TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 26. 02. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

HelenaHej

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 2593
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133162.34 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

HelenaHej

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Proč by měly ženy posilovat

13. 03. 2016

K napsání tohoto blogu mě přimělo poznání získané čtením Vašich blogů a příspěvků  v diskuzi k nim, kde popisujete, jaká je  či byla Vaše cesta k získání optimální či vysněné váze a pak i k jejímu udržení, což je zpravidla daleko obtížnější. Správně nutričně a kaloricky vyvážený jídelníček je podmínkou nutnou, nikoliv však postačující. Je potřeba se ale i dostatečně hýbat. Budiž toto mé psaní  je proto  nejen pro Vás inspirací, ale aspoň k zamyšlení. Jedním z možných pohybů je i posilování. Je všeobecně známo, že posilování je druh cvičení, které vede k tvorbě a zpevnění svalů. S tím souvisí jeden mýtus, že posilováním ze sebe uděláme horu svalů,  to už je kulturistika, vhodně zvolené a správně technicky prováděné posilování má vysoký efekt zdravotní , kondiční a v neposlední řadě estetický. Z těchto důvodů by posilování neměly podceňovat  především ženy s přibývajícím věkem, kdy nastává úbytek svaloviny, zpomaluje se metabolismus, což vede k možnosti zvýšené tvorby a  nežádoucímu ukládání tuků,  hlavně v problémových partiích a naše postava nabývá nehezkých tvarů, konzistence rosolovité.  Nejde ale  jen estetický problém, s kterým se lze smířit,  daleko závažnější je, že může být ohroženo naše zdraví a celková kondice a s tím už bychom se smířit neměly. Chceme být nejen krásné, ale především zdravé, protože být zdravý je předpoklad pro aktivní a spokojený život.

Nebudu zde psát další  teoretická moudra o principu posilování, co jsou svaly, co se s nimi při posilování děje,  včetně chemických procesů s tím souvisejících. O tom i zde nebo jinde je napsáno hodně, osobami více či méně erudovanými.  Omezím se na prosté konstatování obecně známé skutečnosti, že dostatečné množství svalů, které pravidelně posilujeme,  zajistí lepší spalování tuků a udržuje metabolismus, zabraňuje jeho zpomalování. Nezanedbatelné pak je u žen v menopauze a po ní, že lze úspěšně spolu se správně sestaveným jídelníčkem čelit nebo předejít řídnutí kostí. Chci se s Vámi podělit o své zkušenosti s tímto druhem pohybu, co mi posilování přineslo a nadále přináší.

Začnu své psaní z pohledu zdravotního a kondičního.  Výsledky jsou nanejvýš skvělé. Nepatřím už mezi nejmladší, sátku slavím již několik let (letos mi bude 63 let), a zdravotní problémy se začaly dostavovat. Především bolesti zad, ztuhlý krk, kdy jsem se dostala do situace, že jsem se otáčela celým tělem, po delší procházce s pejskem jsem měla pocit, že moje nohy jsou z olova. Vynést těžký nákup byť jen do prvního patra mě začal doslova odrovnávat a po příchodu domů jsem si musela na chvilku sednout. Zvýšená únava po větší fyzické námaze byla na denním pořádku a to vedlo ke snížení pohybové aktivity a začal začarovaný kruh vedoucí k dalšímu a dalšímu snižování pohybových aktivit.  I moje psychika na tom nebyla nejlépe, bez nálady, do ničeho se mi nechtělo, tupě jsem zírala do stropu či do zdi, v lepším případě na televizi. K pohybu mě donutil snad jen můj pes.  Poslední kapka byla to, že jsem začala znovu nabírat a tukové buňky se začaly množit, především  ve středu těla, což jak je známo je ten nejnebezpečnější tuk  pro naše zdraví.Tak jsem se dala na posilování a volba tohoto pohybu byla dobrá. Nejen, že jsem upravila váhu opět do své normy, přestaly bolet záda, hlavou otočím, schody vyběhnu, procházky s pejskem si opět užívám, opět se cítím skvěle. Navíc kondice se mi výrazně zlepšila, což je výrazné hlavně u mého koníčka pečení, kterým si tak trošku přilepšuji i finančně, což obnáší dlouhé stání u stolu, ale to blíž nemusím popisovat, to všechny znáte. Teď bez problému, únavy a bolesti zad „ustojím“ i pečení v délce devíti hodin, což není pravidelné, ale přihodilo se tak třeba minulý pátek. I úklid třípatrového domu, kde bydlím zvládám teď hravě a svižně. A teď mi přibyla třetí taková pracovní aktivita, začala jsem  z finančních důvodů pracovat jako tiskař, a to ne u automatu, ale jedná se o ruční síťový tisk, který je pochopitelně ve stoje a navíc docela fyzicky náročný na horní polovinu těla a celé ruce.  V rámci této práce dělám ještě i polepování aut reklamními nápisy a obrázky a tam je to zase o práci na schůdcích nebo v dřepu.  Bez posilování bych tuto práci dělat nemohla, což by pro mě znamenalo hledat jinou práci, a to je dost problém. Navíc mi to zvedlo sebevědomí, že jsem schopna fyzicky náročnou práci zvládnout. To, že jsem na tom díky  pravidelnému pohybu  a  především posilování  zdravotně na tom dobře a kondice je super, jsem si i ověřila testem na stránkách STOBklubu a to provedením testu index zdraví (zábavné hubnutí), kdy jsem dosáhla bodového ohodnocení 1,4 -tedy s vyznamenáním.

No a bonus  posilování je estetické vylepšení, což potěší každou ženu či dívku. V létě to bude 15 let co si udržuji váhu v normě a tedy moje postava má přijatelné rozměry a částečně i tvarově to není až tak hrozné. ALE….nebylo to ono, jak  mi ukazovalo zrcadlo, ale i pozorování sebe sama, jak chodím, má chůze  připomínala chůzi kachny,  jaké mám držení těla, to se projevovalo tím, že jsem začínala připomínat  lusk a hlava se začínala ztrácet mezi zvednutými rameny. Když jsem si sedla, tak se mi tak nějak roztekly do prostoru stehna, zadek se doslova rozplácnul a na břichu se vytvořil neforemný vak. Ve stoji pak bylo zjevně patrné, že v oblasti pasu, břicha a zadní části těla kůže tak nějak přebývá, a navíc je částečně vyplněna něčím rosolovitým. S přibývajícím věkem kůže pozbývá elastičnosti, opět známá pravda. Zjistila  ale jsem na vlastní kůži,  že i tomuto problému se dá velmi úspěšně čelit posilováním.  Do jaké míry, to ještě nadále budu zjišťovat, ale první malinkaté zlepšení už nastalo. Pochopitelně procvičuji všechny svaly, ale teď jsem se zaměřila na ty problémové partie s větší kůží. Našla jsem si speciální cviky, kdy posilovna není nutná a makám. Posiluji svaly hýžďové, stehenní, z kterých pak hodně důležitý je sval vnitřní a pro zeštíhlení pasu pak svaly břišní příčné. Koupila jsem si gymnastický míč, který používám nejen ke cvičení, ale i na sezení  u PC, čímž předcházím zhroucenému posedu s následkem bolesti a ztuhnutí zad ( i při psaní tohoto blogu si na něm pěkně hovím). Takže shrnu-li estetický efekt posilování, lze konstatovat následující, zpřímená lehká chůze, výrazné zlepšení držení těla, svižnější tempo při chůzi a na vysokých podpadcích neťapu, ale lehce se vznáším. A tvar mé postavy zaznamenal rovněž  změny. Byla jsem hruška a teď se blížím písmenu X, už se při sedu neroztékám do prostoru a vak na břiše zmizel, rosolovitá hmota ubývá a zcela zmizela na pažích, což je taky dost estetický problém u žen, hlavně s přibývajícím věkem. Jako důkaz můj Autofotoportrét ve fotogalerii.

Tak to je takové psaní proč posilovat,  podložené vlastní zkušeností,  ne sepsáním rad z různých článků, i když než jsem se do posilování dala, tak jsem si je pochopitelně přečetla. Snad se mi povedlo napsat proč posilování je pro ženy skvělý druh pohybu.  Pro ty,  pro které je moje psaní inspirací, jak dál na cestě k hubnutí a udržení váhy, malé doporučení či rada na závěr. V prvé řadě je hodně druhů a způsobů posilování, vůbec není nutné cvičit jen na posilovacích strojích. Lze posilovat pomocí pomůcek (např. guma, míček, tyčka, lehké činky, gymnastický míč, cenově dostupné a lze cvičit i doma), vlastní vahou – velmi dobré je cvičení TRX. Skvělý je kruhový trenink, který je speciálně určen pro ženy různých věkových i váhových kategorií. Záleží pouze na Vás co si zvolíte. Před  zahájením posilování ale doporučuji rovněž si ověřit zdravotní stav a poradit se s lékařem, abyste předešly zdravotním komplikacím.  A na začátku pokud nemáte zkušenosti a nikdy jste neposilovaly, navštivte fitko a nechte si poradit a sestavit tréninkový plán, sice to něco stojí, ale vyvarujete se nesprávným návykům a technikám při cvičení. Začněte pomaloučku, polehoučku, tak, aby Vám pohyb přinášel, radost a uspokojení, protože s úsměvem jde všechno líp  a výsledky se dostaví.

 

Hodnocení (10 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

16. 03. 2016 12:06
Helenko, to je normální, že v noci a zrána jsou nižší hodnoty. V noci tělo regeneruje, snižují se veškeré funkce a během dne naopak a nejen "srdíčko“ víc bije. :-))) A když jsi zamilovaná, to je teprve "cvrkot". :-))) Jinak vidím, že jsi toho dost prodělala a tak je na místě, že usiluješ o zdravý životní styl. Genetika ti také nehraje „do karet“, tak si spravedlivým dílem rozděl pohyb, stravu, radost a odpočinek. Ten je stejně důležitý. Víš, že nejdéle žijí „lenoši“?
16. 03. 2016 10:41
Hani udělala jsem pokus číslo dvě, asi hodinu po probuzení, kdy jsem byla absolutně bez nějakého většího pohybu, jen jsem si dala snídani ( slabé kafe s mlékem a kynutý koláč s tvarohem a jablky). Vyšlo mi to trošku jinak TP1 16, TP2 20 a TP3 16. Takže u mě je asi klid ráno než začnu něco dělat. Já jsem taková trošku hyperaaktivní.
16. 03. 2016 10:20
Hanko moc díky za zprávu. Myslím, že ten den, kdy jsem ten test dělala nebyl asi nejlepší, já jsem měla příliš rozlítaný den, zkusím test ještě jindy, mi těch 72 přišlo taky víc. Jinak to zvýšení je malé po těch dřepech, protože 15 dřepů pro mě asi není zátěž, navíc je denně dělá i s 5 kg zátěží. Ale je to dobře, protože, když se lepí auta, tak je to dřep vstyk po dobu cca až tři hodiny, nedělá mi problém v dřepu i popocházet a to pak bych se bez takové trénovanosti snad ani nepostavila. Já teď dost makám v rámci té soutěže. Jinak ještě k tomu zvýšení té tepové frekvence, když je na zkoušku šla týden zdarma kruhový trenink, tak jsem měla 19 v průběhu cvičení a cvičitelka se docela divila, přitom jsem měla vyšší zátěže než je běžné. Jak sama má zkušenost, pravidelné cvičení dělá s tělem divy, myslím v tom dobrém smyslu, a věk není až tak podstatný. Jak jsme se shodly, zdravotní stav a kondice. Jinak já cvičím i proto, že to považuji za prevenci. Ze strany mého tatínka se hrozba cukrovka (babička,dědeček, otec i jeho bratr), já sama jsem měla jednu dobu běžně okolo 6,8-6,9, když jsem měla boreliozu, tak bylo i překročení 7. Dále pak i srdeční problémy, babička i otec měli kardiostimulátor a moje sestra již má také problémy ze srdcem. Teď jdu na kontrolu - taková preventivní na gastroentorologii ( před sedmi léty jsem se úspěšně vyléčila z ulcerozní kolitidy, kdy mi hrozila operace střev) a věřím, že vše bude v pořádku.. No myslím, že jsem ten typ, mráz kopřivu nespálí. hezký den.
16. 03. 2016 06:19
Helenko, gratuluji - tvoje zdatnost je dle tabulek Ruffierova indexu dobrá. Výsledek 2,4 - máš naprosto stejný jako já, jen jiné hodnoty (já 16 + 25 +15) . Malinko mě udivilo jen nepatrné zvýšení u TP2, ale je vidět, že máš běžnou TPF 72 tepů za minutu, já mám 64. Pokud nám v našem věku vydrží tato zdatnost, radost z pohybu a dobré zdraví, tak už zbývá jen úsměv na tváři. :-))))
15. 03. 2016 22:11
Helenko máš můj obdiv. Tvůj blog je bezvadně napsaný a když jsem přečetla jak jsi hodně aktivní co se týče sportu, tak smekám před tebou. Ja byla dříve taky hodně aktivní, ale po onemocnění srdce už to tak nejde. Snažím se kolik zvládnu. Jsi fakt dobrá.
15. 03. 2016 21:52
pro Hanku - měřením tepové frekcence TP1 - 18, TP2 -20, TP3 - 18, dělala jsem to poctivě, byla bych jinak sama proti sobě, tep jsem měřila na levé ruce.
15. 03. 2016 15:29
Hanko, to určitě udělám, ale až se dostanu opravdu do klidu, teď jsem přilítla z práce a nákupu, trošku předvařím a pádím do fitka. Takže jsem ve stavu středně kmitacím. Moc děkuji za tuto nabídku, máš zkušenosti a od takových velmi ráda přijmu rady. Testy sice až tak ráda nedělám, ale některé jsou potřeba. hezký den.
15. 03. 2016 11:40
Díky za blog, včera jsem byla ve fitku po dlouhé době, protože mě to tam už moc nebavilo a raději jsem chodila nebo běhala venku. Teď jsem si koupila permanentku a začnu se řídit tvými radami
15. 03. 2016 05:45
Helenko, když se ráda testuješ, tak vyzkoušej. Sedni si na židli a změř si tep za 15 sekund. Zapiš jako TP 1 = počet tepů. Udělej 15 dřepů v rychlosti asi 1 dřep za sekundu. Hned sedni a změř tep opět po dobu 15 sekund. Opět zapiš jako TP 2 = počet naměřených tepů. Nyní seď 1minutu v klidu. Naposled změř svůj tep po dobu 15 sekund a zapiš hodnotu TP 3. Všechny 3 výsledky mi napiš a já ti pak řeknu, jak je to s tvojí tělesnou zdatností.
14. 03. 2016 17:40
Hanko na takové cvičení jak popisuješ jsem chodila a bylo to velmi příjemné cvičení, paní cvičitelka to ještě zpestřovala cvičením s pomůckami. je to cvičení, které se dá zvládnout a i takovým startem pro volbu obtížnější aktivity. Já než jsem se propracovala na posilovací stroje, tak to taky nebylo hned, ale postupně, přes různé jiné druhy cvičení.Mám výhodu, můj zdravotní stav je skvělý ( jediný handicap co mám jsou dvě vyhřezlé plotýnky v křížové oblasti páteře a zúžený kanálek v krční). Za mlada jsem prodělal dvě operace křečových žil a je to už skoro 25 let. Díky optimální váze a cvičení už se to nikdy nevrátilo, ani otoky nohou nebo křeče. Zdravotní stav je určitě důležitý, to tam taky píšu, věk si myslím, že až tak rozhodující není, spíš kondice spolu se zdravotním stavem. každý je na tom jinak musí si vybrat a časem pak třeba i přidá, jak se stalo v mém případě. Skvěle poukazuješ na posilování pánevního dno, to je důležité u žen v každém věku. Já díky těmto cvikům jsem zvládla počínající inkontinenci, která mě postihla v období menopauzy. Posilování vlastní vahou je nejbezpečnější druh posilování, osobně se těším, až dostaví tělocvičnu u fitka, kde chodím, protože tam bude možné cvičit TRX, to se mi moc líbí. Se zátěží se musí hodně pozvolna, začít na minimu, kde se naučí techniku provedení a dýchání a pak teprve postupně přidávat, to naprostý souhlas a o relaxaci jsem psala, svaly si musí odpočinou a regenerovat dostatečnou dobu. Osobně teď začínám přidávat k posilování jogu a je to super. Rehabilitační cvičení, jak píšeš, je v případě bolesti zad jediná metoda, jak to ukočírovat. Díky tomu se již přes dvacet let nemusím podrobit operaci páteře, které se strašně bojím. Co je bolest zad, to už teď zase dlouho neznám i při práci, kdy záda dostávají pořádně zabrat.
14. 03. 2016 16:09
Helenko, posilování je vhodné v každém věku a pro každého. :-) Já mám 40 let praxe jak s dětmi, tak ženami. Hodinu vždy začínám lehkým protažením (5 minut), 15 minut aerobní část, 15 minut posilování a na závěr 10 minut protažení (uvolnění). Navíc se věnuji rehabilitačnímu cvičení, takže při bolestech páteře je cvičení velmi důležité a posilování břišních a zádových svalů, dna pánevního velmi účinné. Pro hubnoucí je nejvhodnější chůze, plavání, kolo a posilování vlastní vahou těla. Postupně, jak získají kondici, lze přidávat další aktivity. Stále však platí, že rozhodující je věk, zdravotní stav, rozumné střídání zátěže a relaxace. :-)
14. 03. 2016 12:29
ffloa, pokud není pohyb Tvůj kamarád, začni chodit a to s holemi, začni svižnou chůzí alespoň po dobu 30 a protáhni to na 60, začneš lehce posilovat nejen nohy, ale celé tělo, ono, když se jde s holemi svižně, tak to je docela pěkná zabíračka a je to především aerobní cvičení, kdy se perfektně spalují tuky. Do fitka určitě zajdi, tam jsou osobní trnéři fitnes, kteří Ti sestaví cvičební plán na míru, a hlavně Tě naučí techniku cviků a správné dýchání. není to sice zadarmo, ale je to dobrá investice do zdraví pěkného vzhledu, dokonce si dovolím tvrdit, že je lepší investovat do pohybu než do šatníku, t.j. nakoupit skvělé modely, na ty přijde později a je to i motiv, prvně postavička, pak výbavička. Do fitka nestyď zajít, běž tam s úsměvem a hrdě, NIKDO SE TI TAM NEBUDE SMÁT !!!! spíš naopak budou Ti fandit. Tak z novým jarem život s pohybem.
14. 03. 2016 09:37
pro coumba posilování na strojích obden, v mezidnech rychlá chůze (6 km za hodinu na páse, v létě 7 km s holemi za hodinu, nebo 2-3 hodiny se psem), lehká protahovací a mírné posilování dělám každý den, tak po dobu 20-30 minut. Ale já "jedu" soutěž, tak musím makat, jinak u zhubnutí a začátek posilování při normál váze 3 x týdně, udržování kondice stačí 2x ale ostatní dny nějaký aerobní pohyb, opět nejlépe chůze u zdatnějších běh, kolo, aerobik, zumba. Posilování je potřeba ale doplnit protahovacími cviky, vynikající je joga, power joga, pilates. Mezi jednotlivým posilováním s zátěží musí být alespoň 36 hodin pauza, aby svaly měly možnost dostatečné regenerace, takž v těchto hodinách se provozuje, to co jsem napsala, nemusí, ale je to nanejvýš vhodné.
14. 03. 2016 09:36
Helenko, díky za podnětný blok... I já tě obdivuji a opravdu smekám... Já a pohyb nejsme kamarádi, nevím jak na něj atd., ale už se psychicky připravuji na to, že jeho začlenění do mého života bude nezbytné, chci-li tedy aktivně žít, něco pěkného prožít a ne jen trpět přibývajícími zdrav. problémy, esteticky klesat a zakrňovat na gauči. Ráda bych také posilovala, ale zřejmě budu potřebovat vedení, tzn. zkusím najít nějakého člověka-trenéra, který mi vyrobí plán. Snad se k tomu dokopu a chodit budu. Snad se s pohybe skamarádím, doma mi to věru nejde... Ještě jednou díky za obsáhlý a užitečný blog plný cenných rad pramenících z Tvých osobních zkušeností - těm věřím.
14. 03. 2016 08:28
Co k tomu Helenko dodat, más úplnou pravdu. Jsi mi obrovskou inspirací, opravdu te obdivuju:-)))
14. 03. 2016 08:04
Krásný blog! Máš naprostou pravdu :-)
14. 03. 2016 07:58
Máš můj velký obdiv. A jak často cvičíš? Řekla bych, že každý den.
13. 03. 2016 20:13
Zuhan nemusí to být posilovna, jsou skupinová cvičení TRX nebo kondiční cvičení pro ženy( to je s pomůckami). A parťačka by byla dobrá, tam kde já chodím, chodí většinou ve dvojicích, jak kluci, tak holky, dokonce tam chodí dvě dámy tak okolo padesátky a ty jsou úplně super, žádná velká zátěž, ale technické provedení skvělé a obě vypadají velmi dobře.pěkně se hecují a je to pro ně zábava,tak držím palce, abys ji co nejdřív sehnala.
13. 03. 2016 19:29
Hezky napsané, nakoplo mě to, abych s tím posilováním něco udělala, nejlépe se donutila někam chodit, protože doma se moc nepřinutím (trochu ano, ale obávám se, že mnohem méně, než by bylo vhodné). Kdysi jsem chodívala do posilovny, ale není to úplně můj šálek čaje, tak jsem nevydržela příliš dlouho. Zkusím se poohlédnout po nějaké parťačce, to by asi bylo nejlepší.
13. 03. 2016 19:21
Udělat něco pro sebe je velký bonus, krásně napsané.
13. 03. 2016 19:00
Dobrá nálada, lepé tvary a zdravotní benefit, je ještě někdo proti posilování?
13. 03. 2016 17:08
Nejen ženy... jinak 100% souhlas.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři