Jak snížit příjem cukru?

 

Rádi byste omezili svůj příjem cukru, ale kromě toho, že si odpustíte svůj obvyklý „poobědový“ dortíček, vás žádné další kroky, jak na to, nenapadají? Tak pozorně čtěte! Je totiž mnoho způsobů, jak na cukr ve vaší stravě vyzrát.

Úplně prvním a univerzálním pravidlem je, že pro trvalou změnu je vhodné měnit své návyky postupně. Nesnažte se proto si ze dne na den cukr zcela zakázat. Raději se zaměřte na menší změny, zvykejte si na nové vhodnější návyky a postupně přidávejte další. V duchu tohoto pravidla je lepší začít takovou oblastí, která vám nebude dělat až takový problém. Úspěch, který přijde, vás pak bude dále motivovat zapracovat na sobě i v dalších oblastech!

Rady, jak snížit příjem cukru

1.     Pokuste se omezit konzumaci těchto potravin:

  • slazené nápoje (limonády, ochucené vody, šťávy), džusy
  • sladkosti (sušenky, zákusky, sladké pečivo, čokoláda, zmrzliny, bonbony apod.)
  • ochucené mléčné výrobky (ovocné jogurty, jogurtové nápoje, kefíry)
  • slazené müsli, slazené instantní obilné kaše
  • sušené ovoce, džemy, nadměrné množství čerstvého ovoce

2.     Při vaření a pečení snižujte v receptech množství cukru a nahraďte ho vanilkou, skořicí nebo jiným kořením. Cukr lze také velmi dobře nahradit ovocem.

3.     Čtěte etikety a vybírejte potraviny s co nejnižším obsahem cukru. 

4.     Jste-li milovníky sladkého, občas si ho plánovaně dopřejte, těšte se z něj a pomalu si ho vychutnejte tak, jako skutečný gurmán. Je to dozajista lepší volba, než si sladké zcela zakazovat. Snažte se však jíst jen menší množství – kupujte si cíleně malé balení. Pokud se vaše oblíbená dobrota v menším balení neprodává, oddělte si malý kousek a pomalu ho vychutnejte. 

Zbytek schovejte, případně dejte do mrazáku. Další kousek si dopřejte, až se sami rozhodnete, že si ho povolíte.

5.     Vybírejte si kvalitní sladkosti. Jste-li milovníkem čokolády, doporučujeme koupit výrobek s vysokým procentem kakaa, který má sice stejné množství energie jako jiné čokolády, zato má méně cukru, nízký glykemický index a tak výraznou chuť, že vám bude k uspokojení chuťových buněk stačit pár čtverečků.

                            

Čokoláda mléčná 100 g = 18 kostek cukru         Čokoládá hořká 90% kakaa 100 g = 2 kostky cukru

TIP: Pokud vám výrazná hořká chuť čokolády vadí a přece jenom trochu sladké chuti vyžadujete, můžete pro začátek vyzkoušet třeba čokolády slazené stévií či jiným sladidlem. K dostání jsou ve zdravých výživách nebo v e-shopu na www.stob.cz. 

6.     Když vás honí mlsná, můžete využít i ovoce, čerstvé nebo případně i sušené, které sice obsahuje poměrně dost energie a cukru, ale dodává tělu vitaminy, minerální látky a vlákninu. Stejně dobře mohou posloužit i ořechy. Nicméně u těch s množstvím opravdu opatrně. Někomu postačí na zahnání chuti šálek kvalitní kávy nebo čaje.

7.     Pokud množství sladkého přeženete, pokuste se vykompenzovat nadměrný energetický příjem pohybem.

Pokud řešíte sladkostmi stres nebo jiné emoce, můžete se těšit na červen - měsíc zdravého mlsání, ve kterém se tomuto tématu budeme věnovat.

A nebo si již nyní pořiďte některou z našich pomůcek, jako například osobní plán Chci změnu. Jak na psychiku?, nebo se zapojte do on-line kurzu Hubnutí na míru se STOBem

 

Hodnocení (53 hlasů):

Komentáře

15. 01. 2017 11:20

JARI59

Snažím se kupovat neochucené výrobky, tu čokoládu koupím kvalitní, aspoň i můj manžel a syn bude mlsat zdravěji

14. 01. 2017 16:18

JARI59

tak 18 kostek versus 2 kostky - to je fakt zapamatovatelný údaj, pro mě určitě

13. 01. 2017 21:22

Sarkar

Co se nekoupím to se nesní. Nejlepší je nemít doma pokušení.

13. 01. 2017 10:37

evinka49

Mléčnou čokoládu nejím,nechutná mi,ale s hořkou to je jinak,čím víc hořká,tím lépe.Mám ji v mrazáku,bezva se pak cucá a nesním jí tolik.To jsem vyčetla v jedné knize ze STOBu a funguje to.

12. 01. 2017 19:58

Masa55

Kvalitní hořkou čokoládu mám ráda a klidně zvládám jíst jen 2 kostičky, kdežto mléčnou zbožňuji a sním nejměně jednu celou řadu, tam mi 2 kostičky nestačí.

12. 01. 2017 14:21

Yogii

Dnes jsem odolala sladkému u kolegyně v práci, která má na stole misku s různými malými čokoládkami. Už jsem měla v misce ruku, že si nějakou dobrou vyberu, ale pak jsem si řekla, ne, před obědem se nebudeš cpát sladkým a vydržela jsem to. Teď už dávno po obědě, ale na sladké zatím chuť nemám.

12. 01. 2017 13:38

tkoskubova

Co se týká nápojů,nemám výčitky kromě kávičky.Ta je sice s čekankou,ale nedokážu ji vypít bez zahuštěného 7,5% mléka.A to má také nějaký ten cukr.Zjistila jsem,že když si dám kávu 2-3x denně,tak má spotřeba cukru na tento den je téměř vyčerpána.Tak nevím,kde ubrat,jediné řešení bude možná v menším šálku kávy.

12. 01. 2017 09:36

1a234

Otylie- díky za recept!

11. 01. 2017 23:01

koral

Také já už dávno peču s poloviční dávkou cukru a už i dcera ,která si pekla sama cukroví podle normálních receptů zjistila,že jsou jaksi přeslazené. Je zvyklá na mé pečené dobroty s málo cukrem. Jsou na to zvyklé už i vnoučata. Ale já nemusím oplatky ani čokolády,ale ke kávě ,kterou piji bez cukru a mléka mám vždy chuť na nějaký kousek pečeného nebo šátečku apod. Aspoň kousek sladkosti. Nemohu se toho zbavit,ať dělám cokoliv. Jinak nic nepiji sladkého,pouze vodu a čaj. Ale to se mi stále nedaří ukočírovat

11. 01. 2017 21:50

kolibrik26

Nikdy mne nenapadlo, abych dala štrůdl do mrazáku. Díky za tip,většinou jsou jej velice ráda dojedla, aby se nezkazil.

11. 01. 2017 21:02

JARI59

Snažím se také při pečení omezovat cukr, ten recept níže od otylie se mi zamlouvá, díky za inspiraci.

11. 01. 2017 20:38

otylie

Recept na celozrnný štrůdl bez přidaného cukru:
2 a 1/4 hrnku (250 ml) celozrnné špaldové mouky jemně mleté, 1/2 hrnku vody, 250 g másla nebo Hery a špetka soli. Zpracovat těsto, dát na 2-3 hod do lednice a pak rozválet doprostřed poklást jablky, přidat rozinky, ořechy, skořici a přehodit těsto z jedné i druhé strany (nerolovat jako klasický štrůdl), potřít rozšlehaným vajíčkem a upéct na cca 180°C v troubě. Z tohoto množství jsou 2 záviny (nakrájím, dám do mrazáku a když mi honí mlsná je co ke kafi :-)

11. 01. 2017 20:34

aanna

Objevila jsem tekutý cukr - fruktóza a steviol - a nahrazuji jím cukr bílý. Je moc dobrý i do citronády nebo na pečení.

11. 01. 2017 19:49

1a234

Zatím dobrý, sladkého, kromě jablka nic.

11. 01. 2017 19:09

Medvedice3

Nemusím sladké. Teď jsem však objevila pražené kakaové boby - nejsou sladké a moc mi chutnají.

11. 01. 2017 19:00

Masa55

Začala jsem jíst poloviny od všech sladkostí a i do pečených buchet dávám ode dneška polovinu cukru.

11. 01. 2017 15:56

poradna

obtížné je to pro mě, když jsem unavená...vstávám ve 3,15 a odpoledne to bývá nejtěžší, když potřebuju fungovat jako maminka...

11. 01. 2017 14:53

masten

Cukr z receptů už ubírám dávno, štrůdl dělám dokonce bez cukru a ještě nikdy u nás nezbyl. Ale radši se snažím to co zbyde vyexpedovat z domu, abych náhodou nesnědla sama. Někdy se totiž při konzumaci sladkého nedokážu ovládnout.

11. 01. 2017 08:31

lenkamarie

U mě hraje dost roli psychika a televize.

11. 01. 2017 08:31

lenkamarie

U mě hraje dost roli psychika a televize.

11. 01. 2017 08:03

babicka Eva

Mám ráda ovocné jogurty, takže to chce změnu, bílé + nakrájené ovoce.

10. 01. 2017 20:23

Maus86

Můj problém je, že jsem na sladkém opravdu závislá - kouřit jsem přestala ze dne na den, ale nedat si sušenku? To je prostě boj...a ty absťáky, to je děs ;)

10. 01. 2017 19:17

rezinek

já jsem těžký masožrout, ale taky řeším únavu a stres sladkostmi, nemůžu se tohoto neduhu zbavit,ale jak to tak čtu, tak s tím bojujeme asi všichni

10. 01. 2017 17:23

Masa55

Tedky mám v troubě štrůdl s poloviční dávkou cukru, jsem na to pěkně yvědavá,zítra dám vědět, jak jsem si pošmákla.

10. 01. 2017 16:09

babicka Eva

Pravda je, že když doma není nic na mlsání, tak stačí i pár oříšků.

10. 01. 2017 16:06

babicka Eva

Pokud vařím podle nového receptu, vždy dávám méně cukru,

10. 01. 2017 12:16

tkoskubova

Jeden z úkolů,který jsem si stanovila,je nemít sladké na očích.Doufám,že mi to vydrží a nebudu pak prohledávat horní police,kam si hodlám některé dobrůtky odklidit.Zatím se jich nedokážu úplně zbavit,je to taková pojistka pro "horší" časy.

10. 01. 2017 09:39

DanaR

nemůžu vyhodit všechny sladkosti, protože manžel je má rád a může si je na rozdíl ode mě dopřávat. Jako HankaCH jsem si vždy našla sladké potraviny na španou náladu nebo jen tak k televizi. Při chuti na sladké teď budu zkoušet vysokoprocentní čokoládu nebo kávu a kousek ovoce. No a budu přidávat na cvičení.

10. 01. 2017 08:16

filipova

já sama skoro nepeču, když něco upeču dám si kousek a zbytek vezmu chlapům do práce - jen se po tom zapráší a já se nepřejídám buchtama

10. 01. 2017 08:16

HankaCh

Sladkým řeším stres, únavu nebo špatnou náladu a i když doma není ani sušenka, tak si vždycky něco najdu, k dobré náladě mi pomůže třeba jen chleba s medem a to mám doma vždy :-) Teď se to pokouším uhlídat.

10. 01. 2017 06:54

Marta77

Také raději doma nic nemám, když občas něco upeču, tak je to něco, co mají všichni rádi a vím, že to zmizí než to stačí vychladnout. Ono když je to pak na očích... naštěstí já na sladké moc nejsem, tak mi to až tak nechybí

10. 01. 2017 06:45

ajanka

Raději doma nic nemít a pak když už je na něco sladkého chuť, tak si kousíček 75% čokoládky dám, vychutnám si to a pak třeba přidám na cvičení, a nebo taky ne, podle toho jak ten den mám splněný jídelníček :-).

09. 01. 2017 21:55

marikabak

Sladké, tak to mi teď bude dělat problém !!! Zaháním s ním stres :-( A když přijdete na nový rok do práce a dostanete " padáka " tak to není fér !!!! Snad se mi tento úkol podaří nějak splnit !!!

09. 01. 2017 20:21

Masa55

Sladké je můj největší problém.Mám ráda vše, teda kromě sladkých limonád. Ty mi vůbec nechutnají a nikdy nechutnaly.Dala jsem si za úkol 1 skladkost k odpolední kávě a věřte mi , budu mít co dělet....

09. 01. 2017 16:11

ina49

také raději nic do zásoby nekupuji Ina.

09. 01. 2017 13:58

filipova

mě se osvědčilo nemít doma žádné sladkosti, max. vysokoprocentní čokoládu a tu nikdy nesním na posezení

09. 01. 2017 13:42

bohuminska

Nejúčinnější rada pro všechny "závislosti" je kupovat malé balení !!!

09. 01. 2017 13:30

1a234

Je rozumné, že nic striktně nezakazujete-

09. 01. 2017 12:31

mariamaria

Pokud někdy ulítnu,je to většinou na sušeném ovoci ..jednou za rok na čokoládě,ale to jsem schopna ji snist celou na posezení..jinak většinou ovoce ovoce azase ovoce no přijde mi někdy,že až moc ,ale chodim často na prochazky ...

09. 01. 2017 11:51

silonda

Při chuti na sladké na mě zabírá káva a jablíčko.

09. 01. 2017 09:58

Nadměrný příjem díky větší konzumaci sladkostí řeším snížením příjmu následující den.

09. 01. 2017 03:27

Hanka98

Každé "uklouznutí" řeším pohybem - přijde mi jako nejlepší způsob spalování. :-)

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma


TOPlist