dříve zdravá jídla mám zaměnit za neslaná.A mám dojem, že množství ani tak nehraje roli.Jíst 1/2 kolečka tvarůžku, to fakt nedám.Nebojte, upřímně vám všem budu fandit, abyste tento měsíc zvládli jak potřebujete.

14. 11. 2017 23:02

martashi

Už jsem si vzpomněla na název magi rostlinky - jmenuje se smil a skutečně voní jako otevřená sklenička s magi, když se namíchá s libečkem není žádné magi potřeba.

14. 11. 2017 22:16

babicka Eva

Dnes jsem uvařila zeleninovou polévku s minimem soli, já jsem to zvládla, ale rodina přisolovala.

14. 11. 2017 22:15

Yogii

Já zas dávám libeček do polévek, je to takové přírodní Maggi.

14. 11. 2017 21:58

Macatice

Jo, a zapomněla jsem říct, libeček je fajn, zejména do bambor.
Já zase místo soli pouívám sušený granulovaný česnek.

14. 11. 2017 21:56

Macatice

Ale jinak se taky přiznám, že mě ta sůl tolik netrápí. Myslím, že co se soli týče, jím ve dvou extrémech - na jednu stranu nesolím, na druhou to vyrovnávám těmi slanými věcmi, jak jsou ryby a sýry.

14. 11. 2017 21:52

Macatice

sifaka> Ty ryby byly ráno kousek kyselé sardinky do salátu a k večeři 100g závitek v rosulu, půlka z toho je určitě ten rosol plus trocha nakládané zeleniny. K Obědu ten knedlík s mixem rajčata, cibule řampiony (do toho ta sojovka). Jogurt, vločky, jakblko, podmáslí a tak jsem nezmiňovala, to nemá sůl. Teda aspoň doufám :-)

Já mám teď hektické období, včera jsem spla maxumálně 4 hodiny.
Dneska jsem si koupila v bufetu pečené kuřecí stehno (no, spíš velečtvrtka). Myslel jsem si, že to budu mít na dva dny - houbeles. Přišla jsem domů, hladová (A to jsem v práci zblajzla kelímek vlašáku, co jsem myslela, že si k němu vezmu to kuře - nebyl čas, dvě lžičky salátu a už jsem někam musela běžet, zase dvě lžičky a zase jinam...), nevyspalá - prostě to kuře zmizelo, ani nevím jak. Zato vím kam. Ale bylo strašně dobré, nebylo přeslené a bylo v nějaké sladké marinádě.
Ječtěže teď nemám na vyplňování sebekoučinku čas, dneska by asi rudlo všecho - jbílkoviny z přebytky, acharidy z nedostatku.

14. 11. 2017 21:40

Yogii

My kupujeme bio hovězí z angusů, pasou se na louce celý rok a maso vůbec neni cítit, naopak voní. A to říkám já, i když nijak zvlášť ráda nesahám na syrové maso a hovězí tatarák jsem donedávna nejedla.

14. 11. 2017 21:28

bessi

Mě hovězí vývar nechutná. Polévku jí jen manža. Vlastně nemám ráda hovězí, smrdí mi

14. 11. 2017 20:53

Yogii

Když je to pravý dlouho vařený hovězí vývar se zeleninou, tak nikdy nedáváme ani magi ani masox. Chuť už vývar má z toho všeho, co do něho patří.

14. 11. 2017 20:05

martashi

Massa55: nebylo by lepší si udělat do mrazáku pár kostek masového vývaru a přidávat místo masoxu, myslím,že pak by se sůl lépe hlídala. Většinou koupím kus hovězího masa, přidám všechny druhy zeleniny, celerovou a petrželovou nať,libeček, zelenou část pórku, magi rostlinku lehce osolím, dám vařit většinou do papiňáku (i když by se správně měl vývar táhnout několik hodin) a pak už jenom vychladím a dám zmrazit do tvořítek na led. Použiju kolik potřebuju . Souhlasím,že jídlo musí chutnat jinak by se to nedalo vydržet.

14. 11. 2017 17:21

Masa55

Já si myslím, že všechno co jím mi musí chutnat, jinak u toho dlouho nevydržím. Takže u soli jako u cukru zavádím postupné snižování. Dnes jsem vařila zelňačku a dala tam jen 1 masox a už jsem nedosolovala.Zato přidala libeček a pepř.

14. 11. 2017 15:12

Eva001

tkoskubova: Máš jedenáct stejných příspěvků. Tak si to po sobě alespoň promaž, pak je to strašně zasekaný.

14. 11. 2017 15:07

Yogii

Sifaka : ano, tak nějak jako Martashi, prostě nezaměním všechno, byla bych z toho mrzutá a jedla bych to bez chutě. Budu vědět v čem je sůl a budu jí omezovat, ale nebudu toho otrok :-)).

14. 11. 2017 14:38

martashi

Jsou jídla, která bych zaměnila a ta, která bych nezaměnila. No a pak je to už jen o množství a frekvenci , a taky započítání do semaforků.

14. 11. 2017 12:49

sifaka

Yogii:..........co znamená"neprožívám"?......Viděla jsi článek co zaměnit za co? :-))

14. 11. 2017 12:49

bessi

Yogii: přesně, mám to jako ty.

14. 11. 2017 12:22

Yogii

Já to zas tolik neprožívám, solím málo a vyloženě slané pokrmy skoro nejím, a tak jde hlavně o to, uvědomit si, v čem všem je sůl.

14. 11. 2017 11:47

bohuminska

Tohle je "těžký" měsíc.Tušila jsem, že budu mít problémy, ale takové !!! :-) Ale vzpomněla jsem si na radu, kterou dala kdysi mé babičce lékařka a to,aby sůl nahradila libečkem. Tak to zkusím a dám vědět.

13. 11. 2017 23:10

sifaka

Jinak tento měsíc budu mít zřejmě paralýzu, protože vystačit s 5 g.soli, i když i pro tlouštíky doporučené potraviny jsou slané :-((...hmm, asi jsem pesimista ale jaksi si nevím rady.

13. 11. 2017 23:07

sifaka

Macatice:...teď nevím...150g rybího masa,20 g tuku,100g přílohy....to jsi měla na oběd, nebo to ukusuješ po celý den?Případně zbytek dne jen listový salát, :-))

13. 11. 2017 20:18

Masa55

Dnes jsme měli co dům dal a ještě co jsme si přivezli od mladejch, tak jsem sebekoučink ani nepouštěla a soli bylo určitě dost a dost, neb u mladých se solí mnohem víc než u mne.

13. 11. 2017 19:59

babicka Eva

Dnes jsem si dala čočku na kyselo a skoro vůbec jsem ji neosolila a vůbec to nevadilo.

12. 11. 2017 23:24

martashi

Přesně to spočítat neumím :-), ale odhadla bych to na dva dny :-))

12. 11. 2017 23:19

Yogii

Macatice: To snad ani radši ne :-)

12. 11. 2017 22:31

Macatice

50 g korunní sardinky, lžička hořčice, tři "střiky" sojovky do jídla, 100 g kupovaného branborového knedlkíku, 20 g polooštěpku, 100 g sleďový závitek v rosolu. Dokážete někdo spočítat můj dnešní příděl soli?

12. 11. 2017 17:23

tkoskubova

A já měla k obědu žampionovou omáčku s rýží na kari,dosolila jsem si jen trochu.Většinou používám bylinkovou sůl z Alberta.

12. 11. 2017 17:23

tkoskubova

A já měla k obědu žampionovou omáčku s rýží na kari,dosolila jsem si jen trochu.Většinou používám bylinkovou sůl z Alberta.

12. 11. 2017 17:23

tkoskubova

A já měla k obědu žampionovou omáčku s rýží na kari,dosolila jsem si jen trochu.Většinou používám bylinkovou sůl z Alberta.

12. 11. 2017 17:23

tkoskubova

A já měla k obědu žampionovou omáčku s rýží na kari,dosolila jsem si jen trochu.Většinou používám bylinkovou sůl z Alberta.

12. 11. 2017 17:23

tkoskubova

A já měla k obědu žampionovou omáčku s rýží na kari,dosolila jsem si jen trochu.Většinou používám bylinkovou sůl z Alberta.

12. 11. 2017 17:23

tkoskubova

A já měla k obědu žampionovou omáčku s rýží na kari,dosolila jsem si jen trochu.Většinou používám bylinkovou sůl z Alberta.

12. 11. 2017 17:23

tkoskubova

A já měla k obědu žampionovou omáčku s rýží na kari,dosolila jsem si jen trochu.Většinou používám bylinkovou sůl z Alberta.

12. 11. 2017 17:23

tkoskubova

A já měla k obědu žampionovou omáčku s rýží na kari,dosolila jsem si jen trochu.Většinou používám bylinkovou sůl z Alberta.

12. 11. 2017 17:23

tkoskubova

A já měla k obědu žampionovou omáčku s rýží na kari,dosolila jsem si jen trochu.Většinou používám bylinkovou sůl z Alberta.

12. 11. 2017 17:23

tkoskubova

A já měla k obědu žampionovou omáčku s rýží na kari,dosolila jsem si jen trochu.Většinou používám bylinkovou sůl z Alberta.

12. 11. 2017 17:23

tkoskubova

A já měla k obědu žampionovou omáčku s rýží na kari,dosolila jsem si jen trochu.Většinou používám bylinkovou sůl z Alberta.

11. 11. 2017 18:17

Masa55

Dnes jsem si dala polévku a koprovku dojedl manžel.Já jsem si v troubě upekla křidélka, dala na ně grilovací koření a pepř a byly super.

11. 11. 2017 17:12

vanda

Podravku mám doma, ale používám minimálně. Snad jen na dochucení některých polévek / hrstková, zeleninová/ .

10. 11. 2017 21:32

martashi

Koprovku dělám s hovězího vývaru, zahustím 12%smetanu s trochou mouky,lehce okyselím i osladím a přidám nasekaný kopr. Vždycky se vejdu do semaforků.

10. 11. 2017 21:19

Masa55

Myslela jsem si , že se solí nebudu mít problém a vida, bude to velký problém. Dnes jsem vařila koprovku a bez masoxu mi vůbec nechutnala. Takže souputníci koprovku jen osolenou a bez 30% smetánky, jen 12% a nakyslou chuť místo kyselé smetany tak jen bílý jogurt , tak to nebylo k jídlu, ach jo.

10. 11. 2017 09:26

bessi

Podravka je na dochucení super. Ǔplně to nahradí sůl a navíc je v tom zeleninka

09. 11. 2017 23:22

Macatice

Yogii - listopadvá odborná poradna je poslední v seznamu, možná to máš někde "dole za rohem!, ten seznam diskusí už je poměrně dlouhý.

08. 11. 2017 Masa55: Podravku a ješě navíc sůl?Brrr! Já používám podravku do jídla místo soli.

Z masoxu si občas vaří muž nudličkovou polévku. Já jsem ho při vaření odburala - ne kvůli soli, ale kvůli mastnotě. Což mi ale nerání v tom, abych mužovi tu nudličkovou polévku nesnědla, když si ji dostatečně nehlídá :-)

Já hodně používám sušený česnek, je chuťově výrazný, takže pak nepotřebuju solit.

09. 11. 2017 21:49

Masa55

Já se učím vařit bez masoxu, léta letoucí ho používám a jak už jsem zjistila, bude to fuška....

09. 11. 2017 20:57

babicka Eva

Musím se víc zaměřit na sledování obsahu soli v sýrech.

09. 11. 2017 17:02

tkoskubova

Dnes jsem dojídala oběd z jídelny,a jak se to zřejmě uleželo,tak se mi celé jídlo zdálo přesolené a nechutnalo mi to.

09. 11. 2017 16:46

vanda

Yogii-odborník je připraven, aspoň já ho tady mám.

09. 11. 2017 14:40

Yogii

Máme už někde založenou rubriku zeptejte se odborníka na měsíc omezení soli? Nikde jsem ji neviděla.

09. 11. 2017 09:35

bessi

Masox nepoužívám. Dochucuji kořením bez soli, bylinkama a solím podle sebe. Ale lžička soli....no nevím, asi to bude víc. Tedy i s tou skrytou

08. 11. 2017 23:50

oharek

Masox já většinou nepoužívám

08. 11. 2017 23:44

martashi

Ani já masox nepoužívám, ani ho nemám, občas používám zeleninovou dochucovací směs bez soli a glukamátů,za to s hlívou ústřičnou, raděj si dochucuji po svém.

08. 11. 2017 21:00

Yogii

Tak masox já většinou nepoužívám, takže tady mi sůl nehrozí.

08. 11. 2017 20:17

martashi

Takže to spíš bude o dochucovadlech v masoxu, si teda myslím já. Co tam takhle přidat nějaké bylinky(libeček, celerovou nať, magi bylinku,)

08. 11. 2017 17:30

Masa55

Jo to bude krušný měsíc, souhlasím. Dnes jsem si dělala fazolkovou polévku a většiou tam dávám masox. Tentokrát jsem dala jen podravku a trochu soli a pořád to bylo namasné, neslané...

08. 11. 2017 12:59

vanda

No, vypadá to na krušný měsíc.....

07. 11. 2017 23:36

Macatice

Začala jsem tím, že jsem si nekouoila slanečky a jikry/mlíčí, ale kyselé rybičky - ty navíc nejsou tak mastné a dokonce v nih je i trošku zleniny :-)

07. 11. 2017 16:15

tkoskubova

V testu jsem na tom byla také dobře, s malými vyjímkami.

07. 11. 2017 15:51

Masa55

Když jsem manželovi oznámila, že nás čeká měsíc soli, tak se tak na mne podíval spoza brýlí a řekl, zlato konečně budeme více solit, ty solíš strašně málo. Rozesmálo mne to, neb jsem mu chtěla oznámit, že naopak, budu solit ještě míň !!!!!

07. 11. 2017 15:00

Yogii

Já dala test taky v pohodě ve všech částech.

07. 11. 2017 11:57

martashi

Test jsem dala v pohodě, přesto každá nová informace potěší.

07. 11. 2017 09:09

bessi

V testu jsem dopadla docela dobře. Jen ty znalosti.... Jsem zvědavá, co mi tenhle měsíc přinese

06. 11. 2017 22:14

Macatice

Na tom vstupním testu byl jsně vidět, jaký jsem extremita. Buď nesolím prakticky vůbec - nebo jím přesolené věci (nasolené rybičky, trvanlivé salámy, uzené, sušené maso, sušená rajčata...). Tak třeba vejce, vnitřnosti, domácí pomazánky vůbec nesolím (teda výjimkou je česneková, tu přisoluju, ale jinak v nich jsou ryby nebo sýry). Na druhou stranu nudličkovou polévku dělám stylem koncentrované Magi. Instantní brkaši si kupuju neslanou - a buď si ji ani téměř nepřisoluju, nebo někdy baopak do ní nacpu kvanta sojvky.
Tak jsem zvědavá, jestli někdy zjistím svoji průměrnou spatřebu soli. Já si myslím, že se ty moje extrémy ai vyrovnají. Že když věšinou jím extrémně neslaně, tak si mozek řekne o něco extrémně slaného. Nebo naopak - když jím tu koncentrovanou ůl, tak naopak tělu a chuti nevadí, když jiné věci jsou prakticky neslané.

06. 11. 2017 20:34

babicka Eva

Se solením nemám problém, solím málo.

06. 11. 2017 18:54

Masa55

Při vyplnění dnešního testu jsem nedopadla úplně dobře, tak hurá do vzdělává ní se o soli !!!!!

06. 11. 2017 14:21

Eva001

Myslím, že to je moje Achilova pata. Uvidíme.

06. 11. 2017 12:41

tkoskubova

Největší problém bude zřejmě v konzumaci tvrdých sýrů,které mám denně.Jinak se domnívám,že sůl bude v mém jídelníčku v doporučeném množství.

06. 11. 2017 09:52

bessi

Já mám pečivo jen k snídani. Moc nesolím a občas ujedu na sýrech a arašídech v těstíčku. Tak jsem zvědavá, jak na tom se solí jsem a co se dozvím nového.

05. 11. 2017 22:39

Yogii

No já taky moc pečiva nejím. Aby mi ta sůl ještě nechyběla :-)

05. 11. 2017 22:28

Macatice

myslím, že se budeme divit, kolik soli sníme v obyčejném běžném pečivu. Teda já moc ne, protože ho moc nejím, ale normálně ho lidi snědí poměrně dost a ona se ta sůl z něj za den nasčítá.

05. 11. 2017 18:28

ajanka

už se těším co se dozvím a kde mám bolavé místo. myslím že moc nesolím, chipsy a jiné slané pochutiny nejím, uzeniny také moc ne. občas sýr ale střídám to a častěji zařazuji cottage nebo domácí lučinu. tak od zítřka začínáme :-)

05. 11. 2017 17:51

Yogii

Martashi : to já jsem taky zvědavá, co nového se dozvíme :-).

05. 11. 2017 17:19

martashi

Yogii:Tak možná i mě chybí sůl a tělo si prostě řekne. Rozhodně se na nové informace těším.

04. 11. 2017 20:15

Yogii

Jo, všeho s mírou. Jak už jsem kdysi psala, manžel měl před několika lety chřipku, vždycky mu moc pomáhá se vypotit a za pár dnů je mu dobře. Jenže teď mu to druhý den už nešlo. Známá zubařka mu poradila dodat sůl, tak si hodně posolil právě chleba se sádlem, a ejhle, už mu to zas šlo, párkrát se vypotil a bylo dobře. Sůl tělu chyběla.

04. 11. 2017 19:46

Macatice

No, myslím, že bychom se měli dozvědět i to, že nejen nadbytek soli, ale i její nedostatek je špatný.
Mužovi na vysoký tlak doktoři poříd říkli Omezte sůl, omezte sůl, omezte sůl. A jemu začalo být špatně a čím dál víc. A pak se koukl na ty výsledky z laboratoiře, kde sodík byl hluboce pod normou. Tak na to doktora upozornil, načež ten se zarazil a prohlásil něco ve stylu: Aha, no víte, my jsme zvyklí, že když lidem něco říkáme, tak oni na to kašlou.
Moje máma taky skoro nesolí a doktoři jí teď podle krve doporučili, aby víc solila. Nosím jí matjesy, ty on ráda.

04. 11. 2017 16:06

Veve12

Tak to jsem také zvědavá co se nového dozvím. Při vaření moc nesolím, manžel se synem pořád dosolují a ptají se jestli jsem to jídlo vůbec solila. Chipsy nejím vůbec, občas si dám slané oříšky a mám ráda sýry, šunku...

04. 11. 2017 15:51

Yogii

Tak teď momentálně bojuji s chutí na slané, i když to mám většinou na sladké. Jenže jsme dostali od známého, co má malou pekárničku, krabici naprosto úžasných slaných tyčinek z listového těsta. Jsou sypané nejrůznějšími semínky, slunečnicí, sezamem atd. a jsou taaaak návykové.

04. 11. 2017 13:18

tkoskubova

Moc nesolím,raději si přidám koření.Bylo mi to doporučeno před mnoha roky vzhledem k vysokému krevnímu tlaku.a tak jsem si zvykla,a už mi to ani nevadí.

04. 11. 2017 10:36

filipova

také solím máslo, občas mám nějakou libovou uzeninu a sýr, chipsy vyjímečně, já myslím že budeme překvapené, kde všude je sůl

03. 11. 2017 22:40

Yogii

Myslím si, že solím málo, uzeniny skoro nejím, slané sýry jen občas a chipsy skoro vůbec ne. Jídlo nedosoluji, tak snad ok. Jsem zvědavá, o čem se dá celý měsíc k tomuto tématu psát. V solí je zas ale jód, tak to je plus.

03. 11. 2017 22:28

coumba

Tohle bude téma víc než pro mě, pro manžela. Už ho vidím, jak se zlobí, až mu budu číst o škodlivosti jeho dosolování.

03. 11. 2017 21:30

babicka Eva

Jsem zvědavá, co se v měsíci soli dovím. Snažím se solit málo s myslím, že se mi to docela daří.

03. 11. 2017 20:40

martashi

Jsem sama zvědavá jak to se solí je, podle rodiny solím málo, ale občas se mi stane, že mám chuť si přisolit i balkán nebo matesy.

03. 11. 2017 19:48

sifaka

Třetí zvědavec do party :-)Co se mě týče s projektem jasem úplně vyloučila solení a čekala absťák.Protože vařím jen pro sebe-nesolím ani vařené brambory.Prostě vůbec neberu do ruky sůl.Do polévky max.masox.Jeden do 4 litrů.
Slané sýry zřídka, s vyjimkou tvarůžků, oříšky vůbec-protože pak bych jich snědla pytel v domnění, že jsem někde u muziky :-))
Ovšem průser je, Strážnické brambůrky a Bohemia.Ty si holt někdy dám a nedívám se do sáčku.Tak teď si nejsem jistá, jestli to právě není ten absťák.Sáček nenechávám otevřený-brambůrky by zvlhly.Jo a někdy sýrové tyčinky Havlík ale ty držím v útlumu.

03. 11. 2017 19:35

Masa55

Tak já jsem na sůl taky moc zvědavá, myslím si, že taky hodně nesolím, manžel si to věčně všechno dosoluje. Jak je něco moc soleného, tak mi to nechutná a nejsem schopná to ani dojíst.Chipsy jíme jen vyjímečně a moc slané sýry taky nejím. No třeba budu překvapena, kde všude sůl je.

03. 11. 2017 19:28

Macatice

Tak na sůl jsem zvědavá. Semaforky ji nehlídají, tak nevím, jak na tom jsem. Já osobně si myslím, že běžně solím extrémně málo - při vaření jen tak, aby se neřeklo, ze slaných kořenících směsí jen Podravku nebo něco na ten způsob, jinak to jsou všechno směsi nebo bylinky bez soli, hotové pokrmy si niukdy nepřisoluju. Oříšky jím pokud možno nesolené (nebo si je od té soli aspoň pečlivě ořistím), chipsy a spol. jsem se STOBem téměř odbourala, Zase na druhou stranu holduju sýrům - zhusta dosti slaným, občas nějaké té uzenině a také rybičkám a rybím pochoutkám - a takový slaneček...
Tak třeba dneska večer jsem zjistila, že bezmasé knedlíky se zelím kyselým mi zajistily obrovský prostor pro bílkoviny, tak jsem se s nadšením vrhla na balíček slaných korbačiků.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma