TOPlist


Jak nakupovat čerstvé ryby

 

Ing. Hana Málková

 

Asi není potřeba vysvětlovat, že nejkvalitnější jsou samozřejmě ryby čerstvé, mražené mohou být méně hodnotné kvůli porušení struktury a ztrátě vody a dalších látek při tepelném opracování. Neznamená to však, že mražené ryby by byly nekvalitní potravinou, jen je potřeba je správně vybrat.

Ryby vzhledem ke svému složení a malému postmortálnímu okyselení velmi rychle podléhají zkáze, proto je důležité dbát na to, aby byly opravdu co nejčerstvější a je nutné důsledně dodržovat chladicí řetězec.

Pokud ryby sami nenalovíme, nebo nezískáme od známého, který rybaří, jsme odkázáni na jejich nákup. Ryby je nutné pořizovat u ověřených prodejců, je vhodné je nakupovat buď ve specializovaných prodejnách, nebo přímo v sádkách. Kvalitní ryby lze sehnat i v některých hypermarketech, jistotou je například Makro, kde mají vždy k dispozici mnoho druhů čerstvých ryb. Nejlepší je nechodit si pro konkrétní druh ryby, ale až na místě si vybrat nebo nechat poradit od obsluhy, která ryba v nabídce je nejčerstvější.

Při nákupu živých nebo čerstvých ryb bychom se měli řídit těmito pravidly:

Text byl převzat z publikace České technologické platformy pro potraviny: Ryby, edice Jak poznáme kvalitu?

  • u živých ryb si zkontrolujeme pohledem kvalitu ryb v nádobách, zda nejsou poškozené, potlučené nebo jinak poraněné, zda nejsou přidušené (malátné), tedy neplavou na boku nebo dokonce břichem vzhůru;
  • ryby na ledu - čerstvá ryba na ledu se pozná hlavně zrakem, neboť se leskne, má čiré, vypouklé a lesklé oči, žábry jsou červené; čerstvá ryba se dále pozná hmatem – povrch ryby je pokryt slizem, píchnete-li do ní prstem, důlek se po chvíli vyrovná; čerstvá ryba se také pozná čichem – měla by vonět po vodě, nikoliv zatuchle;
  • někteří prodejci rozmrazují ryby, a pak je vydávají za čerstvé; rozmrazování ale musí vždy probíhat za kontrolovaných podmínek; vše je legislativně v pořádku, pokud je u takovýchto ryb označení, že se jedná o ryby rozmrazené;
  • čerstvé sladkovodní ryby se skladují, přepravují, uvádějí do oběhu a doma se uchovávají při teplotě od −1 do +5 °C;
  • čerstvé mořské ryby a ostatní vodní živočichové se skladují, přepravují, nabízejí k prodeji v tajícím ledu (ideálně zasypané šupinkovým ledem) a doma uchovávají při teplotě od –1 až do +2 °C;
  • při nákupu si všímejte prostředí a zařízení prodejny, zda je čisté a nejsou přítomny viditelné plísně, škůdci či jakékoli známky kažení prodávaných potravin;
  • pokud vás čeká dlouhá cesta z obchodu domů, nebo jsou venku vysoké teploty, je vždy lepší se vybavit izolační taškou či termoboxem, které udrží chladnou teplotu.

Pokud nemáme jistotu čerstvosti ryby, raději koupíme rybu mraženou. I ta se dá sehnat ve velmi dobré kvalitě. Správnému nákupu mražených ryb se budeme věnovat v samostatném článku. 

 

Hodnocení (55 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

19. 10. 2017 11:18

bagi666

zajímavé

14. 10. 2017 22:16

dylen

opět zajímavý článek

13. 10. 2017 10:30

ekavkova

Já se orientuji hlavně čichem.

12. 10. 2017 12:38

PerditaX

Dopékané pečivo ze zmraženého polotovaru mi nevadí, ale rozmražená ryba vydávaná za čerstvou - to už je dost silné kafe. děkuji za upozornění, budu se snažit tomu vyhnout

11. 10. 2017 10:13

dulca

děkují zajímavé čtení

11. 10. 2017 07:52

HannySunny

Zajímavý článek.

11. 10. 2017 06:56

KruntoradovaL

Děkuji za rady

10. 10. 2017 22:39

Macatice

martashi: Hele, Jevany... Tam jezdili na výlovy rodiče, když ještě mohli. Tehdy měla máma výlovy v okolí Prahy zmapované.

10. 10. 2017 21:52

Yogii

Martashi : děkuju za informace :-)

10. 10. 2017 20:52

bejbinka

děkuji za rady...

10. 10. 2017 19:46

martashi

Taky na Jevanském rybníku je výlov, ale ten je ve středu 18.10. což je pro pracujícího člověka trochu problém. Za to je to kousek od stanice pražského příměstského autobusu 382. I tam prodávají živé ryby a různé rybí mslky-uzené ryby, smažené a pečené ryby - přímo u rybníka. Ale pozorovat z hráze jak rybník slovují je podívaná.

10. 10. 2017 19:38

martashi

Yogii: http://www.ceskevylety.cz/slavnosti.php?kod=3284_vylov-vavrineckeho-rybnika , informace o výlovu 28.a29.10.2017, máš možnost využít nákup čerstvých ryb.

10. 10. 2017 15:42

sifaka

Podařilo se mi dostat se k právě vyloveným rybám,upravovaným na grilu na lodi.Přiznám se, byl to pro mně spíš zážitek kulturní, než gastronomický.Chuťově dobrý ale asi jsem vychovaná na mraženém a pak smaženém filé:-)

10. 10. 2017 07:40

JARI59

Jako čerstvou rybu jíme kapra o Vánocích- ten je pořízen v živém stavu

10. 10. 2017 07:19

hajekrad

Díky za rady.

09. 10. 2017 23:25

Hanuja

Velmi zajímavé informace.

09. 10. 2017 21:55

evasla

Na čerstvé ryby je nejlepší rybář v rodině.

09. 10. 2017 21:33

ifucikova

Děkuji za užitečné informace

09. 10. 2017 21:22

LuckaN78

dobré rady, díky

09. 10. 2017 20:25

Ekoloni

Dobré vědět

09. 10. 2017 19:47

DanaR

Naštěstí mám známého rybáře, tak vím, že mi dává čerstvé ryby a mořské kupuji mražené.

09. 10. 2017 19:34

poradna

Díky za info

09. 10. 2017 18:23

Yogii

Nikdy jsem nebyla na výlovu a neměla tak naprosto čerstvou rybu. Docela by mne to zajímalo.

09. 10. 2017 18:00

ajanka

Děkuji za užitečné informace :-)

09. 10. 2017 16:55

KruntoradovaL

Ráda bych čerstvé ale nevím jak so je obstarat

09. 10. 2017 16:36

irwinka

těším se na výlovy, to bude všude čerstvých ryb dostatek

09. 10. 2017 16:30

Siraellen

Dobré vědět,já miluji ryby

09. 10. 2017 15:36

Kumpi

Největší mňamka je čerstvá ulovená ryba. To se s kupovanými mraženými nedá srovnat. :-)
Bohužel je to velice málo kdy.

09. 10. 2017 14:39

martashi

Čerstvé ryby ze sádek mám nejraděj, mořské skladované na ledu kupuji u prodejce na kterého se můžu spolehnout.

09. 10. 2017 14:13

jesus

čerstvé ryby jím akorát na vánoce, tedy kapra

09. 10. 2017 14:07

babicka Eva

S čerstvými rybami zkušenosti nemám, kupuji hlavně mražené, ale informace se budou určitě hoditl

09. 10. 2017 11:01

tkoskubova

Děkuji moc za přínosné informace,mnohé jsem neznala,respektive většinu.

09. 10. 2017 10:52

Slonik71

Děkuji za článek

09. 10. 2017 10:51

paniLiba

Nakupuji v Makru, bohužel si pak musím doma ryby zmrazit. Ale chodím na čerstvé pstruhy do sádky, mám to prakticky při ruce

09. 10. 2017 10:08

bessi

Pěkný článek. Když kupuji čerstvou rybu, tak oči. kůži a žábry sleduji, to mě naučila už moje bábuška

09. 10. 2017 10:04

ekavkova

Jelikož neumím rybu zabít ani správně vykuchat, mám bohužel omezený výběr nákupních míst a tudíž kupují ryby zpracované.

09. 10. 2017 09:52

malinovanada

Ve vedlejší vesnici jsou sádky. Zkusím je navštívit a nějakou dobrotu domů donést.

09. 10. 2017 09:05

MaHelen

Ryby mám moc ráda na všechny možné způsoby.

09. 10. 2017 08:51

filipova

pěkný článek ale u nás nikde chlazené ryby nejsou, tak zůstanu u mražených

09. 10. 2017 08:49

Masa55

Děkuji za poučení.

09. 10. 2017 08:39

dolevina

moc ryby nekupuji, takže poučné.

09. 10. 2017 07:42

coumba

Ještě že o čerstvosti našich ryb nemusím pochybovat.

09. 10. 2017 07:33

vachova

To jsem nevěděla

09. 10. 2017 07:13

Yogii

Šikovný článek. Oči, žábry i kůži vždycky při nákupu ryb na ledu sleduji.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma