TOPlist


Co jsou sacharidy a jak je dělíme?

 

Prof. Jana Dostálová, Csc., Tisková konference Fóra zdravé výživy, „Hlavní viník: cukr?“, 25. 11. 2015

Sacharidy patří spolu s bílkovinami a tuky mezi hlavní živiny. Někdy se ještě můžeme setkat s názvy jako karbohydráty, uhlohydráty nebo uhlovodany, které jsou však zastaralé a neměly by se používat. Rovněž starší název pro cukry, glycidy, se již nedoporučuje používat.

Sacharidy představují velkou skupinu chemických látek, jejichž základ tvoří tzv. cukerné jednotky. Podle počtu cukerných jednotek dělíme sacharidy na tři základní skupiny, monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy, ke kterým se ještě přiřazuje skupina tzv. složených (komplexních) sacharidů.

  • Monosacharidy obsahují jednu cukernou jednotku. Patří sem například glukóza (hroznový cukr), fruktóza (ovocný cukr) aj.
  • Oligosacharidy obsahují 2-10 stejných nebo různých monosacharidů. Například sacharóza (cukr řepný a třtinový) se skládá z glukózy a fruktózy, laktóza (cukr mléčný) se skládá z glukózy a galaktózy. Rafinóza, stachyóza, verbaskóza aj. (sacharidy obsažené v luštěninách) obsahují galaktózu a další.
  • Polysacharidy obsahují více než 10 monosacharidů – škrob, celulózu, pektin, inulin aj.
  • Složené (komplexní) sacharidy obsahují i jiné sloučeniny, například bílkoviny, tuky aj., řadíme je mezi polysacharidy

Monosacharidy a oligosacharidy se také označují jako sacharidy jednoduché, polysacharidy jako složené (komplexní).

Podle české legislativy se sacharidem rozumí jakýkoliv sacharid, který je metabolizován člověkem, (tj. který lidský organizmus dokáže využít jako zdroj energie nebo stavební či jinak prospěšnou látku (u sacharidů jde téměř výlučně o zdroj energie), včetně polyolů (alkoholické cukry např. sorbitol, xylitol, mannitol). Jako cukry se označují monosacharidy (glukóza, fruktóza) a disacharidy (sacharóza, laktóza), protože mají sladkou chuť.

Sacharidy představují základní složku stravy. Podle současných výživových doporučení by sacharidy měly tvořit 55-60 % celkového energetického příjmu. Přednost bychom měli dávat polysacharidům a cukry omezovat, zvláště cukry přidávané do potravinářských výrobků.

Pozn.: Z chemického hlediska se jako cukr označují monosacharidy a oligosacharidy, z hlediska legislativního pak monosacharidy a z oligosacharidů pouze disacharidy.

Kompletní přehled sacharidů najdete zde

 

Hodnocení (58 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

18. 03. 2017 19:18

zdenalan

Je to věda, raději nesladím ale ovoce miluji.

27. 01. 2017 08:40

Kumpi

Jak to platí u většiny věcí - všeho s mírou. :-)

24. 01. 2017 10:51

Niraska

Užitečné a poučné informace :-)

19. 01. 2017 18:25

marikabak

Páni, pomalu z těch názvů ztrácím hlavu !!! Začínám se v tom pomalu ztrácet !!!

14. 01. 2017 16:15

JARI59

Je dobré si opakovaně připomínat informace, vždyť člověk tohle všechno pak dělá hlavně pro sebe nebo pro ostatní v rodině

14. 01. 2017 12:05

sifaka

Fakt je to celkem složité:-(...asi mi zůstane v paměti jen sladká chuť=špatné.

14. 01. 2017 11:32

ina49

Je to složité raději jsem si to okopírovala.

13. 01. 2017 21:27

Sarkar

Snad si to člověk nemusí všechno pamatovat.

13. 01. 2017 10:13

evinka49

Mám ty články v záložkách a nakukuji co to jen jde(tiskárnu nemám) Je to dost složité :-))

12. 01. 2017 07:39

babicka Eva

Je to docela složité, Musím se snažit.

11. 01. 2017 16:54

1a234

Tohle si asi nezapamatuji nikdy.

10. 01. 2017 18:26

Medvedice3

Souhlasím s tkoskubova - pročítat (dnes už pročítám potřetí), vytisknout, nahlížet.. Velmi oceňuji účelné prolinkování (omlouvám se češtině) textů.

10. 01. 2017 12:18

tkoskubova

Už jsem si to pročítala včera,asi by bylo nejlepší si vše vytisknout a mít před očima(denně nahlížet i několikrát),aby si to člověk zapamatoval.

09. 01. 2017 20:42

Masa55

tohle si určtitě musím přečíst běkolikrát , aby se mi to dostalo pod " kůži ".

09. 01. 2017 13:49

1a234

Po jednom přečtení si to určitě nezapamatuji, názvy jsou zase jiné než jsme se učili.Pořád je něco nového.

09. 01. 2017 13:34

Lovcova

Hezký přehled, ze školy si už všechno nepamatuji. Díky

09. 01. 2017 12:32

mariamaria

děkuji za poučný článek ....

09. 01. 2017 09:37

evinka49

Opakování-matka moudrosti,díky :-)

09. 01. 2017 03:25

Hanka98

Poučný článek. :-) Děkuji.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma