TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 09. 06. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

Ludvikova

Původní Sebekoučink

17 %
0 kg 12 kg

Již zhubnuto: 2 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 23971
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133162.34 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Ludvikova

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Jak je to s diabetickou dietou u diabetu 2 - praktické zkušenosti ... Kdo má a poradí :)

11. 03. 2015

Jak valná většina ví, že teď mám na starost maminku a má držet dietu. Inzulín si nepíchá, ale ač i já jsem byla včera lékařkou poučena o dietě, tak mi to přijde velmi asketické a mám obavy, že to mamce moc na dobré náladě nepřidá.
Člověk dostane předpis, co by v jaké gramáži mělo být, ale připadá mi to na jedno brdo.

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

14. 03. 2015 12:37
Jeníku díky snažíme se to vychytat.
Sacharidy počítám, ale není to tak omezený jídelníček :).
Sladkosti dostala jen jednou 10 g gramů lindtky :).
11. 03. 2015 23:17
Ono je to dost na jedno brdo...z masa ryba, kuře, krůtí, jinak troška hovězího, pečivo troška celozrnného, vše téměř nemastné, málo soli, jogurt jen bílý příp.s kouskem ovoce, za den tak 3 švestky, 5kuliček hrozna či 1 jablko nebo 1 pomeranč, ale i to může dost zvedat cukr.Nápoje pouze neslazené. Přílohy 2 brambory či hrst rýže... Mám cukrovku přes 10 let.
11. 03. 2015 21:18
Teď je pořad na ČT1 o diabetu,mrkni kdy ho opakují
11. 03. 2015 19:01
Ahoj Lucko, zkušenost "nositele DM 2. typu, na dietě...". Samozřejmě, že u maminky je situace asi trošku jiná, s ohledem na zdravotní problémy to je asi problém se sportováním a pohybem jako takovým, nevím kolik jí je let, jestli nemá jiná omezení...Takže ti popíšu svůj přístup, a jestli si z toho něco vybereš ty nebo ona, je na zvážení.
Osobně se snažím nic nepřehánět. To co celkem pečlivě počítám, jsou sacharidy. Mám je doktorkou nastaveny na 150 g denně. Další věci nemají zvláštní vliv na cukr, takže je moc nepočítám (a bohužel taky nehubnu, protože tučné sýry apod. sice nezvednou cukr, ale kalorie dodají. Tady se kaju.
Většinou poslední dobou jím 3x denně, v každém jídle se snažím sníst asi 50 g sacharidů. Tady si dej pozor na "skryté sacharidy" v ovoci a zelenině. Hlavně ovoce nezapomenout počítat - např. když si já večer udělám ovocný salát, nebo (teď) smoothie, už si zpravidla nedávám k jídlu pečivo.
Prakticky s sebou nosím nějakou drobnost, která je na jedno použití, ale dá se s sebou nosit i pád dnů/týdnů. Proteinovku, müsli tyčinku, pár kousků sušeného ovoce...A vytáhnut tuhle drobnost, když mně (většinou odpoledne nebo po sportu přepadne hlad). Prostě taková železná zásoba.
Přiznávám, že moc nejím dia výrobky. Jednak si myslím, že nejsou příliš chutné, a navíc asi ani s jejich zdravostí to není žádná sláva. Takže občas sáhnu i po něčem nediabetickém - zmrzlina, sušenka, koláč,...a nevyčítám si to - hlavně pokud mám zvýšený výdej - na tůře, celodenní výlet apod. Ale to bude asi u maminky problém.
Takže znovu opakuju - je to moje cesta, která nemusí být nejvhodnější z hlediska doktorů. Ale je to cesta, která mně nijak zvlášť neomezuje, dopřává mně běžné radosti života ale celkem funguje. Už asi 3 roky mám tzv. dlouhý cukr v rozmezí 4-4,5 (nové jednotky 40-45), tedy velmi dobře kompenzovaný diabetik.
Ještě poznámka - minimálně v počátku doporučuju sledovat hladinu cukru glukometrem. Aby maminka viděla, jak jí tento systém vyhovuje.
Uvidíš, jestli ti tohle k něčemu bude, každopádně zkus maminku omezovat co nejmíň a věř tomu, že to co je pro diabetika zdravé ještě nemusí nutně znamenat nechutné.
11. 03. 2015 15:05
Jediný v naší rodině měl hodně lehkou cukrovku můj děda - vlastně jenom dodržoval určitá dietní pravidla ... jedl vše s námi, jen menší porce, ale zase včetně svačin a druhé večeře, dožil se 86 let bez vedlejších komplikací. Myslím, že nejdůležitější je stabilizovat hladinu krevního cukru, takže veškerá jídla by měla mít nízký glykemický index ... dokonce jsem četla o studii, v níž část diabetiků jedla jenom 2x denně - a zjistilo se, že tato skupina měla lépe stabilizovanou hladinu krevního cukru než ta co jedla 5-6x denně, ale šlo o malý vzorek (jen asi 50 osob), takže těžko soudit, jestli jsou výsledky průkazné.
Ještě mne napadá, jestli se nechceš zkusit obrátit o radu na Nocara ... když se loučil po akci 7S, nabídl svůj mail pro všechny, kteří by chtěli poradit s diabetem. Držím palce, ať se Vám podaří najít uspokojivé řešení.
11. 03. 2015 14:24
Zkušenost mám s babičkou a dědou - každý byly diabetik s trochu opačnými možnostmi - babička si píchala inzulín, ale byla přitom na vozíku a skoro neviděla - prostě pohyb minimální - takže mohla opravdu malé množství a vše si vážila....Děda ten měl výborně kompenzovanou cukrovku / jak říkala mudra / cca 30let - od 60-90 /umřel před 2 roky/ a ten protože celé dny poletoval po zahradě a příliš nezahálel, mohl jíst poměrně velká množství - byť samozřejmě zdravě a párkrát do týdne si mohl v klidu dopřát i několik kostiček čokolády - jedl ale jedině hořkou - ta mu nejvíc chutnala a v neděli třeba i kousek koláče....musel se hlídat spíš po větší fyzické námaze - rytí zahrady apod. - protože mu cukr rychle spadl a šel do hypoglykémie....Myslím, že asi bude třeba vyzkoušet, co tvé mamince sedí a co ne, než vychytáte režim. Každopádně když to přirovnám, tak děda jedl stejně jako kdyby mu tady koučink určil kj pro pracujícího muže na udržení váhy - v porcích se nešidil, ale ani nepřejídal a dobrůtky jen v malých porcích tu a tam. Z druhé strany jsem měla strýce, který měl silnou cukrovku a diabetickou dietu doslova ignoroval a jelikož byl zvyklý jíst klasicky česky - hodně - tučně - kořeněné - sladké - hodně piva- postupně mu krátili nohu až už nebylo co a dlouho si tu nepobyl. Mám vlastně v rodině dva příklady z opačného konce - jak to vypadá, když se vše rozumně dodržuje - a jak to dopadne, když se na to prdí........Držím palce, aby jste to doma vychytali ke spokojenosti všech :-)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři