TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 06. 09. 2017

Jak si nahrát profilovou fotku?

EvaFarkova

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 65
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133554.82 km
Kolo: 66274.30 km
Cvičení: 5546 h 33 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

EvaFarkova

Jak psát blog?

Spánkem ku zdraví, 1. díl

13. 09. 2017

Spánek patří mezi základní lidské potřeby a je nejviditelnějším projevem našeho cirkadiánního rytmu. Spaním strávíme přibližně třetinu svého života. Navzdory tomu mu věnujeme podstatně méně pozornosti než naší kterékoliv jiné činnosti.

Na jedné straně se dnešní civilizovaná společnost snaží všemožně zajistit co nejkvalitnější a nejdelší vlastní budoucnost, k čemuž využívá všechny dostupné prostředky, ať už se jedná o finanční investice, ekologickou udržitelnost prostředí, nebo jiné aktivity, a na straně druhé většina lidí nepovažuje za nutné věnovat trochu svého času, natož pak prostředků, pro zlepšení kvality vlastního spánku. Přesto, že se spánek stává diskutovanějším tématem, si většina lidí stále neuvědomuje, že jeho kvalita hraje zásadní roli v lidském životě a zdraví.

Péče o kvalitní spánek je již několik desetiletí součástí medicíny. Moderní léčebné přístupy, které manipulují se spánkem a s ním ruku v ruce cirkadiánními rytmy, se poprvé objevily v 60. letech minulého století. Mezi základní metody léčebné synchronizace cirkadiánních rytmů patří léčba světlem (fototerapie) a farmakoterapie (např. podávání melatoninu), a jako podpůrné metody se uplatňují také úprava spánkové hygieny či spánková restrikce. Tyto podpůrné metody jsou velmi důležité nejen pro pacienty trpící poruchami cirkadiánních rytmů nebo spánku, ale také pro jedince, kteří zatím nemají závažné problémy se spánkem a přejí si jim předcházet.

Spánková hygiena

Spánková hygiena je soubor doporučení a pravidel, která mohou přispívat k dobrému spánku a doporučují se každému, kdo chce žít zdravý a aktivní život. Hlavním pilířem spánkové hygieny je pravidelný režim. Pravidelně jíst, uléhat i vstávat jak během pracovního týdne, tak i během víkendu – tyto zdánlivé maličkosti významně sladí naše vnitřní rytmy a dopomohou ke kvalitnějšímu a osvěžujícímu spánku i plné bdělosti během dne. V praxi velmi oblíbené víkendové dospávání nebývá ideálním řešením pro synchronizaci našich rytmů a odborníci jej nedoporučují. Další zásady pro dobrou spánkovou hygienu zahrnují např. dostatek pobytu na denním světle, častý pohyb, optimalizaci stravovacích návyků (člověk by neměl chodit spát přejedený ani hladový), vyhýbání se konzumaci stimulujících látek (káva, cigarety apod.) a alkoholu, či vhodnou úpravu místa pro spánek (zejm. dobré zatemnění).

V následujícím seriálu několika blogů se budu věnovat těm nejdůležitějším bodům, jejichž úpravou můžete z pohodlí domova zásadně zlepšit svůj zdravotní stav a cítit se opravdu dobře!

Zajímá Vás, jak jsem se k tématu spánku dostala?

Vystudovala jsem antropologii na filozofické (ČZU) a poté přírodovědecké fakultě (UK). V posledních letech se zaměřuji právě na antropologii spánku a cirkadiánních rytmů. Pracuji v Národním ústavu duševního zdraví, kde se věnuji výzkumu spánku, chronotypů a vývoji nových metod pro klinickou praxi. Mimo jiné se zabývám i souvislostmi spánku s nadváhou a obezitou.

Zdravý spánek považuji za jednu z nejdůležitějších podmínek zdravého života, a proto se vám budu snažit předat zajímavé informace a důležité rady i zde na STOBklubu. Osobně se budeme moci setkat i na Dni zdraví v Praze 22. 10., kde Vám ráda zodpovím Vaše dotazy.

A jak jste na tom se spánkem Vy? Dbáte na jeho kvalitu, nebo ho odsouváte až na druhou kolej? Pokud spadáte do druhé skupiny, je nejvyšší čas to změnit!

Hodnocení (11 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

27. 09. 2017 13:29
Jsem zvědavá na další články, protože se spaním a usínáním mám dost problém. Bez prášku ani ránu...
21. 09. 2017 08:21
S usínáním problém nemám, ale někdy se mi stane, že se v noci vzbudím tak ve 2, ve 3 a pak dvě hodiny koukám do zdi. Naštěstí to nemám každý den.
19. 09. 2017 18:40
Spát chodím vcelku pravidelně, tak kolem půlnoci. Vzhledem k tomu, že už nechodím do práce, budím se tak v sedm. Jenže manžel je větší spáč a tak je ranní klid minimálně do osmi... :-)))
16. 09. 2017 10:09
Vzhledem k tomu, že pracuju celý život na směny nebo v nepřetržitém provozu, je mi jedno, zda je pátek či svátek a jestli je ráno nebo noc.Naučila jsem se spát když pořebuju a jak dlouho potřebuju.Usínám jak říkám"v pádu do lůžkovin"Druhá věc je, že nevím zda je to dobře.Někdy mi stačí 4 hodiny, někdy vydržím spát i 10 hodin.Lituju lidi, kteří trpí nespavostí.
14. 09. 2017 05:39
S usínáním problém nemám, ale pokud se v noci, nebo spíše k ránu probudím, už neusnu.
13. 09. 2017 20:53
Ahoj Evi, ráda tě tu vidím. Moc zajímavý článek, těším se na pokračování. Můj spánek určitě není nejkvalitnější. Taky se často budím a nemůžu usnout.
13. 09. 2017 14:41
to já teda se spaním problémy mám, budím se krátce po usnutí a pak ještě několikrát za noc a většinou nemůžu znovu usnout, vstávám neodpočatá, unavená a ospalá.
13. 09. 2017 13:17
Se spaním naštěstí většinou problém nemám. Stane se, že jsou i horší dny, kdy nemohu zabrat při usínání. Ale v průběhu spánku se nebudím a spím cca 6 - 7 hodin. O víkendu si tu dobu spánku ale ráda o něco prodloužím.
13. 09. 2017 11:00
Věřím, že dostatečný spánek je jedna z nejdůležitějších věcí pro vlastní zdraví ... a naštěstí většinou spím dobře ... jen posuny času mi dávají zabrat - myslím si, že pro zdraví lidstva by bylo dobré je zrušit ...
13. 09. 2017 10:04
Spánek mi problémy nedělá, jak lehnu tak usnu. Spíš by mě zajímalo jak ovlivnit délku spánku. Většinou chodím spát kolem 1/2 jedné až jedné hodiny a pak se budím kolem sedmé až 1/2 osmé. Jdu-li spát dříve kolem 23 hodiny tak jsem vzhůru už před čtvrtou hodinou ranní.
13. 09. 2017 10:03
Zajímavé čtení, jsem zvědavá na další díly. Já naštěstí se spaním, nebo lépe řečeno s usnutím problém nemám, ale vím ze zkušenosti z příbuzenstva, že taková nespavost je hodně velký problém. Já mám problém jedině v tom, že chodím spát poměrně pozdě a ráno bych ráda spala déle, ale musím vstávat do práce. Naštěstí mám do určité míry flexibilní pracovní dobu, ale i tak spím méně než bych měla a chtěla. Patřím mezi ty, kdo o víkendech dospávají. V pátek večer už většinou spánkový deficit zapracuje, a já usínám i vsedě. I když vím, že se hovoří o pravidelnosti a pravidelném uléhání a vstávání, pokud bych musela každý víkend vstávat brzo, dost by mne to vadilo a vlastně by to pro mne ani nebyl víkend, bylo by to za trest. Když jsem byla ve fázi aktivního hubnutí, tak jsem se snažila chodit spát alespoň do půl dvanácté, měla jsem i pocit, že to, že se víc vyspím, mi v hubnutí pomáhá a cítím se i lépe. Teď už to ale zase tak nedodržuji. Už za dob studií jsem se vždy učila v noci, když byl klid a nikdo mne nerušil. Brzo chodím spát, jen když jsem nemocná nebo opravdu moc moc unavená.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři