TOPlist


Jak ušetřit čas při přípravě zeleniny?

 

Nebojte se sterilované ani mražené zeleniny, je mnohdy čerstvější než ta čerstvá!

 

Také se vám pod pojmem zeleninové jídlo vybaví jen představa, kolik času vám jeho příprava zabere?

Nákup, škrábání, loupání, mytí, krájení, strouhání... Někdy opravdu není času nazbyt a ne vždy má člověk čas si připravit pokrm z čerstvé zeleniny.  A především málokdo si uvědomí, že čerstvá zelenina z obchodu, která leží na regálech řetězců až několik týdnů, není vlastně až tak čerstvá. Čerstvá zelenina je ke ztrátám vitaminů bohužel hodně náchylná a k jejich úbytkům dochází velmi rychle. A platí zde jednoduché pravidlo, čím delší příprava, tím větší ztráty vitaminů a dalších prospěšných látek.

A jak tedy dopřát vašemu tělu tu opravdu čerstvou zeleninu, která je plná vitaminů a dalších prospěšných látek, a jejíž příprava vám zabere jen minimum času?

Buďte vždy připraveni!

Pokud nemáte zrovna pod okny zahrádku, kde si můžete natrhat, co se vám zlíbí, možná si řeknete, že není problém zajít do supermarketu a nakoupit vše potřebné tam. Nicméně je potřeba si uvědomit, co všechno má tato zelenina za sebou a kolik vitaminů v ní je obsaženo ve chvíli, kdy se dostane na váš talíř.  Stejně tak se může snadno znehodnotit i ta nejčerstvější zelenina ze zahrádky, které každý lidský zásah v podobě krájení, mytí či vaření, nějaké ty vitaminy ubere.

Proto se nebojte nechat zpracování na profesionálech. Využijte mrazák i spíž a vybavte si je trvanlivými zásobami, po kterých můžete sáhnout opravdu kdykoli. A rozhodně se nejedná o žádnou náhražku, mražená i sterilovaná zelenina může leckdy kvalitou předčit zeleninu čerstvou.

Ptáte se, jak je to možné? Zelenina pro následné zamrazení či konzervování se sklízí ve své nejvyšší zralosti, kdy obsahuje i nejvyšší podíl většiny vitaminů a dalších příznivých látek. Následně se šetrně zpracovává, a to způsobem, při kterém dochází jen k minimálním ztrátám prospěšných látek. Ve výsledku se vám tedy může dostat na stůl mražená či sterilovaná zelenina, která na tom bude s obsahem prospěšných látek mnohem lépe než zelenina "čerstvá", která byla sklizena v době, kdy ještě nebyla zralá, procestovala půl světa, poté ležela nějakou tu dobu v regálech supermarketu a následně ještě několik dní u vás v lednici.   

I mezi mraženou a sterilovanou zeleninou jsou však velké rozdíly a je potřeba vybírat kvalitní výrobky. Spolehnout se můžete například na výrobky Bonduelle, kde máte opravdu jistotu, že nezklamou chuťově ani nutričně. Společnost Bonduelle má vlastní produkci zeleniny, může tedy garantovat původ a ekologický způsob pěstování, zelenina je zpracována do 4 hodin od sklizně a pro zpracování využívá jen ty nejšetrnější postupy, které nevedou k významným ztrátám prospěšných látek. Uchovává si proto vysoké procento vitaminů a lze bez nadsázky tvrdit, že je čerstvější než čerstvá zelenina z obchodu.

Podrobně jsme se porovnání čerstvé, mražené a sterilované zeleniny věnovali v časopise Pochutnej si se STOBem, kde najdete i výsledky studií zabývající se tímto tématem. Článek naleznete v 61. čísle časopisu. 

Kromě toho, že vám mražená i sterilovaná zelenina nabízí pořádnou dávku vitaminů i dalších prospěšných látek, její benefit je také v nenáročné a rychlé přípravě.

Co připravit z mražené zeleniny?

Využití mražené zeleniny je opravdu všestranné a můžete ji použít téměř jakkoli - jako samostatnou přílohu k masu, do těstovinových jídel, zapečených brambor či rizota, hodí se také na přípravu polévek či pomazánek.

Ušetříte si čas očišťováním, krájením a předvářením, a jak již bylo řečeno, o pozitivní živiny se neochudíte, právě naopak. Díky šetrnému a rychlému zpracování a následnému zamrazení šokem si zelenina uchová maximum vitamínů. Velkou výhodou také je, že můžete využít směsí více druhů zeleniny - vaše jídlo a společně s tím i váš jídelníček tedy bude pestrý a nemusíte řešit problém, kolik druhů zeleniny musíte nakoupit a jak je stihnout zpracovat, aby se vám nezkazily. 

            

A co připravit ze sterilované zeleniny?

U sterilované zeleniny se většinou obejdete bez vaření a jídlo máte hotové opravdu během pár minut. Pokud vám například zbyla uvařená příloha z předešlého dne, tak máte během chvilky na stole rizoto či směs s těstovinami nebo bramborami. Ideálně přidejte ještě nějaký zdroj bílkovin, aby vás jídlo i zasytilo a dodalo všechny potřebné živiny. A pokud zrovna nemáte uvařenou přílohu, tak sáhněte po kuskusu, který stačí jen zalít vodou. Přidáte například tuňáka, šunku či sýr, libovolnou sterilovanou zeleninu (výborná je například kombinace hrášku s mrkví) a jídlo je hotové do pěti minut.

A nebo vyzkoušejte "rizoto" z ovesných vloček, jehož příprava také není časově nijak náročná. Možná se vám zdá využití vloček na tento způsob na první pohled zvláštní, ale výsledek rozhodně stojí za to!

Využití má sterilovaná zelenina samozřejmě i ve studené kuchyni. Připravit z ní můžete třeba skvělý salát nebo pomazánku jako rychlou večeři nebo třeba jako pohoštění pro nečekanou návštěvu. :-)

Mnoha recepty ze zeleniny, se můžete inspirovat také zde.

        

Využitím mražené a sterilované zeleniny ušetříte nejen čas, ale pokud vyberete kvalitní výrobky, tak  především i spoustu ztracených vitaminů a dalších prospěšných látek, které vaše tělo jistě ocení!

Hodnocení (53 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

25. 07. 2017 16:59

poradna

Zmraženou zeleninu jsem si tolik ještě nezvykla používat, ale je to v plánu....

24. 07. 2017 06:15

Minervistka

Mraženou zeleninu nejčastěji využívám pro svou večeři, když manželovi vařím něco nezdravého, např, "smažák" :-)

22. 07. 2017 22:36

dylen

Můžu mraženou i sterilovanou

21. 07. 2017 20:54

irena.ba

mraženou zeleninu používám hlavně k přípravě masa

21. 07. 2017 19:33

11jana

raději mám čerstvou zeleninu než mraženou

20. 07. 2017 13:21

bejbinka

mraženou zeleninu jím často...

20. 07. 2017 12:40

Fila Byla

Rizoto z vloček taky neznám, jde se mrknout :-) Mraženou zeleninu využívám část. Kromě Bonduelle i z Lidlu.

20. 07. 2017 07:25

JARI59

Rizoto z vloček určitě uvařím - tohle by mě nenapadlo

19. 07. 2017 19:46

Pbyrtusova

Mražená je v mražáku jako poslední šance :-)

19. 07. 2017 19:36

HannySunny

Článek je zajímavý, ale vadí mi reklama značky, která navíc vozí suroviny často z ciziny. Nemusíme kupovat předraženou značku, abychom získali kvalitu, stačí trošku přemýšlet a dobře se dívat...

19. 07. 2017 12:20

cailin.grian

mraženou zeleninu mám moc ráda, právě protože není ani moc drahá a je rychle vařená, hodím na pánev, a už vařím

19. 07. 2017 10:16

Evusja

Mraženou zeleninu používán celou zimu - sterilovanou také dost často, teď v létě samozřejmě dávám přednost sezónní. Na zahradě mám rajčata - stále ještě zelená - a konečně první okurky (první sazeničky mi "cosi" sežralo".

19. 07. 2017 08:06

ifucikova

Děkuji za pěkný článek. Mraženou zeleninu kupuji často, ale ke sterilované jsem ještě nenašla cestu.

19. 07. 2017 06:01

domiha55

Děkuji za článek. Sterilovanou zeleninu jsem vůbec nekupovala, nepoužívala. Využívala jsem pouze čerstvou zeleninu a nebo mraženou z vlastního pěstování. Určitě si nějakou koupím a ochutnám. Dobrá inspirace. Budu se muset nad sebou zamyslet.

18. 07. 2017 20:53

babicka Eva

S mraženou zeleninou mám dobré zkušenosti.

18. 07. 2017 16:55

poradna

je to asi kvalitní, ale také dražší než ostatní výrobky a každý na to nemá peníze.

18. 07. 2017 14:47

Yogii

Dovolené na jihu jsou vždycky super na čerstvé ovoce a zeleninu.

18. 07. 2017 14:20

dolevina

Píšu z dovolené v Chorvatsku,tady je výborné zeleniny a ovoce co hrdlo ráčí

18. 07. 2017 11:12

hajekrad

Doma vždy máme dostatek sterilované i zmražené zeleniny.

18. 07. 2017 08:37

Pepe11

Díky za tipy

18. 07. 2017 08:21

DanaR

Rizoto z ovesných vloček by mě vůbec nenapadlo. Děkuj za bezva tipy.

18. 07. 2017 07:51

PerditaX

Mrazím i vlastní přebytky

18. 07. 2017 00:10

Slonik71

Mraženou zeleninu používám castoi sterilované čerstvou se snažím denně na saláty a ozdoby

17. 07. 2017 22:05

Hanuja

Dost často používám mraženou i sterilovanou zeleninu k vaření. Ale nyní v létě, přece jenom o trochu méně než např. v zimě nebo na jaře.

17. 07. 2017 21:33

ajanka

Také využívám veškeré druhy zeleniny, mraženou, sterilovanou i čerstvou - podle sezóny na zahradě a také podle toho co zrovna vařím ....

17. 07. 2017 21:13

LuckaN78

Mraženou zeleninu používám celkem často, sterilovanou občas... čerstvou se snažím denně

17. 07. 2017 20:26

ina49

Zeleninu používám mraženou ,sterilovanou i čerstvou.Zeleninu mám strašně ráda a nedovedu si představit 1 den bez ní.

17. 07. 2017 20:26

arslanalpova

pro mě je to novinka já preferuju čerstvou zeleninu,tohle určitě vyzkouším prima nápad

17. 07. 2017 15:49

lenkamarie

Používám všechny tři druhy zeleniny.Děkuji za pěkný článek.Určitě něco vyzkouším.

17. 07. 2017 14:03

ekavkova

Obvykle používám mražené směsi na polévky, fazolky,hrášek a květák. Sterilovanosu zeleninu spíše do salátu a jako přílohu.

17. 07. 2017 14:03

ekavkova

Obvykle používám mražené směsi na polévky, fazolky,hrášek a květák. Sterilovanosu zeleninu spíše do salátu a jako přílohu.

17. 07. 2017 11:32

Kumpi

V létě dávám přednost čerstvé zelenině, z konzervované kys. okurky. V zimě přichází na řadu mražená i konzervovaná. :-)

17. 07. 2017 10:59

madridacka

Také preferuji čerstvou zeleninu, ale mraženou a sterilovanou nezatracuji

17. 07. 2017 10:27

Masa55

Používám hodně mraženou zeleninu, sterilovanou moc ne, zaměřím se na to, a něco si vyzkouším. Díky za info.

17. 07. 2017 10:13

bessi

Přes sezonu používám zeleninu ze zahrady a v zimě z mrazáku a sklenic

17. 07. 2017 10:06

Yogii

Taky v létě preferuji čerstvou zeleninu, ale když není času nazbyt nebo dojdou zásoby, hodí se zelenina sterilovaná nebo třeba sušená rajčata v oleji ve skle. V zimě mám spíš zásoby zeleniny mražené. Co se týká luštěnin, fazole nebo cizrna v konzervě se hodí vždycky.

17. 07. 2017 09:40

martashi

V létě využívám jako zdroj zeleniny vlastní zahrádku, na zimu si steriluji vlastní (okurky,červenou řepu, zeleninu do salátu, čatní, rajský protlak, sušená rajčata) polévkovou zeleninu si chystám i do mrazáku. Teprve když dojdou zásoby kupuji mraženou a čerstvou u druhů,které nepěstujeme.

17. 07. 2017 09:36

studentka88

Mražená zelenina je super rezerva - když nevím rychle co by, vytáhnu dva pytlíky špenátu nebo brokolice a udělám polévku - rychlé, zdravé, chutné, a kolikrát i levnější a kvalitnější, než z "čerstvé" zeleniny z obchodu

17. 07. 2017 09:32

filipova

v létě mám čerstvou ze zahrady, zavářím si čalamádu a okurky a v zimě pak občas koupím i mraženou

17. 07. 2017 08:44

paniLiba

V létě mraženou zeleninu vůbec nekupuji, mám jí dost čerstvé ze zahrádky, a z konzervované zeleniny jím pouze naložené okurky při grilování

17. 07. 2017 07:47

coumba

V létě mám nejraději zeleninu čerstvě utrženou. V zimě sáhnu i po sterilované nebo mražené.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma