TOPlist
Sledujte nás:

Základní rozdělení potravin dle obsahu sodíku

Zpět

Sůl je chemická sloučenina označovaná jako NaCl (chlorid sodný), obsahuje přibližně 40 % sodíku (Na) a 60 % chloridu (Cl).

Sodík může být v malém množství v potravinách obsažen přirozeně, ve větším množství je však do potravin dodáván při zpracování v podobě soli nebo některých přídatných látek.

Na obalech potravin se udává obsah soli, který se vypočítá podle vzorce: sůl = sodík x 2,5.

Nejméně sodíku (resp. soli) obsahuje ovoce, zelenina a nezpracované maso a obiloviny. Více soli obsahují zpracované produkty, během jejichž výroby se do nich přidává nižší či vyšší množství soli a dalších přísad obsahujících sodík. Základní rozdělení potravin dle obsahu sodíku (s přepočtem na obsah soli) najdete v tabulce.

 

obsah sodíku (g/100 g)

obsah soli
(g/100 g)

 Příklad potravin

potraviny s velmi nízkým obsahem sodíku

méně než 0,04

méně než 0,1

ovoce, čerstvá zelenina, cukr, některé cukrovinky, některé mléčné výrobky

potraviny s nízkým obsahem sodíku

0,04 - 0,12

0,1 - 0,3

ryby, čerstvé maso, drůbež, mléko a mléčné výrobky (kromě tvrdých a tavených sýrů)

potraviny s vysokým obsahem sodíku

0,12 - 0,4

0,3 - 1

některé druhy chleba a pečiva, nakládaná zelenina

potraviny s velmi vysokým obsahem sodíku

více než 0,4

více než 1

masné výrobky, tvrdé a tavené sýry, sušené polévky, polotovary, zelenina ve slaném nálevu, slané pochutiny (chipsy, solené tyčinky)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obsah soli v konkrétních potravinách se dozvíte v naší databázi potravin


Zjistěte v programu Sebekoučink, kolik soli se skrývá ve vašem jídelníčku

Nutriční program Sebekoučink vám poskytne komplexní přehled o vašem celodenním příjmu soli i dalších živin. Zapisujte a získejte rychlou zpětnou vazbu o vašem denním příjmu makroživin (tuků, bílkovin a sacharidů) a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Sebekoučink za vás ohlídá i to, zda máte v jídelníčku dostatečné množství vlákniny, zeleniny a pitný režim.

Navíc v něm najdete stovky receptů STOB, které jsou pečlivě propočítané našimi odborníky a tedy vhodné i při hubnutí.

>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny zdarma. <<

Hodnocení (48 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

23. 11. 2017 12:13
díky za přehlednost
20. 11. 2017 08:12
ještě že máme čerstvou zeleninu po celý rok
13. 11. 2017 20:20
Bude to zajímavé se s tím poprat :) omezím solení
12. 11. 2017 20:27
Tabulky jsou vždy hezky přehledné
10. 11. 2017 18:57
Diky za informace
10. 11. 2017 13:12
Vďaka za tieto cenné informácie....a na nás je premietnuť ich do praxe :)
09. 11. 2017 18:43
Přehledná tabulka .Díky
08. 11. 2017 11:44
Díky za přehled
08. 11. 2017 08:06
Pro mne velký problém s tvrdými sýry, to půjde hodně těžko omezovat
08. 11. 2017 07:47
U mě hodně co zlepšovat. Nakládaná zelenina, tavené sýry, polotovary.
07. 11. 2017 10:47
Poslední kategorie se už cíleně vyhýbám.
07. 11. 2017 07:58
Asi největší problém jsou polotovary a uzeniny.
07. 11. 2017 00:06
Moc zajímavá tabulka.
06. 11. 2017 21:30
zajímavá tabulka, je se co učit
06. 11. 2017 21:25
Děkuji za přehled
06. 11. 2017 19:59
Překvapily mne tavené sýry, to jsem netušila co mají soli.....
06. 11. 2017 19:37
Docela mě překvapilo pečivo, ale nejím ho denně, tak je to dobré.
06. 11. 2017 18:34
No problém bude v té skryté soli - šunka, sýry a také pečivo, kde u nebaleného vůbec netuším...
06. 11. 2017 15:50
Známé rozdělení není na škodu si připomenout
06. 11. 2017 15:50
Známé rozdělení není na škodu si připomenout
06. 11. 2017 15:50
Známé rozdělení není na škodu si připomenout
06. 11. 2017 14:35
Užitečný základní přehled - děkuji.
06. 11. 2017 13:58
nevěděla jsem, že obsah soli je 2,5 větší než obsah sodíku.. :-o
06. 11. 2017 13:04
Očekávané informace.
06. 11. 2017 12:53
Škoda, že sůl je základní konzervant, a tak i ta úžasně zdravá a doporučovaná mléčně kvašená zelenina je vlastně často zbytečně přesolená.
06. 11. 2017 12:41
Jsem masožrout a bez šunky si to neumím představit.
06. 11. 2017 12:37
Denně jím tvrdý sýr,to budu mít zřejmě velký problém čím ho nahradit.
06. 11. 2017 12:13
Opravil bych ten titulek: 40% sodíku a 60% chlóru je zjevně myšleno jako váhový podíl, atomicky to je 1:1. Nebo to měl být Cimrmanův vtip pro chemiky - to bychom museli psát Na2Cl3?
06. 11. 2017 10:35
Vidím, že jsem se v odhadu nemýlila - problém bude v sýrech, šunce a co mi nedocvaklo je nakládaná zelenina , té sním přes zimu opravdu hodně. Nesolím ji příliš, ale to množství....
Tabulka je moc pěkná, jsem zvědavá na konkrétní druhy potravin a obsah soli v nich.
06. 11. 2017 10:07
zajímavá tabulka
06. 11. 2017 09:34
Občas ujedu na sýrech ( tak jednou za tři měsíce, protože jsou poměrně drahé) a u kupovaného chleba si nejsem obsahem soli jistá. Jinak asi v poho :-)
06. 11. 2017 09:30
Pěkná tabulka
06. 11. 2017 09:28
Pro mne holt ty uzeniny.
06. 11. 2017 09:22
Největší zdroj soli pro mě jsou asi sýry.
06. 11. 2017 08:41
jako přesolení vnímám často i jídlo, které si ostatní dosolují, ale ujíždím na šunce a sýrech
06. 11. 2017 08:35
Tento měsíc bude pro mne výzvou.Sul mám bohužel docela dost ráda.
06. 11. 2017 08:31
Děkuji za přehlednou tabulku.
06. 11. 2017 08:16
pěkná tabulka
06. 11. 2017 08:00
pěkná tabulka, jdu si jí vytisknout
06. 11. 2017 07:35
občas si dám to asijskou nudlovou polévku a ani se mi nezdá, že by byla nějak moc slaná. Ale asi si jim už budu vyhýbat.
06. 11. 2017 07:26
Málokdy sáhnu po nějaké opravdu slané potravině.
06. 11. 2017 05:53
Snažím se vyhnout potravinám s vysokým obsahem sodíku.
06. 11. 2017 05:46
snažim se držet a nejist slané potraviny.
06. 11. 2017 05:22
pohybuji se většinou v prvních 2 řádcích, ale i tak se ráda nechám dále vzdělávat a třeba se dozvím další novinky :-).

Naši partneři