TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 11. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

Hanka Malkova

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 103
Celkem: 3952
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 6.00 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133143.84 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Hanka Malkova

Jak psát blog?

Prožili jste loňský rok zdravě?

09. 02. 2018

Pokud jste s námi na STOBklubu už nějaký ten čas, troufám si tvrdit, že na úvodní otázku odpovíte kladně. Pro nováčky jen objasním, že celý loňský rok se nesl ve znamení projektu Prožij rok zdravě.

Je to sice jen něco málo přes měsíc, co projekt skončil, ale přijde mi to už jako skoro věčnost. Je proto nejvyšší čas se naposled za projektem ohlédnout a zhodnotit, co nám dal, vzal a co se nám (nejen) díky projektu podařilo změnit. Budeme moc rádi, pokud se s námi podělíte v komentářích o vaše odpovědi či jakékoli jiné postřehy.

Na úvod pár souhrnných statistik a zajímavých čísel:

Co všechno pro vás bylo v průběhu roku připraveno?

  • celkem 12x jste se mohli otestovat, jak na tom jste v jednotlivých oblastech
  • za celý rok jste mohli načerpat nové znalosti i praktické rady celkem v 415 článcích

Pozn. vybrané články z projektu budou na STOBklubu postupně opět zveřejňovány, souhrnně je ale nenajdete. Pokud by někdo z vás měl zájem o konkrétní článek, můžete mi napsat na e-mail hankamalkova@stob.cz a já vám článek zašlu.

  • vybírat jste si mohli celkem z 1582 denních a 576 týdenních úkolů
  • své vědomosti jste mohli otestovat ve 12 závěrečných kvízech
  • inspiraci na vaření jste mohli získat v 215 receptech STOBu a 520 receptech od uživatelů

Všechny recepty nejen z projektu jsou i nadále k dispozici zde

  • po každých třech měsících jste si mohli zjistit svůj Index zdravého životního stylu a postupně sledovat své pokroky

Test můžete i nadále vyplňovat v sekci Otestuj se v projektu Výzva 52.

  • soutěžili jste o 143 cen od našich partnerů a o 3 hlavní ceny v podobě poukázky na zájezd

Dne 5. 1. 2018 proběhlo losování o hlavní ceny, 3 úspěšní účastníci projektu získali poukázky na zájezd do Řecka od cestovní kanceláře Melissa travelZáznam z losování naleznete na našich facebookových stránkách.

A jak to celé dopadlo?

Výsledky opravdu předčily naše očekávání, a to především díky vám, aktivním uživatelům, kteří jste projekt více či méně pravidelně navštěvovali a aktivně se zapojovali.

  • Celkem se do projektu zapojilo více než 80 000 účastníků, z toho téměř 10 000 z vás aktivně zapisovalo úkoly, sbíralo body a soutěžilo o ceny. V 91 % se jednalo o ženy, zbylých 9 % tvořili zástupci mužského pohlaví :-)

TOP 10 nejúspěšnějších a nejaktivnějších

10 nejlepších

  • Během celého roku se živě diskutovalo - pod články jste zanechali celkem 13572 komentářů a diskuse jste obohatili o 7611 příspěvků.
  • Za celý rok jste si zapsali celkem 331 491 úkolů.

  • Dle výsledků z testu Můj index zdravého životního stylu, který jste poctivě v průběhu roku vyplňovali, jste udělali velké pokroky:

                 

1. vyplnění

2. vyplnění

3. vyplnění

4. vyplnění

celkové zlepšení

Cukr

74

80

82

86

11

Luštěniny

62

70

73

80

18

Tuk

65

75

78

83

17

Vláknina

55

61

64

70

15

Pohyb

60

64

67

69

9

Mlsání

59

69

72

73

14

Zelenina

66

74

77

82

17

Pitný režim

75

82

84

89

14

Mléčné výrobky

65

71

72

78

14

Ryby

61

66

71

75

14

Sůl

70

74

76

79

9

Nepřejídání

53

59

62

70

17

Životní návyky

55

63

66

72

17

Celkový index

63

70

73

77

14

 

Celkový průměrný index se z 63 % zlepšil na 77 % (z maximálních 100 %).

Největší pokroky  jste udělali v oblasti luštěnin (nárůst o 18,2 %), tuků (17,4 %), nepřejídání (16,8 %) a zeleniny (16,6 %).

Naopak nejmenší pokroky v tématu pohybu (9 %) a soli (9,1 %). Nicméně i malý pokrok je stále pokrok :-) A je potřeba zmínit, že v soli už jste měli i na počátku poměrně pěkné výsledky.

Pěkné výsledky jsme zjistili i na základě vyplněných hodnotících dotazníků. Na otázku, zda se vám podařilo změnit některé z vašich návyků, odpovědělo 80 % z vás, že alespoň v malé míře ano, z toho 27 % změnilo své návyky významně. 60 % z vás uvedlo, že vám nové návyky vydržely v určité míře i po skončení daného měsíce. Jedná se o výborný výsledek, kdy díky principům kognitivně behaviorální terapie je projekt efektivní nejen v dosažení změn, ale i v jejich udržení.

Je radost vidět, že naše celoroční úsilí přispělo k takovým skvělým výsledkům. Ale stále je to především o vás, vaší motivaci a píli :-) My ji můžeme našimi projekty akorát tak podpořit. Proto je pro vás i letos připraven projekt Výzva 52.

A ještě moje odpovědi na výše položené otázky...

Já jako jeden z hlavních autorů budu mít asi trochu jiné odpovědi než vy jako uživatelé. Ale i tak si loňský projekt zhodnotím a o svůj pohled se podělím.

Co mi projekt dal?

Rozhodně zkušenosti. Vymyslet, rozplánovat, zadat programátorům, testovat, zkoordinovat a v neposlední řadě tvořit články, testy, úkoly... To se doufám neztratí a zúročím to i v dalších našich projektech, které pro vás připravujeme. Kromě zkušeností mi dal určitě i vědomosti. Při psaní článků jsem čas od času narazila i na pro mě nové informace a pomohlo mi to si některé znalosti osvěžit a utřídit.

Co mi projekt vzal?

Projekt mi vzal především HODNĚ času. Ale díky vám a vaším pozitivním referencím se rozhodně nejednalo o čas ztracený :-) A věřím, že i vám se čas strávený nad čtením článků a příspěvků v diskusích zúročil v nabitých vědomostech a získaných radách.   

Co se mi podařilo díky projektu změnit?

Určitě jsem se naučila pracovat efektivněji. Především jsem zrychlila tempo psaní článků, měsíc od měsíce to šlo lépe a rychleji. Naučila jsem se také více delegovat práci i na ostatní. Myslela jsem, že půjdu příkladem a podaří se mi zlepšit i některé návyky (například v soli mám stále ještě rezervy), ale nepodařilo se. Vím, že nedostatek času je opravdu jen výmluva, tak se zkusím polepšit :-)   

Závěrem se určitě sluší poděkovat

Poděkování patří nejen vám, všem zapojeným účastníkům, ale také všem pracovníkům STOBu a Hravě žij zdravě, kteří se na projektu podíleli, externím spolupracovníkům podílejících se na tvorbě některých článků, odborníkům z Fóra zdravé výživy, partnerům, kteří poskytli výhry pro ty nejlepší a v neposlední řadě také MZČR, které celý projekt podpořilo. Díky vám všem!

A nezapomeňte se s námi prosím podělit o vaše postřehy a odpovědi zde v komentářích :-)

Hodnocení (13 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

11. 02. 2018 23:05
Pro mě projekt Prožij rok zdravě přišel přesně v tu pravou chvíli. V létě jsem začala se Sebekoučinkem, naučila jsem se s ním zacházet, něco jsem zhubla - a pak to chtělo váhu si rozumně udržet a rozumně se stravovat. Abych tak řekla, "trvale udržitelně". A v tom byl projekt k nezaplacení. "Škola hrou," řekl by Komenský. A přesně tímhle způsobem projekt fungoval. Nenáilně, zajímavě, zábavně, ale přitom poučně. Takže moc velké díky za rok prožitý zdravě :-)

Letošní Výzva podle některých ohlasů není tak povedená, loňský projekt nasadil opravdu vysoou laťku. Podle mě Výzva už není tak hravá a zábavná - jak píšu ve svém dnešním blogu Loňský projekt Prožij rok zdravě versus letošní Výzva 52. Zkuste si ho přečíst a také okomentovat, stejně jako tento článek.
11. 02. 2018 10:18
Celý Projekt byl super - sice jsem přes léto skoro 2 měsíce vynechala, ale jinak 10 měsíců pilně sledovala a učila se. To že jsem na tom s tuky špatně jsem věděla, ale už mám v lednici i Floru, luštěniny jsem konečně začala jíst pravidelně (vždy jsem je měla ráda, jen jsem na ně zapomínala) a jednou týdně mám čerstvou rybu. Šok mi způsobil měsíc soli...protože skoro nesolím a byla jsem zděšena, kolik soli je ve všem. No a bezva byly "zeleninové" diplomy a dokonce jsem i jednou vyhrála. Tak ještě jednou díky za obrovský kus práce.
10. 02. 2018 12:11
Díky projektu jsem získala hodně kvalitních informací "pod jednou střechou". Na otázku jest-li jsem prožila rok zdravě, odpovídám - ano. Zdravý životní styl je moje životní "motto" a díky projektu jsem doplnila svoje vědomosti. Děkuji autorům i všem, kdo se na projektu podíleli. :-)
10. 02. 2018 11:20
Já za sebe mohu napsat, že jsem sice nemusela moc poznávat nový jídelníček a nová jídla, ale naučila jsem se větší disciplíně ve vytrváváni zadaných úkolů - týkalo se hlavně pohybu nebo omezování nezdravých složek potravy. A musím taky přiznat, že mi bylo na konci roku doslova líto, že projekt skončil. A Výzvě 52 stále nemůžu přijít na chuť..... ale je teprve únor....
10. 02. 2018 10:43
Projekt se mi moc líbil, hlavně díky množství zajímavých článků. Pro mne projekt velkou změnu neznamenal, na Stobu jsem už 5 let, tak se dá říct, že zdravý životní styl mám už zafixovaný ... ale díky projektu jsem se dozvěděla, právě díky článkům, některe nove informace. A myslím, že i díky zvoleným úkolům jsem o Vánocích mlsala o trochu méně :-)
Děkuji týmu Stobu za tu spoustu energie a času, kterou jste do projektu vložili! A těším se na další projekty :-)
10. 02. 2018 09:40
Pro mne to byl rok zásadních změn. Stravovací návyky jsem měla vyloženě špatné ( první index byl 52 %), luštěniny jsem dělala párkrát do roka a ryby jsem nejedla vůbec.Postupně během roku jsem díky projektu měnila jídelníček, zjistila jsem , že jsem se ochuzovala o spousty dobrých , ale hlavně zdravých jídel ( ryby ) a že je strašně důležité vědět co jím !!!!
Moc děkuji všem autorům tohoto projkektu, doufám, že díky této mé velké stravovací změně si užiju ještě spousty a sposty let ve zdraví.
Z mého pohledu bych si ten rok klidně dala ještě jednou, však opakování je matka moudrosti !!!!!! Děkuji Stobe
10. 02. 2018 08:33
Byl to skvělý rok. Hodně jsem se toho dozvěděla. Děkuji za celý projekt :-)
09. 02. 2018 20:37
Díky za dobrou práci na projektu, spoustu věcí jsem si uvědomila a spoustu chyb odstranila, ale ještě hodně jich zbývá na letošní rok . :-)
09. 02. 2018 20:14
Kajícně se přiznám, že jsem tak nějak typicky novoročně-předsevzeťově začala.... a poměrně brzy odpadla. (Jojo, překulil se další rok a jsem tady zas. :-)
Na měsíci tuku jsem se zasekla plánovitě, protože do teoretických doporučení ohledně zdravých tuků se nikdy nevcházím... a pak už jsem zůstala odpadnutá.
Ale musí říct, že únorové luštěninové téma mi dalo hodně. Luštěniny mám ráda, ale nějak na ně zapomínám a od té doby myslím častěji na to je zařadit do jídelníčku. Plus jsem se dověděla o existenci luštěninových mouk, které od té doby kupuji a používám pravidelně. Takže jo, i ta krátká účast mě docela pozitivně ovlivnila.
09. 02. 2018 18:57
Já jsem se zapojila až úplně na konci roku, ale i tak jasně vidím, že jste prostě úžasní :-)
09. 02. 2018 18:53
Také děkuji za projekt :-). Věřím, že za tímto projektem je spousta práce, kterou jsme jako uživatelé jistě ocenili :-). Můj první index nedopad vůbec špatně, této oblasti se věnuji pravda již nějaký ten pátek, spousta věcí byla spíše opakování nebo připomenutí ci a jakby se ještě mohlo zlepšit. Ale i tak jsem se zlepšila postupně až na nějakých 93% a jsem ráda, že spoustu informací jsem převedla do praxe a hlavně nenápadně ( a to stále) vylepšuji rodinné stravování :-).
09. 02. 2018 18:42
Děkuji za projekt, Byl opravdu velmi zajímavý. Mě dal hlavně spoustu nových informací, které ne všechny mi v hlavě zůstaly. Hodně ale ano. Jsem moc ráda, že jsem vás mohla poznat i osobně. :-) A také děkuji za dvě výhry. Zdravé sladkosti a váhu Tanita. 80 000 účastníků, to mluví za vše.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři